• 9.376.805 stemmen

Genre: Western

Geregisseerd door: Abner Biberman

Met onder meer: Fred MacMurray, Jeffrey Hunter en Janice Rule

Plot Gun for a Coward

"SAGA OF WESTERN GUN-JUSTICE!"

Na de enorme vee ranch van zijn overleden vader geërfd te hebben, wil Will Keough niets meer dan in alle rust zijn werk doen en leven in vrede, maar dit wordt onmogelijk gemaakt door de gespannen situatie in zijn eigen familie. Wills twee jongere broers, Bless en Hade hebben karakters die verschillen als dag en nacht. Ervan overtuigd dat hij verantwoordelijk was voor de dood van zijn vader, weigert Bless gebruik te maken van wapens en wordt daarom als een lafaard beschouwd. Hade is daarentegen wild en onbezonnen, een ongeluk ligt letterlijk op de loer. De grimmige en genadeloze moeder Hannah, die een zwak heeft voor Bless, verscherpt enkel de situatie tussen de broers. Daarnaast voelt Wills vriendin Audry Niven zich ook aangetrokken door de gevoelige Bless. Uiteindelijk escaleren de onderlinge verhoudingen; wie van de Keough broers zal overleven?

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Tot nu toe alleen deze poster gevonden, graag update met een beter exemplaar.

avatar van stinissen

Middelmatige western wel met weer goede cast al is Fred MacMurray niet mijn western idool.

trebremmit

Plotbeschrijving klopt niet helemaal, de moeder heeft een zwak voor Bless en niet voor Hade.

Een echte acteursfilm waarin de psychologische kant van de karakters wordt benadrukt.

Niet al teveel actie maar meer een western met veel spanning, de verhouding tussen de broers wordt goed uitgewerkt.

Ik vond het wel een verrassende film met een goed verhaal wat nu eens niet gaat over een held maar over een zogenaamde lafaard.

Hier nog een leuk stukje van een western blog.

@trebremmit:

Dank voor de link naar die interessante blog.

o.a. een erg mooie recensie van Colorado Territory gevonden daarop (en meer)

De bespreking van Gun for a Coward op die blog kan mij enigszins over de streep trekken om die film ooit eens te bekijken.

Normaal gezien zijn films (westerns vooral) met Fred MacMurray voor mij een no go.

Maar de positieve opmerkingen over Jeffrey Hunter (die ik graag zie in welk genre dan ook) helpen mij een beetje over die afkeer heen.

En Chill Wills is een prima bonus.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

trebremmit schreef:

Plotbeschrijving klopt niet helemaal

Al een correctie ingestuurd (vast bedankt!)?

trebremmit

Correctie heb ik zojuist ingestuurd.

MacMurray vind ik best een goede acteur, alleen kan ik me wel voorstellen dat niet iedereen dat vindt. Het is soms best wel een houten klaas.

Chill Wills zie ik ook graag in westerns, hier speelt hij een beetje een oude wijze man.

@trebremmit:

Ik vind MacMurray ook geen slechte acteur, maar ontzettend onsympathiek.

Ook in "sympathiek " bedoelde rollen.

Een beetje vreemd ook dat hij in het western genre terecht is gekomen.

• 19680 berichten

Een western-familiedrama rond een ranchers familie.

Aanvankelijk een beetje gezapig van tempo, maar door het goede acteerwerk nergens vervelend.

In de tweede helft wordt alles intenser en ook actierijker.

Een op hol geslagen kudde koeien zorgt voor spectaculaire opnames.

Goede rollen van Hunter, Wills, Rule, en ja...ook MacMurray, hier zeer verteerbaar aanwezig (zelfs voor mij)

Dean Stockwell deed mij enigszins denken aan James Dean.

(Met dank aan trebremmit )

avatar van madmax1

madmax1

Doorsnee western , met een traag begin 3 broers die zorgen voor hun ranch ieder op zijn manier ,

Als eens meer van gezien ,ditmaal Jeffrey Hunter als de zwakkere in een aanvaarbare rol, vervolgens de rit naar Abilene zit de sfeer er goed in, er komt meer vaart in de film die dan ook het kijken meer d an waard is .

Fred MacMurray is geen vreemde in de western wereld zoals brix aangeeft ik heb hier nog eentje uit 1935 de Texas-Rangers hij was er al vroeg bij in de western

madmax1 schreef:

Dat bedoelde ik niet mm.

Wat ik wilde zeggen is dat hij er naar mijn gevoel niet echt in past.

Ik heb al zijn westerns, op een na, wel gezien.

Heb er ook in de DVD collectie.

Hij heeft er in totaal in een stuk of tien gespeeld, comedy en eigentijdse western inbegrepen.

Biina allemaal tussen 1950 en 1960 gemaakt.

Alleen die Texas Rangers was een vroege.

Hij vond overigens zelf ook dat hij niks verloren had in het western genre (volgens interviews) Maar wanneer de betaling goed was zette hij zich daar overheen.

avatar van madmax1

madmax1

haha had ik kunnen weten,duikt niet al te veel op in westerns.

trebremmit

Komt begin 2016 uit op Blu-ray bij Koch met Engelse audio.

avatar van lezertje

lezertje

Sterk geacteerd familiedrama, met een mooie rol van een nog jonge Dean Stockwell. Jammer van het ietwat slappe einde.

avatar van mr rumson

mr rumson

Gun for a Coward is een western met een degelijk verhaal.

Actiescènes zitten er niet gek veel in maar heeft deze western ook niet zo nodig .

Want het verhaal over de drie broers die best wel van elkaar verschillen is boeiend genoeg om te volgen .

Waar je in die oude westerns het gevoel hebt dat die romantische scenes meer als een verplichting is .

Daar heb je dat in deze western niet en heeft een functie voor nog meer spanning.

Want je bent benieuwd of Audry Niven daadwerkelijk kiest voor de enne broer terwijl ze al iets heeft met de ander.

En gaat de broer dit accepteren van de andere broer of voelt hij zich verraden .

Zo zijn er nog een paar scenes waar je van afvraagt hoe dit gaat aflopen zoals de scene in de saloon .

Als de jongste broer zijn lef wil tonen tegen een paar vreemdelingen.

Als we dan ook nog wat sfeervolle plaatjes van cowboys met hun runderen voorgeschoteld krijgen .

Dan kan deze western bij mij bijna niet meer stuk al vond ik het einde weer wat minder.

Kortom een degelijke western met een prima verhaal.