• 9.381.114 stemmen

Genre: Oorlog / Avontuur

Alternatieve titel: Winter in Wartime

Oorsprong: Nederland / België

Geregisseerd door: Martin Koolhoven

Met onder meer: Martijn Lakemeier, Yorick van Wageningen en Jamie Campbell Bower

Gesproken taal: Engels, Nederlands en Duits

Releasedatum: 27 november 2008

Plot Oorlogswinter

"A country occupied, a child's innocence lost."

Het is de ijskoude winter van 1945. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger, waardoor veel mensen naar het oosten trekken om daar voedsel te vinden voor hun gezinnen. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Wanneer Michiel onverwacht een opdracht krijgt, is hij vastbesloten te bewijzen dat hij deze kan volbrengen. Hierdoor raakt hij betrokken bij de gevaren van de oorlog.

avatar van neo

neo

Zojuist gehoord dat ie bij de shortlist zit!

avatar van Niveath

Niveath

Ja, hoor het nu op de radio. Nu moet een jury hem nog op het nominatielijstje zetten

It's in.

timbo_ schreef:

Geloof er eerlijk gezegd niet zo in.

Mooi zo ik zat er flink naast. Nu hopen dat hij er op 2 februari nog steeds bijzit. Is trouwens nu al een vernedering voor dat Holland Film. Een film die bij de beste negen buiten Europa hoort niet nomineren.

avatar van Montorsi

Montorsi

ik vind het al heel wat dat hij bij de beste 9 van de 65 zit, kennelijk vallen er veel mensen voor Oorlogswinter binnen het Hollywood-kringetje.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Zag het in nieuwsberichten, ja. Op de site van Holland Film staat niks. Iemand al achterhaald welke de andere 8 zijn?

En terecht goede film.

avatar van Montorsi

Montorsi

Mochizuki Rokuro schreef:

Ik heb ze zojuist in het Oscartopic geplaatst.

* Argentina, El Secreto de Sus Ojos, Juan Jose Campanella, director

* Australia, Samson & Delilah, Warwick Thornton, director

* Bulgaria, The World Is Big and Salvation Lurks around the Corner, Stephan Komandarev, director

* France, Un Prophète, Jacques Audiard, director

* Germany, The White Ribbon, Michael Haneke, director

* Israel, Ajami, Scandar Copti and Yaron Shani, directors;

* Kazakhstan, Kelin, Ermek Tursunov, director

* The Netherlands, Winter in Wartime, Martin Koolhoven, director

* Peru, The Milk of Sorrow, Claudia Llosa, director.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Montorsi schreef:

Ik heb ze zojuist in het Oscartopic geplaatst.

Dank - ik heb daar gereageerd...

avatar van Zidaan

Zidaan

En dan te denken dat deze in eerste instantie nooit richting Hollywood zou gaan

avatar van mcdaktari

mcdaktari

is alleen maar goed toch, het word wel tijd dat er wat meer Ned.films richting Hollywood gaan.

Mooi voor Nederland, maar ik denk niet dat we gaan winnen

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Ik denk het ook niet maar het feit dat er een Nederlandse film mee doet is alleen al goed. En toch hoor ik positive dingen uit buitenland over deze film. Raar maar waar

timbo_

Verwacht ook dat het Das Weisse Band (The White Rabbon) wordt met als outsider Un Prophète

Defaitisme!

timbo_

Of realisme. Maar hoop natuurlijk op Oorlogswinter.

avatar van The Oceanic Six

Dat deze troep in de race is voor een Oscar

Peter Ho

Das Weisse Band heeft best een grote kans, maar ik heb de andere films niet gezien.

avatar van Quido

Quido

mcdaktari schreef:

En toch hoor ik positive dingen uit buitenland over deze film. Raar maar waar

Dat is wel vaker het geval hoor, dat het buitenland 'onze' films wel waardeert, in tegenstelling tot in eigen land.

cornelis

Oorlogswinter wordt evenwel juist heel goed gewaardeerd in ons eigen land. Door de bank genomen dan toch.

avatar van rose

rose

Peter Ho schreef:

Mooi voor Nederland, maar ik denk niet dat we gaan winnen

Ik wel. Heb er vertrouwen in.

avatar van dionj

dionj

Ik heb er vertrouwen in: Das Weisse Band is een betere film, de rest van de films heb ik niet gezien. Maar meestal kiest de jury voor de avontuurlijkere films in plaats van zware drama's. Daarom denk ik dat oorlogswinter zeker een kans maakt en het is Martin en de cast en crew ook gegund.

avatar van moviecrazy91

moviecrazy91

Deze film heeft me positief verrast! Ben normaal nooit zo van de films van nederlandse bodem, hierdoor heeft het ook lang geduurt voor ik hem wilde kijken.

Maar uiteindelijk blij verrast, en jammer dat ie eigenlijk best plotseling eindigde.

avatar van phone home

phone home

Er valt weinig van te zeggen. Das weisse band is totaal onvergelijkbaar met oorlogswinter. Of je Wesley Sneijder met Anky van Grunsven vergelijkt om te kijken wie beter is.

Gevoelsmatig denk ik dat Oorlogswinter meer kans maakt qua genre. In ieder geval dan das weisse band. Te artsy denk ik voor Hollywood.

Maar wel mooie film ook.

De andere films ken ik niet. Ik hoop dat ze gaan kiezen voor de regisseur met de beste baard en het piekerigste haar... Die het beste Nederlands spreekt van de acht.

Bij mij zou dat het kriterium zijn.

avatar van Quido

Quido

Helaas niet genomineerd ...

avatar van Fabian123

Fabian123

Wel jammer, vorig jaar hebben ze ook echt een wanproduct laten winnen in die categorie. Un prophete en Das weisse band zouden in ieder geval geen slechte winnaars zijn. Binnenkort de andere genomineerden maar eens kijken.

avatar van Stephan

Stephan

BEST FOREIGN LANGUAGE FILM OF THE YEAR

"Ajami" - Israel

"El Secreto de Sus Ojos" - Argentina

"The Milk of Sorrow" - Peru

"Un Prophète" - France

"The White Ribbon" - Germany

Jammer voor Martin. Aan de andere kant... Hij kan nu in ieder geval weer rustig ademhalen.

edit:

gek genoeg denk ik dat de verkoop aan Sony meer voor hem kan doen dan de prijs winnen. Wat ik van Mike heb begrepen is dat zo'n beeldje de zaak enorm kan vertroebelen en je in een enorme wervelwind doet belanden waardoor je moeilijk goede keuzes kan maken.

Laat hem bij Sony maar een mooie US film gaan maken. Die deur staat nu open.

rose schreef:

Ik wel. Heb er vertrouwen in.
jammer, maaar ik had al gedacht dat de film niet eens genomineerd zal worden.

avatar van canciser

canciser

Heel erg jammer. Deze film zou goed passen in dat verwrongen beeld wat Amerikanen hebben over de Tweede Wereldoorlog, ondanks dat deze ook niet helemaal klopt aan de werkelijkheid.