• 9.372.224 stemmen

Geregisseerd door: Guy Gilles

Met onder meer: Patrick Jouané, Edwige Feuillère en Annie Girardot

Gesproken taal: Frans

Plot Le Clair de Terre

Pierre Brumeu, een twintigjarige man, woont in Parijs samen met zijn vader, een muziekleraar, met wie hij vaak meningsverschillen heeft. Hij leeft met de herinnering aan zijn moeder, die vijf jaar geleden in Tunesië op veel te jonge leeftijd gestorven is. Op een dag besluit Pierre de Franse hoofdstad te verlaten en terug te keren naar Tunesië, het zonnige land waar hij werd geboren.

Pierre Brumeu

Mme Larivière

La Femme Guide

La Chanteuse

M. Brumeu, le Père de Pierre

Elstir, l'Éditeur

avatar van beavis

beavis

WoW, ergens op een grensvlak tussen Margueritte Duras en Terence Davies bevind zich het nostalgische en sterk door fotografie beïnvloedde werk van Gilles. Althans de stijl van deze film is identiek aan Au Pan Coupé (1968)... Le Jardin Qui Bascule (1974) vond ik toch wel iets anders en minder overweldigend. Van deze drie die ik tot nu toe zag, is dit denk ik wel mijn favoriet te noemen. Een melancholische film, maar gevuld met zon, liefde, mooie chansons en hier en daar een glimlach. De perfecte verbeelding van het Franse woord "souvenir".

avatar van Malick

Malick

Genoteerd!

avatar van Prinz

Prinz

Wie vertelt me waar ik dit kan aanschouwen?

avatar van McSavah

McSavah

Stilistisch inderdaad echt een van de allermooiste films. Leek er even op dat de montage iets té ijverig was, maar er zit toch wel genoeg variatie in.

avatar van oup

oup

M’n derde Gilles. Wederom een prima film. Zeker de eerste twintig minuten zijn bijzonder fraai. Dit hoge niveau weet de film niet de gehele duur vast te houden. Het gedeelte in Tunesië is een tikje minder, maar nog steeds erg genietbaar.

Voor zolang het nog duurt, te zien op MUBI. Net als zijn eerder werken L’amour à la Mer (1964) en Au pan coupé (1968).

Mooi geschoten dromerige film met knappe jumpcuts met collages van thematisch geordende beelden.

Jouané lijkt een nogal verloren type die een masker ophoudt voor zijn Parijse vrienden. Daarom gun je hem ook een geslaagde trip naar Tunesië, om eens helemaal los te komen en nieuwe ervaringen op te doen.

Hij lijkt echter zichzelf in de weg te blijven zitten. Hij is een jongen waar niet veel uit komt, op het apatische af.

Jouané is jong en kan het zich veroorloven, maar gedraagt zich als een oude ziel. Hij lijkt een wat cynische levenshouding te hebben, waar niets echt veel waarde voor hem heeft. Hij reageert ook amper op de mensen die hij ontmoet.

Je wenst hem meer passie toe en een doel in zijn leven. Daarom vind ik dat de film toch een wat wrange nasmaak heeft. Nou hoeft niet elke film over karakterontwikkeling te gaan maar dit is wel heel absurd.