• 9.383.313 stemmen

Met onder meer: Dev Patel, Freida Pinto en Anil Kapoor

Gesproken taal: Frans, Hindi en Engels

Releasedatum: 12 februari 2009

Plot Slumdog Millionaire

"What does it take to find a lost love?"

Het verhaal van Jamal Malik, een jong weeskind dat besluit deel te nemen aan de Hindi versie van het programma 'Who Wants to be a Millionaire'. Het hele land kijkt toe terwijl Jamal nog maar één vraag verwijderd is van de hoofdprijs. Tijdens de pauze van het programma gebeurt er echter iets waar Jamal niet op had gerekend; hij wordt gearresteerd, omdat de politie zeker weet dat hij de boel aan het oplichten is. Ze kunnen het niet geloven dat een straatjongen zoals hij zoveel kennis heeft. Vastberaden zijn onschuld te bewijzen vertelt Jamal verhalen over de krottenwijk waar hij samen met zijn broer opgroeide, de avonturen die ze beleefden, ontmoetingen met bendes en hij vertelt over zijn vroegere liefde. Elk hoofdstuk in zijn verhaal is een wonderbaarlijke sleutel naar het antwoord op elk van de vragen. Verwonderd over zijn verhalen vraagt de politie zich af wat een jongen als hij - zonder een schijnbaar verlangen naar rijkdom - op zo'n spelvertoning doet. Als de laatste vraag beantwoord moet worden krijgen ze, samen met ongeveer negentig miljoen kijkers antwoord op deze vraag...

Older Jamal

Airport Security Guard

avatar van Ralf81

Ralf81

Kronos schreef:

Deze film stond overigens aangeschreven als beste feelgood movie van het jaar. Hoe serieus dat bedoeld is weet ik niet, maar ik krijg nogal een raar gevoel bij dat goede gevoel.

Gezien het gemiddelde van deze film op MM worden feelgoodmovies nog altijd door het filmpubliek gewaardeerd! Beste feelgood movie van het jaar klopt wel denk ik als je naar de beoordeling hier kijkt.

@FlyLo: Ik ben het wel met Filmkriebel eens dat 'cliché' en 'voorspelbaar' twee hele verschillende dingen zijn en dat deze termen vaak door elkaar worden gebruikt.

avatar van Kronos

Kronos

Ralf81 schreef:

Wat ik wilde duidelijk maken is dat ik er een beetje een raar gevoel bij krijg als mensen dit als een feelgood movie ervaren.

Ik vind het eerder een deprimerend gegeven, de ellende van miljoenen kinderen in India. Ik kan dat moeilijk vergeten binnen het tijdsbestek van 1 film omdat er op het eind helemaal een sprookje van gemaakt wordt waarin een koppeltje samen danst en nog lang en gelukkig leeft.

Nogal plat, als dat de bedoeling is van de film.

Sjoerd111

Tuurlijk is het een beetje voorspelbaar. Het gaat over het lot van een sloppenwijkjongen dat hem op een zeer eigenaardige en interessante manier bij zijn eindbestemming brengt, omdat het zo moest zijn. Een gegeven waarbij te verwachten is dat het inderdaad een beetje voorspelbaar is, maar ik denk dat als je hier niet al te vel op let vanzelf wordt meegenomen in de film. Is wel een beetje inlevingsvermogen voor nodig.

Overigens is Slumdog Millionaire in grote lijnen een boekverfilming, dat in rode lijnen om hetzelfde gegeven draait. Dat het verhaal op zich voorspelbaar is, is dus deels te wijten aan het boek, dat volgens kenners moeilijk verfilmbaar was. De vertelling, een kleurrijk sprookje met duistere kanten, die gekozen is kan ik zeker bekoren. Jawel, het is ietwat voorspelbaar, maar geeft de film vooral een levendige, vernieuwende sfeer. Hoe verschillende genres op elkaar overvloeien is evenals het geweldige camerawerk, een de moderne en flitsende montage, subliem. Misschien ietwat overschat, maar zeker één van de betere films van het jaar. In ieder geval genoeg punten om de film meer dan een 0,5 te geven.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Kronos schreef:

Nogal plat, als dat de bedoeling is van de film.

Die reactie snap ik niet goed. Boyle heeft genoeg beelden erin gestopt die de armoede beklemtonen (corrupte flikken, kinderuitbuiting, prostitutie, bedelarij), maar relativeert alles, en dat vond ik prachtig. India is geen pretje om in te leven, maar zelfs daar is er ruimte voor geluk Slumdog draagt een positieve en hoopvolle boodschap uit in plaats van voortdurend stil te staan bij meelijwekkende situaties. De meesten onder ons weten denk ik wel hoe het er in India aan toe gaat dus daar hoeft ook niet voortdurend op ingezoomd te worden.

avatar van Laurens44

Laurens44

De grote winnaar van de Academy Awards 2009 was ongetwijfeld Slumdog Millionaire met 8 oscars waaronder: beste film, beste regisseur en beste muziek. De film kwam al geregeld in het nieuws omdat de jongeren die slumdog kinderen spelen echte slumdog kinderen zijn. Hun leven veranderde drastisch door deze film en ze kwamen dan ook geregeld in de media.

De film vertelt het verhaal van Jamal, die meespeelt met "Wie wordt multimiljonair?". Bij iedere vraag gaan we terug in de tijd en zien we een belangrijke gebeurtenis uit zijn leven, waardoor hij de vraag kan oplossen. De film gaat over de liefde tussen Jamal en vroegere vriendin en over de moeilijke relatie tussen hem en zijn broer door hun gruwelijke verleden.

Ik heb genoten van de film en het is een aanrader, maar voor mij zijn er verschillende films uit 2008 die beter zijn dan deze.

Ik vind het dan ook onterecht dat de film maar liefst 8 oscars kreeg terwijl er naar mijn mening maar enkele terecht waren. Maar het is en blijft een prachtig verhaal, mooi geregisseerd door Danny Boyle, die onder andere bekend is van 28 days later, en mooie muziek. Hoewel ik de acteerprestaties ondermaats vond, staat de film er toch.

Score: 8/10

Slumdog Millionaire

Op zoek naar het grote geluk. Slumdog Millionaire wist bij de Oscars er maar liefs 8 te bemachtigen, weet Jamal ook in de prijzen te vallen?

Een film waar je goed je aandacht bij moet houden want hij is razendsnel, vooral het begin. De afwisseling tussen romantiek/humor en de harde realiteit zullen de hele film terugkomen, en eigenlijk beviel me dat wel. Een romantische/softe 'Cidade de Deus', zo kan ik 'm het beste beschrijven.

De werken van Danny Boyle weet ik nauwelijks iets vanaf, ik had tot nu toe alleen Trainspotting gezien die me ook beviel, maar toch totaal anders aandoet. Prachtige cinematografie en het kleurgebruik is geweldig. De rennende kids is een zinderende openingsscène en sleuren je meteen mee de film in. Zijn stijl is me ontzettend goed bevallen en ik kijk zeker uit naar zijn volgende project.

Vrijwel alle acteurs stellen niet teleur, ik vond alle drie de Jamals goed op elkaar aansluiten en vooral het jongste drietal vond ik erg goed. Dev Patel vond ik een geloofwaardig personage neerzetten met z'n licht angstige maar ook zelfverzekerde blik, later blijkt ook waarom. Al snel kom je erachter dat Jamal de gewoonste niet is en buiten een vrolijke goedzak ook een doorzettertje en gaat voor wat hij wil. De stukjes die verklaren hoe de straatjongen aan zijn antwoorden komt zijn een meer dan amusante kijkervaring en vaak aangrijpend. Toch draait het niet alleen om Jamal en krijgen andere karakters ook de tijd die ze verdienen, waardoor de film op vrijwel alle punten slaagt. Geld blijkt al snel een bijzaak, waar geluk, vriendschap en liefde duidelijk de hoofdzaken in het leven zijn, zelfs van een straatarme jongen.

Gemakkelijk verteerbare film, een aanrader en tot nu toe de beste van 2009. Een goed uitgewerkt en spannend script, heerlijk passende muziek, geweldige cinematografie en een onervaren cast die makkelijk weet te overtuigen. 'Smul'dog Millionaire wil ik nog wel eens overdoen.

avatar van joaquim05

joaquim05

heb hem nog niet gezien en hoop dat het niet weer een te overschatte film is zoals "the Nootbook " als het maar niet weer zo standaard en cliche is. anders zijn we echt de smaak voor goede films kwijt.

ik begin al wat negatief te praten door wat ik nu al over lees.

alsof die jongen precies die vragen voor zijn kiezen krijg en alles komt uiteindelijk goed het lijkt mij een "zoveel mogelijk drama met een goede einde" film. daar trap je met een goede smaak voor films niet in.

The nootbook is er ook mee weg gekomen. ga hem zo snel mogelijk kijken wie weet heb ik het mis.

avatar van erwku

erwku

Slumdog millionair is een mix van alles en nog wat, Een beetje Bollywood, een beetje Rocky,een beetje Karakter, een beetje City of God en een beetje Dickens. Straatkinderen die proberen te overleven in een wereld die doorspekt is met slechte karakters die kinderen uitbuiten, en plots een million to one shot krijgen om uit de ellende te komen.

Oliver Twist goes India zullen we maar zeggen.

Technisch subliem gemonteerde film en Danny Boyle laat ook hier weer zien dat hij een excellent regisseur is. Mooie snelle montages en een kleurenpalet die alle mooie maar vooral lelijke kanten van India laat zien.

Toch deed Slumdog het niet voor mij. Het verhaal is weinig bijzonder, de bijrollen zijn vaak karikaturen vooral vanuit kinderlijk perspectief en het liefdesverhaal deed mij ook zeer weinig. Ik ben niet bekent met Bollywood maar kan mij enigszins voorstellen dat een gemiddelde liefdesfilm van het zelfde niveau is.

Ik kan erg genieten van een goed uitgevoerde feelgood movie. Het is dan ook vreemd dat Slumdog het niet voor mij deed, want het is wel degelijk een goede feelgood movie. Maar de combinatie van een erg doorzichtig liefdesverhaaltje en de harde realiteit van de verschrikkelijke hel van Bombay zorgt er voor dat vooral dit laatste het overheersende gevoel bij mij achterbleef.

Want wat een ellendige stad is dat Bombay, wat een ellendige cultuur is dat India. Ik werd eerder depressief van al die ellendige mensen in die ellendig overbevolkte stad. Dit punt is Boyle aan te rekenen want hij filmt Bombay zo goed, dat je als kijker echt een claustrofobisch gevoel krijgt en je midden in een uit de hand gelopen overbevolkte metropool waant. Dat je uit die puinhopen nog een mooie feelgoodmovie kan maken is knap.

Beste film van 2008? Nee , dat is voor mij Wall-E.

avatar van knaai

knaai

Ik vind dit een overgewaardeerde film. De personages blijven zo plat als pannenkoek en het verhaal bleek, naarmate de film vorderde, steeds minder verassend.

Het verhaal vertellen via het politieverhoor vond ik dan weer wel goed gevonden.

Maar het einde is als uit een weke Bouquetreeks en het gezamenlijke dansje aan het einde met Spaanse muziek deed voor mij echt de lamp uit.

Niet dat ik vies ben van 'feel-good-movies', maar dit was een minder geslaagde. Slechts onderhoudend.

knaai schreef:

Kon ik ook niet waarderen, de aftiteling waarbij slechts de hoofden in beeld kwamen was wel mooi gedaan.

avatar van Chimpz

Chimpz

Slumdog Millionaire is overhyped en overrated. De hele stijl is tof (ookal ben ik niet zo voor de Indische cultuur), het verhaal is enorm tof qua opzet het eerste uur (die hele achtergrond waardoor hij de antwoorden weet). Het sprookje in het derde act had er van mij wel weer af gemogen: een enorm cliché en standaard "jongen vindt meisje, verliest meisje, vindt meisje, etc.". Door de ludieke insteek van de kleuters en het zeer coole camerawerk een toffe film, maar de "best film" oscar vind ik dan weer onverdiend, mede door de saaie en voorspelbare 2e helft.

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Beste film van 2008? Nee , dat is voor mij Wall-E.

Volledige mee eens. Helaas maken dit soort pareltjes geen kans op een oscar voor beste film. Wat voor mij een grote teleurstelling blijft.

Eerlijk gezegd had Slumdog ook niet bijster veel concurrentie dit jaar.

Persoonlijk vond ik Curious Case net iets scherper, maar toch niet overtuigend genoeg.

Had deze film in het jaar van "The Departed" gedraaid bij, had hij minder populair geweest. Mede door de huidige economische dieptepunten, hebben mensen blijkbaar nood aan zoete melige lekkernijen als Slumdog.

Ik niet...

Ceeda7 schreef:

Ik niet...

Ben je op dieet? Kwaliteitskoek sla je niet over!

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Overgewaardeerde kwaliteitskoek wel.

joaquim05 schreef:

The nootbook

Noten, waar? Klinkt niet goed, net als de rest van je recens... verwachting.

avatar van Neovyn

Neovyn

De beste omschrijving voor deze geweldige film is naar mijn inziens :

'Een rauwe feelgood movie"

avatar van plompa

plompa

knap scenario met een mooi verhaal. Niet echt mijn ding

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

plompa schreef:

knap scenario met een mooi verhaal. Niet echt mijn ding

Jij houdt meer van films met een slecht scenario en een flutverhaal?

HarmJanStegenga schreef:

Jij houdt meer van films met een slecht scenario en een flutverhaal?

avatar van Henkebart

Henkebart

A:> Slechte film

B:> Beste film 2008

C:> Mooie, ontspannen film

D:> Rauwe feelgood movie

Ik heb geen hulplijnen meer en kies voor antwoord C:> mooie, ontspannen film

ps. het drama/misdaad zou ik niet gebruiken als genre voor deze film.

avatar van Kronos

Kronos

E:> Flauwe fastfood movie

avatar van Aral

Aral

Ik moet zeggen dat ik er tóch meer van had verwacht toen ik hem na de bekendmaking van de oscars ging bekijken. Er zat ongelofelijk veel goeds in hoor, begrijp me niet verkeerd, maar 8 oscars! Dat vond ik wel wat overdreven. De kleurrijke beelden en de muziekkeuze waren super. Ook werd er goed geacteerd en met name ook door de hoofdpersonen in hun jongere jaren. (dat vind ik toch altijd waanzinnig knap dat kleine kindjes zo overtuigend kunnen spelen). Maar verder vond ik er best wat voorspelbare dingen in zitten en het clichématige liefdesverhaaltje niet echt nodig. Toch heb ik ontzettend genoten van deze film!

Sjoerd111

liefdesverhaaltje niet nodig? Daar ging het juist om, zijn eindbestemming. Het liefdesverhaal was juist de rode draad van de film. Zonder het liefdesverhaal, zat hij niet eens bij die spelshow. Daarom lag het liefdesverhaal aan het einde van de film er zo bovenop. En ja, misschien wat voorspelbaar, maar ook wel een goede keuze.

avatar van jeroenlamers

jeroenlamers

Een film met een heel goed verhaal, die naar mijn mening alleen wel iets te voorspelbaar is en op sommige momenten saai is!

avatar van 13woutie13

13woutie13

Als je het mij vraagt, kwam Jamal er wel heel makkelijk vanaf overal.

voor de rest wel een ontzettend goed in elkaar gezette film.

avatar van xangadix

xangadix

notorious_kim schreef:

MORAAL VAN HET VERHAAL: alle wijsheid komt niet uit boeken, maar je kunt veel leren door het pad die je in je leven bewandeld, waar je ook vandaan komt!

De boeken die je voor het vak Nederlands hebt moeten lezen, zouden in dit geval toch wel van pas zijn gekomen...

avatar van Neilsco

Neilsco

Ik vond dit toch wel de verrassing van 2009 so far!

avatar van Zizzo

Zizzo

heerlijke sfeer van india, vermaakt van begin tot einde. goed in elkaar gezet verhaal, maar zoals 13woutie13 zei komt jamal er hier en daar wel makkelijk vanaf. toch voor de liefhebber een aanrader.

avatar van Yvo1983

Yvo1983

• 1929 stemmen

Pff, wat een saaie vertoning.

Zelfs de eerste de beste Rom-Com is interessanter...

Sjoerd111

Ben ik even blij dat ik uw mening niet deel.