• 8.711.993 stemmen

Releasedatum: 23 maart 1990

• Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl

• Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plot Wings of Fame

"If you think life is strange, wait till you see what comes next."

Een beroemde filmacteur beweert dat hij een boek heeft geschreven. Hij wordt vermoord door een onbekende schrijver, die op zijn beurt als gevolg van een ongeluk overlijdt. Beiden ontmoeten elkaar in het hiernamaals, waar de zielen van alle beroemde mensen verzameld zijn. De status van de zielen in het hiernamaals is afhankelijk van de aandacht voor hun persoon op aarde.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

avatar van jester

jester

Intrigerende film, met een boeiend gegeven als basis. Eén van de schrijver is Herman Koch (Jiskefet). Zijn collega Michiel Romeijn heeft ook een rolletje.

avatar van 93.9

93.9

Ik vond het een hele bijzondere film.

Het was een van de eerste niet amerikaanse/commerciele films die ik zag in de bioscoop.Overigens omdat de zaal van de eerst gekozen film vol zat.

Later het singletje van Marie Trintignant uit de film gekocht in een tweedehandszaakje.

Zeker omdat de film voor een gedeelte van Nederlandse makelij is een beetje ondergewaardeerd.

Prachtige beelden(doolhof,op het water,enz).

Had een klassieker kunnen worden,maar helaas.....

raymon

lijkt me een goeie film, apart verhaal. Leuk dat DICK MAAS en LAURENS GEEls deze film hebben geproduceerd net als de engelstalige THE LAST ISLAND

raymon

is wel in Amerika te koop op VHS bij Amazon, daar word ik zo ziek van. Ik kan dat gewoon niet begrijpen!

raymon

Heb hem nu toch eindelijk kunnen krijgen op VHS op de verzamelbeurs in Utrecht! En ben er blij mee.

De film begint met een hele mooi opening waar de Karakters worden voorgesteld door het mooie camerawerk. Na de moord komen we bij het hotel waar we de twee hoofdkarakters weer treffen en zien we hun aankomst etc. En wat een geweldige locatie! de grote hallen en het trappen huis, het zwembad en het terras is allemaal picobelllo in orde. Je kan zien dat er veel aandacht aan is besteed. Dan ontmoeten we de dode sterren in het ''Hemel Hotel'' wat wel grappig is om te zien, b.v Albert Einstein. Iets wat Orlow Votocek wel is gelapt is de sfeer! De sfeer is heel somber en leeg en donker. Op het terras b.v waar de zonschijnt lijkt het nog steeds heel grauw en somber. Van mij had sommige dingen nog vreemder geworden en is natuurlijk raar maar het had nog een tikeltje vreemder gemoeten van mij maar ja!

Het acteer werk van de toen nog jone Colin Firth is goed alleen door de regieseur is hij wat slecht overgebracht weet niet precies wat er mee was. Maar dan hebben we de fantastische Peter O'toole. Hij speeld zijn rol heel goed, hoe hij loopt, praat is geweldig. Ook zijn reactie op de vraag:'' what do you think about Britische cinema?'' antwoord O'toole;''O, that wude be wonderfull!'' hoe hij dat zegt is uiters geloofwaardig uit zijn mond.

De rest van de cast is goed, maar vond Marie Trintignant toch net als Colin Firth wat slecht gebracht. Haar liedjes in de film zijn trouwens erg leuk, houw best wel van die oude franse muziek. trouwens vond ik Gottfried John

leuke scenes hebben bij het strand!

De film heeft een aantal mooie momenten zoals, De moord, De aankomst, Het inchecken, Het zwembad, De zolder en het einde zijn goeie scenens. Wat jammer is dat het het middenstuk van de film wat saai is maar het einde maakt dit weer zo een beetje goed. Wat ik echt jammer vond was de montage van Hans van Dongen die wat matig is, veel ''shock effecten'' gaan verloren door het wat slome montage.

Het camera werk is uitstekend zoals ik al zie is de inleiding van de film erg mooi.

Voor de liefhebber van nederlandse co-productie's is het een aanrader maar ook gewoon omdat het een goeie film is.

3***1/2 ster beter gekund door het wat saaie midden.

als je hem zoek neem contact op!

avatar van Quentin

Quentin

Vandaag op DVD gevonden in Duitsland, anamorphic widescreen en DD 2.0 track!

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Eindelijk kunnen we weer eens flink wat waardering opbrengen voor een Nederlandse film...zij het met Engelse acteurs en Franse actrices en geregisseerd door regisseur Votocek die geboren is in Praag en hierna geen feature-films meer zou regisseren (wel actief als scenarioschrijver voor een flink aantal Alex van Warmerdam-films).
Wel Nederlands: producers Lauren Geels en Dick Maas, medeschrijver Herman Koch en Michiel Romeyn als enige Nederlandse acteur met tekst en de laatste scenes die zijn gefilmd in Amsterdam en op Schiphol.
Grootste gedeelte speelt in het mysterieuze hotel in het hiernamaals waar ook Hemingway, Einstein en Albert Speer verblijven, waar de RAF schijnbaar al in 1966 met aanslagen bezig was en ook Sid en Nancy als snel inchecken...zoals al wordt opgemerkt in de film zelf moet je niet al te veel logica zoeken in de samenstelling van de hotelbevolking.
Mooiste scene met Peter O'Toole en Colin Firth op de duikplank.

avatar van Lakte

Lakte

Zeer bijzonder en helaas vergeten film die veel meer aandacht had verdient!

De film voelt erg sfeervol aan en heeft een zeer origineel verhaal. Bijzonder dat dit in Nederland tot stand is gekomen. Dat kon natuurlijk ook alleen maar bij de FFF studio van Dick Maas die vandaag de dag helaas niet meer bestaat. Zeer knap debuut van Otakar Votocek die daar een mooie kans voor kreeg.

Er spelen een aantal grote sterren in mee, natuurlijk Peter O'Toole die het fantastisch doet maar ook Walter Gotell (chef KGB uit vele James Bond films) en Gottfried John (de schurk uit Goldeneye) en tussen al die grote acteurs speelt Michiel Romeyn ook nog een aardige rol.

Een film die ik iedereen zeker aanraad! Mag zeker weer herontdekt worden. Erg jammer dat hij in Nederland niet op DVD uit is.

Bizar dat deze goed ontvangen Nederlandse film hier niet verkrijgbaar is.

In Frankrijk is hij zelfs on demand te zien.

De film wordt uitgebreid besproken in het zeer geestige boek Michiel Romeyn: Bepaal Jij Dat? - Robert Lagendijk (2021)

avatar van Quentin

Quentin

kappeuter schreef:

Bizar dat deze goed ontvangen Nederlandse film hier niet verkrijgbaar is.

Tsja, het is wel heel makkelijk om de (uitstekende) Franse bluray te bestellen - nieuwe 4k-scan.

Quentin schreef:

Dankjewel voor de tip. Ik bestel niet zo gauw ongezien een film op blu-ray. Bovendien ligt mijn eerste voorkeur nu op on demand. Deze film had gewoon op MUBI of Cinemember te zien moeten zijn.

Het zal wel een rechtenkwestie zijn na het faillisement van First Floor Features. Cannon Film bracht de film in Nederland uit. Dus wie nu nog de rechten voor NL bezit...?