• 9.379.407 stemmen

Geregisseerd door: Gaspar Noé

Met onder meer: Nathaniel Brown, Paz de la Huerta en Cyril Roy

Gesproken taal: Engels en Japans

Releasedatum: 23 september 2010

• Bioscoop Zaterdag 21 februari in één bioscoop (Amsterdam)

Plot Enter the Void

Oscar en zijn zus Linda wonen sinds kort in Tokio. Oscar leeft van de inkomsten van kleine drugsdeals en Linda werkt als stripper in een nachtclub. Tijdens een inval van de politie wordt Oscar geraakt door een kogel. Hij ligt op sterven, maar zijn geest, die eveneens trouw is aan zijn belofte om zijn zus nooit achter te laten, weigert de wereld van de levenden te verlaten. Tijdens de dwaaltocht van zijn geest door de stad worden de visioenen steeds chaotischer en veranderen ze in een ware nachtmerrie. Het verleden, het heden en de toekomst vermengen zich in een hallucinogene draaikolk.

avatar van triqo

triqo

Torenhoge verwachtingen en denk dat Noé ze wel gaat inlossen alleen wanneer grrrrr, ik heb geen geduld meer !

avatar van Chr.s

Chr.s

Gruwelijk vette intro en prachtige trailer. Wel een bezoek naar de bios waard dit.

avatar van DwarreI

DwarreI

Een bioscoopbezoek dat voor alsnog op zich laat wachten tot september..? Zo lang kan ik het echt niet uithouden!

avatar van SilverGun

SilverGun

Twitch heeft een review van de film.

Mochizuki Rokuro

Ook in deze review komt het punt aan bod dat Halcyon aansneedt en mijn vraag over de nieuwe cut ook al over ging. Is natuurlijk persoonlijk hoe je dat ervaart, maar het lijkt erop dat dat dus een breekpunt is niet alleen bij het ervaren van de film, maar ook de waardering die je eraan koppelt en het maken van een nieuwe cut.

Het is zo persoonlijk, dat er nu teveel gemorreld wordt aan de film (althans zo komt het op mij over). Dit vanwege een soort 'algemeen heersende opvatting'. Lijkt me geen goede zaak - ook niet zoals Noé en het bronmateriaal het zo bedoeld hadden (wat ik ook uit de revie begrijp):

QUOTE:

"what may be the film's two greatest flaws: length and repetitiveness. Enter the Void currently runs two-and-a-half hours with events repeating multiple times as Oscar makes his way through the bardos. The length and repetitiveness seem to be a reflection of the source material. If one looks at it from this perspective, which seems closest to what the film is trying to accomplish, cutting it down defeats the purpose of the entire exercise. Also, it is entirely unclear how cutting it down to 120 minutes or even 90 minutes would "improve" it. The film has already been cut significantly since Cannes 2009."

Met andere woorden, de film haalt zijn kracht en werking juist deels uit de lengte (en vorm) en dat was ook de intentie van schrijver en maker. Jammer dat er dan zo'n gemankeerde en 'besmette' film van komt (of lijkt te komen).

JM - So how does this longer version compare with the version people saw at Cannes last year, which was another 10 or 15 minutes longer?

GN - It was longer but it wasn't complete at all. It was still very much a work in progress. It may have seemed like a completed movie but I worked on it for another 6 months after that - on the music, the visual effects, on the print etc. There were no credits on that version either.

JM - So the version you're screening for us - that's 155 minutes - is the most complete version?

GN - Yes, that's the whole movie.

JM - How about distribution for the US or UK?

GN - I don't know about the UK, but in the States it's been bought by IFC, who'll be releasing it unrated at the beginning of September. But I think in some countries we may have some problems with the censors.

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Onderhond schreef:

En dat is jammer!

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Hoezo is dat jammer? Lijkt erop dat we de film zullen zien zoals Noe wil dat we 'm zien. Laatste zin is ook bijzonder prettig te lezen. Zullen we in Nederland gelukkig geen last van hebben.

Verder lijkt mij dat 155 minuten ook wat aan de lange kant is, maar ik heb volle vertrouwen in Noe.

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Ja, als je het zo bekijkt.

Onderhond schreef:

Dit verduidelijkt veel.

Het zou inderdaad fijn zijn als de versie zoals Noé m bedoelt te zien zal zijn (hoe lang die ook moge zijn), maar de toch wel hardnekkige geruchten over een drastische 'cut' die zal worden uitgebracht staan daar toch haaks op en het is vreemd dat beide door blijven gaan. Ik weet niet of noé de zeggenschap heeft over de 'cut' die in roulatie komt (hij kan dat nu wel zeggen, wellicht is de wens de vader van...)

Dan is het gewoon wachten op de DVD.

Blijkbaar is er nog wel een cut waar een heel reel uitgenomen wordt. Dit zou een redelijk losstaand stuk zijn. Staat ook in hetzelfde interview (ook op Twitch te vinden.

Sowieso zal de DVD wel de gehele film bevatten.

avatar van DwarreI

DwarreI

Toch denk ik dat deze film in de bioscoopzaal beter tot zijn recht zal komen, al dan niet compleet..

avatar van Seam

Seam

Hier moet ik al veel te lang op wachten zeg

avatar van $pecial

$pecial

Net Irréversible weer herzien en nu is de drang om deze te gaan zien nog groter geworden

avatar van Goodfella

Goodfella

Uit het interview op Twitch:

JM -You do all your own camerawork?

GN - Yeah I operate the camera.

..en (de samenwerking met) Benoît Debie dan? Staat wel als cameraman op IMDb.

avatar van s0062423

s0062423

Inderdaad zeer vreemd.

Debie's stempel valt imo niet te ontkennen (in Noé's vroegere werk dan), zeker als je dit vergelijkt met wat Debie samen met Du Welz heeft gemaakt, of eventueel zelfs zijn andere werk.

Zeer vreemd.

avatar van Johan1

Johan1

Nieuwe teaser (muziek:Bach-air on a G string) en poster

Goh. strippers.

Macmanus

Bad ass weer! beetje kut dat ze je zo lekker maken en dat je dan zo lang moet wachten. Camerawerk/Sfeer/Stijl is wat dit meesterlijk maakt, voor de fijnproevers natuurlijk.

Macmanus schreef:

, voor de fijnproevers natuurlijk.

Grapjas. Als er iets niet fijngevoelig is, is het wel Noé natuurlijk, dus fijnproevers zoeken hun heil lijkt me elders.

Macmanus

Fijngevoelig is toch iets heel anders dan fijnproever? Ik bedoel het in de zin van iemand die verstand heeft van goed camerawerk/stijl en sfeer. Dan heb je alles te zoeken bij Noe.

Macmanus schreef:

Klopt, maar dat noem ik dan geen fijnproever.

Macmanus

Aha, Ik wel. Sloeg dan ook op Kos. Die nogal denigrerend zegt Goh Strippers. Wat imo hetzelfde is als zeggen als je bij een drie sterren michelin restaurant een hamburger zou bestellen zou zeggen Goh een Hamburger. De fijnproever zou wel beter weten, zo ook hier.

Ben me gedegen bewust van mijn fanboy talk btw maar mag zo nu en dan wel een keer! Laten we de goede sfeer erin houden in plaatst van de saaie 1 regel downers.

Mochizuki Rokuro

Ik werd getriggerd door fijnproever, omdat ik mezelf ook een fijnproever vind, maar mijzelf te fijngevoelig voor de stijl en methodes van Noé. Maar ik zal de fanboys (nog) niet teveel vermoeien met mijn contra's

Macmanus schreef:

Ik vind het een erg nietszeggende trailer. Tuurlijk, is het 'wel aardig' gefilmd, maar kom op zeg; als je hier al van gaat watertanden..

avatar van dutchtuga

dutchtuga

'A Gaspar Noé Party'

kos schreef:

Is dan ook geen trailer. Maar een teaser en die moet je teasen en dat doet die voor de liefhebber zeker.

Dat kan, voor mij niet. Vandaar mijn reactie.

Beetje open deur ook ...

Macmanus

Wel een Trailer Helemaal mijn straatje!