• 9.374.498 stemmen

Met onder meer: Dustin Hoffman, Rene Russo en Morgan Freeman

Gesproken taal: Engels, Koreaans en Frans

Releasedatum: 13 april 1995

Plot Outbreak

"This animal carries a deadly virus... and the greatest medical crisis in the world is about to happen."

Een dodelijk virus weet zijn weg te vinden naar de Verenigde Staten via een Afrikaans aapje. Het is aan Kolonel Sam Daniels om de epidemie te stoppen in een klein dorpje, dat volkomen afgezet wordt in een poging om een overdreven reactie van het Witte Huis te voorkomen.

Robby Keough

Dr. Raswani

Dr. Lisa Aronson

avatar van Purmerend

Purmerend

Hij is niet super, maar hij was wel te pruimen.

Mede door de goede cast en een goed gekozen onderwerp een wereld bedrijgend virus.

avatar van 93.9

93.9

zeker geen slechte film!

avatar van morpheus

morpheus

Hele redelijke actie cequ thriller. Natuurlijk komen er een hoop vol cliche's in voor maar die iets meer serieuzere aanpak dan we normaal van dit soort hollywood vehicels gewend zijn werkt hier goed.

Dustin Hoffman is natuurlijk een stabiele factor al is dit één van zijn mindere films.

***

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Geen slechte film maar waarom ik hem vooral irritant vind, is het feit dat SBS6 hem jarenlang steevast drie keer per jaar uitzond ofzo. Net als Iron Eagle en Passenger 57.

Verder is het einde totaal ongeloofwaardig. Een tegengif tegen ebola, wanneer je ingewanden al bijna verteerd zijn? Kom nou. Maar goed...

3 sterren.

avatar van markpennings

markpennings

Goede film, zeker voor die tijd. Mooi geluid als je dolby surround hebt.

avatar van 93.9

93.9

markpennings schreef:

Goede film, zeker voor die tijd.

?????

hoe oud ben jij?

11?

avatar van FisherKing

FisherKing

Bij herziening: Goed gemaakte film over een nogal bedreigend virus. Verveelt geen moment. Ik verhoog naar 4 sterren.

avatar van Twister

Twister

heb m meermaals gezien en weet eigenlijk niet waarom, zal wel door de cast komen, doen het gewoon goed bij me...ben verder niet heel lyrisch, drie ster.

avatar van dttom

dttom

FisherKing schreef:

Zou dusty de bedden uit elkaar schuiven als je de film niet goed ging vinden???

avatar van Remi

Remi

Dit was de eerste 'enge' film die ik zag. Was erg leuk

avatar van Nieke

Nieke

Lang geleden dat ik deze nog eens heb tegengekomen. Een leuke, interessante film, die me steeds wist te boeien (enkele keren bekeken natuurlijk).

Binnenkort maar eens bekijken of ik 'm nu nog zo leuk vind... 3.5*

avatar van SuperSideSwipe

SuperSideSwipe

Staat hoog in mijn top 100 favoriete films.

Het gemiddelde valt me erg tegen hier, slechts net iets mer dan een 3.

Ik vond deze film van begin tot eind echt super spannend. Veruit de beste virus film tot op heden.

Alle acteurs waren ook geweldig in deze film.

Kan het niet anders zeggen dan een:

5,0

avatar van predator

predator

• 1948 stemmen

Dustin Hoffman in één van z'n mindere rollen. Voor de rest wel aardig vermaak.

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

ik zie Hoffman liever als baas dan een employer, voor de rest vond ik Freeman erg arrogent, maar de film is mooi

avatar van SuperSideSwipe

SuperSideSwipe

Net nogmaals herkeken op Net 5, had hem al een tijd niet gezien. Blijft de beste virusfilm tot op heden, en de topcast is geweldig. Wel heeft het net iets van zijn magie verloren na de zoveelste keer.

Dus een kleine verlaging naar:

4,5

avatar van BlueSword

BlueSword

aardige spannende film die ik al aantal keer heb gezien.

goed geacteerd en wel een leuke cast.

avatar van Siemen

Siemen

Aardig thrillertje, maar niet heel bijzonder. Zitten ook weinig verrassende elementen in naar mijn mening. 3*

avatar van Dennis Evahi

Dennis Evahi

Ik vind dit een rot film, echt zo'n rampenfilm. Ik heb er niets mee...veel paniek etc. etc. Misschien mijn grote angst..het zou kunnen gebeuren. Ik kijk liever niet, niet mijn genre. (wel uitgekeken overigens) Op zich goed geacteerd, dat wel...veel paniek en chaos.

***-sterren

avatar van vegeta172

vegeta172

Ben ik dan de enige die juist iets meer verwacht van zo'n ongelooflijk goede cast?

avatar van Scheurleer

Scheurleer

Leuke film, verveelt geen moment. Geen absolute topper, maar ik denk dat films in dit genre niet tot de toppers gerekend kunnen worden. Geeft wel een beeld wat er kan gebeuren als militairen teveel macht krijgen (lees: te weinig gecontroleerd worden).

avatar van pimke

pimke

Ik vind het wel een goede film, al een tijdje niet meer gezien dus denk dat ik hem wel ga kijken...

avatar van Filmfreaker

Filmfreaker

Ik ga hem me woensdag eens bekijken. Hij lijkt me erg leuk.

avatar van Frankeermachine

Frankeermachine

Scheurleer schreef:

Mee eens. Een echte 'What if' film met etische kanten. Het doel heiligt de middelen, zegt men.

avatar van veron35

veron35

Dustin Hoffman

Morgan Freeman

Kevin Spacey

Cuba Gooding Jr.

Donald Sutherland

Erg sterke Cast. Ga ik morgen zeker kijken. 4 van de beste acteurs in een film.

avatar van movielunatic

movielunatic

Ik vind hem te voorspellend!!!! een leger helikopter die zijn missie moet volbrengen mag echt wel een helikopter uit de lucht schieten!!

avatar van %%%%%%

%%%%%%

Heele sterke cast maar ze spelen allemaal onder hun gemiddelde.Het verhaal is slecht verfilmd en de film kon niet echt boeie een krappe 2 sterren

avatar van metaledje

metaledje

te ondergewardeerd!!!! ik vond de film van begin tot eind spannend. wolfgang petersen weet wel hoe die een film moet afleveren,zowel nieuwe als de wat oudere film, goede regisseur!!!!! pluimpje voor de make up en de effecten, wel veel bekende gezichten ook in de kleine bijrolletjes.. maar ze doen het uitstekend!!vooral Kevin Spacey,als ie geinfecteerd in een zieke bed ligt,dat was een top prestatie!!je moet het maar kunnen, zo doen dat je ook echt ziek lijkt.. 3.5*

avatar van film_kaza

film_kaza

Geen meesterwerk, maar ik heb nooit echt een film gezien die volledig over een virus ging. The Stand begon ermee en voor de rest kan ik eigenlijk niks noemen.

Vermakelijke film met vooral een leuke cast (Dustin Hoffman, Morgan Freeman, Cuba Gooding Jr.). Hier en daar was de film toch niet zo erg spannend en voorspelbaar. Maar wat ik belangrijk vind is dat een film mij hoe dan ook weet te vermaken. Dat deed deze zeker.

3,5

avatar van Travolta_Jackson

Travolta_Jackson

Dennis Evahi schreef:

***-sterren

Iedereen ze smaak (niet of zo dat rampenfilms mijn favo genre is)

avatar van Weertenaar

Weertenaar

Opieuw is het middelmaat troef met een rampenfilm: 3.00
Rampenfilms mag ik zelf heel graag zien, en heb ik telkens het idee dat er zeker wel sterke rampenfilms te maken zijn, maar op de cruciale punten legt ook Outbreak het af om echt door te breken. Het is voor het grootste deel aan de sterke cast te danken dat deze film niet is geflopt, want aan de rest van de film mankeerd werkelijk van alles.

Het verhaal is eigenlijk heel goed bedacht en best origineel, maar de uitwerking laat grotendeels te wensen over. Het verhaal zoekt naar allerlei uitvluchten om maar een vette actiescene aan de film toe te voegen, en als het dan eindelijk zo ver is komt het zo dwangmatig en geforceerd over dat het enkel en alleen maar afbreuk aan het eigenlijk verhaal doet. Het verhaal wijkt te veel af van het eigenlijke probleem, en dat is op zijn zachtst gezegd een keuze geweest die totaal verkeerd uitpakt. Men had met dit verhaal goud in handen kunnen hebben, want films met een gevaarlijk virus zijn volgens mij op de vingers van een halve hand te tellen (ik ken ze in ieder geval niet). Maar Petersen is met vlag en wimpel geslaagd om alles wat hij fout had kunnen doen ook daadwerkelijk fout te doen.

Zoals ik al zei is het de cast die de film nog naar een aardig niveau stuwt. Dustin Hoffman speelt zeer aardig als viroloog, en komt bovenal erg serieus en geloofwaardig over in zijn rol. Rene Russo heeft zeer veel momenten in de film die nauwelijks een minuut achtereen duren, en is haar rol amper een hoofdrol te noemen. Toch doet ze het niet slecht. Op Morgan Freeman staat geen maat, en is hij weer erg sterk. Ik zie hem graag in dit soort rollen, hij lijkt er voor te zijn geboren. Cuba Gooding vind ik best een goede acteur, maar niet in deze film. Jammer, ik had liever iemand anders op zijn positie gezien. Verder is de rol van kolonel McClintock zwaar overdreven afstandelijk neergezet door Donald Sutherland, niet erg overtuigend dus. De (bij)rol van Kevin Spacey was wel zeer aardig.

Dan kom ik aan bij het realisme. Het virus op zich is natuurlijk niet erg serieus te nemen, en zeker niet in het tempo dat de film laat zien, daar zal ik even doorheen kijken. Maar als ik alle andere feiten en gebeurtenissen in de film naast elkaar leg, dan klopt er op bepaalde momenten maar bar weinig van. Zo is het discutabel dat Daniels met een stuk pak (afgeplakt met ducktape, dat dan weer wel, maar alsof dat ook maar enig nut heeft...) toch de ruimte van het hoge risico binnengaat. Op een bepaald moment in de film scheurt het pak van Casey waardoor hij besmet raakt. Hieronder had hij zijn gewone kleren nog aan, en was er dus geen sprake van directe blootstelling met de huid. Sterker nog, hij raakt niet eens iets aan of ademt iets in. Maar wat het vreemde is: in de hele film lopen er tal van mensen onbeschermd op plaatsen waar het virus zou heersen, maar met hen gebeurd helemaal niets.... En zo waren er nog een paar ongeloofwaardige zaken, maar die zijn in eerdere reacties ook al naar boven gehaald.

Op het gebied van special effects is het allemaal niet heel erg denderend, maar ook niet echt slecht. En dus gaan we op dit onderdeel maar voor een (politieke) tussenweg. De montage is ook niet echt denderend, en vooral wanneer de bommenwerper Cedar Creek wil aanvallen is de montage ronduit dramatisch te noemen. Eigenlijk zijn de special effects tekenend voor de rest van het film, het is allemaal erg middelmatig, terwijl ik het gevoel heb dat men zoveel meer uit deze film had kunnen halen.

Op een groot aantal punten zijn er te vaak de verkeerde keuzes gemaakt. Het verhaal word te weinig het verhaal gelaten, en wringt men het verhaal in allerlei hoeken om maar uit te komen bij een als spectaculair bedoelde actiescene. Dit kwam wel extreem geforceerd over in Outbreak. Het slot van de film hangt met cliches aan elkaar, maar dat zijn we onderhand wel gewend van rampenfilms (althans, de rampenfilms die ik tot op heden heb gezien). Het schijnt er nou eenmaal bij te horen, een slechte afloop zou voor dit soort films ook wel eens goed zijn... Het is enkel de aardige cast die deze film nog net een klein stukje boven het maaiveld weet uit te laten steken, maar het houd niet over. Ik zeg niet dat ik het allemaal beter had gedaan, maar voor mijn gevoel had er veel en veel meer in gezeten. Het is niet slecht, maar op bepaalde punten schiet de film duidelijk tekort. Ik kom tot een zeer krappe 3.00