• 9.374.495 stemmen

Angels & Demons (2009)

Thriller / Mystery | 138 minuten / 146 minuten (extended cut)

Genre: Thriller / Mystery

Speelduur: 138 minuten / 146 minuten (extended cut)

Alternatieve titel: Het Bernini Mysterie

Geregisseerd door: Ron Howard

Met onder meer: Tom Hanks, Ewan McGregor en Ayelet Zurer

Gesproken taal: Engels, Italiaans, Latijn, Frans, Duits en Mandarijn

Releasedatum: 13 mei 2009

Plot Angels & Demons

"The holiest event of our time. Perfect for their return."

Symboloog Robert Langdon wordt na de dood van de Paus door het Vaticaan ontboden omdat de Illuminati, een doodgewaande, mysterieuze sekte, ergens in Rome een bom heeft geplaatst. Ze willen het conclaaf verstoren en hebben de vier preferiti, de kardinalen die kans maken om tot paus te worden verkozen, gegijzeld. Elk uur zal één van hen sterven. Samen met Vittoria Vetra, de collega van een vermoorde wetenschapper, volgt Langdon een eeuwenoud spoor dwars door Rome om de daders te pakken...

Robert Langdon

Claudio Vincenzi

Father Simeon

avatar van Thomas83

Thomas83

Het boek is nog beter dan The Da Vinci Code, dus ik keek naar deze verfilming wel uit, ook al hadden ze de verfilming van dit boek aardig verpest. Ik reken Angels & Demons zelfs tot mijn favoriete boeken, zo spannend als het verhaal is. Die spanning is in de film weliswaar zeker niet zo goed, maar nog altijd heel genietbaar, en deze regel gaat voor de hele film wel op. Het is al een paar jaar geleden dat ik het boek voor het laatst las, maar voor zover ik kan beoordelen is men in grote lijnen vrij trouw aan het boek gebleven. Bepaalde zaken zijn wel weggelaten, maar dat is bijna altijd wel te rechtvaardigen. Zo vind ik het persoonlijk alleen maar een vooruitgang datvoor zover ik in de film heb gezien er niet wordt verteld dat Vittoria’s vermoorde collega haar adoptievader is. Dat doet allereerst te sterk denken aan opvolger The Da Vinci Code, en is daarnaast ook overdreven omdat er al vader/kinder-subplot zit in het verhaal. Het veranderen van wie er met de helikopter mee naar boven gaat en hoe de camerlengo steft is wel wat flauw, maar ook geen cruciale verandering, net zoals het cadeautje van de nieuwe paus dat niet is.
Wel vond ik het een schande dat er wat betreft de kardinalen en camerlengo hele nieuwe personages zijn verzonnen. Dat was echt totaal niet nodig. In het laatste geval zal het wel gedaan zijn om Hollywood-ster McGregor in de film te frommelen. Ook is het wel heel politiek correct om de huurmoordenaar te veranderen van iemand uit het Midden-Oosten naar iemand uit Europa.

Er zitten helaas wel nog wat meer foute Hollywood-elementen in de verfilming, zoals het zogenaamde Hollywood-buitenlands: buitenlanders die (deels) in hun eigen taal praten maar soms opeens heel onlogisch overgaan in het Engels. Ook zit er heel Hollywood wat sluikreclame in de film. Maar ze gaan er niet te ver in gelukkig, dus heel storend is het ook weer niet.
De acteerprestaties zijn overigens goed te pruimen. Hoewel het een schande blijft dat Professor Langdon door Tom Hanks wordt gespeeld weet deze dit keer al een betere performance neer te zetten, minder ongeïnspireerd. Anderen acteren af en toe wat houterig, maar over het algemeen valt het allemaal erg mee. Er is in de film ook niet zo heel veel ruimte voor echt acteerspel. Het tempo ligt erg hoog, nog hoger dan het boek. Daardoor worden de raadsels en puzzels wel vrij snel afgeraffeld eigenlijk, en het moet voor de mensen die het boek nooit hebben gelezen volgens mij nogal onduidelijk overkomen.

Twee sterke punten aan de film zijn de score van Hans Zimmer, erg bombastisch en opzwepend zoals hij zo goed kan en wat ook heel goed bij de film past, en het mooie camerawerk plus de locaties. Er worden heel wat schitterende locaties aangedaan en die zijn zeer de moeite waard, vooral de helikoptershots kon ik wel waarderen. Bepaalde andere locaties waren dan weer duidelijk setwerk, en eigenlijk had dit nog beter gekund.
De special-effects vond ik nooit echt slecht en nog goed bij de film passen. Alleen die explosie op het einde vond ik wel erg overdreven gemaakt, ook al zag hij er goed uit. Het eindshot is heel goed gekozen en het meest logische, maar deze vind ik dan weer erg nep uitzien.

Alles bij elkaar is Dan Browns pronkstuk op een heel acceptabele manier verfilmd. Valt me alleszins mee van Hollywood en Howard, waarvan je zou verwachten dat ze het compleet zouden verkloten. Bepaalde dingen hadden wel beter gekund en een enkeling van de vele wijzigingen is zelfs absoluut niet te rechtvaardigen, maar het verhaal komt in boekvorm nu eenmaal nog wat beter tot zijn recht. Als je een film maakt moet je altijd zaken inkorten en weglaten, wat de ervaring toch wat minder maakt. Bovendien is het in films heel lastig om de zeer boeiende feitjes en technologische snufjes, twee van de belangrijkste ingrediënten uit Browns boeken, op net zo’n boeiende manier naar voren te brengen. Daarom vind ik bijvoorbeeld die tweede scène vrij weinig. Maar verder is het gewoon een heel degelijke thriller geworden die een breed publiek aan zal spreken.
Los bekeken zou ik de film een dikke 3.5* geven, maar het oorspronkelijke verhaal is hiervoor net wat teveel verminkt, dus maak ik er 3.0* van.

avatar van Prrrauline

Prrrauline

Een jaar of vijf geleden las ik Angels & Demons in één ruk uit en dacht: Dit boek zou verfilmd moeten worden! Verbazend genoeg werd eerst The Da Vinci Code gehypet en verfilmd. Die viel me wat tegen, dus ik hield ik mijn hart vast voor de verfilming van Angels & Demons.

Dat viel gelukkig alleszins mee. De film is dicht bij het boek gebleven. Een verstandige keuze, want het boek leest als een scenario op zich. Het verhaal is spannend, intrigerend en gedurfd. Verfrissend ook, dat er nu eens geen romance ontstaat tussen de mannelijke en vrouwelijke hoofdrol.

Het tempo van de film ligt erg hoog. Dat was in het boek al zo, in de film is uiteraard nog minder ruimte voor enige uitweiding. Dat is soms een voordeel, in dit geval een nadeel van het medium. Je wordt er minder ingezogen dan in het boek. Het is meer een rollercoaster waar je instapt, zonder dat er tijd is om dingen werkelijk te bevatten. Dat valt de makers echter niet aan te rekenen.

Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat het CERN-gedeelte nogal ver van je afstaat, als je er nooit eerder van hebt gehoord. (Hoewel CERN sinds het activeren van de deeltjesversneller redelijk bekend is geworden. En dan te bedenken dat een aantal dagen geleden de eerste botsing tussen deeltjes heeft plaatsgevonden. Vooruitziende blik, die Brown.)

Het decor ziet er gelikt uit, zeker als je nagaat dat grote delen op een set zijn gefilmd. En ook de acteurs overtuigen wel, al is er geen tijd om de karakters echt uit te diepen. Gelukkig geen continue sarcastische oneliners, wat je bij spektakelfilms nogal eens ziet.

Al met al een hele redelijke verfilming van een ijzersterk verhaal.

avatar van Beloki

Beloki

Goed verhaal met prachtige beelden. Vooral de eindscenes bij het Vaticaan zijn prachtig.

Tom Hanks acteert weer prima samen met Ayelet Zurer.

Het acteerwerk, de beelden en het boeiende verhaal maken deze film een absolute topper.

B.

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

rose schreef:

Dat is het gevaarlijke denk ik van een boek te gaan/willen verfilmen. Men gaat vergelijken. En als men dan ook nog juist datgene weglaat wat een boek nu juist spannend maakt...Tja.

Toch is een boekverfilming vaak een slimme zet bij een regisseur. Men kiest een steengoed boek en al is de film barslecht, de liefhebbers van het boek willen dan toch eens de film gaan kijken.

Karl van H.

'n Goed boek is niet eens nodig, als 'ie maar vaak is verkocht

avatar van Film Pegasus

Een onderwerp dat me wel interesseert, net als Da Vinci Code. Met de nodige intriges en een hoop actie. Het groot nadeel in de Dan Brown verfilmingen, is toch wel het ontbreken van enige sfeer. En ook de slechte aanpak van de scriptschrijvers. Bij elke stap die er gezet wordt, moet er nog eens extra uitleg gegeven worden. Alsof je met een leraar naar een film zit te kijken. Misschien wel handig als extra informatie, maar na een tijdje begint dat wel te vervelen. Zo trek je immers ook alle mysterie weg.

Ook een punt dat misloopt is dat van de vertalingen. Ongelofelijk dat een professor in de symbologie en blijkbaar ondertussen specialist in kerkelijke mysteries, enkel Engels kan en alle Italiaanse of Latijnse termen extra vertaald moeten worden. Ook verwonderlijk dat sommige teksten en spreuken in het Engels gevonden worden. Dat men dat spreekt bij internationale bijeenkomsten kan ik nog wel bij, maar dat eeuwenoude teksten, die dan nog met de Kerk te maken hebben, in het Engels te vinden zijn, is gewoon een arrogantie van een Amerikaanse schrijver.

Maar de film is uiteindelijk geen slechte blockbuster geworden, maar meer ook niet. Op het randje, want soms heb je wel het idee, dat iedereen gewoon van beeld tot beeld loopt tot iemand roept 'Ja ik heb het gevonden, allemaal naar daar!' waarop de hele meute zich opnieuw verplaatst. Het boek is beter zullen we maar zeggen zeker?

avatar van ferryhens

ferryhens

Ach topper, best een goede film, goed acteer werk, mag je toch wel verwachten gezien de cast. Zaten beslist spannende momenten in, maar een keer gezien is echt genoeg. 3 sterren.

avatar van Rascal

Rascal

Visueel mooi gemaakte film, vandaar 0,5* erbij

avatar van Noodless

Noodless

In zijn geheel vind ik het maar een gemiddelde film. Het verhaal draait uiteindelijk maar om een thrillerplotje dat verwikkeld wordt met andere theorieën , complotten, groeperingen, ... om het geheel mysterieuzer en boeiender te maken. Gelukkig was er na de twist op het einde nog plaats voor een definitief , behoorlijk slot. Echt spannend wordt het niet. De personages krijgen maar een matige invulling. De film is niet slecht, maar ook niet meer dan dat. 6/10

avatar van Rulo

Rulo

Hmm heb de boeken niet gelezen, (Schaam schaam), is dat nodig om deze film te bekijken en hem ook nog te snappen?

Of kan ik hem gewoon ook zonder de achtergrond en dus ook vergelijking met het boek bekijken?

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Een stuk minder dan zijn voorganger. Angels & Demons mist een hoop mystiek en suspense, wat The Da Vinci Code juist zo sterk maakte en is eigenlijk maar een gemiddelde thriller. Het script is minder scherp, minder uitdagend en lijkt wel alle tegenstanders van het origineel te willen sussen met zijn conservatieve aanpak. Zelfs Robert Langdon bereikt bijna het punt van bekering. Wel biedt Angels & Demons erg mooie plaatjes van Rome en is het allemaal aardig te volgen, maar alles en iedereen leek veel frisser en beter in vorm met The Da Vinci Code.

avatar van hasekamp

hasekamp

Deze film is mijns inziens bijna hinderlijk door de vele close-ups. Een van de redenen daarvoor is mogelijk dat men niet in Rome mocht filmen. Het levensecht nabouwen was kennelijk te duur. Maar een film die in Rome speelt (de stad is één groot museum) behoort Rome te laten zien. Of zijn die close-ups te pas en te onpas het "handelsmerk" van Ron Howard?

Verder vind ik de casting van Vittoria uitgesproken slecht en in het geheel niet conform het boek. Ik kan er niet meer van maken dan 2,5 sterren. Hopelijk worden de volgende Dan Brown verfilmingen beter!

avatar van dinhus

dinhus

De titel was voor mij veelbelovend, misschien had ik toch maar een trailer van te voren moeten kijken. De film keek namelijk niet echt makkelijk weg, omdat het niet het plot was waar ik op hoopte. Ik hoop na al die jaren weer een film met exorcisme te zien. Helaas is deze redelijke out of range, maar desalniettemin zeker een goeie film! Voor de liefhebbers uiteraard, actie viel me tegen..

Karl van H.

Een beetje meer voorbereiding dan slechts een blik op de titel kan een dergelijke teleurstelling voorkomen, ja

avatar van Jurgenn!

Jurgenn!

goede film!

alleen jammer dat ze bij het Cern, LHC nog helemaal niet zo'n bom kunnen maken. Ze kunnen met die energie die vrij komt nog niet eens een mug dood slaan, dus laat staan dat ze het hele vaticaan willen opblazen.

maar verder een goede film! Ik heb het boek niet gelezen, maar ik heb ook niet het gevoel gehad dat ik stukjes miste.

Karl van H.

Daarvoor is het een film, natuurlijk, Jurgenn!

avatar van Rulo

Rulo

Eens een keer niet een einde waarbij de bom net 1 seconde voor detonatie onschadelijk wordt gemaakt:)

Leuke film verder, 4****

avatar van Pkunk

Pkunk

Het verhaal ligt mij niet zo. Het voelt mij allemaal een beetje scoobie-doo achtig aan. Aanwijzing na aanwijzing volgen om uiteindelijk de boef te pakken. De film heeft continue een gehaast sfeertje waar ik totaal in in kwam. Met als gevolg dat het niet overtuigend overkomt dat ze de hele film overal heen aan het rennen zijn. Het acteerwerk was wel ok, maar ik werd nou niet bepaald stijl achterover geslagen. Ik vond het een te lange zit. Na een uur had ik het wel gezien eigenlijk.

2*, of nou vooruit, nog een halve erbij voor het einde

Overigens vond ik het gebrek aan jedi's en tijger toch wel een gemis.

avatar van Jolienepien

Jolienepien

Ik vond hem tegenvallen. Het boek vind ik veel beter.

avatar van grovonion

grovonion

De helicopter-actie voor het einde is wel beter en "realistischer" opgelost dan in het boek.

avatar van lantana

lantana

Ik werd er gewoon moe van, dat nutteloze geren.

avatar van AjaxRulezzz

AjaxRulezzz

• 2085 berichten

Prachtige film, waar het eigenlijk vanaf het begin af aan al spannend is. En natuurlijk ook Tom Hanks met een goede acteerprestatie.

avatar van huVILEub

huVILEub

Nou nee. Tom Hanks is vreselijk in deze film.

avatar van Minotaures

Minotaures

Rulo schreef:

Mee eens

avatar van DeCol

DeCol

Goed, maar nog niet top. Angels & Demons is in ieder geval wel beter dan zijn voorganger. Ik heb beide boeken niet gelezen en bij The Da Vinci Code bleek dat wel een beetje een probleem voor mij. Het is alweer even geleden, maar ik weet nog dat ik alle moeite had om het allemaal te snappen. Angels & Demons is wat dat betreft veel makkelijker te volgen terwijl er toch een aardig tempo in zit. De tijd vliegt voorbij, met lekker veel spanning. Tom Hanks acteert naar behoren en ook de rest van de cast valt niet tegen.

Toch wel wat minpuntjes die roet in het eten gooien voor een hogere score. Erg jammer dat de kijker al zo snel weet wie de moordenaar is, ook al is het een huurmoordenaar. Het zoeken, vinden en net op tijd of te laat vinden bleef maar gaan. Daarnaast was het einde iets té. De spanning en sfeer was er op een gegeven moment helemaal af.

Al met al wel genoten.

avatar van -M-

-M-

Dit is mijn genre. Ik vindt het onderwerp altijd leuk. Toch is wat mij betreft de 1e film beter.

avatar van LOTR-lover

LOTR-lover

Het boek brengt meer spanning met zich mee dan de film, maar alsnog is het een prima verfilming die absoluut recht doet aan het boek. Vooral de soundtrack is fantastisch, het is niet té opvallend maar zorgt wel voor een continue spanningsboog. Echt een pluspunt wat dat betreft.

avatar van Charmides

Charmides

Een goed vervolg. Interessant en boeiend. Heb hem in de bioscoop gezien.

avatar van AngelTears

AngelTears

Charmides schreef:

Een goed vervolg. Interessant en boeiend. Heb hem in de bioscoop gezien.

Boeiend en interessant is het zeker. Ik heb hem ook in de bioscoop gezien. Een geweldig spektakel. Alle verwachtingen werden waar. Een mooi vervolg. Een mooie film.

avatar van Mister Spock

Mister Spock

Ik sta ervan te kijken dat deze film hier van die hoge ogen gooit. Ik heb me nl. stierlijk zitten vervelen tijdens deze prent. De informatiedichtheid is véél te hoog en tal van zaken ronduit absurd. Rollen van Hanks en Zurer komen ook helemaal niet uit de verf.

Voor mensen die in Rome zijn geweest valt er het e.e.a. te zien, maar daar houdt het wat mij betreft dan ook mee op. Een film om heel snel te vergeten kortom. Doe mij maar 24.