• 9.160.961 stemmen

Geregisseerd door: Richard Brooks

Met onder meer: Stewart Granger, Debra Paget en Robert Taylor

Gesproken taal: Engels en Duits

Plot The Last Hunt

"M-G-M presents the GREAT STORY in CINEMASCOPE and COLOR"

Dakota, ca. 1880. De voormalige pelsjager Sandy McKinzie, die genoeg had van het jagen op en het doden van buffels, is rancher geworden. Op een dag wordt Sandy’s gehele veestapel door een op hol geslagen kudde buffels gedood. Sandy ontmoet daarna de buffeljager Charlie Gilson, die het doden van buffels juist als een sport ziet, evenals het vermoorden van indianen. De nu werkloze Sandy besluit zich bij Charlie aan te sluiten om weer op buffels te gaan jagen. Bij Sandy en Charlie gezelschap sluiten zich de oude éénbenige alcoholist “Woodfoot’ en de jonge halfbloed indiaan Jimmy aan. Onderweg, bij een wraakactie op enkele indianen, die hun paarden hadden gestolen, ontvoert de wrede Charlie een squaw met een door haar geadopteerde peuter en hij beschouwt haar al zijn bezit. Dit veroorzaakt grote spanningen tussen Charlie en de rest van het gezelschap en een bloedig treffen lijkt onvermijdelijk.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

avatar van stephan73

stephan73

dit is een hoes van een boek, niet van een film (er staat zelfs 10c op!)

avatar van stinissen

stephan73 schreef:

dit is een hoes van een boek, niet van een film (er staat zelfs 10c op!)

Kan wel zo zijn maar de man op de foto is wel degelijk Robert Taylor.

En misschien koste de poster wel 10 cent

avatar van stephan73

stephan73

kan natuurlijk..

Maar DELL is wel degelijk een boeken merk!

Dogie Hogan

Begrijp discussie over poster niet helemaal; waarom niet de poster uit de V.S.: Link!?

Ziet er goedkoop uit, tov vele andere posters, dat wel.

avatar van Barfly

Barfly

Geweldige rol van Taylor als een wrede psychopaat. Het enige dat hem drijft is lust om te moorden en te minachten, misschien zelfs zichzelf. Zelden zo'n weerzinwekkende man weergegeven zien worden in een western. Prachtig gedaan. Granger fungeert als tegenpool en doet dat eveneens zeer goed. Het verhaal is niet voor de weekhartige aangezien er nogal wat bizons en mensen zinloos omgelegd worden.

In het kader van beheersing van de bizonkuddes schoten schutters van de regering daadwerkelijk de bizons neer tijdens het filmen van deze western. Een soort zwijnenjacht op de Veluwe, maar dan op wat grotere schaal. Het is best slikken als je die machtige lichamen neer ziet gaan. Ook de met botten bezaaide velden zien er macaber uit.

Een indrukwekkende film die je helemaal niet het gevoel geeft dat hij al in 1956 opgenomen werd. Heel misschien alleen als er tussendoor een aantal scènes duidelijk niet buiten zijn opgenomen, aan de decors te zien. Maar eigenlijk stoorde mij dat helemaal niet.

Een film om nog eens te bekijken.

Dogie Hogan

Maandag 28 juni a.s. op de ARD vanaf 10.20 uur (AM)!

Dank voor de tip Dogie.

Dit is een top-western die ik al heel lang niet meer gezien heb.

Ik kan mij helemaal vinden in het bericht van Barfly hierover.

Top rolbezetting!

Taylor, Granger en Paget .

• 19441 berichten

Zojuist gezien, en meteen mijn waardering verhoogd.

Ik herinnerde mij wel dat het een sterke film was, maar zó goed...

Ongetwijfeld een van de beste westerns ooit.

Het viel mij vooral op dat er ongelooflijk veel oog voor detail was bij het maken van de film.

Zo heb ik het zelden in een western gezien.

Taylor speelde hier de meest gemene rol van zijn hele filmcarrière.

Het is tevens een van zijn beste rollen ooit.

Geweldig hoe hij het doorgedraaide moordzuchtige personage Charlie Gilson hier neerzette.

Beklemmend zelfs.

Ook voor Russ Tamblyn een pluimpje, zo'n sterke rollen had hij zelden (' West Side Story' en 'Son of a Gunfighter' uitgezonderd)

Maar de hele cast is gewoon perfect bezig.

Zoals 'Barfly' al eerder aanhaalde is het wel schokkend te weten dat de bizons werkelijk neergeschoten werden tijdens de opnames van de film.

Realistischer kan het niet.

Het trieste lot van de indianen in reservaten, en de betekenis van de buffels voor hun levensstijl, wordt ook aangeroerd.

Nu nog een DVD release die deze westerntopper recht doet, en ik heb er weer een film bij om op de bovenste plank van mijn westerncollectie te zetten (en van tijd tot tijd opnieuw te bekijken)

Dogie Hogan

Opgenomen. Vandaag meteen maar kijken.

Dogie Hogan

Richard Brooks had naast het regisseren ook nog tijd voor het verleiden van Stewart Grangers aantrekkelijke vrouw Jean Simmons. Beiden trouwden in 1960.

Granger haatte daarom deze Western; zo erg zelfs, dat toen een fan Granger jaren later om een handtekening vroeg op een poster van The Last Hunt, hij die poster meteen verscheurde...

Prima Western, maar de rol van Lloyd Nolan ('Woodfoot') verziekte voor mij deze Western. Waarom moeten toch steeds oude mannetjes/old-timers in een clownsrol geduwd worden, liefst ook nog met een alcohol probleem (a la Fuzzy Q. Jones, etc.). Een tijdsbeeld en/of Western-cliché?

Binnenkort maar herzien. Voorlopig een IMDB *5/10.

PS

De Franse DVD release schijnt erg matig te zijn. Zie de reacties bij 'La Dernière Chasse' bij Amazon.fr.

• 19441 berichten

Dat is een interessante anecdote Dogie.

Niet eerder gehoord.

De schmiecht ( maar wel met medewerking van de kant van Simmons natuurlijk)

Dat moet voor Granger inderdaad geen prettige tijd geweest zijn.

En tja, die 'oldtimers', either love 'em or hate 'em

o.a. De nauwkeurige details maken dit voor mij een heel bijzondere western.

Hier zijn kundige adviseurs aan 't werk geweest, dat is duidelijk.

Ben er inmiddels achter dat de film in Frankrijk (als enige land zover ik weet) op DVD is verschenen (met Engelse soundtrack erbij)

Ik moet 'm in ieder geval hebben, want hij heeft bij mij al heel wat andere western toppers achter zich gelaten.

Dogie Hogan

OK, maar de berichten over de transferkwaliteit der Franse DVD persing zijn niet hoop- gevend.

Hoe 'old-timers' -te- vaak in Westerns worden neergezet stuit mij tegen de borst, zeker wanneer je in korte tijd vrij veel Westerns gekeken hebt; vreemd Western-cliché.

De Belg Morris volgde met zijn 'Lucky Luke' verhalen eveneens dit patroon met komische old-timers; inspiratie genoeg..

• 19441 berichten

Dat is jammer van die transfer kwaliteit.
Nog maar wat wachten dan totdat er een betere opduikt, en voorlopig de Duits-nagesynchroniseerde versie van TV bewaren.

'Oldtimers' blijft duidelijk een heikel punt voor jou, haha.
Ik vond Nolan toch een van de 'serieuzere' hier. Zijn dramatische einde was ook niet om vrolijk van te worden natuurlijk

Maar wellicht heb ik er geen moeite mee omdat ik er van kleins af aan mee ben opgegroeid.
Zowat alle B-westerns hadden wel een oudere side-kick.
Het is zelfs zo sterk dat ik tegenwoordig, bij het her-bekijken van die B-westerns, 'old-timer' Gabby Hayes het liefst zie.
Hij was o.a. vaak de side-kick van John Wayne, en Roy Rogers.
Maar Fuzzy Knight vind ik dan bijvoorbeeld weer helemaal niks.

Het kan verkeren, haha.

Dogie Hogan

Het einde van 'Woodfoot' was inderdaad realistisch, maar bij de andere langdradige en saaie 'Woodfoot-momenten' heb ik maar snel doorgespoeld.

Off-topic, maar kijk uit naar de recent uitgegeven gerestaureerde psy-Western (en no-oldttimer) SILVER LODE, met de bloedmooie Dolores Moran ('To Have & Have Not') en Lizabeth Scott. En zeker een Western op 't niveau van 'The Last Hunt'!

(En ik zie net, dat 'Treasure of Sierra Madre' binnenkort op Blu-ray verschijnt. )

Fouten uit plot gehaald by the way.

• 19441 berichten

Interessant die 'Treasure of the Sierra Madre' BR!! (off-topic of niet, haha)

'Silver Lode' eveneens.

Intussen blijft 'The Last Hunt' toch een westerntopper voor mij, die in ieder geval al zeker 90 % van de spaghettiwesterns die ik gezien heb voorbij streeft (al is dat in feite toch weer een iets ander genre)

avatar van madmax1

madmax1

Gesyncroniseerd in het duits komt niet over,ik haal ze gewoon van het net. de kwaliteit zie ik dan wel.

Nu aan het halen.

Yhe last hunt.

The hangman

The law en jake wade.

avatar van madmax1

madmax1

Klasse in kleuren en super kwaliteit fillm, andere western als gewend, badman Tayler en Debra Paget als indiaanse shoonheid,Steward Granger voor mij iets minder bekend, voor vele jaren terug gezien, het einde is me bij gebleven, geen western die ik nogmaals wil zien,

matig

avatar van stinissen

27 mei 23:15 - 01:00 WDR

avatar van gauke

gauke

Deze grimmige en toch ook wel indrukwekkende western, prachtig opgenomen in Dakota, was vooral bedoeld als aanklacht tegen de massale slachting door de blanken van bizons; merkwaardig, afschuwelijk en hypocriet, en minder geschikt voor mijn teergevoeligheid, was (heb ik gelezen) dat de dieren in deze film werkelijk werden gedood door scherpschutters.

avatar van ronnieboy

ronnieboy

Deze film stond al wat langer op mijn lijstje, was er nooit aan toe gekomen om em helemaal te zien. Via Amazon de Warner Archive collection versie aangeschaft, wat een draak van een western is dit en ook nog in een matige kwaliteit die nauwelijks boven VHS uit stijgt. Niet spannend, niet leuk, weinig actie en matig geacteerd terwijl ik toch een fan ben van Robert Taylor in westerns. Gelukkig deed regisseur Brooks het 10 jaar later een stuk beter met "The Professionals" En Warner Bros, ga je schamen om een klassieker, wat dit toch is, in een dermate slechte kwaliteit uit te brengen !

avatar van mr rumson

mr rumson

The Last Hunt is een degelijke western die er bovendien niet alleen een goede beeld kwaliteit heeft maar er ook nog eens prachtig eruit ziet door de vele buitenopnames.

Er zitten wel wat studio opnames in en dat merk je dan ook gelijk .

Maar als je dan weer buitenopnames ziet in bv het modderige stadje dan maakt dat weer gelijk een heleboel goed.

Het is hier al meer besproken en de film geeft het in het begin ook al aan dat de bizons echt zijn neergeschoten .

Zeker de scenes waarin Robert Taylor blijkbaar met plezier die beesten afknalde.

Maakten indruk en geeft je een naar gevoel zeker als je beseft dat dit toen op grootte schaal is gebeurd.

Taylor vond ik het toch al goed doen maar Granger deed voor mij niet voor hem onder.

Van Paget is het niet de eerste keer dat ze in de huid kruipt van een indiaanse.

Ook dit keer doet ze dat niet slecht al heeft ze niet zo gek veel omhanden.

Kortom deze western die best wel indruk wist te maken op mij ga ik zeker nog wel meer zien .

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 2023 berichten
  • 1925 stemmen

Het verhaal van de jacht op de buffels, en de manier waarop dit verhaal wordt ingekleed met diverse karakters en algemene sfeerschepping, kroop me als kijker helemaal onder de huid. Dit gaat over een stukje (sociale) geschiedenis waar ik geen kennis van had, en wat nu wel mijn interesse heeft opgewekt. De film start terecht met een (heel korte) informatieve intro over de buffels en hun situatie in de 19e eeuw om één en ander voor de kijker te plaatsen. En geeft ook aan wie er allemaal betrokken was bij het filmen en het schieten van de buffels. Als kijker kan je voor of tegen zijn maar wat je te zien krijgt, is o.a. footage waarin een aantal buffels effectief gedood wordt (weliswaar door professionelen in dienst van de overheid). De film is dan ook opgenomen ten tijde van de toenmalige jaarlijkse ‘uitdunning’ van de buffels in Badlands National Park en Custer State Park. Dit zal niet iedereen zijn meug zijn. Maar anderzijds zullen die buffels een veel beter leven achter de rug hebben gehad dan runderen gefokt voor de voedingsindustrie, denk ik dan.

Gebaseerd op een novelle bevat deze film voor elk wat wils. Er is redelijk wat actie, met schiet- en vechtpartijen en bij momenten zien we kuddes buffels langsrazen. Maar bovenal gaat het om een ijzersterk psychologisch portret van twee mannen die zich elk met eigen motieven begeven aan de buffeljacht. Robert Taylor en Stewart Granger spelen daarbij zowat mekaars antipoden, wat uiteraard het nodige vuurwerk oplevert. In de mix wordt dan ook nog eens het thema van de native Americans oftewel Indianen gedraaid. En dat gebeurt m.i. wel op een genuanceerde manier wat ik niet meteen zou verwachten van een film met die ouderdom. Sterk. Debra Paget en Russ Tamblyn komen me geloofwaardig over als de Indianen van dienst. Ook was ik erg tevreden met de kleurrijke inbreng van Lloyd Nolan, de peacekeeper die het uiteindelijk met zijn leven moet bekopen.
Nog wat de hoofdrol van de buffels betreft. Wat me hierbij eveneens aanspreekt, is de link die wordt gelegd tussen het doden van mens en het doden van dier, en de vage grens die daartussen bestaat. Een zeer interessant en relevant thema dat hier meerdere malen wordt aangeraakt. Ook sterk.

Cinematografisch is het me allemaal dik in orde. De muziekscore is niet echt blijven plakken in mijn oren maar het is mogelijk dat ik zodanig in het verhaal zat dat het mij wat ontgaan is. Een heel bijzondere film die ik niet snel zal vergeten. En daarmee hoor ik nu ook bij een select gezelschap hier op MM

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Psychologisch duel tussen een moordzuchtige racistische bruut en een man die respect heeft gekregen voor het bestaan van andere wezens. Dit is ook het beste wat de film biedt : de spanning tussen bizonjagers Sandy en Charlie wordt opgedreven en je raadt al vlug dat het groeiende conflict dramatisch zal aflopen. De makers grepen de kans aan om het alsmaar uitdunnend bizonbestand aan te halen, maar het publiek sensibiliseren door zelf bizons neer te knallen lijkt me nu niet bepaald een geloofwaardige manier van doen. Mijn maag is sowieso niet bestand tegen dierenleed voor entertainment-doeleinden dus dat kost al zeker een punt. Verder vind ik de innovatieve invalshoek welkom maar ik vond het een erg grimmige western die me een onaangenaam gevoel bezorgde omdat zowat alles wat negatief is aan mensen getoond wordt.

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 2023 berichten
  • 1925 stemmen

Filmkriebel schreef:

De nuance is dat deze dieren sowieso zouden worden neergeknald, en dus niet louter voor de entertainmentdoeleinden van de film. Maar daarmee neemt je maag waarschijnlijk nog altijd geen voldoening, waarvoor alle begrip.