• 9.373.593 stemmen

Geregisseerd door: Mamoru Oshii

Met onder meer: Rinko Kikuchi, Chiaki Kuriyama en Shosuke Tanihara

Gesproken taal: Engels en Japans

Plot Sukai Kurora

Verhaal over Kildren; jongeren die gedoemd zijn hun hele leven in hun tienerjaren door te brengen. Ze zijn zich er van bewust dat elke dag hun laatste kan zijn, aangezien de volwassenen hen in een oorlog hebben gestort voor hun eigen entertainment. Doordat ze dus elke dag riskeren te sterven zijn ze tevens gedwongen elke dag het maximale uit hun leven te halen.

Midori Mitsuya (stemrol)

Kyoku Yama (stemrol)

Honda (stemrol)

Fooco (stemrol)

Goto

Plot lijkt een beetje op een "kinderfilm" al is dat bij Oshii natuurlijk maar de vraag. Ben vooral benieuwd naar de animatie en of hij innocence zal overtreffen. Iniedergeval alvast de film waar ik het meest naar uitkijk in 2008.

avatar van Phoenix

Phoenix

Aan de poster te zien wordt het geen grauwe, donkere film zoals Oshii ze vaak maakt.

Kan ik alleen maar toejuichen . Erg benieuwd. Zijn vorige leek letterlijk en figuurlijk nergens op, hopelijk dat hij het met deze weer kan rechtzetten.

Eerste echte teaser. Smullen.

Goto

Ziet er idd. weer prachtig uit, enkel de character design zag er wat minder uit. Maar heb er verder alle vertrouwen in.

Vond de character design (voor zover te zien) er best passend uitzien. Film doet me wel wat denken aan het werk van Shinkai. Komt vast door de rustige muziek en de zachte tinten.

Maar het vliegwerk is echt typisch Oshii, leuk om terug eens een echt luchtgevecht te zien na Patlabor 2.

Goto

Vond het character design iets te "simpel" in vergelijking met de rest al moet ik deze conclusie baseren op enkel de achterkant van een persoon. Deed me trouwens een beetje aan steamboy denken, verwacht ook hier een soort steampunk.

Verder benieuwd wanneer hij uitkomt, hiervoor wil ik wel naar een festival gaan.

Goodfella

Wauw, ziet er écht gaaf uit zeg

Over de poppetjes valt nog niet veel te zeggen vind ik, lijkt dat ze juist wel goed integreren in de omgeving.

En nu het toch over een nieuwe Oshii gaat: wat is er ooit gekomen van z'n Fast Food Grifters? (nog steeds enkel die ene sub met zes regels halfbakken tekst onder elkaar?)

Teveel een in-joke om interessant geacht te worden voor het Westen vrees ik. De reacties hier doen ook al zoiets vermoeden. Zo zit ik ook nog altijd op zijn kortfilm uit Killers te wachten.

En verder zou ik echt niet teveel steampunk verwachten, zie het toch niet zo in de trailer in ieder geval

avatar van kinjutsu

kinjutsu

Onderhond schreef:

Film doet me wel wat denken aan het werk van Shinkai.

Ai, klinkt niet goed.

Goto schreef:

Nog iets wat me doet denken aan Shinkai... Ik kijk erg naar deze uit, maar ik hoop vurig dat het niet te veel op 5 centimeters per second gaat lijken. Een film die me qua stijl niet aansprak.

Goto

Voice cast bekend gemaakt. Toch een paar leuke namen. (Chiaki Kuriyama)

Goodfella

De trailer is ook uit. Alleen via YouTube, dus beetje een fletse boel. De teaser maakt eigenlijk meer indruk.

Goto

Hmm ik blijf de character designs wat minder vinden maar de rest ziet er prachtig uit. Vooral de luchtscenes (met veel diepte) maken indruk, kan niet wachten.

avatar van Macmanus

Macmanus

Vooral die lucht scenes zien er best bad ass uit. Toch wel een anime waar ik naar uitkijk, heb ik al een tijdje niet meer gehad.

avatar van Tayama

Tayama

Goto schreef:

Hmm ik blijf de character designs wat minder vinden

Serieus? Is eens stijl die ik juist wel weer kan waarderen.

Doet qua mood en stijl trouwens sterk denken aan Last Exile. Al heb ik dat laatste al lang niet meer gezien. Maar zeker een goed ding.

Erg Benieuwd.

Goto

In de laatste trailer vond ik de characters minder storend. Maar ik blijf de character designs minder vinden dan de rest van de vormgeving. Maar desondanks kan ik niet wachten.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

De film draait - verrassend genoeg vind ikzelf- in competitie in Venetië

avatar van Twilight

Twilight

Ziet er weer prachtig uit!

Ben benieuwd of hij nog veel gaat doen met de techniek die hij bij GitS: Innocence heeft gebruikt. Aan de vliegtuigen te zien wel wat.

Ik kijk hier naar uit!

Bij Twitch zijn ze erg enthousiast. Niet altijd even betrouwbaar, maar krijg er alleen maar meer zin in.

avatar van kinjutsu

kinjutsu

In een engelstalige tijdschrift wat ik in Tokyo las waren ze niet te spreken over deze film. Ze gaven hem 2 van de 5 punten. De argumentatie is me even ontschoten maar het had iets te maken met "veel pracht en praal maar weinig of een nergens op slaande inhoud".

Heb sowieso weinig vertrouwen in engelstalige journalisten in andere Japan of andere landen in het algemeen. Het meerendeel is Amerikaans en ontslagen in eigen land.

avatar van Chr.s

Chr.s

Even kort;

De film ziet er prachtig uit. Erg mooi gebruik weer van CGI in combinatie met handgetekende animatie. De luchtgevechten zijn werkelijk adembenemend.

De muziek van Kawai is sterk al hoort het niet tot zijn beste werk.

Later meer.

Geweldige film.

Stuk minder experimenteel dan Oshii's eerdere werk, kleiner en subtilier, maar na verloop van tijd begin je toch weer alle Oshii kenmerken te herkennen.

Visueel prachtig, maar niet zo uitbundig, soundtrack niks minder dan geniaal en een zeer aardig plot met enkele interessante insteken. Veel menselijker ook dan Oshii's eerdere werk.

4.5*¨en een serieus uitgebreidere review

Hm.. Twitch crew tegenwoordig? .

Tijdje geleden PM gekregen en toegestemd inderdaad (en uiteraard)

Goodfella

Ik zag 'm ook al voorbij komen. Leuk man.

Goto

Kijk dat is mooi, die gaat volgende maand wel besteld worden, denk ik.

avatar van Zobor

Zobor

De eerste film van Oshii (van degene die ik gezien heb) met een heldere filosofische strekking. Bij de intro van Kannami geeft Oshii gelijk een hint in welke richting je moet zoeken. Kannami geeft daar een reden op waarom hij te laat is nl. "de zon was te helder voor mij", waarna de chef opmerkt dat deze opmerking van Camus komt (L'Étrangier). Hierna wordt de kijker constant in existentialistische vraagstellingen meegesleurd. Opmerking zoals: "we hebben een vijand die we nooit kunnen verslaan" en "is het nodig om op te groeien als je morgen sterft?". Ook de eeuwige waarom-vraag van Kannami geeft fundamentele twijfel aan. Oshii komt aan het eind van de film tot antwoorden op de vragen over het absurdistische leven. Natuurlijk helemaal in existentialistische stijl: "je moet leven totdat je iets kan veranderen" en "op het levenspad kunnen we elke dag op verschillende plaatsen gaan staan" en nog een troost "hetzelfde pad is niet hetzelfde scenario". Uiteindelijk vind de zelfverwezenlijking van Kannami dan ook plaats: "ik zal mijn vader vermoorden" en dat in een excellente dogfight! Ik vind de filosofische boodschap ontzettend knap uitgewerkt.
De luchtmachtbasis waar het allemaal speelt ligt in Ierland, in Donegal te lezen op de nauwkeurig opgevouwen krant. Ook de naam Cairn op de vlieghelm en de prachtige harpmuziek lijkt Oshii's bedoeling om voor Ierland een gedenkteken op te richten te ondersteunen. In Japan hebben ze wel wat met Ierland
Alhoewel Oshii niet los kan komen van de ervaring Avalon. Polen krijgt ook nog een kleine plaats.
Complimenten voor de prachtige sfeervolle beelden waarbij de afstelling van kleur in sommige scenario's vrijwel perfect is, bijv. eten in het restaurant met de commandant.
Wel kijken met de juiste mood anders zou je het geduld wel eens kunnen verliezen.

avatar van Roodkapje

Roodkapje

Oshii doet het opnieuw. Deze film is werkelijk een streling voor de zintuigen. Oshii kan sfeer scheppen en doet dit opnieuw. De vliegtuiggevechten zijn gewoon prachtig in beeld gebracht vol bizarre camerashots. Als enig minpuntje denk ik dat de film enorm traag is. Het verhaal eindigd verassend genoeg zonder enige climax; maar dat maakt ook deel uit van de boodschap van deze film. Een kunstzinnig stukje animatie. Het verhaal en de boodschap is heel wat dieper dan je op het eerste zicht zou denken en ik heb deze film een paar dagen op me laten inwerken.

avatar van danuz

danuz

Ik weet het niet met Oshii. Z'n films fascineren op zich best wel, maar weten me bijna nooit meer echt geheel te boeien. Toen ik voor de eerste keer Avalon en Kôkaku Kidôtai zag, was ik enorm onder de indruk, maar bij herkijk van Kôkaku Kidôtai 2: Inosensu en nu ook bij Sukai Kurora, blijk ik toch moeite te hebben met de - in mijn ogen - afstandelijkheid van de films. De film ziet er gelikt uit, weet met z'n dogfights redelijk te imponeren, met z'n overdenkingen enigszins te fascineren, maar z'n personages zijn te veel in zichzelf opgesloten en de constante zoektocht die ik als kijker voer naar begrip ging me op den duur wat tegenstaan. Daardoor blijft het een mooie film om te zien (alhoewel ik toch wat moeite blijf houden met de relatie 2d/3d), maar weet het me niet totaal mee te krijgen, laat staan te overdonderen.

avatar van Derekbou

Derekbou

Schitterende film van Oshii. Zowel op visueel gebied als qua verhaal.

Het Ierse landschap biedt de mogelijkheid tot mooie uitgerekte shots en prachtige blauwgroene kleuren, een plaatje dat mooi contrasteert met de mismoedige sfeer van de film. Ook de luchtgevechten zijn knap in beeld gebracht. In deze scènes zien we het gebruik van 3D-technieken meest. De combinatie van 2D/3D vind ik in Sky Crawlers erg goed gedaan, nergens lijken de twee stijlen met elkaar te botsen. Ben nu toch ook wel benieuwd naar Ghost in the Shell 2.0.

De film vliet, mede door de symfonische muziek, op een rustig tempo voort, waarbij de kalmte af en toe wordt onderbroken door heftige luchtgevechten. Vergelijkbaar is de gemoedstoestand van de hoofdpersonages; het ene moment zijn ze onverschillig en emotieloos, het andere moment levenslustig en energiek. Dit heeft te maken met het depressieve toekomstbeeld, dat Oshii op een knappe manier langzaamaan weet te openbaren. Zoals we van hem gewend zijn heeft het verhaal een filosofisch tintje, dat Zobor een paar berichten hierboven al perfect heeft uitgelegd. Bij Ghost in the Shell vond ik dat er iets te dik bovenop liggen. Hier is het iets subtieler in de film verwerkt.

Met Sky Crawlers brengt Oshii een stijlvolle film, die laat zien waartoe de nieuwste animatietechnieken in staat zijn. Hopelijk komt de film in aanmerking voor een Nederlandse DVD-release.