Genre: Thriller / Drama
Speelduur: 115 minuten / 92 minuten (The Silent Army)
Alternatieve titel: The Silent Army
Nederland
Geregisseerd door: Jean van de Velde
Met onder meer: Marco Borsato, Thekla Reuten en Peter Van den Begin
Gesproken taal: Nederlands en Engels
Releasedatum: 11 december 2008
Bekijk via Videoland
Plot Wit Licht
"A Father. A Missing Child. A Mission."
Eduard Zuiderwijk (Marco Borsato) heeft zijn dromen gerealiseerd in Afrika. Zijn droom wordt echter ruw verstoord als zijn vrouw bij een ongeluk overlijdt en niet veel later de politieke situatie in het Afrikaanse land instabiel wordt. Na een gewelddadige overval op een nabij gelegen dorp wordt het beste vriendje van zijn zoon ontvoerd en met harde hand opgeleid tot kindsoldaat. Verlies en onmacht, hoop en woede, angst en overtuiging staan vanaf dat moment centraal in het leven van Eduard Zuiderwijk.
Eduard Zuiderdijk
Valerie
Anna Zuiderwijk
Agnes van Dam
François Lama
rose
serpico
Ik had een concertkaartje. Zonde om het niet in te wisselen, en ik wilde deze film toch graag zien. En een gratis avond bioscoop is me altijd een genoegen. Ook al moest het alleen, want wegens omstandigheden (de 16+ keuring) kon mijn broertje niet mee.
Dit zorgde in ieder geval voor weinig ruis tussen mij en de film. Eerst maar Marco Borsato: zo slecht is hij echt niet hoor. Hij acteert best wel leuk. Nog lang niet briljant, maar ik vond de film steeds als hij in beeld kwam even oplichten, zonder een echte fan van hem te zijn. Nee, wat de film niet briljant maakt is een beetje de middelmatigheid. De film heeft niet echt een eigen smoel, vrij drakerige goed-slecht tegenstanden bij vlagen, wat onlogica in handelen van de personages, volledig overbodige overzichtsshots, geen interessante muziekscore en aan het einde een beetje de neiging om een actiefilm te worden.
Volledig haaks daarop staat de vreselijke, tranentrekkende ellende die superbe in beeld, woord en daad wordt gebracht. Het is een continue wisseling tussen kwaliteit en moralistisch gedoe. Gelukkig kiest de film de juiste richting, want waar het toch om gaat in deze film is de boodschap. Of boodschappen, liever. Want niet alleen stelt de film (uiteraard) dat deze fysieke en psychologische foltering van de kinderen werkelijk van de wereld zo onmenselijk is, daar komt nog bij dat het eigenlijk zijn wortels vindt in de armoede waarin Afrika min of meer door 'ons' Westerlingen terecht is gekomen. En blijft zitten.
De film is zeker het bekijken waard. De goede bedoelingen spatten eraf, er is geen saai moment te bekennen en de cinematografie is mooi. De meeste karakters echter stellen weinig voor, hun emotionele ontwikkeling is ook weinig interessant en de ondertitels aan het einde van de film wisten me (helaas!) nog net even op te fokken. Dat ging nu weer juist een stap te ver, en haalde alle subtiliteit eruit. Maar er zitten écht scènes in die je bijna over je nek laten gaan van gruwel. Hulde aan die scènes. Ik was wel iets sentimenteler gisteravond dan normaal, maar dan nog. De film bedoelt het goed, en compenseert zijn tekortkomingen. Thekla Reuten doet het ook best aardig trouwens.
Dus: soms wil de film iets teveel, soms acteert Marco iets te slecht en soms werkt het allemaal net niet, maar de film zet er heel wat tegenover. Had een collectebus bij de bios gezet voor ontwikkelingshulp in Afrika en ik had gegeven.
3* - Voor iedereen die de recensie niet wil lezen: het bekijken zeer zeker waard!
PollyPeachum
Niet de meest rampzalige film die ik ooit gezien heb, maar daar is dan ook eigenlijk alles mee gezegd. Op een uitzondering daargelaten waren de acteerprestaties abominabel. Het zoontje van Zuiderwijk kon geen enkel gevoel bij losmaken. Totaal verkeerd gecast, mijns inziens. De overleden vrouw vond ik ronduit onsympathiek en Borsato...?? Tja, het is en blijft geen acteur. Leuk geprobeerd en hier en daar leek het wel "echt", maar daar houdt het mee op.
Ook zijn zoektocht....dat was toch in de jungles van Afrika? Of heb ik het verkeerd begrepen en speelde het zich in het Kralingse Bos af? Veel groter leek de omgeving nml niet.
Prachtige beelden van Uganda en Zuid Afrika en niet verkeerd dat we al die ellende gevisualiseerd krijgen en er derhalve eens wat vaker bij stilstaan en daarom 2 sterren.
p.s. Je zou verwachten dat de (eventuele) winst naar Warchild zou gaan, maar hier kan ik niets over terugvinden...
Quentin
Is het afgelopen weekend weer wat bijgetrokken in de bioscopen, de 250.000ste bezoeker komt in zicht, met een omzet van 140.000 euro.
GuiTo
Best goed, een indringende boodschap op een indrukwekkende maar toch nette manier weergegeven.
De Mees
Prachtige beelden van Uganda en Zuid Afrika
Je vergeet het Kralingse bos.
Overigens valt het me honderd procent mee hoe de film zich na de kerst staande houdt. Ik schat dat de film ergens op 275.000 man uit gaat komen en alhoewel vooraf men uitging van het dubbele (er waren immers op voorhand ongeveer al dat aantal kaartjes verkregen via de concerten) is het een eindscore waar menig Nederlandse film jaloers op zal zijn. Ik ben benieuwd of Borsato zich nog een keer aan een speelfilm zal wagen.
rose
Nou, dat denk ik wel. Had hij al geroepen bij Paul en Witteman volgens mij.
s0njaa
Ah jo.. leuk reclamespotje voor warchild..
Heb me best vermaakt in de bios
richardb
Na veel recensies gelezen te hebben ben ik gister toch maar naar de bios gegaan om de film te bekijken. In voorgaande recensies wordt er verschillend gesproken over de kwaliteit van de film en de acteerprestaties van Marco. De één de film vindt redelijk de andere walgelijk slecht.
Ik vond de film indrukwekkend! En waarschijnlijk zijn de gestelde doelstellingen voor deze film verwezenlijkt vanwege het feit dat iedereen weer even wakker wordt geschut, van wat daar in Afrika afspeelt. De acteer prestaties van Marco vond ik bij vlage goed, hij kon de juiste emotie overbrengen naar de zaal toe. Het verhaal was misschien niet het sterkst maar toch wel heel aangrijpend met mooie panorama beelden van de omgeving.
Toen ik de zaal uitliep, had ik niet het gevoel dat ik een goede film hebt gezien maar wel een heel indrukwekkende, omdat je weet dat dit soort tavarelen alsware nu op dit moment plaatsvinden. De westerse wereld weet dat dit soort tavarelen daar afspelen maar moeten altijd een soot bevestiging hebben bijvoorbeeld via een film voordat ze er wat aan gaan doen. Met Blood Diamond was dit het zelfde geval, de juweliers wisten niet hoe snel ze op hun deur moesten plakken dat zij geen bloed diamanten verkochten naar aanleiding van die film.
Zouden er dan meer van zulk soort films gemaakt moeten worden?
Ik zou hier geen antwoord op weten maar ik weet wel dat Witlicht echt heel indrukwekkend was en dat iedereen deze film zou moeten zien.
Wat onzinnige berichten en enkele reacties daarop verwijderd.
rick@themovies
meer Cannes:
Lexcoaster
Dit is echt een belachelijke film!
In vredesnaam, ipv van zomaar iets neer te kwakken, probeer je enorm kortzichtige mening dan op z'n minst uit te leggen..
deTuinman
Hoezo, jij hebt het me zelf ook gezien en jij komt ook niet met een gegronde onderbouwing.
Lexcoaster
Ik heb nog geen mening over de film he. Ikzelf heb de film nog niet gezien. Mij lijkt het alleen enorm kortzichtig om de 0.5* aan een film als Wit Licht te geven, dat zou betekenen dat er werklijk helemaal níks goed aan is. En dat betwijfel ik, vandaar dat ik onderbouwing wil.
deTuinman
Dat een film een popzanger als hoofdpersoon gebruikt zegt al meer over de toedracht van de film en dat mag zeker wel een zeer lage notering krijgen.
Daar is spuit11 weer.
Dit is internet, grow up.
Quido
Dit is internet, grow up.
Mochizuki Rokuro
Ik hoorde dat er toch behoorlijk flink in gesneden is.
Ik las wel dat er een ingekorte versie wordt vertoond, maar of er 'behoorlijk flink' in gesneden wordt weet ik niet. Als er een liedje van Marco inzit, kan me voorstellen dat ze voor een buitenlandse release dat er uit halen of zit dat alleen onder de aftiteling?

‘Reality Check: Inside America's Next Top Model’ direct naar nummer 1 op Netflix

Prime Video mikt op Halloween-release voor nieuwe ‘Carrie’-serie

Verdeelde reacties voor Netflix-hit 'Joe's College Road Trip' van Tyler Perry