Fahrenheit 451 (1966)
Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: François Truffaut
Met onder meer: Julie Christie, Oskar Werner en Cyril Cusack
Plot Fahrenheit 451
"What if you had no right to read?"
Verfilming van het gelijknamige boek van Ray Bradbury. In de toekomst zijn boeken verboden, omdat ze mensen ongelukkig maken. Het is taak van brandweermannen als Guy Montag om in beslag genomen boeken te verbranden. Montag gaat echter twijfelen aan de bedoelingen van de overheid, en besluit op een dag om de te verbranden boeken eerst te lezen.
Clarisse / Linda Montag
Guy Montag
Captain Beatty
Fabian / Headmistress
Man with the Apple
Book Woman
Book Person: 'The Life of Henry Brulard'
Judoka Woman (onvermeld)
Book Person: Machiavelli's 'The Prince' (onvermeld)
Doris (onvermeld)
Zavo
Die 'brandweermannen' zagen er een beetje belachelijk uit, maar voor een film uit 1966 toch heel mooi gemaakt. Ik ergerde me een beetje aan de hoofdrolspeler en z'n accent, maar verder een hele goede film.
yosemite44
Hoorde jaren geleden al iets over een remake.
<a href="http://movies.yahoo.com/shop?d=hp&cf=prev&id=1808403955">hier is ie dan</a>
Ik neem toch aan dat Equilibrium ook op deze film gebaseerd is. Ik heb deze film overgens nog niet gezien, maar het verhaal hier lijkt toch verdacht veel op dat van Equilibrium (dit met dus andersom zijn
Ik neem toch aan dat Equilibrium ook op deze film gebaseerd is.
Op het beroemde boek dan vooral, lijkt me.
Redlop
Waarom ze deze film gaan remaken is mij een raadsel. De hele thematiek van de film straalt zo duidelijk de tijdsgeest van de jaren '60 uit...
ze willen niet dat we boeken lezen, vuile fascisten!!!!
Alleen leuk (mijns inziens dus) juist vanwege het feit dat de film zo gedateerd is. Voor die tijd wel origineel experiment. Volgens sommigen *klik* heeft Spielberg elementen gejat voor Minority Report. Zit wel wat in. Al met al erg overgewaardeerde film. 3*
JayLunar
Past wat mij betreft in het rijtje van bv. Logan's Run en Zardoz, twee andere gedateerde en curieuze SF's uit de jaren 60/70: matige films met een nogal onzinnig verhaal, en gewoon sooo gay. 2,5*
Begint nogal traag, maar wordt met name naar het einde toe beter.
93.9
Wist dat sommige ' gays' van Abba,luv' enzo hielden, maar dat dat ook voor campfilms geldt........
Macmanus
Ben het eens met Jaylunar, ontiegelijk gedateerd zooitje met als grootste dieptepunt de vliegende politieagenten.
mdj
Vooral erg grappig om te zien. Zeker in deze tijd waarin het niet voor de hand ligt aan boeken een veel slechtere invloed toe te schrijven dan aan de tv. Boeken maken mensen ongelukkig en doen ze in zaken geloven die onbereikbaar zijn etc. Minder grimmig dan 1984 van Orwell. De hoofdpersoon is wel erg snel 'om', hij lijkt nergens te twijfelen. Het einde met die mensen in dat bos vond ik een leuke vondst. Vermakelijk.
Truffaut vertilt zich enigszins aan deze film. Als een serieuzere Truffaut werkt dit zeker niet. Er zitten een hoop haken en ogen aan. Het idee blijft interessant, maar het verhaal wordt nergens geloofwaardig en blijft erg oppervlakkig, soms bijna kinderlijk. De acteurs spelen nogal als houten klazen, de karakters zijn van karton en de dialogen lopen ook al niet echt lekker.
De film werkt beter als vermakelijke onzin. Als een halve genreparodie. En Truffaut heeft dat meer gedaan (Tirez sur la Pianiste bijvoorbeeld). Dat doet me twijfelen of hij het ook niet zo bedoeld heeft. Op zijn minst een beetje. Ik vond de film vaak nogal lollig eigenlijk. En heb me toch heel aardig vermaakt. Verder is het genieten van de toekomst van gisteren. Altijd leuk om te zien hoe futurisme in de jaren '60 eruit zag.
De film wordt meestal niet tot de grootste films van Truffaut gerekend en dat is niet onbegrijpelijk. Desondanks vond ik de film dus best leuk en vooral het einde was bijna aandoenlijk.
Er zaten ook een aantal aardige bewuste knipogen in. In het huis van die oudere dame verbrandde een nummer van Cahiers du Cinema , het blad waar de hel Nouvelle Vague mee begon en Truffaut zijn statements in maakte. Opvallend genoeg was de film destijds geen succes trouwens.
titan
Hmmm, ik vind het juist een zeer interessante film. Niet alleen omdat het een mooie schets is van een enge samenleving, maar vooral vanwege het prachtige kleurgebruik, de grappige brandweermannen die zo lijken te zijn weggelopen uit een videoclip van Kraftwerk, de mooie score en de diverse kwinkslagen en knipogen (vooral naar Hitchcock) die Truffaut in zijn film heeft gestopt. Door dit laatste moet je de film denk ik ook niet als serieuze science-fiction zien. 4* is net iets te veel voor deze film, maar een dikke 3,5* is hij wat mij betreft toch wel waard.
Mescalino
Een goede film met een goed verhaal alleen had dat deel over dat boeken slecht zijn voor de mens iets dieper uitgewerkt gemogen.
Verder een leuke film zeker voor '66 begrippen.
4 sterren.
Helemaal eens met titan
Geweldig einde ook. Al die mensen die door het besneeuwde bos lopend de grote klassiekers reciteren en uit hun hoofd leren
Bombong
Het was echt minimaal 20 jaar geleden dat ik deze film voor het laatst had gezien. Ik herinner me wel dat het de eerste SF-film was die me aansprak. Ik las destijds veel SF (uiteraard ook de boeken van Ray Bradbury) maar qua films kwam de SF meestal niet verder dan space opera als Star Wars en dat interesseerde me totaal niet. Fahrenheit 451 was een positieve uitzondering. Sindsdien natuurlijk nog wel een aantal geweldige SF-films gezien (maar eigenlijk niet zo veel), zoals A Clockwork Orange, 2001 A space odyssey, Barbarella en Westworld, maar Fahrenheit kon me ook nu nog steeds erg bekoren. Gek genoeg stond van de hele film het huis waar Montag woonde me nog het best voor de geest.
Mochizuki Rokuro
maar qua films kwam de SF meestal niet verder dan space opera als Star Wars en dat interesseerde me totaal niet. Fahrenheit 451 was een positieve uitzondering. Sindsdien natuurlijk nog wel een aantal geweldige SF-films gezien (maar eigenlijk niet zo veel), zoals A Clockwork Orange, 2001 A space odyssey, Barbarella en Westworld, .
Drs. DAJA
Geweldige film. Wat mij betreft het hoogtepunt uit Truffaut's oeuvre en ik durf zelfs te zeggen de beste nouvelle vague. Er wordt een enorm rijke wereld geschetst en Oskar Werner speelt op zeer overtuigende wijze een man die in een wereld waar lezen verboden is een passie krijgt voor boeken.Kippenvel bij de scene waarin hij het hoofd van z'n departement in brand steekt. Ook erg leuk om te zien hoe televisie een rol inneemt in de levens van de personages. Fahrenheit 451 is een ontzettend sterke en scherpe film over een totalitaire staat en de liefde voor boeken.
Querelle
Wie van degenen die het boek heeft gelezen weet toevallig welk boek de hoofdpersoon uit zijn hoofd moet leren? In de film is het de bijbel toch? In het boek was het een verhaal van Edgar Allen Poe dacht ik, maar ik weet niet meer welke.
wibro
Deze film sinds lange tijd weer eens herzien. Tja, moeilijk te beoordelen. Wel origineel maar de tijdgeest van de jaren zestig is zeer duidelijk aanwezig. De vliegende politiemannen deden mij nogal veel aan de Bondfilms van die tijd denken. Eigenlijk is deze behoorlijk gedateerde film anno 2009 niet meer dan grappig amusement. Vermeldenswaard is overigens de uitstekende score van Bernard Herrmann, voor mij nog steeds een van de belangrijkste componisten van filmmuziek.
SnakeDoc
Ik kwam er maar niet door heen. Denk dat ik hem in zes delen heb geprobeerd te kijken.
Vond hem ook echt enorm gedateerd, traag, en het acteren vond ik ook niet erg overtuigend.
Op zich wel een aardig concept met grappige Sci-Fi probeersels, maar over het algemeen allemaal net iets te knullig.
mister blonde
Inderdaad behoorlijk gedateerd qua look en effecten, maar absoluut niet qua verhaal. Het is een erg vermakelijke satire, met enkele prima en soms erg geestige scènes. Op andere momenten is Fahrenheit 451 minder boeiend, maar een positief gevoel overheerst. Wel de minste Truffaut tot nu toe, maar ach ik zag er pas 4.
Vinokourov
Prettige dystopia-film hoor
. Fahrenheit 451 gaat over Montag, een brandweerman, die geen branden blust, maar boeken verbrandt. Boeken zijn namelijk een gevaar voor de samenleving, beter kijkt iedereen naar de TV waar de overheid direct haar gedachten kan infiltreren bij de burgers. Dit gaat bij Montag knagen en stiekem gaat ie boeken lezen. De rest van het plot laat zich enigzins raden, al heeft het wel een mooi gevonden slot, dat je niet direct ziet aankomen.
Wat naast het okeeje verhaal de film ook tof maakt, is dat er niet zo gedwongen allerlei SF-elementen erin gegooid worden. Geen overload aan quasi-hippe gadgets dus. Die zouden anno 2014 er nogal belachelijk aandoen natuurlijk. Maar af en toe zit er toch wel een leuk detail tussen zoals automatisch openschuivende deuren of een supermodern aandoende monorail. Truffaut had het geluk dat er paar jaar eerder een testtrack gebouwd was in Frankrijk, die kort daarna afgebroken werd.

Netflix haalt binnenkort 'The Matrix'-reeks uit het aanbod

Eyes Wide Shut
Mystery / Drama, 1999

Il Deserto Rosso
Drama, 1964
gebaseerd op boekman vrouw relatietotalitarian regimedystopiebook burning co-workers relationshipnouvelle vaguefirefighterpolitical repressionbookworm