Les Roseaux Sauvages (1994)
Alternatieve titel: The Wild Reeds
Frankrijk
Geregisseerd door: André Téchiné
Met onder meer: Élodie Bouchez, Gaël Morel en Stéphane Rideau
IMDb beoordeling: 7,3 (6.775)
Gesproken taal: Frans
- Niet beschikbaar op Disney+
- Niet beschikbaar op Google Play
- Niet beschikbaar op meJane
Plot Les Roseaux Sauvages
Drie internaatstudenten brengen samen met de dochter van een socialistische lerares de zomer voor hun eindexamen door in een Zuid-Frans provinciestadje. Op grond van de verschillen in seksuele en politieke voorkeuren komt het tussen de vier tot pijnlijke confrontaties.
Maïté Alvarez
Irène
Monsieur Cassagne
Aicha Morelli
Pepito
Weet iemand misschien wanneer deze prachtige film nou eens een keer in Nederland op dvd wordt uitgebracht?
Mochizuki Rokuro
Komt deze in delen? Of gewoon 2 x?
In 1x neem ik aan. TV5 herhaalt vaak de films in diezelfde week, vandaar dat er twee uitzenddata vermeld staan.
rose
Ik maar aan het zoeken gister. Wat is tv5 dan?
gauke
Eindelijk de film gezien! Een complex, gevoelig, verfijnd, intelligent, oprecht en mooi coming of age drama, dat het tijdsbeeld van begin zestiger jaren bijna onberispelijk weergeeft. Met op de achtergrond de Algerijnse oorlog. Jongeren die worstelen met seksualiteit en passie, twijfels en pijn, verstand en emoties. Prachtig in beeld gebracht en bijna subliem geacteerd.
Enige smetje: hoe kunnen jongeren in 1962 dansen op Barbara Ann van The Beach Boys, uitgebracht in 1966.
MauriceMankes
Er zijn films waar je voor valt. Vanaf de eerste keer dat ik deze film zag behoort hij tot mijn favorieten. Integer en intiem, dat zijn voor mij de meest passende woorden.
93.9
Ja idd, het had de versie van The Regents moeten zijn. Echt een fout!!
Collins
Emotionele praatfilm. Prachtig proza passeert. Wel vreemd dat jongeren rond de 17-18 (schat ik in) zo ongelofelijk flamboyant en diepzinnig en weloverwogen praten. Heb ik zelf nooit meegemaakt. Hoe mooi ook, het kwam op mij erg gekunsteld over.
De film snijdt serieuze thematiek aan. Niets vrijblijvends komt aan bod. Erg zwaar op de hand. Over onderwerpen als homoseksualiteit, literatuur, Algerijnse politiek, ontluikende seksuele gevoelens en persoonlijke angsten en emoties wordt op zwaarmoedige toon gediscussieerd. Bijna altijd bloedserieus. Bijna altijd opvallend eerlijk en opvallend wijsgerig. En natuurlijk met een onthutsend sterke vocabulaire.
Prachtige film. Dat zeker. Het acteertalent dat alle emoties en ingrijpende gebeurtenissen behalve met verheven taalgebruik ook beeldend begeleidt is van hoog niveau. In het acteren is de kwetsbaarheid en onzekerheid terug te vinden die gemaskeerd wordt door de wijsneuzerige dialogen. Daar zit gelukkig toch de relativering in die tekstueel grotendeels ontbreekt. Sterk.
Het Franse heuvellandschap vormt een mooie zomerse achtergrond en geeft aan de zwaarmoedige sfeer in de film en aan de ernst van de personages nog wat tegengas.
Fijne film.
Movsin
Complexe en intellectuele benadering van de gevoelens van een aantal jongeren in een periode waarin een achtergrond van politiek en oorlog hun geen zorgeloze jeugd geeft en waarin ontluiking van hun geaardheid voor een bijkomende problematiek zorgt
Heel tactvol voorgesteld met enkele fijnzinnige momenten in het doen en laten van die jonge mensen.
Téchiné op zijn best eigenlijk en een opgemerkte vertolking van Elodie Bouchez in de rol van het meisej dat in feite alle gaande veranderingen in zich centraliseert.
Goeie film over een aantal studenten op een internaat die een zomer met elkaar doorbrengen. De film speelt zich af begin jaren 60 met op de achtergrond de Algerijnse oorlog (waar alle personages (in)direct mee te maken krijgen). De personages komen goed uit de verf alsmede de vierhoeksverhouding die ontstaat. De dialogen zijn mooi en komen oprecht over (alhoewel iets te volwassen soms).
Nu op Netflix
frans123
Na een half uur uit gezet Wat een onprettige personages , en wat een gewauwel......ruk
eRCee
- 1934 stemmen
Volg de enthousiaste commentaren niet. Vond het maar een onpersoonlijke en onboeiende film. Ik weet eigenlijk niet waarom ik nog 2,5 aangevinkt heb, maar kom. Ook nog nooit zo'n impactloos 360-graden shot gezien als het einde hier, de enige gedachte die je hebt tijdens het draaien is: waarom? En waarom nu? Oke, twee gedachten dus.
Shadowed
The Wild Reeds stond oorspronkelijk gepland als onderdeel van een televisieserie, waardoor de originele speelduur van deze film enkel 55 minuten betrof. Later werd er besloten om er toch een langspeelfilm van te maken en dat is een erg verstandige keuze als je de thema's behandelt die hier benoemd worden. Homoseksualiteit, coming-of-age en een stukje oorlogsdrama zijn allemaal onderdelen die je hier zult tegenkomen, maar het is enkel dat eerste thema dat enigszins compleet wordt uitgewerkt. De overige onderwerpen, ook al zijn ze dusdanig relevant voor de vordering van het verhaal, worden uiteindelijk naar de achtergrond gedrukt. Zijsporen zoals het discrimineren van Algerijns-Franse mensen zijn daardoor erg halfbakken en laten de algemene ervaring aanvoelen als een onvoltooid verhaal. Gelukkig wordt er zeer puik geacteerd door de jeugd, waar met name Élodie Bouchez erg opvalt. De zomerse sfeer evenals de ontluikende liefdesrelaties zijn boeiend genoeg, maar regisseur André Téchiné had zich er beter aan gedaan de film op te rekken of minder ambitieus neer te zetten.
U.S. Go Home
Une Affaire de Femmes
Drama, 1988
Xi Yan
Komedie / Romantiek, 1993
driehoeksverhoudingprovincealgerienkrieg fransmannelijke homoseksualiteithomoseksuele relatiegay interestmeerderjarig wordenin the closethomoseksheartbreaklhbtlgbt tienerbroken heart jaren 60homo
Realtimes | Publishing Network
Social media