Metoroporisu (2001)
Genre: Animatie / Sciencefiction
Alternatieve titels: Metropolis / Osamu Tezuka's Metropolis / Osamu Tezuka no Metoroporisu / メトロポリス
Japan
Geregisseerd door: Rintaro
Met onder meer: Yuka Imoto, Kei Kobayashi en Kôki Okada
Gesproken taal: Engels, Frans, Italiaans, Japans, Russisch, Spaans en Duits
Woensdag 28 januari in één bioscoop (Delft)
Plot Metoroporisu
"Welcome to Metropolis"
Kenichi en zijn oom onderzoeken een illegaal experiment in de megastad Metropolis. Beiden ontdekken dat het gaat om een supermens genaamd Tima die over de wereld moet heersen onder het beheer van Duke Red. Maar de 'zoon' van Duke Red is daar fel op tegen en probeert alles om het hele plan te saboteren.
Kenichi (stemrol)
Ponkotz (stemrol)
President Boon (stemrol)
Notarlin (stemrol)
neo
''Osamu Tezuka claimed that he received inspiration for his Metropolis manga from seeing the poster for Metropolis (1927), but never actually saw the film.''
jex
Onlangs de dvd blind gekocht via internet en was zeer veraasd! Komt dicht in de buurt van AKIRA en doet me denken aan Final Fantasy VII. Volgens mij komt hij eind deze maand in Nederland uit op video/dvd!
pjotr
Nou, ik heb een deel van de film gezien op een J-pop beurs(niet ondertiteld trouwens) maar ik vond 'm erg lelijk vormgegeven. Het tekenwerk was erg in de stijl van de oude Tex Avery cartoons ( daar houd ik niet zo van) en de computer animaties sloten absoluut niet goed bij het tekenwerk aan. Stoort dit je niet ,ga 'm dan toch maar kijken want het verhaal schijnt wel erg goed te zijn......
pjotr
Nou, ik heb een deel van de film gezien op een J-pop beurs(niet ondertiteld trouwens) maar ik vond 'm erg lelijk vomgegeven. Het tekenwerk was erg in de stijl van de oude Tex Avery cartoons ( daar houd ik niet zo van) en de computer animaties sloten absoluut niet goed bij het tekenwerk aan. Stoort dit je niet ,ga 'm dan toch maar kijken want het verhaal schijnt wel erg goed te zijn. Mijn voorkeur wat anime betreft gaat meer uitnaar : Lain, Cowboy Bebop-the movie , Memories en Neo Genesis Evangelion.
Padd0
Ik had er meer van verwacht. Gelukkig had ik hem gedownload en niet gekocht.
Padd0
Na hem nog een keer gezien te hebben (op DVD) moet ik zeggen dat ik hem vind tegenvallen. Ik ben zowiezo al geen voorstander van getekende animatie gecombineerd met computer-animatie. Maar bovendien vind ik de film ook totaal geen spanning in zich hebben. Derhalve een verlaging van een halve ster dus 2,5*.
Kenshin
de computer animaties sloten absoluut niet goed bij het tekenwerk aan.
Ik vond de animaties ontzettend sfeervol, hoe de stad Metropolis is opgedeeld in verschillende niveaus met elk zijn eigen sfeer en vormgeving is briljant gedaan. De karakters lijken net weggelopen uit een oude strip, heel uniek. Sowieso kreeg ik bij deze film het gevoel dat je naar een strip zit te kijken. De sequenties zijn zo gemonteerd dat het net hoofdstukken uit een stripboek zijn.
Maar het klopt wat Pjotr zegt, hoewel beide los van elkaar briljant vormgegeven zijn sluit het tekenwerk inderdaad niet bij de computer animatie aan.
Toch 4 sterren voor deze enorm sfeervolle, unieke film. Leunt wel een beetje op de (briljante!!) climax
FeZ
Ondanks dat er veel gebeurde en je geen minuut kon missen, was het niet allemaal even boeiend. Gelukkig maakte de muziek een hoop goed en werd daar soms creatief gebruik van gemaakt, bijvoorbeeld achtergrond muziek terwijl gebouw dat instorten was.
Teleurstellend 3*
neo
Geinspireerd door de poster van Lang's film, maar toch ook wel wat andere overeenkomsten. Rintaro concentreert zich op het lot van de technologie van de robotten. En rond de vraag of Tima liefde kan kennen. Visueel wel aardig, vooral in de climax. Maar echt boeien wil het allemaal; het tempo ligt te vaak laag. Muziek van Toshiyuki Honda is wel zeer aardig. 2 sterren
Consurgo
Ik vond hem erg cool, vette sfeer (de stad in verschillende lagen, soort 19e eeuwse setting) en muziek.
En scenes als bijvoorbeeld alles in de sneeuw en de overzichten van de stad waren erg goed
Al waren sommige computer annimaties niet helemaal geslaagd en botsten ze een beetje met de tekeningen.
Maar toch een erg leuke, boeiende en sfeervolle film
Wat de meesten al zeiden, op zich zit het wel goed met 2D en 3D animatie (al is het bij dat laatste vooral de designs die interessant zijn), de combinatie van beiden faalt echter.
Verder is de muziek ook irritant slecht. Buiten het leuke contrast tussen de ondergang van de stad en het "I can't stop loving you" nummertje, was het echt elke keer weer huiveren als er weer zo'n jazzy tunetje begon.
Een beetje een vreemde sensatie deze film, want slecht is hij zeker niet ... hij doet je alleen zo weinig. 2.5* + 0.5 voor de finale. 3* dus.
Vreemd ook hoe deze hier in de bioscoop is terecht gekomen.
MWX
de celshaded style in deze film is zeer mooi uitgewerkt en het verhaal is subliem bijna net zo goed als films als akira en ghost in the shell een ding waar ik mij stierloos aan ergerde is die ontzetende sfeerlose muziek in de film heel jammer mocht je je niet storren aan de belachelijke score dan kom je in een werel van animatie als nooit tevoor
Menghini
Heb hem net gezien: hele leuke film. Wist me steeds te boeien en het sprak mij allemaal wel erg aan. En die muziek maakt mij helemaal niet uit: ik vind dat contrast wel op zijn plaats (vernieitigng en liefde...). Wel jammer dat het even duurt voordat je door hebt waar het allemaal over gaat (ik had namelijk er niks over gezien en gelezen, behalve de trailer: maar die is niet veelzeggend...). Deze anime krijgt van mij 4½*!
bennie jolink
Eindelijk deze film een keer gezien. De tekenstijl die is geïnspireerd op de originele stijl van tezuka moet je mooi vinden, en ik vind het dus HEEL mooi
Helaas passen de computergegenereerde achtergronden er niet overal even mooi bij (ook al zijn ze hier en daar met de hand ingekleurd).
Wat er dan nog rest is het verhaal en daar is helaas veel aan gesleuteld vergeleken met het originele verhaal. Het karakter 'rock' die in de film bijna de hoofdrol heeft, is er door Otomo bijbedacht en komt helemaal niet in Tezuka's verhaal voor. Het is wel een leuk karakter maar toch weet ie de film niet te redden. Het wordt nergens echt spannend. Geen van de karakters heeft een duidelijke motivatie en de reden van het bestaan van 'tima' blijft totaal onduidelijk.
Tegenvaller dus. Deels door de misplaatste computeranimaties en deels door het flinterdunne verhaaltje.
Als je houdt van witte tekst op een zwarte achtergrond misschien
Yak
Erg genoten van deze sfeervolle film. De animaties waren meer dan eens werkelijk verbluffend mooi en het verhaal boeide de volle +100 minuten, met een eervolle vermelding voor de geweldige finale.
Wat ik wel een beetje jammer vond, was dat sommige karakters ongelooflijk goed waren vormgegeven (bijvoorbeeld het hoofd van Tima en profil terwijl ze in het licht staat), maar andere redelijk knullig op me overkwamen (bv. de besnorde oom van Kenichi en die vent met zijn constante grijns). Alsof minder gekwalificeerde tekenaars ook een aantal karakters voor hun rekening mochten nemen.
Obiwannes
Leuke film en vooral knap einde.
Spijtig van de computer ge-animeerde shots die wat te veel naar men zin opdoken.
donnie darko
ik heb de eerste vijfentwintig minuten gezien maar was zo verveeld dat ik hem heb afgezet. ga misschien straks nog eens verder maar voor nu heb ik er even genoeg van.
Flipman
Het ritme verbiedt me deze Film 'n vijf te geven, maar 't was werkelijk een parel! Prachtige animatie, hoewel de personages die er meestal nogal cartoon-achtig uitzagen vaak een enorm contrast vormden met de achtergrond, die er erg realistisch uitzag.
Mijn broer heeft zowel deze Film als die van Fritz Lang gezien en vertelde me dat ze toch erg op elkaar lijken en dat deze Film beter te begrijpen is als je die van Fritz Lang hebt gezien. Die heeft mijn broer gelukkig op DVD en ga ik binnenkort ook maar eens bekijken.
Madecineman (moderator films)
Soms kom je iets tegen waarvan je nog nooit iets gehoord of gezien hebt en denkt; "Hmm, dit zou weleens iets interessants kunnen zijn". Dat dacht ik dus ook bij het zien van het hoesje en na het lezen van het verhaaltje op de achterzijde bij Metropolis.
Nu, deze film kon jammer genoeg zijn belofte niet waar maken. Ondanks dat de animaties er op zich best mooi uitzien oogt het teveel als een mengelmoesje van verschillende stijlen. Zoals al eerder is vermeld het verschil tussen de computerbeelden en handgetekende beelden is soms erg zichtbaar. Daarbij komt dat sommige karakters er na mijn menig veel te "cartoonachtig" uitzien maar daarintegen zijn er ook andere die dan weer "realistisch" zijn getekend.
Het verhaal, wat mij op zich best intressant leek, blijft hangen in oppervlakkigheid. In Metropolis blijft het bij een actie/detective terwijl het onderwerp zich uitstekend leent voor een wat meer filosofisch SF thriller. De hoofdpersonen, Kenichi en Tima, zien eruit als kleuters en hun onderlinge relatie ontstijgt ook dat niveau niet (als het liefde moet zijn komt dit echt wel erg beroerd uit de verf).
Uiteindelijk deed de film me niet bijzonder veel. Het verhaal en de personages zijn te matig. Animaties zijn best mooi, vooral de wat "mindere buurten" van de stad zijn mooi vormgegeven. Jammergenoeg is de film dan weer niet stijlvast met zijn animaties. De muziekkeuze is ook best aardig, maar uiteindelijk sprong voor mij alleen de slotscene eruit als goed uitgewerkt qua audiovisuele stijl. 2.5* toch nog wel voor deze getekende versie van Metropolis.
djelle
Deze animatieversie van Fritz Lang's Metropolis is niet perfect, niettemin een geweldige ode aan de oorspronkelijke prent. Er werd weliswaar wat gesleuteld aan het verhaal, maar doorheen de film zijn veel knipoogjes van respect en bewondering naar het origineel toe te genieten. Visueel gezien kent het een hoop indrukwekkende momenten, evenals ook een paar mindere stukken met matiger graphics. De muziek is een sterk punt: heel convenabel, op de juiste ogenblikken ingezet en weet zo toch bepaalde emoties los te weken. Ook de geluidseffecten zijn erg aangenaam. Het gemodificeerde script heeft zijn charmes, maar is toch wat minder interessant dan het basiswerk.
Rintaro's versie van Metropolis is geen tweede joyride, doch een erg genietbare, bovengemiddelde prent geworden. 3,5*
Groots opgezette ennimpossante maar tegenvallende tekenfilm. De art deco tekenstijl spreekt me niet aan en ook de meeste personages boeien niet (vooral die bromsnor is vervelend). Tot slot zit er nog een verkeerd gekozen jazzy score onder. Jammer, krappe 2,5*
Mochizuki Rokuro
Dat de meeste animes er mooi uitzien weten we wel. Bij deze film boeide me het allemaal wat minder. Ook omdat ik het hoofdpersonage Kenichi en zijn oom een beetje zeurkousen vond. Ook heb ik me nu (weer) zitten verbazen over het feit dat er altijd zoveel ontwikkelingen, ontsnappingen en actie in zo'n film moeten. Een beetje rust, bespiegeling zou mij zeer welkom zijn.
Het pathetische einde, wat wel goed te rijmen valt omdat het een script van Otomo was, vond ik dan wel weer heel goed passen en fraai om te zien.
Stijntje
Net als bij de rest kon de tekenstijl me ook niet zo boeien. Het deed mij meer denken aan die franse tekenfilms, robbedoes en dergelijke, dan aan mooie japanse stijl.
Wel moet ik zeggen dat ik het wel goed in de film vond passen. De sfeer erbij enzo.
Het verhaal, waarin ik een metafoor van klassenscheiding merkte vond ik prachtig. Zouden ze niet bedoeld hebben dat de robots daar waren als vroeger de negers? Ze waren laag, mochten niet in alle delen van de stad en dergelijke? Ik vond het wel wat hebben.
Sommige stukjes waren iets te langdradig waardoor het soms wat vervelend werd. Toch verveelde ik me niet, en krijgt hij een 3.5 *.

Videoland verhoogt per 3 maart 2026 opnieuw de abonnementskosten

Gigantisch datalek legt bijna 3,4 miljoen Netflix-gegevens bloot: wat nu?

Vanaf vandaag kijk je naar Marvel-serie 'Wonder Man' op Disney+

Pâfekuto Burû
Animatie / Thriller, 1997

Memorîzu
Animatie / Fantasy, 1995
androidjaloeziemetropolistoekomstzooncontrolgebaseerd op stripsteampunkmechasamenzweringrobotsynthetic human animescience fiction