• 9.230.240 stemmen

Geregisseerd door: Seth Gordon

Met onder meer: Reese Witherspoon, Vince Vaughn en Robert Duvall

Releasedatum: 18 december 2008

Plot Four Christmases

"His father, her mother, his mother and her father all in one day."

Kate (Reese Witherspoon) en Brad (Vince Vaughn) zijn een gelukkig stel samen. Met de kerst in aantocht schijnen ze alles voor elkaar te hebben totdat hun ouders vragen dat ze kerst bij hun komen vieren. Omdat al hun ouders gescheiden leven zorgt dit voor problemen.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

Ik weet nog steeds niet of ik hier 2,5* voor moet geven of 3,0*. Ik zat eerst op 2,5, toen op 3,0, nu op 2,5 en neig nu weer naar 3,0. Het had wel wat. Soms. Erg Amerikaanse lach-of-ik-schiet-humor (van het dak afvallen, kotsende kinderen) en dito sentimenten, maar Reese Witherspoon en Vince Vaughn zijn toch altijd leuk, en natuurlijk ook heldin Sissy Spacek. Ja oke oke, om de kerstgedachte dan... Weer een half puntje omhoog naar 3,0*.

3,0* dus.

Eenvoudig maar best lollig.

Een simpele opzet die de film al snel in vier hoofdstukken verdeeld. Koppel dat geen verplichtingen wil wordt toch verplicht met kerst hun vier families te bezoeken (want de ouders zijn allen gescheiden). Ideaal om warm te lopen voor het familiale leven!

Elk gezin is als een mini-film, het helpt om het allemaal wat leuk te houden. Wanneer je de ene familie beu begint te raken zijn Vaughn en Witterspoon alweer op weg naar de volgende. Dat het naar het einde toe iets dramatischer wordt is voorspelbaar, gelukkig duurt dat segment niet al te lang.

Humor is wel oké, al is het dan zelden écht grappig. Vaughn en Witterspoon zijn niet het meest logische komische duo, maar ze trekken hun plan. Zoals wel vaker zijn het de randpersonages die in dit soort films voor de meeste humor zorgen. Persoonlijk erg kunnen lachen om de rol van Favreau, past compleet niet bij hem maar daarom extra lollig.

Memorabel is het niet, maar dat hoeft een film als deze eigenlijk ook niet te zijn. Als kerstkomedie is het redelijk geslaagd, meer verwachtte ik er ook niet van.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

De laatste kerstfilm van dit jaar. Ik had wel enkele gemengde verhalen gelezen vooraf, maar mij leek dit oprecht een leuke komedie. Het verhaal biedt mogelijkheden en de twee hoofdrolspelers hebben zich inmiddels wel bewezen van hun kunnen. Genoeg redenen om Four Christmases dit jaar de revue te laten passeren.

Totdat het koppel bij de eerste deur aanklopt, is alles nog koek en ei. De openingsscène zet de juiste toon (deed wat denken aan de rollenspellen van Phil en Claire in Modern Family enkele jaren hierna) en ook Vaughn's reactie op de camera op het vliegveld is leuk. Daarna zakt de film als een plumpudding in elkaar. Ik heb eigenlijk niet meer hoeven te lachen en heb me zelfs veelal zitten irriteren. De bijrollen lijken vooral zo irritant mogelijk te moeten zijn en dat is dusdanig goed gelukt dat ik al heel snel klaar met hen was. Reese Witherspoon en Vince Vaughn zijn prima acteurs en ze doen zichtbaar hun uiterste best om hier iets van te maken, maar het mag niet baten. We krijgen vier familiebezoekjes voorgeschoteld, maar geen een daarvan is de moeite waard. Teleurstellend ook dat die vervelende bijrollen telkens blijven terugkeren. Het kijkt niet lekker weg, laat staan dat het op de lachspieren zou werken. Tenenkrommende scènes stapelen zich op (de vechtende broers, het gedoe met het springkussen, het toneelstukje, het gezelschapsspel...), waardoor het korte speelduur halverwege toch nog lang begint aan te voelen. Op het 'kerstgevoel' hoef je als kijker ook niet te rekenen bij deze film.

Eigenlijk zijn enkel het begin en het einde van de film leuk. Ondanks dat het einde nogal afgeraffeld is, werden daar wel op geslaagde wijze een aantal grappen gerecycled. Maar ja, dat is natuurlijk te karig om een film als deze aan te bevelen. Four Christmases is absoluut een van de minste kerstfilms, zo niet dé minste, die ik gezien heb. Behoorlijk jammer, want volgens mij had dit met een beter script echt helemaal niet slecht hoeven te zijn.

avatar van Chelsea94

Chelsea94

Matige kerstfilm. aardig om eens te bekijken maar dat is het dan ook wel. Geen kerstfilm die ik volgend jaar weer zal kijken.

avatar van Hanszel de P.

Hanszel de P.

Kennelijk was ik er erg voor in de stemming. Lees; melig, puberaal en niet erg nadenkend.

Ik vond 'm hilarisch! Superflauw maar de kinderachtige poep en pieshumor beviel me goed, ik heb vaak hardop zitten lachen. Mijn vrouw zat naast me en keek me aan met een blik van 'vind je dit leuk???'

Er is zelfs geprobeerd een kerstgevoel mee te geven maar gelukkig heb ik geen vlokje nepsneeuw gezien. De families waren leuke karikaturen, religieuze mensen, rednecks/hillbillies, de hippie-moeder en de gezellige vader.

Niet heel diepgaand, zelfs verre van, maar als je 'm met de juiste mindset ziet is ie misschien wel geweldig grappig.

avatar van Daan258

Daan258

Best aardig!

Lekker simpel en een korte film voor rondom de kerst.

Ik ben niet zo'n fan van Vince Vaughn, maar gelukkig vond ik hem hier nog niet zo vervelend.

avatar van mrklm

mrklm

Kate [Reese Witherspoon] en Brad [Vince Vaughn] vormen een gelukkig ongetrouwd stel. Al jaren weten ze Kerstvieringen met hun vier gescheiden ouders te vermijden door te doen alsof ze liefdadigheidswerk in een exotisch land doen. Wanneer extreme weersomstandigheden het vliegverkeer neerleggen en Kate en Brad hierover voor de televisie worden geïnterviewd, krijgen ze direct uitnodigingen van hun ouders. Deze vermoeiende komedie toont hoe ze binnen één dag vier verschillende Kerstvieringen hebben. Kate vecht met kinderen op een springkussen om een zwangerschapstest en Brad probeert tevergeefs zijn kooivechtende broers van zich af te houden. Dat niveau dus...

avatar van mrkos

mrkos

Four Christmases

Vrij matige kerstfilm. Ik vond het verhaal wel leuk, maar de uitvoering had beter gekund. Een stel dat voor kerst juist hun families wilde ontlopen en een reis had geboekt naar een ander land, ziet hun geboekte vlucht gecanceld worden. Omdat ze hiermee in het nieuws kwamen zijn ze nu zowat verplicht om langs alle families te gaan. Omdat beide ouders gescheiden zijn moeten ze langs beide vaders en moeders. Alle 4 de families zijn weer anders en dat levert sporadisch wel eens grappig moment op. Bovendien leren ze dingen van elkaar die ze nog niet wisten. Je weet bij dit soort films wel vaak hoe het afloopt en deze maakt geen uitzondering. Jammer dat de film amper grappig was. Wat dat betreft had er meer in gezeten.

2,5 sterren.

avatar van Kooiker

Kooiker

Leuk, niet hoogstaand, botte humor maar gewoon grappig. Heerlijk spottend over familie en kinderen. Altijd leuk als het over Kerst gaat. Tenminste niet dat mierzoete gewauwel.

avatar van DjFrankie

DjFrankie

Redelijk flauw. Maar wel een paar hele goeie scènes. De kerst met de vader van Brad vond ik het leukste.

avatar van ibendb

ibendb

Reese Witherspoon en Vince Vaughn werken goed samen in deze Kerstkomedie. Het is nergens echt grappig maar de luchtige toon zorgt voor een leuk anderhalf uur. Kristin Chenoweth is ook altijd een pluspunt. Er wordt veel geleund op slapstick-humor dat vaak eerder luid dan grappig is. Misschien voor jongere kijkers best komisch maar voor mij was het nogal irritant.

De derde akte voelt wat gejaagd aan waardoor het einde wat afgeraffeld overkomt. Niet elk zijplot wordt goed genoeg uitgewerkt waardoor je als kijker je afvraagt of de personages wel verdienen wat ze krijgen.

Toch een fijne film die lekker wegkijkt maar weinig diepgang te bieden heeft.