menu

Compulsion (1959)

mijn stem
3,41 (48)
48 stemmen

Verenigde Staten
Thriller / Drama
103 minuten

geregisseerd door Richard Fleischer
met Orson Welles, Dean Stockwell en Diane Varsi

Interpretatie van de beruchte rechtszaak Leopold-Loeb uit 1924. Twee studenten met hoge IQ's uit welgestelde milieus in Chicago, ontvoeren een jongen. Na een eis voor losgeld, vermoorden ze hem, zuiver als wetenschappelijk experiment om hun hoogstaand intellect te bewijzen. Maar één van hen maakt een fout.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=5oHLIUd27Gg

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
Staat me iets van bij dat Hitchcock's Rope op dezelfde (waargebeurde) gebeurtenissen is gebaseerd.

avatar van kos
3,0
kos
Ik heb hier wel eens een remake van gezien, een interessant gegeven.

3,5
Staat me iets van bij dat Hitchcock's Rope op dezelfde (waargebeurde) gebeurtenissen is gebaseerd.


Klopt. De beroemde Leopold/Loeb zaak.

Deze blijft iets dichter bij de originele zaak.

4,0
Eva
Beter dan Rope.

avatar van Freud
4,0
Rope vond ik als film beter, maar het pleidooi van Welles op het einde was zo hallucinant en indrukwekkend geacteerd dat Compulsion toch langer bijblijft. Ik vind het sowieso een knap thema, moord om je superioriteit te tonen, en in Compulsion wordt daar meer op ingegaan, terwijl Rope eerder een moordmysterie-vormexperiment is.

avatar van Starry Night
kappeuter schreef:
Staat me iets van bij dat Hitchcock's Rope op dezelfde (waargebeurde) gebeurtenissen is gebaseerd.

Evenals het meer recente Murder By Numbers

Klinkt interessant. Is dit op dvd ?

avatar van kos
3,0
kos
Had me er iets meer van voorgesteld. Het is zeker wel een interessante film, maar dan toch vooral door het uitgangspunt van twee arrogante intellectuelen die zichzelf verheven voelen boven de wet.

De uitwerking is niet helemaal geweldig alleen al die hele uitvoering, die bril, die auto, dat is wel erg simpel voor twee zogenaamde geniale criminelen
Ook kwam Welles' eindpleidooi tegen de doodstraf wel een beetje uit de lucht vallen.

Er had gewoon meer ingezeten, vooral met het interessante gegeven en de prima vertolkingen van vooral Stockwell en Welles.
De film maakt je vooral benieuwd naar de andere verfilmde versies van het verhaal.

Mr_White
Grappig wat kos zegt over de uitwerking die niet 'helemaal geweldig' zou zijn, aangezien de zaken die hij opnoemt (de bril en de auto) echt letterlijk uit de Leopold/Loeb zaak komt. Evenals Welles' eindmonoloog die bijna compleet (of zelfs helemaal) bestaat uit quotes van de échte (en veel dramatischere) eindpleidooi van Leopold en Loeb advocaat Clarence Darrow, die in de monoloog zijn moment zag om zich sterk uit te spreken tegen de doodstraf.

Die monoloog van Welles is trouwens ook de voornaamste reden om te kijken, het Leopold/Loeb verhaal is vaker verteld en dit is een getrouwe maar niet bijzondere uitwerking. Zodra Welles opdoemt schiet de film zodanig in kwaliteit omhoog dat het niet te negeren valt wat een ongelooflijke tour de force die man is.

avatar van kos
3,0
kos
Dat die zaken in het echt voorkomen heeft natuurlijk niet zoveel te maken met hoe het in de film uitgewerkt is lijkt me.

avatar van mayhemblik
3,0
Goeie film over deze zaak, heb me prima vermaakt.

Meneer Bungel
En dan kan je Swoon (1992) nog eens proberen (+ mogelijk Murder by Numbers (2002)).

avatar van missl
3,5
Spannende film over een moordzaak. 2 mannen die vinden dat ze zo slim zijn dat ze iedereen wel om de tuin kunnen leiden, ook mooi om de gesprekken tussen die 2 en in de rechtbank te zien. Ik heb me hier wel mee vermaakt.

avatar van scorsese
3,5
Goeie film over twee rijke en intelligente studenten die terecht staan voor de moord op een klein jongetje. De eerste helft concentreert zich op de twee studenten die toch wel boeiende personages vormen. En alhoewel het eindpleidooi van Orson Welles tijdens de tweede helft een sterke scene vormt, staat deze scene eigenlijk een beetje los van de rest van de film. Met gemak 3.5 sterren.

4,0
Moord om eigen intellect te onderlijnen is het sadistisch gegeven van deze film naar ware feiten, nu bijna 100 jaar geleden.
Uitstekend filmwerk dat de ontwikkeling naar de ontknoping kundig en boeiend volgt, met daarna de even bijzondere zet en overredingskracht van de advokaat van de twee daders om ze van de doodstraf te redden. Dit laatste gepaard gaande met meerdere bedenkingen over bestraffing van misdaad. Een overtuigende Orson Welles in deze fase van de film. Ook Dean Stockwell, van heel jong reeds geroutineerd in het filmwerk, overtuigt.

avatar van Bobbejaantje
4,0
Knappe acteerprestaties in een prima regie van Richard Fleischer. Het eerste deel focust op het politieonderzoek en is hitchcockiaans spannend. De prachtige cinematografie is in handen van William C. Mellor die in zijn carrière liefst twee oscars gewonnen heeft. Dit is topnotch.
In het tweede deel van de film komt Orson Welles uit zijn schelp als advocaat van de beschuldigden en houdt in de rechtszaal een overtuigend pleidooi met een sterk humaan uitgangspunt. In de film wordt gezinspeeld op een homoseksuele relatie tussen de jongens, wat ten tijde van de productie van deze film, nog bij wet verboden was in de USA. Niet onbelangrijk om weten.
Deze film heeft de tand des tijds goed doorstaan en heeft me van begin tot eind weten te boeien. Niet voor niets heeft hij in die tijd de Gouden Palm in Cannes gewonnen.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:17 uur

geplaatst: vandaag om 14:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.