• 9.396.560 stemmen

Met onder meer: Dustin Hoffman, Rene Russo en Morgan Freeman

Gesproken taal: Engels, Koreaans en Frans

Releasedatum: 13 april 1995

Plot Outbreak

"This animal carries a deadly virus... and the greatest medical crisis in the world is about to happen."

Een dodelijk virus weet zijn weg te vinden naar de Verenigde Staten via een Afrikaans aapje. Het is aan Kolonel Sam Daniels om de epidemie te stoppen in een klein dorpje, dat volkomen afgezet wordt in een poging om een overdreven reactie van het Witte Huis te voorkomen.

Robby Keough

Dr. Raswani

Dr. Lisa Aronson

avatar van Shadowed

Shadowed

Regisseur Wolfgang Petersen kan redelijk overweg met grotere filmproducties, maar in Outbreak wordt hij erg tegengewerkt door het clichématige scenario. Zeker de tweede helft pakt uit met ongeloofwaardige personages (Donald Sutherland zoekt de grenzen wel heel erg op) en een voorspelbare finale. De schaal wordt ook onnodig uitvergroot, want het zijn zeker niet de bombastische actiescenes die een film als deze maken. Het mysterie rondom het Motaba-virus doet dat wel, waarvan specifiek de omschrijving en verspreiding voor wat goed geplaatste entertainmentsequenties zorgen. Petersen kan goed overweg met de escalerende chaos en het tempo, maar moet uiteindelijk te veel zien te compenseren met het matig doordachte verhaal. Het gaat ten koste van een meer dan degelijke opbouw die goed wegkijkt en bewijst dat Petersen echt wel kon beschikken over betrouwbare kwaliteiten. Dustin Hoffman speelt hier overigens spijtig genoeg één van zijn mindere (hoofd)rollen.

avatar van Nekstwan

Nekstwan

De staf-chef van het Witte Huis kwam mij zo bekend voor. Ik kon hem nergens traceren in de cast lijsten, omdat ik z'n naam niet wist. Ik zag die kop voor me in een of andere bad guy rol. Het liet me niet los. En ineens wist ik het: hij speelde die schofterige trucker/ontvoerder in Breakdown (met Kurt Russell): J.T. Walsh. Ik dacht ik meld het maar even.

avatar van Thomas83

Thomas83

Het was weer eens tijd voor een rampenfilm. Deze had ik blijkbaar nog nooit eerder gezien. Voor een rampenfilm-blockbuster uit de jaren negentig is de film nog verrassend realistisch zou ik zeggen. De filmt loopt ook lekker, en wat ik vooral ook knap vind is dat Andersen alles vaak makkelijk te volgen maakt zonder het tempo eruit te halen. Zo'n scène als die waarin het laboratorium van USAMRIDD de verschillende niveaus van biologische bedreigingen worden geïntroduceerd is effectief.

De film is wel echt wat cheesy hier en daar. Bepaalde scènes zijn onbedoeld komisch, zoals die intro in dat dorpje aan begin met de hulp die een bom blijkt te zijn, of die scène in de bioscoop waarin de besmette man haast bewust zijn hand niet voor zijn mond lijkt te houden terwijl hij alles en iedereen onder hoest. Dat gedoe met het leger is ook nogal dik aangezet, om nog maar te zwijgen van het flauwe romantische gedoe rondom de twee exen. Daar had misschien meer ingezeten, want Hoffman en Russo zijn niet onaardig. Voor de rest is een heel behoorlijke cast vrij matig. Op zich ook niet zo gek als iedereen zo'n typetje is.

avatar van nachtvlinder

nachtvlinder

Een film die af en toe heel goed is maar af en toe ook zwak.... sommige scènes zijn heel goed gespeeld maar sommig ook helemaal niet.... het is wel heel erg Amerikaans met veel altijd weer veel geweld alsof ze niets anders te doen hebben....altijd geweld alhoewel het hier over een ziekte gaat maar toch moet het geweld er weer bij komen...... Interessant verhaal.... Het kijken waard..