Enter the Void (2009)
Geregisseerd door: Gaspar Noé
Met onder meer: Nathaniel Brown, Paz de la Huerta en Cyril Roy
Gesproken taal: Engels en Japans
Releasedatum: 23 september 2010
Zaterdag 21 februari in één bioscoop (Amsterdam)
Plot Enter the Void
Oscar en zijn zus Linda wonen sinds kort in Tokio. Oscar leeft van de inkomsten van kleine drugsdeals en Linda werkt als stripper in een nachtclub. Tijdens een inval van de politie wordt Oscar geraakt door een kogel. Hij ligt op sterven, maar zijn geest, die eveneens trouw is aan zijn belofte om zijn zus nooit achter te laten, weigert de wereld van de levenden te verlaten. Tijdens de dwaaltocht van zijn geest door de stad worden de visioenen steeds chaotischer en veranderen ze in een ware nachtmerrie. Het verleden, het heden en de toekomst vermengen zich in een hallucinogene draaikolk.
Linda
Young Oscar
Tito
Saki
$pecial
Idd, heb ook weinig recensies voorbij zien komen. Een handjevol maar wel 27 stemmen. Achja.. komt wel goed komende week
lykathea
Beetje lastig thuis komen als ie pas om 21:30 in Den Haag draait... iemand ergens (maakt niet uit waar in NL) een lijstje gezien met eerdere tijden?
Bélon
NRC was niet zo heel lovend, maar noemde Noé wel een van de weinige hedendaagse regisseurs die nog iets origineels kunnen brengen. Dat riekt naar box office flop maar des te leuker voor de de arthouse fan.
Al die onbeargumenteerde stemmen...
Sinds wanneer is het verplicht om een stem hier te beargumenteren? Ik weet niet hoeveel onbeargumenteerde stemmen ik hier heb gemaakt maar ik denk enkele honderden. Als ik niets echt interessants te zeggen heb stem ik gewoon sec op een film, vind ik niks mis mee.
Montorsi
Draait om 21.00u in Den Haag.
VPRO Gids geeft 1 ster èn 5 sterren en zegt dat dat zeer afhankelijk is van de stemming van de kijker. Noemt de beeldtaal "compleet nieuw" en "totaal eigenzinnig", maar de film ook "op de slechtste momenten saai en gezocht" en vind de personages "irritant".
McSavah
In Nijmegen draait-ie al om 16:45.
Chuck Taylor
- 1953 stemmen
Ik zag het, leuk ook om te lezen dat Noé zelf groot fan is van Lars von Trier en van de film Palindromes. Van beiden nul komma nul gezien, moet maar even veranderen.
Bélon
Klinkt hoopvol, ik vind de VPRO gids vrij irritant (laatste keer dat ik gelezen heb is 10 jaar geleden , alleen bejaarden lezen nog TV gidsen, inclusief m'n moeder maar die is sinds kort lid af tot m'n eigen trots, gewoon blijven bewerken die bejaarden, argumenten als "Je redt een boom ermee" hebben zeker geholpen).
Naomi Watts
Volgende week maar eens naar Breda, 21:30, lekkere tijd ook voor een film als deze. Erg benieuwd. Een nieuwe Noé is sowieso altijd een feest.
SaNDuTjE
Ben benieuwd naar de eerste reviews hier na vanavond. Ik denk dat de meningen verdeeld zullen zijn.
chevy93
Xx_se7en_xX
Een vriend van mij had hem ook gezien, en vond het echt net of je een LSD trip had.
chevy93
Zo is deze film toch ook omschreven?
Nieuwe review: Recensie Enter the Void - Review op Filmtotaal.nl
In Enter the Void komt de kijker zelf in een psychedelische nachtmerrie terecht, en dat levert verbluffende cinema op.
En vooral dit stuk:
Enter the Void is zeker niet voor iedereen, met zijn duistere, hallucinerende en schokkende beelden. Alsof je vast zit in één lange lsd-trip, waarbij de regisseur niet schuwt om seks en geweld expliciet in beeld te brengen. Sommigen zullen moeite hebben met de lange speelduur en de onthutsende wijze waarop Gaspar Noé zijn verhaal heeft geconstrueerd. Het staat echter buiten kijf dat de regisseur hier een buitengewoon originele film heeft afgeleverd, die een onontdekt terrein in de filmische wereld betreedt. Enter the Void is een nieuwe cultklassieker.
notnotfun
VRPO is ouweblullen geleuter. Soudain le Vide is de revolutie!
Zandkuiken
Geweldig benieuwd naar Enter The Void, maar toch ook wat bevreesd voor de speelduur. 150 minuten lijkt me wel érg lang voor een film die het waarschijnlijk weer vooral van het audiovisuele moet hebben.
dEUS
Ja dat is het wel. Bereid je maar voor!
DB10
2 uit 5 bij de Volkskrant ...
In stijl en vormgeving is Enter the Void een dapper en geslaagd experiment, maar het is jammer dat de regisseur zo weinig te vertellen heeft. Zijn film is een weinig verrassende meditatie op geboorte, seks en dood, opgediend als melodrama. Ook met een paar klassiek grove Noé-scènes – als het inzoomen op de foetus na een abortus – kan Enter the Void niet tippen aan zijn eerdere werk.
triqo
Gewoon gaan
Seam
Ik vond dat er ook niet al te veel verteld werd, klein minpuntje hoor, want de rest was subliem.
Audiovisueel valt hier voldoende te genieten, echt een pracht om te aanschouwen. Verder omschrijft dit eigenlijk alles:
Zo is deze film toch ook omschreven?
Nieuwe review: Recensie Enter the Void - Review op Filmtotaal.nl
wibro
2 uit 5 bij de Volkskrant ...
Ik kan me wel enigszins vinden in deze recensie van de Volkskrant. Audiovisueel zag "Enter the Void" er allemaal best goed uit maar de film wist mij op een of andere manier niet te boeien ondanks dat de film best wel mooie en soms heel schokkende scènes bevatte. Te veel scènes - niet meer dan herhalingen van wat wij al eerder in deze film zagen - voegden echter gewoon helemaal niets toe aan het nogal duistere verhaal en hadden net zo goed weggelaten kunnen worden. 100 minuten was voor deze film met zijn hallucinerende beelden ook meer dan genoeg geweest.
Slecht is deze film van Noé zeker niet - originaliteit kan deze film niet ontzegd worden - maar "Enter the Void" kan imo toch echt niet tippen aan Noé's meesterwerk "Irréversible", voor mij nog altijd een van de beste films die ooit gemaakt zijn.
Animosh
Met Enter the Void evenaart Noé het niveau van Irréversible niet. Maar dat neemt niet weg dat hij bij momenten wel enorm hallucinatoire en bedwelmende scènes aanreikt.
Toen ik vernam dat Benoît Debie de cinematografie zou verzorgen verwachtte ik dat het camerawerk van zeer hoge kwaliteit zou zijn. Dat is zij inderdaad (vaak). Haar voortdurende dynamiek en dikwijls vloeiende en zeer gecontroleerde bewegingen zijn erg indrukwekkend. Maar Enter the Void levert veel meer aan dan alleen wervelend camerawerk. Met name het psychedelische, buitengewoon polychrome en contrastrijke kleurgebruik, aangevuld met veelvuldige stroboscopische effecten, is ijzersterk en bracht mij meermaals in lichte vervoering. En ook de atmosferische soundtrack was, uitgezonderd uiteraard het (ook w.b. gebruik) zeer kitscherige klassieke nummer, sterk.
Maar helaas weet Noé dat niveau niet de gehele film lang hoog te houden. Integendeel, toen het eerste half uur eenmaal aan mij voorbijgetrokken was heb ik mij zelfs dikwijls verveeld (d.w.z. ik staarde met betrekkelijk weinig emoties naar het scherm). Waarom?
Ten eerste omdat de hoofdpersonen buitengewoon eenvormig leven en bovenal uitzonderlijk oninteressant zijn. Over veel intelligentie lijken ze niet te beschikken en gedachten die mij mogelijk zouden kunnen interesseren zijn waarschijnlijk nog nooit bij hen opgekomen (
). En dat ze na hun ontregelende jeugd naar de verlichtende middelen grijpen is natuurlijk zeer begrijpelijk (en voorspelbaar), maar het maakt hun leven er evenwel niet fascinerender op. Ook van hoogwaardig acteerwerk, dat de personages mogelijk tot leven had kunnen wekken, is mijns inziens geen sprake.
Ten tweede vervalt Noé, zoals eerdere recensenten tevens terecht op hebben gemerkt, zeer vaak in herhaling, en dat doet wat mij betreft veel af aan de kracht van de film. Dat dezelfde cinematografische kunstgreep mij na tienmaal niet meer verwondert, dat zal immers niemand verbazen. En dat ik mijzelf na de tiende keer dat het minnespel van twee of meer individuen wordt getoond afvraag of Noé in zijn obsessie met het geslachtsverkeer niet is doorgeschoten, ook daarvan zal niemand ontsteld geraken.
Bovendien vond ik de shots waaruit Enter the Void is opgemaakt in veel gevallen nauwelijks indrukwekkend, want hoezeer ook Noé geïnvesteerd heeft in onder meer zijn cinematografie en kleurgebruik, daar staat tegenover dat zijn kadrering (te) vaak ondermaats is (zeker in vergelijking met de overige aspecten). Soms verbluft Noé weliswaar met een waanzinnig opgenomen beeld, maar daar staat wel een veelheid van shots tegenover waarin het (weinig stijlvolle) achterhoofd van Nathaniel Brown een hoofdrol speelt, evenals een verzameling van beelden die opgenomen is van bovenaf, wat zijn betrekkelijke effectiviteit in mijn ervaring al na zo'n vijf minuten verloren had.
Maar op z'n hoogtepunten overweldigde Enter the Void mij evenwel volkomen. 't Is alleen zonde (zij het begrijpelijk) dat zij betrekkelijk zeldzaam waren. 3.5* Zwaarlijvig.
(Ik vergat trouwens nog om de - extreem sfeervolle - belichting te vermelden. Bij deze.)
wibro
VRPO is ouweblullen geleuter. Soudain le Vide is de revolutie!
Een nogal denigrerende opmerking vind je zelf ook niet? In feite ben ik dan ook een ouwe lul. Heb jij de film wel gezien trouwens?
Goed, over de film verder;
Deze film is niet bepaald geschikt om te bekijken als je in een herfstdip zit. Dat je hiervoor in de juiste stemming moet zijn ben ik daarom ook helemaal met de VPRO eens. "Enter the Void" is gewoon zware kost hoewel wij dat van Noé natuurlijk onderhand wel gewend zijn. Revolutionair is de film wel maar ik denk niet dat deze film een groot publiek zal trekken. Daarvoor is deze film te ontoegankelijk. Gisteravond zaten er in Lux in de zaal waar deze film vertoond werd ook niet meer dan 10 bezoekers waarvan - en dat verraste me enigszins - niemand voortijdig de zaal verliet.
Naomi Watts
Middelmatige en af een toe wat goede reviews tot dusver maar dat geeft mij juist meer vertrouwen in dit werkje. Lekker ontoegankelijk, my cup of tea.
DwarreI
ik denk niet dat deze film een groot publiek zal trekken.
Seam
Naomi Watts
En het is verboden te stemmen op MM als je in een bijna lege zaal zit?
Black Math
Ik ben benieuwd, ik ga er vanavond heen, heb gereserveerd en de dame aan de telefoon zei ook dat het ook zeker aan te raden is om te reserveren. Ben benieuwd hoe vol (of leeg) het zal zijn.
Ik moet wel zeggen dat de verwachtingen wat getemperd zijn na het leven van de reviews van Wibro en Animosh, wier beider smaak ik hoog acht.
wibro
Ik zou niet te lang wachten mocht je deze film willen bekijken. Gezien het geringe aantal toeschouwers verwacht ik niet dat deze film langer dan twee weken in de filmhuizen zal rouleren.

'Outlander'-spin off 'Blood of my Blood' doet het ontzettend goed op HBO Max

'Perfectly Imperfect' met Yolanthe Cabau nu te streamen op Prime Video