Genre: Animatie / Avontuur
Met onder meer: Ed Asner, Jordan Nagai en Christopher Plummer
8,3 (1.222.096)
Releasedatum: 7 oktober 2009
Plot Up
"The greatest adventure is just getting back home."
Carl Fredricksen heeft er zijn hele leven al van gedroomd om de wereld te ontdekken en grootse avonturen te beleven. Maar op 78-jarige leeftijd lijkt het alsof zijn leven aan hem voorbij is gegaan en zijn de grootse avonturen alleen maar dromen geweest. Maar dat gaat vanaf nu veranderen als Carl besluit om zijn dromen uit te laten komen. Samen met de 8-jarige padvinder Russel gaat hij op avontuur.
Carl Fredricksen (stemrol)
Charles F. Muntz (stemrol)
Russell (stemrol)
Dug / Alpha (stemrol)
Beta (stemrol)
Gamma (stemrol)
Construction Foreman Tom (stemrol)
Newsreel Announcer (stemrol)
Young Ellie (stemrol)
Young Carl (stemrol)
DragQueen
Fijne animatiefilm uit de stallen van pixar. de karakters zijn verder erg leuk. dat geldt ook voor hun belevenissen in de film. het verhaal is dan ook prima uitgewerkt. net als de mooie animaties overigens. 3,5 ster.
Julie
Pareltje in de animatiewereld vind ik persoonlijk
goed uitgewerkte karakters en ik heb gewoon af en toe de neiging gekregen om eventjes te huilen
kleine Carl is zooo schattig, en hij blijft schattig als een oud grumpy ventje
En Russel is ook super cute
Mooie moraal, mooi en orgineel verhaal en een van de betere animatiefilms in zijn genre na Ice Age..
daxclusive
Geweldige animatiefilm voor jong en oud.
Niet met al te hoge verwachtingen hem bekeken, maar toch verbaasd het mij dat dit toch wel een gave animatie film is. Leuk verhaal, niet te simpel en zeker niet standaard.
weberanja
Prachtige film, onvergetelijk, heerlijk om naar te kijken, met een geniaal looprekje
een aanrader!
killerbee
Enkele keren goed moeten lachen, niet zoveel als ik had gehoopt.
Had met 5 minuten al in de gaten dat dit geen film is zoals andere films van pixar.
Er zat een best deprimerent verhaal aan vast.
2*, leuk geprobeerd maar denk dat dit een film is die ik eens en nooit weer zal zien.
Muzzie
Ik kom er net achter dat het beeld van het huis in de stad + verhaal bijna 1 op 1 is overgenomen uit de clip 'Thank You' van Dido (kende alleen de Enimem-clip).
Nigelwestland
Wat een leuke film. En ook een mooi einde. Ik dacht niet dat ik dit zo leuk zou vinden maar toch.
Whazaa
Prachtig verwoord, vooral:
Helemaal schitterend is het verhaal van hem en zijn levenspartner in slechts enkele minuten verteld. Het verhaal dat zich vervolgens ontplooit is ook aardig, waar de jonge padvinder ook heel wat leuks toevoegt. Maar als we gekke achtervolgingen en pratende honden krijgen gaat de film opeens een hele andere kant op, en ik ben er nog steeds niet over uit of dat een positieve kant is of niet.
Deze film heeft me ook enorm ontroerd, vooral het begin van de film.
Heel Mr. Fredricksens levensloop zit bewaard in het huis en hij kan dit alles natuurlijk niet zomaar achterlaten.
Thanks for the adventure, now go have a new one.
Ik blijf erbij, ik vond deze film niet per se grappig, maar uiterst ontroerend.
R-beq
Doet me denken aan mijn opa, een man die ook opnieuw begonnen met leven is na mijn oma's dood. Al is dat heel erg en missen we haar nog steeds vreselijk, de beste man moet natuurlijk wel door met zijn leven, net als het mannetje uit de film. Ik vind het knap dat hij dit zo goed weet te doen, en dan de manier waarop! Dat is toch fantastisch?
Wat verhaal en ook wel wat sfeer betreft trok ik de vergelijking met Gran Torino. Niet echt een voordehandliggende vergelijking natuurlijk: een haast cultachtige film met een Disney/Pixar film; Up is dan ook geen echte animatie zoals we die standaard kennen; deze film was meer ontroerend dan grappig, en had geen simpel moralistisch lesje zoals in heel veel andere (vooral oudere) Disneyfilms wel het geval is. Knap staaltje werk!
juliegirlxoxo
Een hartverwarmende film die je na enkele minuutjes je een paar jaar jonger maakt hoe oud je ook bent.Echt een prachtige animatie waarbij er zeker een lach maar ook voor de emotienole mensen onder ons een traan van toepassing komt.
ibendb
Up brengt je mee in de lucht, hoog in de lucht.
Alweer een pareltje van Disney - Pixar. Zoals we van ze gewend zijn. De film is vermakelijk voor zowel jong als oud.
De beginscene is werkelijk de beste van alle Disney-films. Ik zat heel de tijd met kiekevel te kijken. Het wordt allemaal mooi in beeld gebracht. Ook wat volwassener dan gewoonlijk. Bv: Ellie die onvruchtbaar blijkt te zijn, de liefde tussen Karl en Ellie, en natuurlijk de dood van Ellie. Dit kwam eigenlijk als een shock. Het werd zo mooi in beeld gebracht dat ik het toch niet kon laten om een traantje te laten.
Daarna wordt het toch allemaal wat kinderaachtiger en voorspelbaar. Russel is wel een hilarisch kind. Mollig en grappig. Ook de vriendschap tussen Karl en hem zie je groeien. En dan ook Kevin en Doug! Man, wat heb ik gelachen om die twee. Die dwaze blik van Kevin en die opgewektheid van Doug. En ook zijn one-liners: Ik ken u nog maar net, maar ik vind u nu al aardig; Eekhoorn!.....Heb ik al gezegd dat ik je aardig vind?
En dan nu de schurk. Die viel wel wat tegen. Hij zag er zo sympathiek uit, en hoe kan ie dan zo hebzuchtig zijn? Maar ja, zijn dood was wel erg on-Disney: Van de zeppelin vallen en te pletter storten. :I
De animatie is werkelijk fantastisch, vooral in 3D. En ook het einde is wel weer typisch Disney, maar ik stoorde mij er niet aan, want het werd leuk uitgewerkt. Wel, dit is eentje die ik zo snel mogelijk in mijn DVD-collectie wil. Een zeer mooie 4* voor een zeer mooie film.
bozzy
Een werkelijk waar super leuke Animatiefilm,met leuke karakters.
Verhaal is erg leuk verzonnen.
Deze ga ik zeker kopen nog.
VeendamManiacs
Wat een parel van een film, een absoluut meesterwerk in zijn soort!
Mensen die deze film alleen 'leuk' vonden, hebben inderdaad de essentie niet begrepen...
Vind het lastig om hem te beoordelen, maar van mij krijgt hij 4,5 * !
moviemafketel
- 19752 berichten
Erg mooi gemaakt. Leuk avontuur van een oude man die eerst wat nors is, maar toch wel een klein hartje heeft en een dik mallotig padvindertje dat uiteindelijk ook heldhaftig kan zijn.
Het verhaal is goed bedacht en de honden die kunnen praten had ook wel wat. Alles begeleid door passende muziek en voorzien van een mooie boodschap.
wendyvortex
De film start erg leuk en ontroerend, alleen als ze beginnen met dat jungle-avontuur met die honden dan gaat er toch wat van de charme af...okay het blijft allemaal wel aardig, maar ook de charme van Carl en Russel zinkt wat naarmate de film vordert.
We zagen slechtere Disney en Pixar-films, maar ook betere.
Deze is midden-categorie.
INTJ
Ik vind hem prachtig! Het begin, het leven van Carl en Eddie, is zo mooi en ontroerend. Maar ook de rest van het verhaal en de interactie tussen Carl en Russel is heel goed uitgewerkt.
De honden zijn fenomenaal! Squirrel!! Iedereen die een hond heeft herkent dit. Wij hoefden maar "poesjes" te roepen om een soortgelijke reactie te krijgen.
Maar de ster van de film is natuurlijk Carl, die de laatste wens van zijn Ellie in vervulling wil laten gaan.
Een juweeltje uit de Pixar stal, mijns inziens de mooiste van allemaal, in ieder geval degene die mij het meest heeft geraakt.
Waar zou de animatiefilm zijn zonder Pixar?
Dus valt er nog maar een ding te zeggen:
Thanks Steve, for the adventure. Now go and have a new one.
adso
Begint subliem, maar zodra Paradise Falls in zicht komt, is het over met de pret... helaas.
Mr_Remia
ik ben een jongen en ik heb ballen genoeg om te zeggen dat ik wel een traantje weg gepinkt heb bij deze film. De muziek in deze film past perfect en ook al heeft bijna elke soundtrack hetzelfde deuntje, ze zijn allemaal uniek op hun eigen manier en passen perfect bij de scenes. Vooral het begin en het einde zijn erg ontroerend, je leeft echt met carl en ellie mee en voelt precies wat zij voelen. Pixar heeft met UP laten zien dat een animatiefilm ook heel ontroerend kan zijn en niet altijd grappig hoeft te zijn om succevol te worden. Naar mijn mening een topper! *5
INTJ
Respect.
ILDIB
Geweldige story over carl en ellie. Eigenlijk was dat al genoeg. Het verhaal ertussenin was wat blij gedoe enzo maar ach goed geneog om niet te storen.
Mooi, gemaakt en heel apart verhaal.
Soms somber qua muziek.
3,5 ster
RuudC
Pixar houdt de lat weer eens fijn hoog. Altijd leuk dat zij steeds weer met vrij vernieuwende onderwerpen en verhalen aan komen zetten. Up wijkt in dat opzicht niet af en is een lekker frisse film geworden met een goede dosis avontuur en humor. Het verhaal doet ergens wel denken aan de stripboeken van Kuifje en (de oudere avonturen van) Suske en Wiske. Er wordt hier nog onderscheid gemaakt tussen de moderne tijd en die van pakweg 50+ jaar geleden. Up is een mooi stukje weemoed. Begrippen als ‘de wijde wereld’ en ‘avontuur’ zijn gestorven met de uitvinding van mobiele telefoons, internet, satellieten en computers. Daarom zijn de oude avonturen van Suske en Wiske veel leuker dan de nieuwe.
Terug naar Up, want op reis gaan met een huis en een gigantische hoeveelheid ballonnen is een staaltje fantasie waar waarschijnlijk iedereen wel eens gedroomd heeft, maar ongetwijfeld in een iets andere vorm. Dat de GPS snel sneuvelt is behalve een grappige ook een verstandige keuze van de filmmakers. Het idee van totale communicatie zou een avontuur naar het onbekende toch alleen maar grondig verpesten. De film mist misschien een doel. Natuurlijk wordt snel duidelijk dat Carl graag wil verhuizen naar Paradise Falls. En dan? De kracht van de film zit ‘m vooral in de manier waarop en niet het doel an sich. (al was ik toch wel verrast door het einde). In Up komen de hoofdpersonen nogal eigenaardige wezens tegen. Het werkt goed omdat de humor goed is. Zeker de honden met spraakapparaatjes zijn briljant en vooral erg herkenbaar.
Ste*
- 2072 berichten
De film begon prachtig. Tranen in mijn ogen bij het niet gesproken stuk over het leven van Carl en Ellie. Een prachtig stuk animatie.
Ook daarna bleef het vermakelijk en creatief, het huis met de ballonnen is een erg mooi beeld.
Helaas vond ik het vanaf de landing matig worden. Ik begrijp dat het een fantasiefilm is, maar iets meer achtergrond over de pratende honden was niet overbodig geweest. Vond het nogal een vreemd gegeven. Waar kwamen ze vandaan? Waarom en hoe konden ze praten? Ik hoef geen plausibele uitleg ofzo, maar ik vond het een vreemd en nogal storend element in de film. En waarom trouwens HONDEN? Ze zijn in de jungle nota bene! En hoe kan het dat de ontdekkingsreiziger nog leefde? Dat was onmogelijk gezien de leeftijd van Carl. Slordig en vreemd.
De film wordt mooi afgemaakt, en het ziet er allemaal uiteraard weer geweldig uit. Maar toch had ik de film qua verhaal wat simpeler en minder gezocht willen zien. De vogel, de honden.... ik weet het niet, het was apart.
Maar mooi uitgangspunt, en zeer mooie animatie, dat zeker. Niet Pixars beste, uiteraard wel ruim voldoende.
Ste*
- 2072 berichten
Wat me trouwens opvalt, nu ik dit topic doorlees, is dat veel mensen een Pixar-film beoordelen op de aanwezige humor, en teleurgesteld zijn als het niet grappig is.
Wellicht dat animatiefilms nog steeds het imago hebben dat ze grappig moeten zijn, door Finding Nemo, Shrek, en noem ze allemaal maar op, maar ik vind dat je Pixars daarmee te kort doet.
Vanaf Ratatouille werd de focus al voorzichtig verlegd naar de inhoud van het verhaal in plaats van zoveel mogelijke quirky uitspraken en karakterhumor, en het begin van Wall-E laat zien dat Pixar meer, véél meer in huis heeft dan grapjes van monsters, vissen en stukken speelgoed.
Het is jammer, (hoewel begrijpelijk, het blijft immers ook voor kinderen) dat Wall-E en Up, na een prachtig volwassen, creatief begin, toch weer iets teveel de kinderachtige avonturenkant op gaan.
Persoonlijk zou ik nu weleens een Pixar willen zien met niet tot nauwelijks kinder-humor, wellicht voor een wat ouder publiek. Ik denk dat dat nog wel interessant zou kunnen worden, aangezien de gevoelige stukken uit Wall-E en Up me zo aangesproken hebben. (Maar misschien bestaan die serieuzere stukken ook alleen bij de gratie van humor en avontuur, wie zal het zeggen)

Netflix gooit ook de geprezen oorlogsfilm 'Platoon' uit het aanbod

Nederlandse komedieserie 'Moedermaffia' scoort op Videoland

Sen to Chihiro no Kamikakushi
Animatie / Fantasy, 2001

El Laberinto del Fauno
Fantasy / Drama, 2006
age differencecentral and south americaballoonreizencomputer animatiehondduringcreditsstingerpetsexploringseniorwalt disney pixargeni - pixar