• 9.374.963 stemmen

Geregisseerd door: Gil Kenan

Met onder meer: Saoirse Ronan, Harry Treadaway en Bill Murray

Releasedatum: 12 februari 2009

Plot City of Ember

"Escape is the only option"

Generaties lang hebben de inwoners van de Stad van Ember geleefd in een prachtige wereld vol met wonderbaarlijk glinsterende lichten. Als de inwoners er achter komen dat deze lichten hun kracht beginnen te verliezen en de lichtbron sterk achteruit gaat begint een race tegen de tijd. Twee tieners beginnen een avontuur waarin zij het bestaan van de Stad van Ember willen achterhalen en alle inwoners moeten helpen ontsnappen voordat de lichten voor altijd uit zullen gaan.

avatar van TwoFace

TwoFace

Ik vond city of ember een leuke fantasy film. Het acteren van de kinderen was zeker niet matig maar ook niet bijzonder. Wat mij het meeste aansprak in deze film waren de leuke sets en het verhaal. Verwacht niet te veel van Bill Murray en Tim Robbins ook al staan ze vooraan in de cast beschrijving zij komen echter weinig in beeld in vergelijking met de kinderen.

Kortom een leuke feel good film geschikt voor jong en oud.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Dit is nou echt zo'n soort filmpje die ik graag wil zien als lekker tussendoortje. Uitstekende film, met een leuk, spannend, maar vooral erg avontuurlijk en vermakelijk verhaal. De acteerprestaties zijn van iedereen goed. Leuke rollen voor Bill Murray en Tim Robbins, alleen is het Saoirse Ronan die de show steelt. Geweldige prestatie en ik voorspel haar dan ook een grote toekomst als actrice.

Opzich is dit echt een jeugdfilmpje, want er zijn nogal wat toevalligheden en ongeloofwaardigheden te ontdekken. Dat geeft niet, want in deze film werkt het gewoon. Het ziet er allemaal prachtig uit, de decors zijn fantastisch en de sfeer is uitstekend. De stad, tunnels, die grote uitgang op het laatst, allemaal geweldig. Zo nu en dan nog een grappig moment, een beetje spanning en deze film kan niet meer stuk. Dikke voldoende dus ook voor deze film.

avatar van Denveen

Denveen

De stad van vuur

Na het zien van deze film hou ik toch gemengde gevoelens over. Laat ik beginnen met de naar mijn mening goede punten; de film doet namelijk wel wat het belooft, het neemt je mee in een spannend avontuur naar een ondergrondse stad met zo zijn eigen eigenaardigheden. Het beeld wat wordt geschetst is grim, verdeeldheid heerst er onder de mensen, sommigen hebben vertrouwen in de stad en zijn bouwers, anderen zijn sceptisch. De stad heeft zijn eigen regels, gewoontes en eigen beroepen, welke vreemd genoeg logisch lijken in zo'n situatie.

Mooie beelden en vreemde personages zorgen ervoor dat je mee komt de leven met twee helden die de mensheid van deze situatie proberen te redden en een uitweg zoeken uit de stad. Vooral de vlucht is fantastisch gefilmd en de beelden op het einde zijn heel indrukwekkend. Dit is een van de grootste pluspunten aan de film. Daarnaast vond ik ook het acteerwerk van Saoirse Ronan fantastisch, die de film echt draagt met haar rol als opgewekte doch verdrietige optimist.

Er zijn echter ook negatieve aspecten van de film. Het blijft natuurlijk een fantasyfilm, maar toch stoor ik me aan een aantal aspecten. De relatie tussen de twee hoofdpersonen wordt bewust heel oppervlakkig gehouden en je komt er niet precies achter hoe hun ouders ooit betrokken zijn geweest in dit hele verhaal. Het gemak waarmee ze (eigenlijk zonder de kennis van hun ouders) toch de uitgang heel snel en zonder enige echte moeite (of je moet die waterval meetellen) weten te vinden verbaast me, aangezien dit in 200 (!) jaar niemand is gelukt, terwijl ze tegelijkertijd ook nog tegen worden gewerkt door een hebzuchtige burgemeester.

Samenvattend een goede film met mooie beelden en een aantrekkelijk avontuur. Sommige dingen hadden beter uitgewerkt kunnen worden, op die aspecten laat de film wat liggen. Echter geenszins storend, aangezien de film gewoond doet wat het beloofd. Ruime voldoende dus.

P.S: Het verhaal deed me eigenlijk een beetje denken aan Wall-E, alleen dan precies andersom

avatar van Macmanus

Macmanus

Leuke wereld.

Beetje ondergesneeuwde film. Krijgt nog wel een release hier in Nederland maar in de US is die een beetje flauwtjes uitgebracht en ontvangen. Niet echt terecht. Film is binnen het genre kinderfilm genietbaar. Er is een ondergrondse wereld, waarmee het niet helemaal goed meer gaat. Alleen mag niemand buiten de bepaalde grenzen komen. Allereerst zijn onze helden daar voorstander voor maar al snel komt daar verandering in. Verhaal heeft niet heel veel grote verassingen. Maar de acteurs doen het prima, en het is vrij spannend. Vooral de setting van de wereld is vrij gaaf. Het gaf me echt het gevoel onder de grond te zitten, de lampen die overal boven hangen geven een leuke sfeer.

Vlot filmpje dat wel voor kinderen is maar nooit prekerig wordt.

3.5 sterren.

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Wat heeft deze film mij aangenaam verrast!

Met weinig hoge verwachtingen ben ik begonnen aan City of Ember, en na afloop zat ik nog even na te genieten van deze film! De sfeer in de film is top, het ziet er allemaal goed uit, behalve de het varen in de boot dat was even wat minder, maar dat kon bij mij de pret niet drukken. Een geweldige rol neergezet door Saoirse, en Bill Murray was hilarisch in zijn rol! Heb ook erg genoten van het kleine meisje "Poppy" wat een schatje zeg! Maar het verhaal is leuk en ik vond het ook wel vernieuwend, en hij was idd beter dan de bovengenoemde films.

Ik vond het een hele leuke film, en geef het een ruime voldoende!

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Prachtige decors en lekker apocalytisch fantasy sfeertje.

Doet een beetje denken aan het begin van het spel Fallout 3.

Als je wilt, zitten er ook een paar leuke metaforen in die geloof en isolatie-politiek op de korrel nemen, maar bovenal is het een vermakelijke onzinfilm met als grote nadelen het gebrek aan fatsoenlijke inleiding en epiloog. Een goed fantasyverhaal heeft een stevig, doordacht fundament, maar deze film is gebouwd op drijfzand.

3.5 sterren

avatar van Justinx

Justinx

Deze film heb ik gister eens bekeken. Al vanaf het begin ging ik City of Ember vergelijken met een film die ik al eerder heb gezien, Stardust. Het is niet zozeer het inhoudelijke verhaal dat vergelijkbaar is, maar meer de manier waarop het verhaal gebracht wordt en dezelfde sfeereffecten die mij herinnerde aan de eerder genoemde film.

Stardust is een goede speelfilm, een erg goede speelfilm zelfs, en ik kon haast niet anders dan met een weeïg gevoel naar deze City Of Ember te kijken. Want laatst genoemde kan niet het fijne gevoel overbrengen dat Stardust wel deed een aantal maanden geleden. De film heeft met Saoirse Ronan en Harry Treadaway een relatief jonge cast, waarmee ik het gevoel krijg echt naar een familiefilm te kijken en dan voornamelijk voor de wat jongere kijkers in het gezin. Niet dat het zo'n probleem is, maar ik kan me voorstellen dat het niet door iedereen als fijn wordt beschouwd.

Het verhaal is leuk verzonnen, maar weet mij niet zo aan te grijpen. Het licht raakt op in een stad waar men onder de grond leeft en twee avontuurlijke kinderen gaan kosten wat kost alles eraan doen om dat te voorkomen. Ik heb originelere verhalen gezien.

Al met al is City of Ember een leuke avonturenfilm voor het hele gezin. De anderhalf uur durende film is precies genoeg om het geheel boeiend te houden en ook de sfeervolle setting is een zeker pluspunt. City of Ember blijft echter onder het oppervlak steken en is niet veel anders dan andere films uit het genre. Maar een gezellig filmavond zal iedereen wel hebben.

avatar van otherfool

otherfool

Ik bedacht me tijdens de film vooral dat ik nog graag eens het boek zou willen lezen. Interessante thematiek en een leuk gedachtenexperiment dat er op het witte doek niet helemaal uit komt; veel verwikkelingen gaan te snel en soms is City of Ember net iets te veel kinderfilm. Het heeft iets van een gemiste kans, maar toch geef ik de film het voordeel van de twijfel.

En ik heb me anderhalf uur suf zitten piekeren waar ik dat meisje toch van kende; Atonement dus. Ze speelde weer erg goed.

3*.

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Ik vond de film heel erg orgineel. Apart sfeertje. De film had een heel klein beetje weg van 'How the Grinch Stole Christmas'.

avatar van M.Goodkat

M.Goodkat

leuke orginele film die wel wat langer had mogen duren van mijn part.

Leuke rollen voor Robbins en Murray,ging wel in een sneltempo door, konden wat meer achtergrond geven van de stad en waarom en etc...

3,5/5*

avatar van ansjovis

ansjovis

Ik had wel goede verwachtingen van deze film, het verhaal van de film is ook best origineel maar de uitwerking is eigenlijk best triest naar mijn mening. Alles ging veel te snel waardoor ik niet echt 'in' de film kon komen, ook vond ik de film veel te kort. Het acteerwerk is op sommige momenten zeer matig en de special effects zijn verouderd.

2,5* voor het idee en verhaal.

avatar van eva1986

eva1986

Zeker leuk om een keer gezien te hebben, apart verhaal.

Vond het wel een beetje een "gezins"-film met momenten, maar ik heb me niet verveeld. Acteer werk liet af en toe wat te wensen over, maar de effects waren prima.

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

Enkele lichtpuntjes:

- De decors

- De sfeer

- De meeste acteerprestaties

Toch mist de film de echte magie. Ik kan deze film niet meer door kinderogen bekijken (misschien deels), zoals ik vroeger naar The Goonies keek. Die film bevatte toch meer avontuur en daardoor magie. Het verhaal van City of Ember is net niet spannend genoeg, maar verveelt toch geen moment. De tijdsduur is prima, al voelt het einde - zoals velen vermelden - net iets te afgeraffeld aan.

Kleine 3,5*.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Kinderachtig
Helaas, want het verhaal is best te pruimen en het was allemaal leuk vormgegeven in het begin.
Helaas laten sommige scenes een slechte indruk na, zoals die met de rat of de ontsnapping in het bootje.
Beetje jammer zijn ook de acteerprestaties, niet al te best maar het is ook wel eens slechter voorbij gekomen. Murray was ook maar matig, vond zijn rol sowieso niet bij hem passen.

Het geheel kijkt makkelijk weg, voorspelbaar maar wel een goed tussendoortje.
2.5*, familie avontuur, je moet er van houden..

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Leuke jeugdfilm die ook geschikt is voor volwassenen, mede door de rollen van Tim Robbins en Bill Murray alsook de mooie setting en het sprookjesachtige verhaal. Ondanks dat de film door de korte speelduur wat diepgang mist en af en toe wat tam overkomt blijf je eind op het met een verwonderlijk gevoel zitten. Alsof je weer als klein kind sprookjes boeken voor gelezen krijgt.

avatar van Tommeh

Tommeh

Op zich geen onaardig filmpje met een interessant verhaal, wat helaas niet helemaal goed uitgewerkt wordt. Er wordt krampachtig geprobeerd het boek te volgen, waardoor bepaalde karakters/ontwikkelingen geforceerd of nutteloos overkomen. Daarnaast wordt op visueel vlak te veel met de handrem erop gewerkt. Voor een fantasyfilm zijn 1 of 2 mooie shots gewoon te weinig. Met iets meer creativiteit qua decors, kleurgebruik, camerastandpunten en CGI (wat af en toe ontzettend lelijk is) had hier veel meer ingezeten. Nu blijf je gedurende de hele film hopen op meer (wat er uiteindelijk niet komt).

Maar verder kijkt het allemaal best redelijk weg, prima cast ook. 3 kleine sterretjes

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

Aardige film.

Ik heb slechts een gedeelte van het boek gelezen, maar het plot leek me veel belovend. De film blijft echter steken op het bekende avontuurgenre voor kinderen a la Narnia en Terabithia. Waar 'City Of Ember' op achter blijft zijn de goede personages. Het had allemaal nét wat beter gekund. Lina en Doon zijn aardig neergezet, maar de relatie tussen hun twee is te simpel en erg vermakelijk tijdens de zoektocht zijn ze ook niet. De zoektocht zelf is dan een stuk leuker, maar wordt abrupt afgekapt op het einde.

Vermaakt heb ik me wel, maar het had nét wat leuker gemogen.

3,0

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Ik vond het best leuk al bekroop er mij nooit een waw gevoel. Alles was een beetje standaard. Bill Murray was ondermaats als de burgemeester, en ook Tim Robbins werd in het vergeethoekje geduwd. De film schenkt alle aandacht aan die twee jongeren, die de film naar een einde brengen die me vrij koud liet, en die me wat aan "The Goonies" deed denken... maar dan slechter gebracht. De uitwerking liet vaak te wensen over. Toch nog 3* vanwege het originele uitgangspunt.

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Quasi-avontuurlijk. En Murray is vreselijk(miscast).

avatar van rep_robert

Vermakelijk filmpje voor tussendoor, maar meer ook niet.

Het concept is heel erg leuk en creatief gedaan en visueel ziet het er dan ook meer dan prima uit. De cast is lekker jeugdig en Ronan zag er als hoofdrolspeelster ook prima uit.

Je merkt helaas wel dat het een beetje op de kids gericht is, want het blijft allemaal erg braaf en oppervlakkig. Zo is de relatie/vriendschap tussen Lina en Doon nauwelijks verklaarbaar.

Ook bevat het de typische schoonheidsfoutjes voor zo'n film, want hoe verklaar je dat er zo'n negerin rondloopt na 200 jaar duisternis Wat mij betreft gewoon de Excuusneger van de film. Ze zouden er eerder allemaal spierwit uit moeten zien.

Ach ja, heb me er verder ook niet aan gestoord, het is alleen jammer dat de volledige potentie er niet uit gehaald wordt. Had hier best een leuke saga in kunnen zien. Denk dat het nu bij deze film blijft.

avatar van Zinema

Flauwe fantasy.

De miscastte Murray kan weinig redden aan deze avontuurlijke jeugdfilm. Pracht en praal in overvloed, maar het formuleverhaal wil amper boeien. Een film die niet blijft hangen is het resultaat.

Doorsnee.

avatar van Decec

Decec

Ik vond heel leuke Fantasy film...geen flauw, dus..

avatar van Fixi88

Fixi88

Zeker een goede film. Het laatste half uur red de film om boven de middenmaat uit te steken. Bill Murray als slechterik is ook leuk om te zien. Een verhaal en film waar ik blij van wordt. Film zag er visueel soms wel wat kinderachtig uit maar ach.. De film kon het hebben.

avatar van 606

Valt niet tegen ondanks het voor een wat jonger publiek is bestemd.

Je kan als volwassen er ook goed naar kijken.

Het is mooi gemaakt en verhaal is ook leuk en goed verzonnen.

Acteren valt overigens ook niet tegen.

3,5 ster

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Persoonlijk hou ik wel van verhalen die zich in ondergrondse samenlevingen afspelen. Ook deze vond ik heel leuk om naar te kijken. Het gaf me af en toe een beetje een" Gooniesachtig" gevoel. Het gehele sfeertje had met die 19e eeuwse manier van leven ook wel iets mystieks. Ik vond het wel leuk dat de jongeren van de stad allemaal een eigen baantje kregen. Zoals die van boodschapper. Het deed een beetje Harry Potter achtig aan qua sfeer.

Het verhaal wordt misschien wel een beetje oppervlakkig weergegeven maar ik vind het echt een familiefilm. Voor kinderen moet het ook toegankelijk zijn. En dat is het zeker. NIet voor de hele kleintjes maar ik denk dat je hier met kinderen vanaf 8 jaar makkelijk naar kan kijken.

avatar van Theunissen

Aardige fantasyfilm die mooi gemaakt is. Het verhaal was ook best aardig en deed me eigenlijk denken aan de klassieker "Logan's Run". Saoirse Ronan is trouwens een jonge talentvolle actrice en haar zullen we nog vaak tegenkomen in films.

avatar van xxc

xxc

Mooi, maar toch net niet..

Toen ik met deze film in mijn handen stond bij de mediamarkt dacht ik meteen 'die moet ik hebben'. De cover is hardstikke mooi, Tim robbins en Saoirse ronan spelen erin, een fantasie film.. Ja die moet wel goed zijn. Maar toch viel hij tegen..

Na ongeveer een maandje heb ik de film dan eindelijk opgezet. Ik merkte het meteen al aan de trailers.. Ik zag geen trailers van blockbusters, ik zag trailers van vooral kinderfilms. Had ik dan toch een verkeerde keuze gemaakt? Ja.

Het verhaal opzich is heus niet slecht. Maar ik vind het ontzettend jammer dat de film overkomt, voor mij tenminste, alsof hij bedoeld is voor de doelgroep tieners. En ja, dat vind ik erg jammer. Ik had graag een 'volwassenere' film willen zien.

Leuke rolletjes van Tim robbins en vooral van Saoirse Ronan. Ja dat meisje gaat later een ster worden.. Ongeloofelijk hoe overtuigend zij nu al overkomt, op z'on jonge leeftijd.

Deze film heeft onzettend mooie beelden, maar helaas.. Net niet.

Toch geef ik deze film geen onvoldoende. Met een mooie cast, mooie beelden, een mooi verhaal kan ik niet anders.. Alleen ja, als hij misschien wat voor de oudere doelgroep geweest zou zijn gaf ik hoogstwaarschijnlijk een veel hogere score.

avatar van Minotaures

Minotaures

Een creatieve fantasy film.

Het verhaal is leuk verzonnen en weer iets anders dan een doorsnee fantasy. Een stad diep onder de aarde waar licht uiterst essentiel is voor het overleven van zowel de stad zelfs als al haar inwoners.

Het begint wel raar. Een soort van oorlog dat buiten gaande is, terwijl een groepje wettenschappers bij elkaar komen om een klein object wat als redding van de mensheid gezien kan worden, in te stellen en door te geven aan Ember's burgemeester. Die generaties lang door wordt gegeven, totdat het verloren raakt. Een aanleiding om 2 tieners genoeg reden te geven om op onderzoek te gaan en een manier te vinden voordat het te laat is.

De personages zijn redelijk interessant. Zo heb je Ronan en Treadaway, de 2 tieners. Aan hun de taak om alles uit te zoeken. In de loop van de film merk je dat het ook geen toeval is dat die 2 het juist moeten doen. Poppy is een hele, kleine lieve meisje die familie is van Lina (Ronan). En dan nog burgemeester Cole (Murray), een vredehebbende man die met een glimlach Ember in leven houdt. Voor de nodige glimlach zorgt Sul (Landau) ervoor, een begeleider en medewerker in Ember's buizensysteem.

Ember is een prachtige, creatieve stad. Het is eerder oubollig dan futuristisch te noemen. Dat komt omdat het misschien met grote haast is gebouwd of dat er geen materialen genoeg beschikbaar waren, dat is iets wat niet helder doorkomt. Je ziet verschillende gebouwen; kassen (waar eten wordt gegroeid), het stadscentrum, stadsplein, buitenwijken, 'junkyard', Ember's buizensysteem en de beroemde generatorkamer. En zo heb je nog andere geheime locatie's die de inwoners blijkbaar niet mogen weten. De inrichting wat je soms ziet is ook apart. Eigenlijk bouwen die mensen met alles en nog wat waar je wat mee kunt bouwen, je ziet weinig dingen staan wat je hedendaags ziet/gebruik van maakt.

Qua avontuur had ik het anders verwacht. Mijn verwachtingen waren dat Ronan en Treadaway een soort van 'reis' zouden maken buiten Ember om licht te vinden, dus in de verboden zone. Dat is dus niet zo en het mysterie werd in de stad zelf ontrafeld. Als het nog een kwartiertje langer had geduurd, had zo'n klein reisje wel in gemogen.

De settings en decors zien er dus prima en sfeervol uit, je hebt een uitstekende indruk hoe mensen daar leven (ook in angst wanneer alle lichten uitvallen) en hoe ze daar mee omgaan. Je hebt ook een paar insecten en dieren die in het echt ook bestaan... Alleen zijn deze 100x zo groter en zijn te vergelijken met een doorsnee Dinosaurus. Waarom ze zo zijn weten die mensen kennelijk niet, want ook daar wordt er verder niet op ingegaan en uitgelegd.

Het einde vond ik wel verrassend, de manier hoe ze zijn ontsnapt van het ondergrondse leven. De hoofdgenerator was dus eigenlijk de sleutel tot ontsnapping, alleen had je een speciale 2-delige sleutel en een instructiebrief nodig (wat bijna allemaal in het metalen koffertje bevinden). Voor zo'n verhaal is er veel uitgehaald en heb je wel je gedachten bij nodig om alles bij elkaar te puzzelen.

Helaas was de speelduur een tikkie aan de korte kant en qua verhaalaanvulling zijn een paar vragen of gebeurtenissen nooit verklaard en er kwam helaas geen reisje aan bod.

City of Ember is een fantasierijke ervaring met een vleugje avontuur. Een film waar de sfeer en settings een enorme pluspunt zijn.

avatar van Jolienepien

Jolienepien

Erg leuke fantasyfilm. Ik ben niet per definitie een fan van fantastyfilms, veel vind ik niet leuk, maar deze was zeker de moeite waard.

avatar van Mug

Mug

Tja, weer een jeugdboek verfilming die opnieuw door een hernieuwd geschreven script compleet in het water valt. Plusminus 10% komt overeen met het boek (stukken leuker, origineler en intelligenter overigens)...en eerlijk is eerlijk, dat is verdomd weinig.

Het script vliegt er doorheen, extra actierijke momentjes toegevoegd in de vorm van een uit de kluiten gewassen mol en megagrote insecten (tssss), geen ruimte voor persoonsontwikkelingen, en 'het grote avontuur' oftewel het oplossen van het raadsel bekomt bijzaak.

Art direction mag er wezen, maar er is meer nodig. Blijf enigszins trouw aan de bron aub. Matigheid troef.