Genre: Drama / Komedie
Geregisseerd door: Mike Leigh
Met onder meer: Sally Hawkins, Eddie Marsan en Alexis Zegerman
Releasedatum: 15 mei 2008
Plot Happy-Go-Lucky
"The one movie this fall that will put a smile on your face."
Poppy is een schooljuf in Noord-Londen. Haar leven lijkt op sommige momenten wat gecompliceerd, maar Poppy bekijkt alles van de zonnige kant. En zo is ze niet alleen het stralende middelpunt van iedere situatie, maar ook een bron van vrolijkheid voor alle mensen die ze tegen komt. Als haar fiets gestolen wordt, vindt ze het vooral jammer dat ze geen afscheid heeft kunnen nemen. Als ze dan maar besluit rijlessen te nemen, vindt ze in haar rij-instructeur Scott haar volledige tegenpool. Altijd open voor nieuwe dingen begint ze volledig impulsief ook maar aan een flamenco-cursus. Ondertussen krijgt ze te maken met een leerling die thuis mishandeld lijkt te worden. Dit zorgt allerminst voor donkere wolken boven haar hoofd.
FisherKing
Bij Mike Leigh:
Altijd goed om te horen dat Mike Leigh gewoon verder gaat met film maken
neo
De sappige details stromen al binnen! Zal het een sociaal drama worden?
FisherKing
Kans is groot
She (Sally Hawkins) has appeared in two Mike Leigh movies, All Or Nothing and Vera Drake, and now I hear rumours that she will be in a third picture which will go into rehearsals this autumn to organically explore the characters and story — as is Leigh's usual wont — and then film in the spring.
Bas17
27 april is het de ontbijt film in Breda. Je moet daar eerst met mensen eten voordat je de film mag zien, maar dat heb ik er voor over om de nieuwe Leigh te zien.
Je moet daar eerst met mensen eten
. Zo'n straf is dat toch ook weer niet?
rav
Absoluut niet mijn type film, maar toch erg vermakelijk. Heb regelmatig in een deuk gelegen, vooral bij die taxichauffeur
Malick
Mike Leigh mag zich zeker één van de betere misschien wel beste regisseurs van Engeland noemen. Daarvoor hoef ik niet eens met titels te strooien. Ook zijn nieuwste is er eentje om van te genieten. Wat speelt de hoofdpersoon het toch heerlijk alle complimenten gaan dit keer naar Sally Hawkins. Niet alleen heeft ze een mooi voorkomen maar kent ook nog inhoud. Sally Hawkins staat een grote toekomst tegemoet anders wel Eddie Marsan de rijinstructeur!
Zoals gewoonlijk kun je verwachten dat er zonder script is geschoten, dat er veel door de acteurs wordt geïmproviseerd en dat de onderlaag van de samenleving meer dan aanbod komt. Alle Mike Leigh ingrediënten zitten erin. Poppy is een onderwijzeres die het niet echt breed heeft. Toch staat ze iedere morgen met een grote glimlach op, om naar haar werk te gaan. Ze is voor iedereen vriendelijk, voor haar norse rijinstructeur tot aan de zwervers die ze laat in de nacht tegen het lijf loopt. Ze ziet in iedereen en alles altijd het positieve en laat dat ook merken.
De maatschappijkritiek van Mike Leigh is dit keer minder confronterend maar toch genoeg om te merken dat deze regisseur aan het roer is. Vooral de scènes met de rijinstructeur komt duidelijk over bij het publiek. Of de scène waar ze door haar zus die getrouwd is en een kind krijgt de les voorgelezen krijgt. Gelukkig viert de kritiek op de samenleving nooit de boventoon van de film. Daardoor zorgt de regisseur ervoor dat de kijker vooral geniet van het hoofdpersonage dat net als een zonnebloem de hele dag door geniet en straalt van het leven. Dus een uiterst sterke film die niemand maar dan ook niemand zonder onbekoren laat. Lang leve de glimlach!
Virtualinsanity
Ik heb deze film gisteren in het FocusTheater in Arnhem gezien. Ik had hele hoge verwachtingen van deze film, misschien iets te hoog. Maar dat betekent niet dat hij niet beviel. Ik vond de karakters in de film enorm goed neergezet en ook de vormgeving was lekker om naar te kijken. Het lachje mag dan karakteristiek zijn voor Poppy, maar ik moest er lang aan wennen EN na een tijd hoorde ik hem echt na elke zin. Toch ging je na een tijd van Poppy houden, en nam je haar helemaal zoals ze is. Je neemt de hele film zoals hij is, met al z'n enorm grappige, aandoenlijke en mooie punten.
Het serieuze punt op het einde vond ik erg geplaatst en het karakter van de rij-instructeur vond ik formidabel. Met hem leefde ik dan ook het meeste mee, net zoals ik dat deed met een van de leerlingen van Poppy, heerlijke klas! Geweldige film! Een 4.
weaselweasel
De poster is afzichtelijk. Als ik niet beter wist, zou ik denken dat het om een flauwe hollywood-komedie zou zijn.
Maar als liefhebber van Mike Leigh, ga ik ervan uit dat het een fraaie film is. Ben heel benieuwd
Knisper
Ik vind het juist een hele mooie poster. Lekker fris. Zo zie je ze echt niet in Hollywood.
Virtualinsanity
Ik vind de poster ook heel goed passen bij de film! Hij straalt dat uit wat de film ook doet.
Koekebakker
Exact, mee eens.
Mr_White
- 2067 berichten
Erg leuke film, die veel te danken heeft aan Sally Hawkins, die de rol van de immer vrolijke Poppy echt leuk neerzet. Ook de hele film met een smile op mijn gezicht zitten kijken. De scènes met de rij-instructeur zijn te briljant voor woorden.
TerryA
weer een top film van Mike Leigh - een tragi-komedie dat eigenlijk alleen de Britten goed in zijn! ... hoofdrolspeler Sally Hawkins levert een geweldige akteur prestatie. een 7.5 uit 10 zeker waard en een aanrader!
KillingFields
Wow.. strongest anti-depressant drug I ever experienced
Ben nog steeds vrolijk van deze film. Het is veel meer dan een flauwe comedie. Thanks, voor je mooie review Verhoeven.
Nasir
In het begin irriteerde ik me een beetje aan Poppy en haar gegiechel, aan het einde van de film hield ik van haar. Een grappige film. De scenes waarbij ik in een deuk lag waren die met de flamenco lerares en de rij instructeur natuurlijk.
Co Jackso
- 21924 berichten
Mike Leigh bewijst zich wederom met deze film. Toch vond ik deze film af en toe iets te overdreven. Met name het verschil tussen Poppy en de instructeur is op bepaalde momenten ongeloofwaardig groot. Daardoor kwam ik nooit echt in het verhaal en kon ik Poppy als karakter niet volledig waarderen. In het begin kon ik zelfs de reactie van de instructeur begrijpen, maar op een bepaald slaat de film volledig door. Heel jammer.
Mochizuki Rokuro
Een erg luchtige film, maar uitgebalanceerd zoals je van Leigh mag verwachten. Fijne karakters, geen grote thema's maar herkenbaar in zijn alledaagsheid. Had totaal geen moeite met de hoofdpersoon. Ook bijfiguren prima, alleen de rijinstructeur was een tikkie te simplistisch/rigide.
Gewoon een fijne zondagavond film. De muziek vond ik een tikkie misplaatst romantische, meer iets voor een theekransje op zondagmiddag op een landhuis, waar je een strijkkwartet bij uitnodigt.
hydraulix
Aandoenlijke film waarin ongelofelijk sterk geacteerd wordt!
met name de 'rant' van de rijinstructeur tegen het einde van de film
Arnie
alleen de rijinstructeur was een tikkie te simplistisch/rigide.
Ja, dat vond ik inderdaad ook wel, het lag er misschien iets te dik bovenop. Overigens vond ik ook dat vriendje een hele vreemde rol spelen in de film, daar kon ik niet zoveel mee. Een nietszeggend figuur, is dat dan Leigh's statement ofzo, tegen alle mooie wereldvisie van Poppy in?
Maar genoeg negativiteit dan, ik vond het een erg goede film. Vooral heel bijzonder hoe het meest vervelende element, 'jumpy' Poppy met haar lachjes, door Leigh gebruikt wordt: naarmate de film vordert leer je haar juist beter kennen, en eindigt ze zelfs (voor mij althans) als de meest sympathieke persoon. Ze is naief, heeft weinig tact, maar als het erop aankomt blijkt ze precies door te hebben waar andere mensen hun problemen hebben.
Die problemen zitten, tenminste dat probeer ik tussen de filmregels door te lezen, in de ruimte die de mens heeft, of, nog vaker, voor zichzelf heeft afgebakend. De rijinstructeur is een 'angry' man, die uit zelfbescherming zelfs angst heeft voor twee fietsende allochtonen verderop, het pestende jongetje in de klas wordt door z'n (bijna) stiefvader geslagen en reageert dit op de andere kinderen af, Poppy's getrouwde zus geeft zichzelf minder de ruimte, omdat dat bij verantwoordelijkheid zou passen, en Poppy zelf tenslotte fietst hier met de grootste naiviteit doorheen, is 30, feest erop los, heeft de hele wereld gezien en lijkt onbeperkt.
Fantastisch vond ik daarom ook de Flamenco-danslessen die dit thema concreet maken: 'Ik ben woedend, dit is mijn ruimte'. Prachtig overigens die scene, waarbij de danslerares volledig over de rooie gaat.
Hoewel ik in het begin nog zat te bedenken wanneer ik de zaal uit zou lopen werd de film steeds sympathieker. Behalve de minpuntjes die ik in het begin noemde was het verder erg subtiel en uitgebalanceerd. Het einde (gesprek in het bootje) was nog wel iets te zoetsappig en wellicht moralistisch, maar toch mooi.
Hawkins is geweldig, net als de rest van de cast overigens. Aan goed spel ontbreekt het bij een Leigh film bijna nooit trouwens.
Wel is Happy wat aan de lange kant en kent het scenario enkele zijlijntjes waarmee te weinig gedaan wordt en vraag je je aan het eind toch wel af welk verhaal Leigh nou precies wilde vertellen. Desalniettemin vakkundig geregiseerd door Leigh.
Alleygator
Wat mag ik me toch gelukkig prijzen dat er films gemaakt worden door mensen als Ken Loach en Mike Leigh. Van de laatstgenoemde vond ik Secrets and Lies al een juweeltje maar hij heeft me weer weten te pakken met Happy Go Lucky.
Sally Hawkins speelt Poppy, een lerares op de basisschool. Hartverwarmend is haar kontakt met haar agressieve leerling die ze 'overdraagt' een haar toekomstige vriend, een sociaal werker.
Het lachebekje Poppy staat voor iedereen klaar, bijvoorbeeld voor een willekeurige zwerver die ze nog nooit eerder heeft ontmoet.
Als ze met haar zonnige karakter in botsing komt met het humeur van een rij-instructeur moet ze zichzelf in bescherming nemen en kiest ze het hazepad. Het spel van Eddie Marsan als de rij-instructeur was voor mij een van een ongekende schoonheid.
The One Ring
Leuke film van Mike Leigh, die vooral scoort dankzij de geweldige rol van Sally Hawkins. Zij irriteerde me nooit en zorgde ervoor dat de film een zeer aangename ervaring werd. Wel jammer dat de film niet echt ergens naartoe bouwt. Er is niet veel verhaal, wat opzich niet zo erg is, maar de film lijkt verder ook geen punt te hebben of zo. Dat zorgt ervoor dat het misschien iets te vluchtig is voor een topscore, maar het is verder wel een fijne film.
serpico
Het is vreselijk om te denken dat je naar een leuke komedie gaat, en dan een rare berg scène's voorgeschoteld krijgt met een afschuwelijk hoofdpersonage.
Ik begrijp de lof voor Sally Hawkins niet. Haar personage is ongetwijfeld één van de irritantste die ik ooit heb gezien, ze lijkt wel een beetje het spoor kwijt. Met haar irritant hoge stem en nogal lelijke lach hinnikt ze door het leven zonder er echt diepte aan te geven, slechts mensen vragend of ze wel gelukkig zijn. Op haar date kwam dit tot een wel erg dramatisch dieptepunt, maar ook in de boekenwinkel aan het begin kon ze er wat van. Logisch dat de verkoper haar maar compleet negeert. Raar kind. Ik had denk ik hetzelfde gedaan; Poppy is gewoon een verschrikkelijk irritant en simpelweg DOM persoon, onzinnig de aandacht trekkend en ze staat belachelijk naïef in het leven.
Waarschijnlijk klink ík nu als de pessimist voor alle mensen die de film leuk vonden, maar ik was juist in een prachthumeur toen ik de film ging kijken. Toegegeven: ik heb 2 keer mogen lachen (de hysterische lerares tijdens de Flamenco-les en de uitbarsting van Scott aan het einde), maar dat is wel erg karig op 2 lange uren. Bovendien stond Poppy bij deze grappen niet eens centraal. Logisch, haar denkwijze is gewoon stompzinnig. Een lach voor iedereen, ja kind, dat werkt gewoon niet! Het werd bijna opdringerig, kinderachtig en infantiel.
Je snapt wel dat ik de film dan ook niet echt kon hebben. Het ontbreken van verhaal hielp ook al niet. Slechts de rijlessen waren een constante, en die waren dan ook het beste aan de film. Haar instructeur was met zijn chagrijnige kop toch wel grappig.
Maar over het algemeen irriteerde de film vooral. Ik was wel uitzonderlijk melig toen ik de bioscoop uitging, omdat het irritante bijna weer grappig werd. Vaag
Querelle
Ze is inderdaad heel irritant, maar bij Leigh moet je de personages nemen zoals ze zijn. Zij redt het wèl met haar optimistische levenswijze. Al is zij soms de enige die daar profijt aan heeft.
Dat maakt de scenes met de rij-instructuur tot sleutelscenes.
Hij is precies het tegenovergestelde van haar. Haar infantiele gedrag triggert meteen zijn paranoia en machtswellust.
Pas tegen het einde als ze zeer constructief een moeilijke leerling opvangt en de verhouding met de rij-intructuur uit de hand dreigt te lopen kreeg ik meer sympathie voor haar en haar zienswijze.
Wederom een uit het leven gegrepen parabel van Leigh. Hier en daar wat dik aangezet. Maar boeiend drama is het zeker.
Leuke rol van haar huisgenoot trouwens.
kokoinwonderland
- de hoofdrolspeelster is vreselijk irritant.
- de poster is niks.
- het senario is prut.
- de bedoelingen zijn mislukt.
- de grappen zijn oud en achterhaalt.
kortom, ik vond het een vreselijk slechte film.
Rmie
Hoi Mensen,
Ik had heel veel twijfel of ik wel naar deze film zou gaan. Ik ben wel een bewonderaar van Mike Leigh. Daar ik zelf niet zo lachebekkie ben, was ik bang dat het een lange zit, met kijken naar een fladderaar(oppervlakig iemand) zou worden.
De film heeft op mijn veel impact en heeft me geraakt en bewogen. Ik herkende mezelf in bijna alle rollen. Ja ook in die van Polly
Ook ik zat in de film vaak te gniffelen om het "gedoel"van Polly. De confrontaie met de rijlesinstructeur vond ik heel mooi en verhelderend. Ook in mijn leven zijn er mensen zoals Polly en de taxichauffer. Mooie is dat Polly wel haar verantwoording neemt en heel daadkrachtig kan zijn. Ze wordt ook snel geraakt en is open, daadkrachtig/levenslustig en intelligent en sensitief. en volgens mij, heel belangrijk,j blijft ze trouw aan haar zelf.
Deze film vind ik echt een topper (en dat had ik niet verwacht), daar er uitzonderlijk sterk geacteerd wordt en ik werd/ wordt bewogen/ geraakt.
vier en een halve ster.

Team van HBO Max blijft ook na overname Netflix gewoon bestaan

Misdaadserie 'Memory of a Killer' trekt de aandacht: 'Keerpunt voor Dempsey'

Kijkcijferhits op Netflix: deze tien films worden nu goed bekeken

Nu op Netflix: documentaireserie over Take That vanaf vandaag beschikbaar

Secrets & Lies
Drama, 1996

Naked
Drama, 1993
londen, engelandoptimismdaklozedaily lifecohabitantstrong womanfietsvrouwelijke vriendschapfortune cookie zusfeestjeflamencotrampolin