• 9.375.349 stemmen

Burn after Reading (2008)

Komedie / Misdaad | 96 minuten

Genre: Komedie / Misdaad

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Frankrijk

Geregisseerd door: Ethan Coen en Joel Coen

Met onder meer: George Clooney, Frances McDormand en John Malkovich

Releasedatum: 30 oktober 2008

Plot Burn after Reading

"Intelligence is relative."

Osbourne Cox is een voormalige CIA-agent die na zijn ontslag begint aan zijn memoires. Zijn inhalige en overspelige vrouw ziet de digitale versie daarvan aan voor hun financiële gegevens en gaat ermee aan de haal. Wanneer die gegevens vervolgens op straat komen te liggen, zien twee sportschoolmedewerkers het aan voor gevoelige CIA-informatie en proberen Osbourne te chanteren. Dat leidt tot meer problemen dan ze aankunnen.

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Leuke stukjes natuurlijk

avatar van lowiekeke

lowiekeke

Geweldig! Met meesterlijk hoogtepunt: "It was just lying there. On the floor, there."

avatar van Kai-Arne

Kai-Arne

Geen leuke film voor mijn smaak. Brad Pitt speelde het erg leuk, verder enkele grappige momentjes en 1 onverwachte wending wanneer Brad de film verlaat, maar verder erg vreemd en vooral een verhaal om helemaal niks. Aangezien dit wél het doel van de film is toch drie sterren. de Coen-broers hebben gemaakt wat ze voor ogen hadden maar het is niet mijn ding.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Betwijfel of het ooit wat wordt tussen mij en de Coen-brothers. Vond Barton Fink nog te doen en No Country for Old Men redelijk goed maar hun die-hard komedies... Heb er moeite mee, zo ook met Burn After Reading. Kan me niet herrineren dat ik één keer heb gelachen. Ben best voor bizarre situaties maar om dat nou direct als grappig te bestempelen... Nee, niet mijn film.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Dit kon er wel mee door, vlotte wegkijker. Overacting is hier wel op zijn plaats, maar echt grappig was het toch zelden. Vond eigenlijk alleen de scènes in het CIA gebouw (droog) en de verrassing in de kelder geslaagd wat dat betreft.

3*, toch betrekkelijk hoog vergeleken met mijn gemiddelde beoordeling voor de Coens.

avatar van Kilii

Kilii

De eerste keer dat ik hem zag had ik hem in de bioscoop gezien. Ik gaf hem de volgende dag een 3* hier op moviemeter, omdat ik de film niet goed begreep. Gisteren heb ik hem opnieuw bekeken, en heb ik mijn score veranderd.

-Acteerwerk: 5*

Niets op te zeggen. De mensen die zeggen dat de personages niet kloppen voor de acteur zijn fout. De rollen zijn geschreven voor de acteurs door de Coen- Brothers.

-Muziek: 4*

Leuke muziek, paste ook bij de scènes. Door de film heen wordt er één liedje gespeeld, in stukken weliswaar, en dat was een mooi liedje.

-Verhaal: 4*

Het verhaal klinkt een beetje simplistisch maar naargelang de film vordert moet je blijven nadenken. Als je dit niet doet raak je de draad volledig kwijt. En ik denk dat dit het net was, wat me in de bioscoop overkwam.

-Inhoud: 4,5*

De film is intelligent, en kijkt bovendien lekker weg.

-Plot: 4*

Leuke eindscène.

Mijn score voor deze film herzien naar een 4*

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Roel Bogers schreef:

Pindakaas! PINDAKAAS! Wij houden niet van pindakaas!

En other than that: Alsje-alsjeblieft ga nou niet stemmen op een film die je niet eens af hebt gezien!!

Wie zegt dat downloaden Pindakaas is, dat kan ook heel goed legaal. Een geval van zo de waard is vertrouwd hij zijn gasten? Verder stel je dat WIJ niet van Pindakaas houden, ik hoop dat je mij daar niet bij telt, ik houd wel van Pindakaas. En als iemand een film slecht vind en m niet uitkijkt snap ik niet waarom je dat niet zou mogen omschrijven en in je stem laten meetellen. Vind de hele teneur van dit commentaar een hoog schoolmeester gehalte hebben.

avatar van dr-saint

dr-saint

Meesterlijke film. Eerste keer zou ik hem 3 of 3.5 sterren hebben gegeven, maar hoe vaker ik hem zie, hoe leuker het wordt. Alles klopt in de film en als kijker word je eens op een andere manier gefucked dan met honderen plot-twists die het verhaal vaak niet beter maken.

Een van de leukste Coen's!

avatar van stefan dias

stefan dias

dr-saint schreef:

Een van de leukste Coen's!

ja, de perfecte anti-spionagethriller.

avatar van Roel Bogers

Roel Bogers

Leo1954 schreef:

Legaal downloaden kan, dat klopt.

Maar serieus... wie doet dat? Vast wel een aantal mensen hoor, maar de meesten geven de voorkeur aan OF lekker illegaal, of gewoon op dvd, staat mooi in de collectiekast en geen risico om bestanden kwijt te raken.

Nou laat ik het zo zeggen. IK (plus stiekeme grote achterban) houd niet van pindakaas. (ook niet op mijn brood for that matter)

Ik verontschuldig mij bij deze als ik mensen op hun teentjes heb getrapt.

avatar van TriplaR

TriplaR

Wat een prachtige film!

De humor is bij vlagen zeer sterk, al lig je bij lange na niet de hele tijd in een deuk, maar het is vooral de gigantische onzinnigheid die scoort.

Hoe het hele web in zichzelf verstrikt raakt in deze film is heel goed bedacht, en het mooie is: Het klopt ook gewoon. Al zijn bepaalde personages natuurlijk wat overdreven, vermakelijk is het wel.

Pitt steelt de show, wat een vreemd groot klein kind is het toch in deze film.

avatar van _Moonwalker

_Moonwalker

TriplaR schreef:

Wat een prachtige film!

Pitt steelt de show, wat een vreemd groot klein kind is het toch in deze film.

Ben ik met je eens.

Ik vond Pitt echt heel goed acteren in deze film. Het verbaast me steeds weer hoe hij in een ander rol kan kruipen en het ook goed doet.

Voor de rest vond ik de film zeker goed. Hoe de verhalen elkaar overloppen is erg goed bedacht en van sommige karakters kon je gelijk zien dat ze overdreven acteerden, maar dat hoorde bij de film en was helemaal niet storend.

Top.

avatar van Nand

Nand

Brad Pitt is toch weer schitterend in deze film! Vroeger kon ik hem niet uitstaan maar de manier waarop hij zich geeft in zijn rollen is toch wel opmerkzaam. The assasination of Jesse james, Fight Club, 12 monkeys, Snatch, Se7en.... The list goes on.

Goed, in deze film was het maar een klein rolletje maar toch, hij weet iedereen weer te boeien en persoonlijk vond ik hem het interessantste personage van de hele film.

Tja en de rest van de film is ook gewoon goed. Leuke Coen film gewoon, je weet wat je moet verwachten, een halve tragedie/komedie. Ze weten hun personages altijd in de meest pijnlijke en vreemde situaties te plaatsen en het dan toch nog grappig te maken.

avatar van Freckles

Freckles

Beter dan mijn verwachtingen

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Na het serieuze werk met No Country for Old Men gaan de Coen Brothers weer helemaal de andere richting op met deze film. Burn after Reading die bol staat van de sarcasme, zwarte humor en ook nog een boel misdaad en ironie. Met daarnaast ook een cast om U tegen te zeggen. George Cloony, die een hillarische rol heeft als iemand die eigenlijk in princiepe alles neukt dat los en vast zit en dat ie na de sex altijd 8 km hard moet lopen, ook Frances McDormand keert terug als een spionne alias gymlerares met een midlife crisis. John Malkovich heeft ook een schitterende rol als Cia agent die de klos is aan een spionagespel waar hij word ingeluist, terwijl Brad Pitt weer een schitterende grappige rol heeft als gymleraar alias spion.

Eigenlijk kan je dit ook wel een beetje beschouwen als een Big Brother film maar dan het ironische ervan. Maar naast de komedie kunnen we ook rekenen op lekkere geweldadige scenes en ook heel veel sex. Wat de leuke momentjes waren waren oa die scene met dat Brad Pitt uit de kast springt in de kamer van Cloony en dat Cloony uit schrik zijn pistool grijpt en Pitt zijn hersens uit zijn kop schiet, en dan die flauwe gevolgen die volgen. Of die auto-scene met Pitt en Malcovich was ook erg leuk.

Verder gewoon weer een fijn Coen-bros filmpje. Heerlijk overdreven en precies op zijn Coen's.

Karl van H.

Big Brother? Kun je me die link even uitleggen, want ik zie het verband dus echt niet.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Mmh beetje vergissing, verwar me meestal met spionagewerk en big brother.

avatar van Mr Marchoso

Mr Marchoso

Bizar om te zien dat veel mensen gek zijn op deze film. Dit is verreweg de slechtste Coen die ik ooit heb gezien (No Country For Old Men, Fargo, Lebowski, Ladykillers en O Brother).

Het enigste waar ik een beetje om kon lachen was Malkovich en waar Pitt de meeste films waar hij in speelt red, slaat hij hier de plank volledig mis.

Gewoon allemaal net niet.

avatar van MyOwnStyle

MyOwnStyle

Rare film, kon hem op geen enkel moment serieus nemen, maar dat hoefde ook niet.

Brad Pitt vond ik echt geweldig, maar dat vond ik ook van de hele cast.

Grappige film met hier en daar wat actie/geweld die vooral sterk wordt gemaakt door de cast.

avatar van 88Fabian

88Fabian

Mr Marchoso schreef:

Gewoon allemaal net niet.

Ik neem aan dat je de film pas 1keer hebt gezien?.

Bij de 2de keer kan je de humor mischien wel meer waarderen,

toen ik voor het eerst Big Lebowski keek vond ik het niks,nu vind ik het

fantastisch.

avatar van Mr Marchoso

Mr Marchoso

Ja dat hoor ik wel vaker bij Coen' films. Wellicht dat ik hem ooit een keer ga herzien.

avatar van takeshi

takeshi

Ik vond Burn After Reading de eerste keer tegenvallen. Het verhaal kwam vergezocht over, wist niet goed wat 'the point'' was. Maar toch, een paar maanden later nog eens gekeken, en nog eens, en gisteren voor de 5de keer. Inmiddels is hij uitgegroeid tot een van mijn absolute favorieten.

Fascinerend hoe de kleinste details die je de eerste keer over het hoofd ziet de film uiteindelijk tot een meesterwerkje maken, details die de Coens waarschijnlijk meteen al herkenden als zijnde briljant. Een gelaatsuitdrukking, de manier waarop een zin verwoord wordt, de timing van een bepaalde opmerking, vreselijk subtiel maar o zo doeltreffend. Dit toont maar weer eens hoeveel visie die twee hebben. De hierboven vermelde vergelijking met The Big Lebowski is treffend, ook ik heb deze twee films op precies dezelfde wijze ervaren.

Dit is ook het verschil tussen een Coen film en een film als The Hangover. De Coens maken films die met de tijd rijpen, terwijl laatstgenoemde film middels wat meer voor de hand liggende humor een quick fix geeft maar uiteindelijk vergeetbaar is en zero repeat viewing value heeft.

Ik heb A Serious Man nog liggen, hoop dat deze net zo fantastisch zal blijken te zijn.

A Serious Man is zelfs veel beter dan deze

avatar van wesleyu12180

wesleyu12180

Wat een ongelooflijk slechte film:( Het gaat echt nergens over!

avatar van Nand

Nand

wesleyu12180 schreef:

Wat een ongelooflijk slechte film:( Het gaat echt nergens over!

Jawel, het gaat wel over iets. Alleen is het niet zo'n belangrijk verhaal

avatar van Partyboooi

Partyboooi

Karl van H. schreef:

A Serious Man is zelfs veel beter dan deze

Nou daar ben ik het niet mee eens hoor. Ik vind deze film erg grappig met een hoop zwarte humor erin en de Amerikaanse instanties (CIA oa) die voor lul worden gezet. Er zijn zoveel instanties daar dat ze zelf niet meer weten wat ze doen, dat wordt hier lekker overdreven naar voren gebracht. Heerlijk filmpje!

3.5

avatar van Justinw

Justinw

Meevaller,

Verscheidene mensen hadden mij verteld dat ze deze film niet konden waarderen. Ik daarintegen heb me prima vermaakt. Deze film moet je dan ook niet te serieus nemen. Kijk maar naar een Clooney en Pitt. Zij doen ook wat op dat moment in hun gedachten opkomt. En dit brengt leuke scene's met zich mee.

De cast is overigens geweldig. Tot aan de kleinste rollen van een Richard Jenkins. We zien weer een aantal geweldige Coen scenes. Maar toch is dit meer een tussendoortje dan een meesterwerk van de gebroeders. De enige in de cast die buiten de boot viel was Frances McDormand, in Fargo kon ik haar nog wel waarderen. Maar hier vond ik haar flink tegenvallen.

Nogmaals neem dit niet te serieus, alles kan en geniet.

Partyboooi schreef:

3.5

Hoe de CIA voor lul wordt gezet is inderdaad erg grappig, maar die dialogen en personages in A Serious Man vond ik om te smullen. Heb bij die film ook regelmatig dubbel gelegen van het lachen, hier wist ik af en toe niet wat ik met de humor aanmoest. Het was vaak een beetje net niet.

avatar van grmartina

grmartina

Hello is this Osbourne Cox? Haha Wat een meesterlijk stuk in de film. John Malkovich kan voor mij sowieso niks fout doen, wat een acteur. Alle aspecten van de film vond ik geslaagd. De frigide echtgenote met Clooney als adhd halve zool. Frances McDormand als geobsedeerde golddiger. Zeer geslaagd!

avatar van ProffesorInDeWar

ProffesorInDeWar

Burn After Reading

Beter wat anders kunnen gaan doen

Sommige films ontgaan je gewoon. Mijn vriendin vond hem erg leuk. Dan weet je het wel.