• 9.370.349 stemmen

Alternatieve titel: Brand in Kansas

Geregisseerd door: Ray Enright

Met onder meer: Audie Murphy, Brian Donlevy en Marguerite Chapman

Plot Kansas Raiders

"THE FURIOUS, FIGHTING STORY OF QUANTRILL'S GUERILLAS!"

Om de dood van zijn ouders te wreken sluiten Jesse James en zijn bende zich aan bij de rebellen van de outlaw William Quantrill. Jesse ziet Quantrill als zijn held, vechtend voor de goede zaak. Jesse raakt gedesillusioneerd in de bende door het zinloze beroven en vermoorden van onschuldige burgers en begint te twijfelen of zijn bende hier nog langer aan deel moet nemen. Ondertussen heeft Jesse ook zijn oog laten vallen op de vriendin van Quantrill.

Jesse James

Cole Younger

Red Leg leader

James Younger

Barfly

Was het niet David Carradine in "The Long Riders" die in een saloon een duel met messen aangaat, waarin beide tegenstanders de uiteinden van een shawl tussen de tanden te nemen? De verliezer is diegene die of de shawl laat vallen, of gestoken wordt met het mes.

Wellicht geleend uit deze film waarin Murphy een identiek duel aangaat. Of het is een bekende duelwijze en komt in meer films voor?

Murphy als Jesse James is even slikken en kan best gedurende de film vergeten worden omdat het voor het verhaal niet belangrijk is wie hij was of zou zijn geweest. Je hoeft, met andere woorden, deze film niet te zien om wat te weten te komen over het leven van Jesse James. Daar zijn andere films over.

Frank James was wel ooit lid van de bende van Quantrill. Dat Jesse daar ook bij was schijnt omstreden te zijn.

Toch is de brute aanval van Quantrill op het stadje Lawrence in Kansas, zoals te zien in deze film, echt gebeurd. De beelden in de film zullen niet veel verschild hebben met de realiteit.

Al lijkt deze film een groter budget gehad te hebben dan andere Murphy-films aan de hoeveelheid acteurs en grotere scènes te zien, springt deze er niet echt bovenuit.

Barfly schreef:

Inderdaad, die manier van messen-gevecht was bekend, en vooral in zwang in Louisiana voor zover mij bekend.

Overigens heeft Audie Murphy in zijn allerlaatste film, 'A time for dying', nóg een keer de rol van Jesse James gespeeld.

Dat was maar een kort rolletje, maar wel indrukwekkend.

Voor mij is Murphy een vaste western waarde, en gezien zijn achtergrond een van de meest geloofwaardige western acteurs ooit.

Barfly

Bedankt voor de uitleg over dat type messengevecht, Brix. Weer wat geleerd.

Barfly schreef:

Bedankt voor de uitleg over dat type messengevecht, Brix. Weer wat geleerd.

Maar niet zelf uitproberen hoor! (tenzij met een rubber mes, doen ze bij de filmopnamen meestal ook))

Barfly

Jammer, ik wilde je net uitdagen voor een duel.

Barfly schreef:

Jammer, ik wilde je net uitdagen voor een duel.

Warning!

(voor diegenen die op hetzelfde idee zouden komen)

Dragers van een kunstgebit zijn bij voorbaat kansloos!

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Wat het meest opvalt aan deze (kleuren) Western zijn de prachtige landschappen een de Western-sfeerbeelden in de stadjes en ranches. Jammer, dat de film full-screen is ipv widescreen.

Baby-face Audie Murphy heeft zijn gezicht tegen in zijn rol als Jesse, 1 der gebroeders 'Frank en Jesse James'. Beruchte namen uit die tijd, maar in deze film gaat daar geen dreiging van uit.

Brian Donlevy, voor en buiten de camera een onsynpathiek persoon, is prima gecast als Qantrill.

Marguerite Chapman blijft tot het eind toe het geweten van Audie Murphy.

Herkende ook nog Richard Egan (Tension at Table Rock) als de 1e luit.

Tja, en van de acteerprestaties van Tony Curtis ben ik nog steeds niet overtuigd, of hij is te vaak getype-cast.

Van het aparte shawl-duel is hierboven al melding gemaakt.

IMDB * 7/10.

PS

Deze Western zit met andere prima Westerns in deze boxset.

Dogie Hogan schreef:

Klopt wel, maar wanneer je Murphy's achtergond kent is het verteerbaarder, in mijn beleving tenminste.

Een 'babyface'met 'killer eyes'.

Overigens heb ik zelden of nooit een film gezien over Jesse James met een acteur die werkelijk op de echte Jesse leek.

Brad Pitt lijkt net zo min op hem als Audie Murphy- en Tyrone Power of Roy Rogers, om er maar een paar uit een lange rij te noemen.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Brix schreef:

Een 'babyface'met 'killer eyes'.

OK, momenteel zit 'No Name on the Bullet' met ook Audie Murphy in de DVD speler. Review zsm.

avatar van trebremmit

trebremmit

Audie Murphy vind ik een erg sterke western acteur, ook al van genoten in Night Passage waar hij net zo'n type speelt. Ondanks zijn babyface toch geloofwaardig.
Verder een fijne western met mooie beelden, wat ik wel vreemd vond was de symphatie die Jesse James op het laatst kreeg voor William Quantrill, maar goed ook wel eens fijn zo'n western zonder oordeel.

avatar van madmax1

madmax1

Na Sierra de tweede met Audie Murphy. voor vandaag ,ook uit 1950.

Deze bij herzien zou vroeger beter zijn overgekomen als de vorige Sierra,meer actie en een vlot tempo

.,ook al vooral door de korte speelduur,dit waren de echte matinees waar men voor ging kijken.

Murphy degelijk ,met als hoogtepunt ( Terug uit de Hel ) echter geen western.

avatar van mr rumson

mr rumson

Kansas Raiders is een verrassend mooie western .

Want dit oudje ziet er zeer goed uit scherp beeld en vooral de kleuren vallen op.

Het verhaal zelf wil nog wel eens een loopje nemen met de geschiedenis .

Zo is bv Wild Bill Anderson niet dood geschoten door Jesse james (Murphy) maar liep in een hinderlaag van de Noordelijke troepen .

Ook is het jammer dat men niet de rede vertelt waarom Quantrill het stadje Lawrence aanviel.

Waardoor men het idee krijgt dat alleen de bende van Quantrill de slechte zijn .

Maar de redlegs waren geen haar beter .

Het zijn voor mij kleine minpuntjes want ik heb mij er prima mee vermaakt .

Murphy doet het zeker niet verkeerd als Jesse james en die jeugdige uitstraling is dit keer in het voordeel van Murphy .

Want Jesse james zal een jaar of 16 zijn geweest toen hij met de bende van Quantrill optrok .

Het was in deze tijd dat ze de James en younger bende al vormde .

Al hebben ze volgens mij als ik mij niet vergis eerst nog even opgetrokken met Archie Clement.

Gek genoeg zien we de naam Clement nergens in de film terug aangezien hij dicht bij Quantrill stond .

Maar goed als je hier rekening mee houd dat het niet allemaal klopt die heeft hier een vermakelijke western aan .

Actrice (Marguerite Chapman) heeft jammer genoeg maar een paar westerns op haar naam heeft staan .

Ik vond haar overtuigend overkomen en eigenlijk deed de rest van de acteurs het ook niet verkeerd .