• 9.413.628 stemmen

Met onder meer: Dev Patel, Freida Pinto en Anil Kapoor

Gesproken taal: Frans, Hindi en Engels

Releasedatum: 12 februari 2009

Plot Slumdog Millionaire

"What does it take to find a lost love?"

Het verhaal van Jamal Malik, een jong weeskind dat besluit deel te nemen aan de Hindi versie van het programma 'Who Wants to be a Millionaire'. Het hele land kijkt toe terwijl Jamal nog maar één vraag verwijderd is van de hoofdprijs. Tijdens de pauze van het programma gebeurt er echter iets waar Jamal niet op had gerekend; hij wordt gearresteerd, omdat de politie zeker weet dat hij de boel aan het oplichten is. Ze kunnen het niet geloven dat een straatjongen zoals hij zoveel kennis heeft. Vastberaden zijn onschuld te bewijzen vertelt Jamal verhalen over de krottenwijk waar hij samen met zijn broer opgroeide, de avonturen die ze beleefden, ontmoetingen met bendes en hij vertelt over zijn vroegere liefde. Elk hoofdstuk in zijn verhaal is een wonderbaarlijke sleutel naar het antwoord op elk van de vragen. Verwonderd over zijn verhalen vraagt de politie zich af wat een jongen als hij - zonder een schijnbaar verlangen naar rijkdom - op zo'n spelvertoning doet. Als de laatste vraag beantwoord moet worden krijgen ze, samen met ongeveer negentig miljoen kijkers antwoord op deze vraag...

Older Jamal

klienie

mooie film. Hij neemt je meteen mee. Vernieuwend. Top

avatar van Criticism

Criticism

Danny Boyle is geweldig. Ongelooflijk knap als het je lukt om rond het spel 'Who Wants to be a Millionaire' een boeiende film te maken.

Het verhaal is, als je denkt aan Robert den Brink, niet bijster interessant te noemen. Maar het feit dat Jamal de vragen kan beantwoorden door middel van zijn levenservaring vind ik geweldig. Ik vind het ook mooi in elkaar gezet. Je krijgt de vraag bij het programma en dan krijg je het verhaal van de kleine Jamal over hoe hij het antwoord weet. En hoe verder hij komt in het programma des te meer kom je te weten over zijn leven. De film ziet er ook prachtig uit, petje af voor de cameravoering en vooral voor het kleurgebruik. Ook wil ik nog even zeggen dat de muziekkeuze erg goed, ik werd mede door de muziek nog verder meegesleept.

Als de credits voorbij rollen en je ziet dat ze staan te dansen besef je dat dit gewoon een Bollywood film is in handen van een Westerse regisseur. Vooralsnog blijf ik bij een dikke 4*, maar de kans is groot dat dit in de toekomst kan gaan stijgen.

In dat opzicht heeft kos zeker gelijk dat de film uiteindelijk ook helemaal niet rond het spel draait, dus zo "knap" is het helemaal niet. Los daarvan blijft het spel zelf wel een belangrijk onderdeel van de film.

ghostman

Zoveelste overgehypte film dit jaar. Toen de acteurs net voor de aftiteling gingen dansen, begreep ik wederom waarom ik zo'n hekel heb aan Bollywood. Pijnlijke kijkervaring... .

ghostman schreef:

Zoveelste overgehypte film dit jaar.

Overhypt? Wat een onzin. Deze film krijgt gewoon (verdiend) veel hoge scores, maar is nergens gehypt (hoe je dat ook maar mag schrijven).

Je mag toch best van een gehypte film spreken ondertussen, gezien alle positieve kritieken, hoge scores en prijzen die hij al binnen heeft.

IMDB

# 34 ; 8,7/10,

come on!

Leland Palmer

Dan is elke film die positief ontvangen word, dus gehypt?

Leland Palmer schreef:

Dan is elke film die positief ontvangen word, dus gehypt?

Ja, elke film die positief ontvangen wordt is een hype, rage, wat dan ook....

ghostman schreef:

Ja, elke film die positief ontvangen wordt is een hype, rage, wat dan ook....

Asjeblieft zeg. Zoveel hebben we niet over deze film gehoord, in vergelijking met andere films op dit moment. Snap niet waarom hoge scores er voor zouden moeten zorgen dat een film direct een hype is.

rage =  ra·ge [raazje] de; v(m) -s iets dat tijdelijk erg populair is

hype = hype [hajp] de; m -s iets nieuws dat tijdelijk sterk de aandacht trekt, maar weinig voorstelt

xgogax schreef:

rage =  ra·ge [raazje] de; v(m) -s iets dat tijdelijk erg populair is

Nou, poeh. Wat is deze film populair op het moment zeg. Valt reuze mee...

Weinig voorstelt? Sowieso geen hype dus.

Aparte (en rare) omschrijving van hype trouwens. Sluit maar slecht aan bij het dagelijk gebruik van het woord.

xgogax schreef:

In mijn ogen stelt deze film "niets" voor. Dus ik vind deze film overgehyped. Maar ja, wat jij wil... .

Dan denken wij blijkbaar anders over de definitie van het woord ''hype''.

avatar van Mhr_goodlife

Mhr_goodlife

echt mooi film mooi verhaal

avatar van DiStefanO

DiStefanO

Erg verrast was ik door dit verhaal. Hoewel het begin mij minder aansprak, kwam ik terecht in een film die je meesleurt in een verhaal van vriendschap, liefde, maar vooral hoop. Deze film heeft mij goed gedaan. Sterk spelende acteurs, goed camerawerk en een geweldig mooi verhaal.

Een aanrader i can say

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Muh, had er wel wat meer van verwacht na die 4,15 te zien staan hier. Beetje ("over")hype(d) is het dus zeker.

Best een redelijke film. Deed me af en toe erg aan Cidade de Deus denken. Pas mijn 3e van Boyle en de eerste die ik wat minder vind. De muziek is normaal iets wat altijd klopt in Boyle's films, maar ik zat me toch een potje te ergeren tijdens een tweetal nummers in deze film, poeh.

Acteurs zijn wel redelijk en zoals we van Boyle gewend zijn, klopt het camerawerk weer helemaal, maar het verhaal vond ik niet extreem geweldig of aangrijpend. Vond de acteur die (volwassen) Jamal speelde maar wat identiteitsloos, de hele tijd wat uitdrukkingloos voor zich uit staren. Ik wou eerst nog een 3,5 geven, maar ik vond het einde maar een anti-climax. Regie was duidelijk de grootste plus aan Slumdog Millionaire.

avatar van danuz

danuz

Slumdog Millionaire heeft best audiovisuele flair, dat is één ding. Jammer genoeg wist de structuur van het verhaal me totaal niet mee te slepen en vond ik het bijbehorende melodrama enorm slapjes. Door de flashbackstructuur werd het geheel erg gefragmenteerd, wat betekende dat ik telkens uit de flow raakte. Als kapstok voor uiterlijk vertoon vond ik het dan ook weer niet voldoen, aangezien ik vooral de vluchtscene aan het begin mooi vond, maar ik hierna al snel verzadigd raakte en wat stoïcijns achterbleef. Ziet er allemaal leuk uit en het klinkt wel lekker 'nu', maar echt imponerend vond ik het nu ook weer niet.

Een aardig Boylewood verhaal met aardige fotografie maakt nog geen meeslepend coming-of-age drama of een tour de force.

Goldenskull schreef:

Dus elke film met een hoge score is overhyped? The Dark Knight is een goed voorbeeld van een hype, deze film zeer zeker niet. Een film is een hype, waneer deze meer (media)-aandacht krijgt en daardoor belangrijker lijkt dan het in werkelijkheid is. Wat dus bij deze film simpelweg niet van toepassing is, want zo bekend is ie' nog niet...

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Ik haakte alleen even in op de discussie. Lijkt me toch wel relevant trouwens, aangezien ik de film weinig voor vond stellen:

iets nieuws dat tijdelijk sterk de aandacht trekt, maar weinig voorstelt

Het was voor mij nieuw, het trok me tijdelijk (een halve dag) sterk de aandacht en het stelde weinig voor

Maar dit is een beetje zinloze discussie. TDK was idd een echte hype, deze film in mindere mate. Ik ben het trouwens ook met danuz eens.

avatar van danuz

danuz

Niet dat ik het me veel uitmaakt of iets een 'hype' is of niet. Maar wanneer een film in Engeland op het ochtend- en avondnieuws en reclames telkens langskomt, als er wordt gesproken over alle Oscarnominaties, als de film op het IFFR weldra uitverkocht is, dan kan men toch best van een (kleine of grote?) 'hype' spreken?

We leven in Nederland

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Hier ( Australie ) staan de kranten er ook vol van.

A.s. donderdag wordt de film gereleased in India. De best scorende buitenlandse film daar in 2008, was Quantum of Solace, terug te vinden op plek 13 in het jaarlijkse overzicht. Het ging er om dat het moeilijk is om door te dringen tot Bollywood en toch al helemaal voor een Brit die India een spiegel voor houdt??? Toch hadden zowel de regisseur als de Indiase cast er vertrouwen in omdat Boyle Mumbai als een swingende stad presenteert en ontzettend van de drukke atmosfeer aldaar kon genieten. Er is voor het Westen sowieso een enorme markt te winnen aangezien men in Bollywood zo `n 1.000 films per jaar uitbrengt. ( Bron: The Australian ).

avatar van alec

alec

Onderhoudend en flitsende film. Hoewel dit niet een typische Bollywood film is zijn er wel een aantal elementen te vinden, zonder het theatrale, heroïsche en de overdreven romantiek. Een spannend verhaal, boeiend van begin tot eind met een mooi afsluiting door nog even een opsomming te geven met fraaie beelden. Patel en Pinto doen het uitstekend, ik zie een mooie toekomst in de filmwereld voor ze weggelegd.

Een *4.0

avatar van Montorsi

Montorsi

HarmJanStegenga schreef:

Hypes heb je ook gewoon in verschillende maten natuurlijk. The Dark Knight was een enorme hype, maar Slumdog is ook gewoon een hype. Unaniem lovende recensies in alle landen, op zeker de publiekslieveling van het IFFR.

avatar van ronengel

ronengel

Enorme frisse wind tussen de films die ik het afgelopen jaar heb gezien. Een, op zich, simpel liefdesverhaal, een lekker happy end en genoeg dat er aan vooraf gaat om het interessant te maken.

Een romantisch verhaal, mits goed vertelt, kan echt briljant zijn. En heel prettig om naar te kijken.

De acteurs vond ik ook erg sterk en mevrouw Pinto daarbij ook nog eens bloedmooi.

Om nog even op jullie zinloze discussie te reageren; een hype is iets dat weinig voorstelt. Dat lijkt me hier zeker niet het geval. Deze film steekt zeker boven het gros van de films uit die de laatste tijd zijn uitgebracht en kan zich met de beste -van de laatste tijd- meten.

avatar van Traumato

Traumato

Zeg jongens, als je nu een leuke, mooie, ontroerende of geweldige film wilt gaan kijken, dan kijk je op deze site naar de recenties.

Niet alleen maar effe naar de sterretjes, nee ook effe wat sterke punten zijn, en slechte punten.

Allemaal door ons geplaatst!!!

Maar wat schieten we er nu mee op dat we NIET van elkaar kunnen RESPECTEREN wat de ander voor een mening heeft over een film.

Wees eens volwassen, en laat een goede recentie achter i.p.v. elkaar zwart maken!

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Montorsi schreef:

Maar in het geval van een hype zou die lof en eer onterecht zijn, enter de aloude kwestie van smaken verschillen. Helaas kan ik nog niet oordelen over 'Slumdog...' en 'The dark knight'.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Traumato schreef:

recenties

recentie

recensies/ recensie...

avatar van booyo

booyo

Weet iemand of dit een verfilming van het boek 'De Ongelooflijke Lotgevallen van een Arme Geluksvogel ', geschreven door Vikas Swarup, is? Verhaal komt sterk overeen namelijk, kan het antwoord echter nergens vinden.. Was een fantastisch boek trouwens, dus mocht dit het geval zijn heb ik nog meer zin de film te bezichtigen!