• 9.373.958 stemmen

Met onder meer: Mark Wahlberg, Zooey Deschanel en John Leguizamo

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 12 juni 2008

Plot The Happening

"We've sensed it. We've seen the signs. Now...it's happening."

Het getrouwde stel Elliot (Mark Wahlberg) en Alma (Zooey Deschanel) moet samen met een groep vreemden vluchten voor een apocalyptische crisis die de wereld dreigt op te slokken. Deze vreselijke gebeurtenis zorgt ervoor dat mensen helemaal doordraaien en zichzelf doden. Veel mensen denken dat het een virus, of zelfs een terroristische aanslag is, maar niemand kan het met zekerheid zeggen. Tot een ietwat excentrieke bioloog met een mogelijke uitleg komt.

avatar van stoffel75

stoffel75

Pfff, hou wel van de films van Shyamalan maar dit deed me toch echt niets. Een paar ongewild grappige scènes van zelfmoorden (met die met de tijgers en met de grasmaaier heb ik dubbel gelegen) vond ik ok. En voor de rest zonde van mijn tijd. Zelfs Deschanel was slecht en zo ken ik haar toch niet. Nee, ik vind het jammer dat ik hier anderhalf uur heb naar zitten kijken. Moordende planten, komaan zeg.

avatar van JakobFugger

JakobFugger

Niet echt een topper deze film van Shyamalan. Ik had ooit eens een trailer gezien en dacht laat ik deze toch eens gaan kijken. Het verhaal is op het begin nog wel oké, er zit wat spanning, maar dan opeens is het eigenlijk over. Zomaar uit het niets zonder er echt een goed einde aan te brouwen. Het einde heeft dan wel weer iets evil's en de opzet van het verhaal is ook wel leuk, alleen dat het dan de planten zijn is een beetje jammer. Toch vond ik het wel lekker wegkijken en daarom toch nog een 2,5*.

OFF TOPIC: Mijn eerste bericht, woehoe.

avatar van rose

rose

De uitwerking maakt het goed, maar het verhaal....Kan het nog goedkoper?

avatar van _Moonwalker

_Moonwalker

Ik vond deze ook één van de slechtste film van Shyamalan. Begrijp me niet verkeerd, de doemscenario en het verhaal erachter dat de mens hard bezig is het planeet onleefbaar te maken, vond ik goed. We kunnen niet genoeg vertellen hoe stom we bezig zijn. De oorzaak van al dat moorden vond ik op zich niet zo heel erg vreemd. Het is wel een originele scenario die hij schetst en misschien zal dat wel bewaarheid worden.

Maar om er dan ook nog een liefdesverhaal erin te doen heeft de film de nek omgedraaid. Jammer, er had er veel meer ingekund.

avatar van Samio

Samio

flop

avatar van witboek

witboek

Leuke film. Die titel gebruiken ze ook als er iets is op cnn bijvoorbeeld als Obama iets te zeggen heeft dan staat er:" live happening"

avatar van Leno

Leno

Shyamalan komt weer met best een aardig idee en weet dit ook redelijk vast te houden tot aan het einde. Wat deze film echter toch tot een mislukkig maakt zijn de bedroevende acteerprestaties en belabberde dialogen. Desalniettemin vermakelijk en de verklaring, hoe stom ook, is in ieder geval orgineel..

avatar van mrwhite

mrwhite

na signs,the village en lady in the water dacht ik dat het nie slechter meer kon,maar dan maakt m.night shyamalan dit misbaksel ik heb zelden zo'n slechte acteer prestaties gezien met meer nuteloze scene's dan de gemidelde b film

avatar van Anouk.

Anouk.

Iedereen vindt het wel een vreselijke film hè?
Ik moet toegeven dat het acteerwerk slecht is. Bijna alsof het opgelezen wordt. Maar kom op, het is best origineel, normaal is het; mens vernietigt natuur, en nu is het omgedraaid! net als de manier waarop al die mensen zelfmoord plegen trouwens, ook best creatief.
Wat ik trouwens nergens op vond slaan was dat ze die vrouw, die een of andere kluizenaar was ofzo, ineens ook zelfmoordpogingen kreeg en vervolgens gingen ze die heel 'eng' om het huis laten wandelen alsof ze een seriemoordenaar was. Ik snapte daar de bedoeling niet helemaal van.
Maar goed, niet fantastisch maar ook niet bagger. 3 sterren

avatar van deTuinman

deTuinman

shyamalan vraagt in z'n films altijd om veel inlevingsvermogen, en tja de gemiddelde filmkijker lijkt mij niet bepaald er wat moeite in te gooien

avatar van Bartel

Bartel

het idee is opzich wel goed van deze film maar helaas erg slecht uitgewerkt

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

deTuinman schreef:

Genoeg inlevingsvermogen maar dit is gewoon een flutfilm.

avatar van Glacius

Glacius

deTuinman schreef:

Dat is nou juist het probleem. Een goede film roept dit zelf op.

Kun je vast raden wat ik van het gros van Shyamalan's films vind.

avatar van deTuinman

deTuinman

ik ben zelf ook niet te spreken over de uitwerking, maar het scenario is waar shyamalan de held in is

avatar van MissRose

MissRose

Ik vond dit echt een gave film! Weer eens wat anders en ik vond het fijn weer eens een spannende film te zien zonder dat er veel expliciet geweld en gore wordt gebruikt, maar suggestie en suspence.

Het einde vond ik wel wat slapjes, het had best slecht kunnen eindigen ipv met de suggestie ït's not over jet".

avatar van Laoslander

Laoslander

toch wel een beetje ondergewardeerd vind ik.

avatar van dolby digital

dolby digital

boeiende, meeslepende thriller met de juiste sfeer

kreeg de rillingen van dat oude mens

weer een topper van shyamalan

avatar van eltorro

eltorro

De film ging wel. Net zoals elke film van shyamalan zijn er personages die zich een beetje vreemd gedragen en later krijg je dat een beetje uitgelegd. Maar sommige mensen in deze films beginnen zich wel heel erg nergens opslaand te gedragen, bijvoorbeeld die vrouw op het einde en die jongens bij dat huisje.
Zooey Deschanel zit wel heel erg in de verkeerde film, in de spannende bedoelde scennes met haar had je meer zin om te lachen dan te griezellen. Wahlberg was nog wel overtuigend in zijn rol. De zelfmoord scennes waren geweldig goed gemaakt en waren zeker overtuigend. Het verhaal was okee maar had zeker beter gekund. 3*

avatar van rep_robert

Ik vond the Happening zeker niet slecht, maar ook geen hoogvlieger.

Het 1e uur van the Happening is zeer interessant om naar te kijken, de actie begint vanaf minuut 1. Ik heb wel is tragere film gezien van Shyamalan.
In dit geval vond ik het wel redelijk goed werken, de spanning is in mijn ogen subliem, mysterieus en had mij zeker te pakken het 1e uur.
Je hebt geen idee wat er aan de hand is en je bent toch heel nieuwsgierig daarnaar.
Shyamalan weet de spanning er goed in te houden met mooi camerawerk en veel creepy shots van alle mensen die zelfmoord hebben gepleegd.

Na een uur wordt de film in mijn ogen minder, de sfeer blijft wel mooi hangen. Alleen de spanning ebt enigzins weg(behalve in het huis van Mrs. Jones). De uitleg voor de verschijning is enigzins teleurstellend, maar wel origineel. We zijn in ieder geval wel goed te grazen genomen door de regisseur, een hele climax opbouwen om ons vervolgens te foppen in principe, gewaagde zet waarbij ik snap dat ie bij veel mensen niet in goede aard is gevallen.

Ik had ook het gevoel dat de film te kort was, misschien had Shyamalan het in het begin toch iets rustiger aan moeten doen. Het was in ieder geval voorbij voordat ik het wist.
Toch wel jammer want er zit heel veel potentie in een film als dit en het komt er maar half uit, dankzij de korte speelduur en het laatste gedeelte van de film.

De zelfmoorden zagen er wel bruut en realistisch uit, zeer mooi en stijlvol uitgewerkt. Kreeg er kippevel en tegelijkertijd een lach op mijn gezicht van tijdens de film! Ene keer is het humoristisch, de andere keer serieus.
Ik had dan ook het gevoel dat Shyamalan deze film minder serieus neemt dan zijn andere films. Niet dat het erg is, want het is allemal wel vermakelijk als ik eerlijk mag zijn.

Het acteerwerk was best matig, Wahlberg stond op de automatische piloot, hij acteerde niet slecht, maar ook niet bijzonder o.i.d.
Deschanel vond ik matig, kwam heel dom over de 1e drie kwartier, pas daarna ging het wat beter.
Het kleine meisje heeft weinig te vertellen gehad en is ook niet meer geweest dan beeldvulling, net als die vriend van Wahlberg in het begin van de film. Teveel gaten en er is te weinig met de overige personages gedaan.

Al met al is the Happening een gemiste kans in mijn ogen, de film had zoveel beter kunnen zijn.
Het is natuurlijk geen slechte film, heb de afgelopen periodes wel slechtere films gezien.
Alleen dankzij het te korte verhaal en het niet altijd even goede acteerwerk blijft er een krappe voldoende over voor deze voor de rest stijlvol geschoten film.

avatar van djeebee

djeebee

wat een shitzooi !

avatar van rep_robert

Goede onderbouwing zeg

avatar van maerk

maerk

Nog een heel redelijke film.

The Happening is een stuk beter dan bijvoorbeeld Signs of Unbreakable. In deze twee films was het verhaal of idee van Shyamalan wel aardig, maar de uitwerking vaak erg matig. Het verhaal van The Happening is toch erg bijzonder en naar mijn mening erg goed. Mensen raken gedesoriënteerd en plegen zelfmoord... waarom? Erg leuk en ook het antwoord op deze vraag vond ik bijzonder sterk. De uitwerking is nog best aardig. Shyamalan rommelt hier niet teveel met camerastandpunten enz. maar kiest ervoor om alles een beetje simpel in beeld te brengen. Dit is fijn, want het camerawerk in Unbreakable was erg irritant.

Maar er is toch een ding dat de film nekt; de acteurs. We volgen het personage Elliott, gespeeld door Mark Wahlberg. Ten eerste speelt Mark Wahlberg hier slecht, wat een saaie drol is die Elliott zeg. De rest van de cast is ook niet veel soeps, op Leguizamo na. Maar die gaat binnen de kortste keren dood. De personages zijn godsgruwelijk irritant. Niet alleen doordat ze slecht neergezet worden door de acteurs, maar gewoon door wat deze personen doen en uitkramen. Ik werd misselijk van al dat gezeik en gejammer en soms ergerde ik me kapot aan hun domheid. Liever hadden we aparte groepen mensen gevolgd, zonder ze echt te leren kennen. Het verhaal had zo ook gewoon kunnen verlopen.
Planten voelen zich bedreigd door de mensheid en geven daardoor defensieve stoffen af. Erg interessant! Ik vond het een leuk en origineel idee en ik vraag me af waarom mensen dit dom vinden. Shyamalan laat zien dat milieuvervuiling écht gevaarlijk kan zijn, op zijn eigen manier.
En tot slot nog mijn complimenten voor de muziek, erg goede score van James Newton Howard.

Leuke film, maar wel eentje die na een keer kijken zijn kracht verliest, omdat je de clue dan al weet. Verder erg jammer van de personages en het dramatische acteerwerk.

3*.

avatar van Awake78

Awake78

Wel een aardige film. Had alleen heel veel elementen van Signs, maar dat is op zich natuurlijk niet zo gek. Vind ook dat het begin ijzersterk is en dat het niet zo erg afzwakt gedurende de rest van de film. Positief dus.

Alleen dan weer het einde, daar moest ik wel even 3 x over nadenken en tot de conclusie komend dat ik daar toch niet echt veel van begreep. Begon het allemaal weer opnieuw? Waarom was het alleen maar in dat gedeelte van Amerika? Niet alles hoeft altijd uitgelegd te worden, maar een paar hints had ik toch wel welkom gevonden

Ik vind dat deze regisseur altijd flink z'n best doet om zulke raar mogelijke types in zijn films te verwerken (vooral in Lady in the Water, The Village) en dat lukte in deze ook wel aardig. Bevreemdend dan alleen dat de hoofdpersonen zulke belegen types zijn.....

Toch een ruime voldoende, het heeft een apart sfeertje.

avatar van Aapje81

Aapje81

De eerste vier films van Shyamalan vond ik geweldig maar Lady in the Water was voor mij een misser van de bovenste plank. Ik hoopte dat The Happening weer wat beter zou zijn en dit was voor een deel ook wel zo.

Pluspunten vind ik de pima muzikale score en sommige erg mooi opgebouwde scénes die mij doen denken aan The Birds van Hitchcock maar dan zonder de vogels.

Meerdere malen laat Shamalan zien wat hij allemaal in huis heeft en dat stemt me gelukkig.

Kritiekpunten zijn echter dat de film niet beklemmend is. Het thema is heel interessant en geeft voldoende mogelijkheden om spanning en een beklemmende sfeer op te roepen maar dit lukt slechts sporadisch. Erg suffe en weinig subtiele dialogen maken dat de film er niet beter op wordt en geven de acteurs ook weinig ruimte om er iets van te maken. Wahlberg en Deschanel stoorden niet maar ze bakte er ook weinig van en dat is erg jammer.

Want in de voorgaande films was het prima acteerwerk juist een van de pluspunten. Het meest storende van alles en dat ergerde me al bij Lady in the Water is dat Shyamalan een veel te groot ego heeft en zijn eigen kwaliteiten mateloos overschat. De man heeft zeker talent maar wil teveel in een film en haalt de laatste twee films vrijwel niets uit zijn acteurs. Het enige wat overblijft zijn een paar sfeervolle beelden en een hoop misplaatste pretensies.

Stiekem hoop ik echter toch de volgende van Shyamalan weer een meesterwerk word.

avatar van gebruiker_56935

gebruiker_56935

The Happening. Ook dit vind ik wel weer een aardige film hoor van Shyamalan en zo te zien ben ik 1 van de weinigen. Ik vind de sfeer ook eigenlijk wel goed bij de film passen. Je kan juist zien dat dit geen slecht acteerwerk is maar dat er juist voor deze acteerstijl is gekozen. Ook vind ik de film nergens vervelen.

avatar van Thom1994

Thom1994

Wat is er mis met deze film ? Ik vind het een prima filmpje hoor!

avatar van dijkieR

dijkieR

Wat valt Mark whalberg hier door de mand zeg.

Niet te geloven wat een slechte acteur.

avatar van Awake78

Awake78

Ben ik het toch niet mee eens.

Hij acteert in andere films ook naar behoren (Boogie Nights, The Departed om maar eens een paar te noemen), lijkt me niet dat ie het ineens verleerd is. Ik vind dat hij de beste prestatie van alle acteurs in deze prent neerzet.

avatar van gebruiker_56935

gebruiker_56935

dijkieR schreef:

Wat valt Mark whalberg hier door de mand zeg.

Niet te geloven wat een slechte acteur.

Als je naar andere films met hem kijkt weet je dat hij geen slechte acteur is. Ooit van verschillende acteerstijlen etc gehoord? Acteurs horen zich aan het script te houden en hoe de regisseur wil dat de film wordt. Niks mis met hoe deze film in elkaar zit.

avatar van Weertenaar

Weertenaar

Zo slecht is het nu ook weer niet: 2.00 (1.90)
Het gemiddelde deed me lange tijd vermoeden dat we hier met een prutswerkje te maken hebben van de hand van Shyamalan, die indruk op mij heeft gemaakt met de fantastische sfeer en uitwerking van The Sixth Sense. In The Happening mankeert er eigenlijk niet heel veel aan de uitwerking van het script, dat hij zoals gewoonlijk weer zelf schreef, en heeft de film toch wel iets ongrijpbaars in de eerste 30 a 40 minuten dat de kijker volop in mysterie roert. Maar vervolgens gaat het hard bergafwaarts. De interesse vloeit in rap tempo weg, lijkt er van alles te ontbreken, gaat het bovendien nergens naartoe en voelt de slotscene zeer hulpeloos aan. Er zit geen enkele lading achter die laatste scene, iets dat toch echt wel de bedoeling was van Shyamalan. Op een enkele scene met Mrs. Jones na weet de film in de tweede helft toaal niet meer te boeien en wordt de flauwe uitleg over 'het mystery' slechts ter kennisgeving aangenomen. Shyamalan schreef een origineel script barstensvol goede bedoelingen, maar heel zwart-wit gezien komt het er eigenlijk geen moment uit. Zelden heb ik een verhaal al zo snel op een dood spoor zien belanden, waar Shyamalan zijn film met geen mogelijkheid meer weet uit te trekken.

Daarnaast verliest de film veel van zijn geloofwaardigheid als Alma en Jess ineens op eigen houtje naar dat 'tuinhuisje' zijn gegaan, terwijl er toch veel angst was voor mevrouw Jones (en haar spullen)..... Niet echt des Shyamalan's om het zo maar te zeggen, die voor mijn gevoel over alles twee keer nadenkt voordat hij iets uitvoert, maar hier toch ernstig in gebreke blijft. Daar staat echter de behoorlijke cinematografie tegenover. De film kent redelijk veel details, zijn de opnamelocaties vrij zuinig maar doeltreffend en is het camerawerk over het algemeen meer dan behoorlijk. De montage vertoont hier en daar wel wat scheurtjes, evenals dat de soundtrack niet optimaal wordt benut. Echter zijn de special effects over het algemeen dan weer wel erg geslaagd te noemen.

Dan het acteerwerk. De meningen zijn nogal verdeeld, ik zal openen door te zeggen dat vergeleken met Zomerhitte (die ik gister zag) al snel alles een topprestatie lijkt. Alhoewel dat zeker niet het geval is. Mark Wahlberg kan veel en veel beter. Hij voegt tergend weinig aan deze prent toe en daarnaast wil het maar niet echt klikken met Deschanel, ondanks verwoede pogingen van beiden. Deschanel pakt haar rol redelijk op, zo ze zet de kennismaking met haar personage toch wel sterk neer als de ietwat afwezige Alma. Ze weet vervolgens helaas niet door te drukken, maar door de ondergrens zakt ze vrijwel geen moment. Gewoon een rol van voldoende niveau, niets meer en niets minder. De beste (weliswaar korte) rol werd naar mijn mening vertolkt door Betty Buckly als Mrs. Jones. Dat de prent zo laag scoort is heel begrijpelijk, maar eigenlijk is het Shyamalan onwaardig, zeker als je zoals ik alleen The Sixth Sense (zijn once-in-a-liftime?) van hem heb gezien. The Happening is ongetwijfeld met de beste intenties in elkaar gezet, maar Shyamalan blijft voornamelijk onbegrepen.

Script / Verhaal:................ 1,50
Acteerwerk:....................... 2,00