• 9.380.148 stemmen

Genre: Oorlog / Avontuur

Alternatieve titel: Winter in Wartime

Oorsprong: Nederland / België

Geregisseerd door: Martin Koolhoven

Met onder meer: Martijn Lakemeier, Yorick van Wageningen en Jamie Campbell Bower

Gesproken taal: Engels, Nederlands en Duits

Releasedatum: 27 november 2008

Plot Oorlogswinter

"A country occupied, a child's innocence lost."

Het is de ijskoude winter van 1945. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger, waardoor veel mensen naar het oosten trekken om daar voedsel te vinden voor hun gezinnen. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Wanneer Michiel onverwacht een opdracht krijgt, is hij vastbesloten te bewijzen dat hij deze kan volbrengen. Hierdoor raakt hij betrokken bij de gevaren van de oorlog.

avatar van Malli

Malli

De meest onverwachte verrassende wending die ik ooit heb mogen aanschouwen, kan deze matige prent helaas niet helemaal redden. Tot die eerstgenoemde twist sleept het verhaal zich voort zonder echt te boeien (een neergestorte RAF-piloot die zich met de hulp van enkele lokale inwoners schuilhoudt voor de Duitsers, hebben we natuurlijk al eens veel beter gezien in 'Allo 'Allo ). Hier zat volgens mij meer in.

avatar van lordmars

lordmars

bijna alle nederlandse films zijn zwaar bagger, maar deze is best goed te doen! als je naar het boek kijkt klopt er niet veel van maar los daarvan vind ik het een boeiende film.

avatar van planet_of_death

planet_of_death

Punt eraf. Toch wel slecht dit. Houterig acteerwerk en veel onwaarschijnlijkheden.

avatar van mister blonde

mister blonde

Viel me ontzettend tegen. Film komt nauwelijks op gang (ik vond het echt geen moment spannend) en dramatisch gezien vind ik de film zelfs redelijk mislukt. En dat heeft eigenlijk twee redenen; het ingetogen acteerwerk werkt niet en (als gevolg) komen de personages niet uit de verf (vond eigenlijk geen van de personages echt goed uitgewerkt).

Echt slecht is het niet, vond de scene bij de brug zelfs behoorlijk goed, maar de film komt nogmaals nergens echt op gang. Verder moet ik eerlijk zeggen dat de montage wat stuurloos over kwam en de muziek te nadrukkelijk aanwezig was. Heb slechts 2 films van Koolhoven gezien, maar hij weet me met zijn publieksfilms in elk geval niet te overtuigen. ben benieuwd naar zijn eerdere films, maar die zijn amper op dvd te vinden. 2 sterren.

avatar van inquestos

inquestos

Goed verzorgde film, acteerwerk en dialogen zijn wat matig, maar waar het mis gaat is het verhaal met de bos achtervolging en het einde als dieptepunt (Het eindschot zonder gevolgen+ Het zogenaamde happy end wat tenenkrommend is).

Erg goed hoe dit uit het perspectief van Michiel wordt verfilmd, maar op geen enkel punt in de film spreken de personages me echt aan; de film kent dan voor mij ook geen spannende momenten.

avatar van Wouter

In Engeland zijn Blu-Ray en DVD 15+. Beetje tuttig daar.

avatar van Quido

Quido

inquestos schreef:
Het zogenaamde happy end wat tenenkrommend is
Hoe kun je dit ooit als een happy-end interpreteren ... ?

avatar van inquestos

inquestos

Omdat er in de allerlaatste scene een beeld wordt neergezet van "och, uiteindelijk komt het toch allemaal weer goed". Michiel is begrijpelijk niet opgewekt na de bevrijding, maar uiteindelijk lijkt hij al draaiende er toch weer een beetje lol in te krijgen. Ik vond de manier waarop, die plotse omslag, allemaal wat te gemakkelijk gaan.

avatar van mister blonde

mister blonde

Wouter schreef:

In Engeland zijn Blu-Ray en DVD 15+. Beetje tuttig daar.

Heel Londen hangt vol met posters van de film. Grappig (hoewel logisch) dat ze alleen verwijzen naar de producer van Blackbook en Campbell.

avatar van Chaos Industry

Chaos Industry

Een van de weinige goede films van Nederlandse bodem.

W.O. II is natuurlijk een thema wat ons, als Nederlanders (in mijn geval half Nederlander) erg aanspreekt. We kunnen ons dan ook prima in deze film verplaatsen. Ik heb erg kunnen lachen om de broer/zus verhouding, erg herkenbaar. Ook om de grap: 'hoe zeg je als je iemand heel leuk vind in Nederland?'

- 'Klootzak'

Heerlijk. Maar goed, het verhaal zelf is na mijn mening schitterend. Het laat je prima meeleven met de jongen. Ik kon precies dezelfde walging voelen voor de Duitsers als hij had.

Verder had ik het boek nog nooit gelezen, en was het einde dan ook erg verrassend.

Ik heb restte me echter een vraag toen ik de film gezien had.

Hoe wist die oom van Bertus en Dirk? Michiel had hem daar niet over verteld inderdaad, maar hoe wist hij er dan wel van?

avatar van thunderball

thunderball

Afgelopen weekend eindelijk ook deze film van Hollandse bodem bekeken.
Film komt moeilijk op gang en is daarbij niet heel boeiend.
Beelden zijn wel van een bijna on Nederlandse schoonheid, begeleid door prachtige muziek, die echter soms iets te geforceerd en misplaatst over kwam.

Regisseur Koolhoven valt te prijzen dat hij dit droomproject heeft kunnen realiseren en hij weet een goede sfeer te crieeren.
Toch komt het verhaal mij vaak te simplistisch voor.

De acteurs vond ik vaak amper te verstaan, zowel in het Nederlands, Engels als in het Duits.
Dit was vooral vroeger ook een probleem bij Nederlandse films, helaas had deze film daar dus regelmatig weer last van.

Qua acteerprestaties was het vaak erg wisselend. Eigenlijk vond ik alleen de vader (die me erg aan Sam Neil deed denken) goed en ook de oom werd naar behoren neergezet.
Het slechtst vond ik de Engelse piloot, die bij mij totaal geen sympathie wist op te brengen.

Verhaal was erg van de hak op de tak en ook de zgn plottwist zag ik al van kilometers afstand aan komen (die oom was me net ietst te joviaal)

De scene op en rond de brug vond ik te ongeloofwaardig gebracht om voor in spanning te zitten.

Uiteindelijk vind ik de film wel een behoorlijke voldoende waard, maar geen werkelijk goede film.

Een goede zeven, ofwel 3,5 ster.

avatar van Film Pegasus

Ik heb in een ver verleden dit boek al eens gelezen. Als jeugdboek was dit toch wel een halve klassieker. Helaas mist de film de nodige sfeer van het boek. De makers hebben zich blijkbaar neutraal opgesteld. Niet slecht als je dicht bij het boek wil blijven, maar nu mist de film wel het nodige karakter. Slechte acteerprestaties en nergens echt gedurfde scènes. Zo'n jeugdfilm die je wel eens op tv ziet waarbij een Scandinavische taal overdubd wordt in het Nederlands. Naar het einde toe gebeurt er gelukkig nog iets zodat je niet helemaal in slaap valt. Voor mij minder geslaagd, maar ik denk wel dat deze als jeugdfilm werkt en hopelijk doet aanzetten om het boek te lezen.

ehs21

Matige film die bij lange na het niveau vh boek niet haalt. Eén van de grootste fouten zit mijns inziens gelijk in het begin vd film al, namelijk de introductie van oom Ben. In het boek is gelijk duidelijk dat hij een verzetsheld is maar hier kom je daar pas geleidelijk achter en dat doet afbreuk aan het karakter en plot. Het middengedeelte van de film is redelijk maar eigenlijk nergens echt goed. Als ze voor de 2e keer bij de pond proberen te komen met die koets gaat me dat ontsnappen ook allemaal iets te makkelijk. Die duitsers kennen hem toch en weten waar hij woont dus waarom gaan ze niet naar zn huis toe als hij ontsnapt? (sowieso zijn die sporen in de sneeuw vrij makkelijk te volgen lijkt mij). Het einde met die brug is eigenlijk gewoon ronduit belachelijk. Dat ding is een paar honderd meter lang en dan gaat hij die piloot dat hele stuk eronder hangend afleggen? Ok hij valt er uiteindelijk af maar hier had toch echt een betere oplossing gezocht moeten worden. In het boek is het einde veel spannender. De locaties zijn op zich nog wel mooi en een aantal rollen wordt goed neergezet. 2*

Thom1994

Ik lees dat mensen veel te klagen hebben over het feit dat de film hier en daar niet helemaal klopt.

Dit is een oorlogsfilm voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Hiervoor moet het wel op een manier verteld worden, dat het voor kinderen ook allemaal duidelijk is. En dan klopt er hier en daar iets niet? Nou en.

Als er nou bij een film als Schlinder's list of Der Untergang een fout is gemaakt, dan vind ik dat wel een groot minpunt, maar in mijn ogen moet je een oorlogsfilm die voor kinderen is gemaakt met een korreltje zout nemen.

ehs21

Ik vind het op zich niet erg dat er afgeweken wordt vh boek, dat is vrijwel onvermijdelijk en zie je in praktisch elke boekverfilming. Echter de keuzes die dan gemaakt worden (zoals het einde) vind ik de verkeerde.

Ja, oké.

Maar het is jammer dat het gemiddelde van deze film omlaag gaat doordat men het boek gelezen heeft, en het verhaal daarin anders loopt.

avatar van planet_of_death

planet_of_death

Nee. Het is gewoon een zeer matige film op alle punten.

avatar van Film Pegasus

Thom1994 schreef:

Ja, oké.

Dat is nu eenmaal het risico van een boekverfilming. Bovendien is de film toucours van laag niveau en is het acteerwerk vrij slecht. Dus niet alleen het verhaal dat rammelt.

Thom1994

Wat hebben wij aan deze links?

avatar van Malli

Malli

^

Als "bewijsmateriaal" dat het een goede film is?

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

Mag wel weer eens gezegd worden dat er ook mensen zijn die de film waarderen, in tegenstelling tot de zuurpruimen hierboven .

Hallo. En ik dan?

ehs21

Sommige mensen geven elke film nou eenmaal een voldoende.....

Thom1994

Dat slaat nergens op. Kijk eens naar mijn stemmen. Ik heb ook enorm veel voldoendes, en heel weinig onvoldoendes uitgedeeld. Maar dat komt gewoon door het feit dat ik bijna alleen hoog-gewaardeerde films kijk.

En als ik een film slecht vind, geef ik hem, net zoals ieder ander mens hier, een lage beoordeling.

Wat een dom argument.

Sorry hoor.

ehs21

Was niet richting jou maar richting chiel, had mss ff moeten quoten. Ik word er namelijk een beetje moe van dat als je een laag cijfer geeft, je gelijk mensen over je heen krijgt die de film wel goed vinden en je dan voor zuurpruim of erger uitmaken. Bij films als The Godfather of The good, the bad and the ugly zie ik dat ook steeds gebeuren. Iemand geeft een laag cijfer en krijgt gelijk 10 fanboys over zich heen dat dat echt niet kan. En als iemand nou alleen 'waardeloze film' oid schrijft en vervolgens 0,5* geeft kan ik me daar nog iets bij voorstellen. Maar als het gewoon goed onderbouwd is en iemand heeft een afwijkende mening, tja dat kan toch? Dus daar ging het me even om.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Beetje eenheidsworst.

Niet slecht hoor, maar allemaal erg standaard. Verhaal kwam nergens echt los. Vond ook niet elke acteur even solide spelen (die Engelsman, wat was me dat!). Met interessante karakters zoals die nonkel werd dan weer te weinig gedaan.

Verder nog aantal clichés waar m'n haren rechtop van gaan staan: die Duitse commandant moest er toch weer echt als een gemenerik uitzien, want ja, nazi's zijn slechte mensen, dus laten we maar een lelijkaard pakken... En uiteraard kruipt onze Engelse piloot als dank voor de goede zorgen maar even lekker op de zus van Michiel...Bah, en dan dat oversentimenteel shot als z'n vader gefusilleerd wordt... Zoiets zou dus sympathie moeten opwekken, maar had eerder een averechts effect op mij. Ik vond het té.

Nee, geen overweldigende indruk nagelaten, ben nu al weer heel wat van deze film vergeten...

avatar van MoFeDu

MoFeDu

Redelijke verfilming van het boek. Toch zweeft er iets amateuristisch boven de film wat het allemaal net niet echt laat overkomen, niet gek ook dat Oorlogswinter niet genomineerd is voor de oscars. Die jongen speelde wel aardig en het was de hele film opzich wel spannend. 3 sterren.

avatar van Rizz

Rizz

Gelukkig kon een Nederlandse film mij dus toch positief verrassen, ook na een tweede keer is Oorlogswinter nog steeds goed.

avatar van Emmuze

Emmuze

Toch een goede verfilming! Ben positief!

De sfeer die er hing, in de sneeuw, in de oorlog, vond ik erg mooi in beeld gebracht.

En die ene scene, met zijn vader, vond ik zeer sterk.

Acteerwerk was prima, goed!