• 9.374.511 stemmen

Un Dollaro Bucato (1965)

Western / Actie | 98 minuten

Genre: Western / Actie

Alternatieve titels: Blood for a Silver Dollar / One Silver Dollar / Le Dollar Troué / De Reddende Dollar / Een Dollar met een Gaatje

Oorsprong: Italië / Frankrijk

Geregisseerd door: Giorgio Ferroni

Met onder meer: Giuliano Gemma, Evelyn Stewart en Pierre Cressoy

Gesproken taal: Italiaans

Plot Un Dollaro Bucato

Gary O'Hara keert van de oorlog terug huiswaarts. Hij aanvaardt de opdracht om de beruchte revolverheld "Black Jack" in een hinderlaag te lokken en te doden, zonder dat hij weet dat zijn broer "Black Jack" is, die de plaatselijke lastposten uitschakelt. Wanneer hij hem neerschiet, is het voor hem een schok. Daarop besluit hij zich te wreken op zijn opdrachtgevers.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van ghostman

ghostman

Tarantino heeft o.a. de soundtrack van deze film in Inglourious Basterds (parodiefilm) gebruikt.

avatar van ronnieboy

ronnieboy

Deze spaghettiwestern betekende de definitieve doorbraak van het genre in Europa en er zouden er nog honderden volgen.

Dvd uit Australie is van redelijke kwaliteit (Shoarma Digital) alleen het geluid is wat aan de zachte kant. Sterke soundtrack !

avatar van ronnieboy

ronnieboy

In Duitsland uitgebracht bij NEW ENTERTAINMENT WORLD in hele mooie kwaliteit en af te spelen in italiaans, engels en duits. AANRADER !

avatar van thunderball

thunderball

Deze vorige week ontvangen en bekeken op een R1 dvd (Wild East).

Eén van de eerste Spaghetti western rollen van Gemma en ook nu maakt hij zijn faam geheel al waar.

Hier zien we hem als een uit de burgoorlog gekomen gedesillusioneerde man, die in val wordt gelokt, waarbij zijn broer hem per ongeluk neer schiet en erna zelf door de schurken wordt afgeknald, Gemma wordt voor dood achtergelaten en eenmaal opgeknapt zweert hij wraak en dat zullen we weten ook!

Opvallend veel acteurs uit "Adios, Gringo" (staat op dezelfde dvd), die ook in deze film weer mee doen, maar dan uiteraard in een totaal andere rol.

Ook nu ziet Evelyn Stewart (eigenlijke naam Ida Galli en ook bekend als Isli Oberon) er weer als een plaatje uit en zou je het liefst in haar ogen willen verdrinken.

Fantastische western sfeer en dan nemen we voor het gemak maar even voor lief dat Gemma door geen één van de schurken later wordt herkend, omdat hij nu zijn baard heeft afgeschoren. Het blijft de magie van film!

De finale heeft een verassing in petto, die wanneer je in het begin echt goed had opgelet, wellicht voelt aankomen, maar ik was het natuurlijk allang weer volkomen vergeten.

Erg vermakelijke film: een dikke zeven, ofwel 3,5 ster.

avatar van Grindhouse62

Grindhouse62

• 2065 berichten

Ik heb mij vanavond prima vermaakt met Un Dollaro Bucato uit 1965, maar ik heb zeker betere spaghetti westerns gezien. Er zat meer dan voldoende actie in, maar het verhaal is simpel. Voor de westernfans zeker een must see.

avatar van klara

klara

• 20367 stemmen

Actie/vechtscenes doen soms wat knullig aan nog eens bijgedragen door de gebruikelijke,

overdreven geluidseffecten. Maar dat mocht de pret niet drukken, want is dit een prima

western met een prima hoofdrol van Gemma. De wijze waarop hij aan het slot herkenning

van zijn persoon oproept, is trouwens een verrassend leuke vondst. En actie is er genoeg,

ook aan het einde van het verhaal uiteraard, terwijl de film ook best wel een lekker ruwe

westernsfeer heeft. De omschrijving hier op Moviemeter klopt trouwens volgens mij niet

helemaal. Lees eventueel de gespoilerde tekst bij Thunderball...

avatar van Grindhouse62

Grindhouse62

• 2065 berichten

Ik heb deze western vanmorgen herzien en 0.5 erbij.