Genre: Oorlog / Avontuur
Alternatieve titel: Winter in Wartime
Nederland / België
Geregisseerd door: Martin Koolhoven
Met onder meer: Martijn Lakemeier, Yorick van Wageningen en Jamie Campbell Bower
Gesproken taal: Engels, Nederlands en Duits
Releasedatum: 27 november 2008
Bekijk via Videoland
Bekijk via Film1
Bekijk via CANAL+
Vandaag om 10:15 uur op Film1 Drama
Plot Oorlogswinter
"A country occupied, a child's innocence lost."
Het is de ijskoude winter van 1945. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger, waardoor veel mensen naar het oosten trekken om daar voedsel te vinden voor hun gezinnen. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Wanneer Michiel onverwacht een opdracht krijgt, is hij vastbesloten te bewijzen dat hij deze kan volbrengen. Hierdoor raakt hij betrokken bij de gevaren van de oorlog.
Michiel van Beusekom
Theo
Auer
Schafter
Quido
Niet zo moeilijk als de concurrentie van die avond Home Alone en Santa Claus 3 heet
ILDIB
Verrassend simpel maar doeltreffend voor NL begrippen. Prima sfeersetting, nergens over de top.
ILDIB
Gelukkig geen overdreven knal boem baf (das alleen in de frontlinie).
Dan moet de film concurreren met Passenger 57, American Pie 5 en Con Air. Er is echt het hele jaar bijna geen zak op tv als je het bekijkt op filmgebied (anders overigens ook niet
En daarbij, met kerst kijken mensen graag een film. Als er dan 99 films met de termen ''Santa'' of ''Christmas'' op tv verschijnen, dan is die ene niet kerstfilm natuurlijk al snel iets waar mensen veel liever naar kijken. Helemaal als de publieke omroep hem uitzend, zonder commercials.
dionj
Dus jij zegt dat er dit hele jaar geen goede/populaire films op tv zijn geweest? En ook al zijn er zoveel kerstfilms op tv, het blijft enorm veel die 1,6 miljoen kijkers.
Populaire films zijn niet standaard goede films....
Er zijn wel soms goede films op tv, maar niet zo heel vaak op prime time tijden, waaronder deze Oorlogswinter wel kwam. En kerst is een ideaal moment waarbij mensen vaak 's avonds een film willen kijken. Het zijn dan wat vertekende kijkcijfers. Zet Oorlogswinter op pakweg 3 maanden later en je hebt de helft minder kijkers.
Quido
Onzin, elke avond worden er op prime-time (20.30 uur, deze begon zelfs later) films uitgezonden waarvan men hoopt dat ze een groot publiek bereiken (de HP's, Lord of the Rings, en noem maar op).
Ja, alleen zijn die films al 20 keer in een jaar op tv. En wat ik al zei, met kerstmis kijken extra veel mensen graag in de avond een film. Dit was 1 van de weinigen zonder een kerst thema, wat ook in je voordeel werkt. En het is een titel die bekend is, mensen willen hem dan wel eens proberen.
Redlop
Uitstekend verfilming, geloofwaardige dialogen, prima acteerwerk en prachtig in beeld gebracht. 4*
De heftige keuzes die de hoofdpersoon moet maken. De dingen die hij meemaakt in die oorlog.
Heb je voorbeelden?
Donkerwoud
Heb je voorbeelden?
Argh!
Wel of niet anderen erbij betrekken dat hij een piloot onder zijn bescherming heeft. Op een bepaald moment zelfs de afweging moeten maken of hij de piloot verraadt en daarmee zijn vader redt, of dat hij het laat gebeuren en daarmee misschien zijn vader verliest.
Decec
Ik vond uitstekend oorlogfilm...
Prima acteerwerk...
Mooi HD kwaliteit....
Prima verhaal...
Acteur Martijn Lakemeier speelt goed...
Eindelijk geslaagde Nederlandse film voor de regie Martin Koolhoven.
In 2010 greep Oorlogswinter net naast een Oscar-nominatie: de film kwam op de zogeheten shortlist van negen films, maar niet bij de laatste vijf, die daadwerkelijk genomineerd werden.
Simon Smith (crew films)
Hee cool, ergens op 1:15 een Wilhelm scream.
Is dat 1 uur 15? (of 1 minuut 15?)
_Casper_
Hele toffe film, zeker 1 van de betere nederlandse films. Film kijkt heerlijk weg, en is zeker geen kinderfilm (was ik eerst bang voor omdat het van een kinder/jeugdboek is) film is een aanrader voor zowel jong en oud. Zit ook een lekkere vaart in de film. Dikke 3.5!
Denzz
ik heb het boek gelezen en daar vond ik niet zo veel aan. totaal onverwacht heb ik deze dan toch gezien en de film viel ook tegen vond ik. de film had een te hoog tempo, er gebeurde te veel op te weinig tijd. de personages bleven ook te oppervlakkig in deze film. het verhaaltje van het boek werd gewoon snel afgerammeld en er was geen aandacht voor de rest in deze film. misschien zou ik de film meer waarderen als ik het boek niet gelezen had maar nu vind ik er niet veel aan.
Timba69
Vond het niet heel bijzonder. Een degelijke film zonder veel poespas, met een wat afgeraffeld slot. Het boek heb ik te lang geleden gelezen om dat te kunnen vergelijken.
De kinderen vonden hem in ieder geval spannend.
filmofieltje
Meestal worden de Nederlandse films gedragen door de hoeveelheid sexscenes. Tja, anders kijkt er niemand maar deze film ontstijgt dit alles. Goed opgezet mooi spel maar de snelheid is totaal zoek. De tekst van de acteurs kan op 1 A4 en dat is jammer. tergend langzaam deze film.
Simon Smith (crew films)
de film had een te hoog tempo, er gebeurde te veel op te weinig tijd.
tergend langzaam deze film.
grappig...
Timba69
Het is ook een verfilming van een jeugdboek.....
Vrij logisch dat het hier niet in voor komt dan.
Cinemaniak
Tja, geen slechte verfilming en het blijft onderhoudend spannend. Het verhaal is wat dun, maar ik hou er erg rekening mee dat dit een jeugdboek was zonder de volwassen kijker tekort te doen. Verdient ook de complimenten.
neo
Is dat 1 uur 15? (of 1 minuut 15?)
Je kunt het horen tijdens de achtervolging met het paard
Sisko
Heb toevallig ook net een andere jeugdfilm gezien: Brief voor de Koning.
Oorlogswinter heeft alles wat Brief voor de Koning niet heeft: goed script, goede acteerprestaties, spanning en drama. Je voelt echt met Michiel mee.
Ook mooi de laatste scene waarop hij weer terugkeert naar het kind zijn door met die kabel te zwieren en daar knderlijk plezier aan te ontlenen.
Momenteel de meest populaire trailer op de apple-site: iTunes Movie Trailers - trailers.apple.com

'The Alienist' was toch een Netflix Original, waarom is die verdwenen?

'Outlander'-spin off 'Blood of my Blood' doet het ontzettend goed op HBO Max

'Perfectly Imperfect' met Yolanthe Cabau nu te streamen op Prime Video