• 9.372.347 stemmen

Met onder meer: Gerard Butler, Thandiwe Newton en Tom Wilkinson

Gesproken taal: Engels en Russisch

Releasedatum: 23 oktober 2008

Plot RocknRolla

"A story of sex, thugs and rock 'n roll."

Als de Londense onderwereld lucht krijgt van de aanwezigheid van Russische gangsters, is men extra alert. Dan komt er plots een interessante deal boven water, waarmee miljoenen te verdienen vallen. Vanuit alle uithoeken verschijnen de geïnteresseerden, waaronder: een geduchte gangster (Gerard Butler), een misdaad topstuk (Tom Wilkinson) en een sexy accountant (Thandie Newton).

avatar van Phoenix

Phoenix

Fuck originaliteit, Ritchie swingt gewoon weer. Wat meer basic dan Revolver, meer in het straatje van Lock Stock... en Snatch inderdaad. Het duurt inderdaad even voordat Ritchie alle lijntjes heeft getekend maar dan kruisen en botsen ze weer als vanouds. Verder de bekende elementen en een leuke schare acteurs die prima overeind blijven zonder knallers als Statham en Jones.

Niet opzienbarend, wel weer lekker vermaak. Kleine 4*

avatar van Shinobi

Shinobi

Op zich wel een redelijke film met hier en daar wat leuke scènes, but that's all folks.

De film begint erg langzaam waarin in het eerste uur allerlei karakters geïntroduceerd worden. Dat doorstond ik gelukkig en de laatste 3 kwartier ging het lekker los met veel actie.

Maar deze film heeft het net niet om een massa geboeid te houden, ik zag ook veel mensen weglopen in de zaal.

En van originaliteit was nauwelijks sprake gezien de eerdere films die Ritchie heeft gemaakt en die waren nog veel leuker dan deze.

Nipt 3, 0 sterren van mij.

avatar van timbo_

timbo_

Flinke tegenvaller. Kon tot nu toe Ritchie altijd erg waarderen zelfs zijn door veel mensen minder gevonden revolver vond ik nog sterk. Rocknrolla is echter toch wel een flink pak minder. Het verhaal stelt weinig voor en de inspiratie lijkt wel een beetje op bij Ritchie. Hij wordt een beetje een herhaling van zetten. Maar daar waar die herhalingen in zijn vorige films nog wel werkte is dat hier beduidend minder. De personages zijn bijna zonder uitzondering kleurloos. De humor die ik in andere Ritchie films wel sterk aanwezig vond was hier eigenlijk compleet afwezig. Verder dan wat puberale gay grapjes komt de film eigenlijk niet. Tot slot vond ik ook de actiescenes nog bijzonder matigjes. Helaas blijft er met zoveel minpunten nog maar erg weinig over dat wel de moeite waard is. Voor mij was Rocknrolla een slap aftreksel van het andere Ritchie werk.

avatar van Respekked

Respekked

Flinke meevaller

Na het zien van trailer en poster hield ik stiekem mijn hart vast dat Ritchie met een laf product op de proppen zou komen. Het tegendeel is waar. RocknRolla is weliswaar luchtig maar vermaakt als een dolle en kent natuurlijk de gebruikelijke succesvolle flair zoals alleen Ritchie dat kan.

Audio/visueel zit het altijd goed bij Ritchie. De openingstrack is briljant. Ik kreeg al gelijk het gevoel 'dit zit wel weer goed'. De rest van de film wordt ook ondersteund door goede muziek en vooral de scene waar Johnny Quid piano speelt is leuk bedacht. Visueel hangt het allemaal sterk richting Lock, Stock en Snatch, en dan met name het kleurgebruik want er zijn dit keer minder trucjes.

Het verhaal gaat natuurlijk over grote en kleine gangsters en al hun contacten, met als centrale object dit keer een schilderij. Hier wordt leuk mee omgesprongen. Zo wordt er veel over de inhoud van het ding gepraat, maar zie je het object zelf niet .

Ik lees in veel reacties dat de opbouw te traag is en er te weinig humor in zit. Wat mij betreft klopt dit allebei niet. De film kent eigenlijk de gehele speelduur eenzelfde gemoedelijk ritme, wat bijvoorbeeld ook mooi terugkomt in achtervolging waarin OneTwo te voet achterna wordt gezeten door vermoeide Russen .

RocknRolla zit weer vol met grappige Engelse typetjes, mooie uitspraken en terugkomende acties, zoals de Archie-slap. Mooi detail is dat Lenny op een gegeven moment een mislukte slap geeft, waar Archie aan het begin zoiets zegt dat als je een laffe klap geeft je geen echte gangster bent . Ook barst het weer van bizarre, grappige situaties, vooral de Wild Bunch raakt erin verzeild.

Mark Strong, die Archie speelt, zet weer (in Revolver ook al, als Sorter) een geniale rol neer. Zijn korte zang-moment in de opname studio was echt hilarisch. Jammer dat Lenny en Abramovitsj look-a-like maar matige gangsters zijn. Maar dat moet ook wel, aangezien Archie natuurlijk de echte RocnRolla is.

Minder dan Snatch., schuurt tegen Lock,Stock aan.

Ruime 4*

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

Guy Ritchie is terug met een film die weer heerlijk vermakelijk is. Natuurlijk is het allemaal niet meer zo heel vernieuwd en fris, maar er zijn maar weinig regisseurs die het filmmaken op deze manier beheersen.

Sterke en originele karakters (die Russen, Johnny), goede humor, stevige muziek, pakkende oneliners en uiteraard een beetje verwarring zorgen ervoor dat ik mij niet heb verveeld. De film is wellicht iets minder dan zijn voorganger, maar dat is nog steeds een hoog niveau. Een vervolg van deze film zou ik graag zien, maar eigenlijk kijk ik nog veel meer uit naar de Downey Jr./Ritchie combinatie (Sherlock Holmes).

avatar van gotti

En ook een tweede kijkbeurt blijft ie teleurstellen. Vooral de algehele setting blijft tamelijk ongrappig. Lagen bij Lock Stock en Snatch de grappen voor het oprapen in respectievelijk het wannabe gangster milieu en het pikey millieu; RocknRolla moet het hebben van de suffe vastgoed wereld van London, waar de grootste grap van de film de verschijning van de Roman Abramovic-look-a-like is. En dat maakt de rest van de film behoorlijk ongrappig, geforceerd stoer en gewoon niet zo heel leuk...

avatar van lykathea

lykathea

Goede comeback van Ritchie maar nog geen return to form, daarvoor is het verhaal, vooral in het middengedeelte toch iets te oninteressant, bovendien zijn er maar weinig echt noemenswaardige leuke karakters in beeld.

Johnny Quid en die twee russen zijn geweldig, en de de dikke vette knipoog naar Abramovich mocht er ook zijn, maar daar houdt het ook bij op.

Toch erg vermakelijk.

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

Pas m'n derde Ritchie na de krakers Lock, Stock And Two Smoking Barrels en Snatch. De ex van Madonna wordt al eens bestempeld als een 'one trick pony' en na RocknRolla ben ik het daar wel een beetje mee eens. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, maar z'n laatste worp haalt gewoonweg niet het niveau van de twee voorgenoemde.

De acteurs, de soundtrack, de beeldvoering: daar zit het naar mijn gevoel allemaal wel snor. Jammer genoeg voelt de 'flow' van RocknRolla een pak minder natuurlijk aan en lijkt Guy Ritchie inderdaad wat minder fris voor de dag te komen. Alsof deze prent niet meer is dan de som van de elementen, waardoor het geheel nogal gekunsteld overkomt.

Minder memorabel dus dan Snatch en Lock, Stock maar de Britse Tarantino heeft uiteraard genoeg talent in huis om zelfs op een mindere dag een entertainende film af te leveren. Geen topper, maar wel aangenaam tijdverdrijf.

avatar van Macmanus

Macmanus

Terug naar de roots ej.

Swept Away overgeslagen maar verder heeft Ritchie me niet echt teleurgesteld. Hoewel hij zich iets wat vertilde bij Revolver. Maar hij was wel duidelijk een beetje uit het zicht geraakt. Nu komt die weer een beetje in de picture als die een film maakt die nogal lijkt op zijn eerste 2. Ik had er wel zin in, ook al zou het een mindere kopie van deze twee zijn, nog steeds kan het erg leuk zijn onder zijn leiding. En dat is gedeeltelijk gelukt. Hij weet sfeer te brengen aan de verschillende onder werelden, en hij heeft weer een paar leuke cameradingen zo nu en dan. Vooral als Butler wegrent voor twee grote russen. Maar meer dan 1 keer trok de film wel wat, de dialogen waren niet zo lekker lopend als in Snatch en waren soms zelfs saai. Weet ook niet zo goed wat Ludacris in deze film deed.

Ritchie is nog niet dood, zoals een Tarantino dat lijkt te zijn. Maar hij moet meer laten zien. Voor nu zit die in een coma en zijn volgende project zal uitwijzen of het wegdoen van Madonna de zet was die hij nodig had.

Een aantal sterren dat neigen naar een herleving binnenkort.

3 sterren.

avatar van g4uth13r

g4uth13r

Waar ik bij Snatch en Lock Stock verschillende keren krom gelegen heb van het lachen, kon ik het niet verder krijgen dan een lichte glimlach bij Ritchie's recenste.

De film had vele malen beter geweest met een handjevol minder acteurs, niet tegenstaande ik Archie, Johnny en Mumbles heel aardig acteren vond. Oh, en vergeet ook de sensuele Thandie Newton niet.

Pluspunten:

- Leuke camera-flicks

- Onverwoestbare russen (*kuch* Snatch *kuch*)

- Enkele sterke acteerprestaties

- Het gaat niet vervelen

- Sterke soundtrack

Minpunten:

- Te veel acteurs in één film gepropt

- Te weinig uitdieping van de personages

- Slap verhaal

- Humor was van beduidend lager pijl als bij Snatch en Lock Stock

Kortom: Ritchie mag dan wel wat in zijn mars hebben, toch vult hij de verwachtingen niet in.

De film is ondanks zijn minpunten toch aangenaam om kijken.

Hopelijk weet Ritchie een ferme duit uit het zakje van zijn ex te vissen om z'n volgende film grondig te kunnen financieren, want Guy Ritchie, YOU OWE ME ONE!

Ohja en misschien toch maar eventjes een telefoontje doen richting Statham en Flemyng voor je volgende.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Lock, Stock en Snatch waren twee fantastische films van Guy Ritchie. Ook deze RocknRolla is erg leuk, maar kan lang niet opboksen tegen de twee genoemde titels. We hebben alles al zo'n beetje eerder gezien, alleen gooit Ritchie bijv. nu wat nieuwe acteurs in het spel. Vermakelijk is het allemaal zeker wel en ik heb dan ook een paar keer goed kunnen lachen om de situaties die we weer voorgeschoteld krijgen.

Lekkere humor, een beetje actie, veel rondvliegende kogels, dat heerlijke Britse taaltje en een uitstekende sfeer. De dialogen en one-liners zijn ook leuk, maar in Snatch of Lock, Stock waren ze van een veel hoger niveau, net als de personages trouwens. Die rijke rus vond ik maar matig en zo waren er meer. Een uitstekende Mark Strong en Tom Wilkinson maken in dat opzicht dan wel weer veel goed. Voor de rest erg leuke muziek en genoeg positieve dingen om een voldoende te geven, wat ik ook ga doen. Toch lijkt Ritchie's volgende project - Sherlock Holmes - mij weer een film die hem écht terug op de rails gaat brengen.

avatar van wwelover

wwelover

Weer een vermakelijke film van Guy Ritchie. Gewoon een lekkere wegkijker die geen moment verveeld. Tuurlijk niet briljant, maar toch nog een redelijk verhaal. Niet heel origineel maar wel aardig bedacht. Zeker de humor die er in verwerkt is, is erg goed.

De film moet het vooral hebben van de cast. Butler is echt briljant in deze film, heeft een bepaald charisma wat wel past bij een 'actieheld', beetje zoals Jason Statham. En ook de rest van de cast zoals Idris Elba en Mark Strong. En natuurlijk de kleine rol van Campbell, die ook in Oorlogswinter speelt.

Verder is het gewoon leuke actie, niet vernieuwend maar wel geinig gedaan met sommige slow-motion stukjes.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Na het zeer goede Lock Stock en Snatch is dit toch wel een enorme tegenvaller. Het is weer allemaal terug: de flashy maar goede montage, de kleurenfilters, sullige gangsters, en een quasi-willekeurig object dat weer de drijfveer achter de film is (dit keer geen jachtgeweer of een diamant). Maar wat ontbreekt er?

Nou, wat te denken van actie, spanning, eigenlijk alles uit de trailer. En met name een duidelijke en interessante hoofdpersoon.

Want op basis van de trailer en de plot summary op IMDb verwachtte ik dat Gerard Butler de RocknRolla zou spelen, oftewel een originele gangster die op een rock 'n roll manier iedereen te slim af zou zijn. Maar dat bleek niet het geval; Butler speelt een sufferd, en de RocknRolla wordt gespeeld door Filemon Wesselink die verder nauwelijks in de film voorkomt.

Jammer, 2.5 sterren

avatar van Zinema

Misschien had meneer Ritchie in zijn achterhoofd de hoop op scheiding van zijn vreemde vrouw, feit is dat hij met deze film weer richting zijn oude niveau gaat. Uiterst vermakelijk, want na een wat moeizame start is deze prent, na het zeer teleurstellende Swept Away (Revolver helaas nog steeds niet gezien), toch de moeite waard. Audiovisueel gezien weer erg prettig allemaal, maar had qua humor nog een klein tandje vetter gemogen. Op naar Sherlock Holmes!

Zeer goed.

avatar van Tha Luz

Tha Luz

Jammer,

Met veel goede hoop begon ik aan deze film,in de hoop dat Guy Ritchie weer een goede snatch-achtige film gemaakt had.Nee.

Bij het begin af aan had ik al een beetje moeite met de film,vooral door diegene die het verhaal vertelde.

Hij had gewoon geen intressante stem en het duidde ook niet echt op emoties.Iets dat in lock Stock geweldig werd gedaan door diegene die Brick-Top speelde.

Daarnaast is er in de cast geen-een bekende uit Snatch en Lock Stock.Aan de ene kant is dit mischien wel goed maar als je toch merkt wat een geweldige cast dat eigenlijk was en dan krijg je nu toch wat mindere acteurs voorgeschoteld..

Muziek is ook minder dan zijn vorrige films,er was maar 1 echt leuk nummer(het nummer dat ook in de trailer werd gebruikt).

De russen waren toch wel erg grappig(net zoals in snatch Turkisch al zei;its just inpossible to kill the bastard).

Er is ook weinig humor te vinden,alles heeft een wat donkerder sweertje(wat niet goed uitpakt voor de film).Alleen Johnny was nog redelijk grappig.

Uiteindelijk is dit toch een middelmatige film hoe je het ook wilt zien.

Vooral als je bedenkt dat dit van dezelde maker als van Snatch en lock Stock is.

Mischien was het dan toch puur geluk dat z'n eerste 2 films geweldig waren.

In alle opzichten is deze film minder dan Snatch en lock stock.

3.0

avatar van The Oceanic Six

Mijn 3e Guy Ritchie film en het is ondanks dat het zijn minste van de 3 is (Lock, Stock & Snatch waren een stuk beter) is deze zeker wel aardig.

Alleen heeft de film een plot die ik zelf niet zo heel interessant vond. Ook miste ik een flitsende (hoofd)rolspeler die de show echt steelt zoals oa Vinnie Jones en Jason Statham in eerdere films van hem wel deden. Ik vond alleen het personage Lenny in de film echt gaaf. Die was echt een bastard. Lekker typisch Brits vloeken en de big boss uithangen, men herkent het wel. Niet dat de film het daarvan alleen moest hebben hoor. Er zaten een aantal vermakelijke dialogen in. Alleen, echt memorabele dialogen waren het nu ook weer niet. Rocknrolla is eigenlijk een mindere versie van de 2 andere titels van Ritchie die ik net noemde. Er zitten genoeg aardige momenten in (met de portier bij de club bijvoorbeeld hehe) maar overall viel het me wat tegen.

Toch is hij wel aan te raden om eens te kijken.

avatar van starbright boy

Vooral in de eerste helft erg mager en in sommige scenes pijnlijk slecht. Een nauwelijks interessant verhaaltje dat maar niet opschiet, een vervelende voice over en vol met slechtgetimede humor en kleurloze personages die geforceerd een kleur wordt aangemeten (de een noemt iedereen die hij niet mag "immigrant", een ander blijkt homoseksueel). En met een aardige aanzet tot een karakter (Johnny Quid bijvoorbeeld) gebeurt te weinig. En dan na een dik uur begint de film ineens een stuk beter te lopen en wordt het zowaar nog best een lekker wegkijkende film, maar dat is natuurlijk gewoon te laat.

Erg warrig verhaal.
Je zit steeds te wachten op een versnelling, op een geniale samenloop van verhaallijnen. Maar helaas...
Dit genre begint zo'n beetje op een paradie op zichzelf te lijken.
Ik zat zelfs te denken; had het niet allemaal wat cooler en vlotter gekund?

Een schilderijtje en een verloren zoon. Allebei onvindbaar en het duurt maar en het duurt maar...
Voor een misdaadkomedie moet je wel hier wel erg veel geduld opbrengen. Nodeloos ingewikkelde vertelstructuur en de personages zijn lang niet zo geslaagd als in Snatch en Lock Stock.

Zoals gezegd wordt het later een stuk vermakelijker en komen de verhaallijnen meer en meer samen. Dit verhoogt het kijkplezier enorm.

Ik ben het eens met gotti en starbright boy en kom uit op een erg krappe 2,5*I

avatar van Tommeh

Tommeh

Back to basic moet Ritchie na het genadeloos geflopte Swept Away en het bizarre Revolver gedacht hebben. RocknRolla is weer ouderwetse misdaad á la Lock Stock en Snatch. Ik kan hem wel begrijpen, ik had er ook wel weer een keer zin in. Alleen is deze versie wel érg licht. De personages worden nauwelijks uitgediept, waardoor ze niet verder komen dan typetjes, al zijn sommige nog vrij vermakelijk. Daarnaast vond ik de manier waarop de verhaallijnen bij elkaar komen maar zozo. Het leek meer op puur toeval dan een knap staaltje plotontwikkeling.

Begin te vrezen dat Ritchie z'n touch kwijt aan het raken is. Zal binnenkort Lock Stock maar weer eens opzetten. Voor deze 3 kleine sterretjes.

avatar van Chimpz

Chimpz

Na twee gefaalde pogingen tot iets nieuws grijpt Guy Ritchie terug naar zijn oude doen. De hele film is bijna een parodie op zijn Lock Stock en Snatch hoogtepunten. De hele film is een poging om een hippe film te maken, maar over de volledige lijn gebuisd: de saaie personages, het flauwe verhaal (dat hij nauwelijks verteld krijgt), de slappe dialogen (die vaak niet relevant zijn), het twisteinde, de vele cliché's, ... het is allemaal lang niet zo cool als Guy Ritchie je probeert te overtuigen. Toegegeven, er zitten enkele knappe scènes tussen (vooral montage- en cameragewijs), maar voor het overgrote deel loopt de stijl in de weg van het zijn van een leuke film. Het acteurwerk is vrij zwak (wat ook wel ligt aan de flauwe personages), dan mogen Tom Wilkinson en Gerard Butler (Spartaaaaaaaaaaaaaa) nog zo hard hun best doen als ze willen. Hoe het er naar uitziet is Guy Ritchie een geweldige verteller met maar één verhaal, dat ondanks het feit dat hij niets te vertellen heeft toch 2 keer kon boeien; de derde keer was er te veel aan.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Weer een erg fijne Guy Ritchie film met weer een flink dosis Engelse Humor dat wel altijd leuk en bot. Zeker als het op zijn Richie'st is. Daarnaast nog ook een leuke verzameling acteurs: Gerard Butler oa en ook vooral die Kebell als die kale magere Tony Quid. Daarnaast ook die ouwe mafiabaas.

De humor was weer zoals gezegt: bot en er zat ook weer eens een flink dosis geweld in wat in dit soort films ook altijd grappig overkomt. De hoogdepunten van de film vond ik wel die achtervolging na die overval door die achterbuurt per voet van Londen met die Russische Gangsters, die ook lang duurde. En natuurlijk die scene dat Quid die nummer "My father was a bankrobber" van The Clash zingt en dan die jeugdherinnering krijgt.

Afin: ik vond dit toch wel weer een geslaagde nieuwe Richie film. Dat gewoon in het straatje valt bij Lock Stock en Snatch, niet beter, niet slechter. Aangezien die twee films ook steengoed zijn. Heb gewoon weer genoten.

avatar van Film Pegasus

Na Revolver in m'n top 10 te hebben gezet en ook Snatch en Lock, stock and two smoking barrels 4.5* kregen van mij, was ik zeer benieuwd naar deze RocknRolla. De stijl van Guy Ritchie is veel te geforceerd en ook de acteurs lijken wel miscast. Gerard Butler is geen Jason Statham en ook Thandie Newman toont weinig charisma. Wilkinson is de enige die echt opvalt, al is z'n rol te klein om de film te redden. Enkele leuke scènes, maar te zwak over heel de lijn en vrij zwakke humor. Een grote teleurstelling.

Toffe film.

Typisch Ritchie product al is hij duidelijk wat ouder geworden. Iets minder "hip en modern" dan z'n eerste films. Maar verder genoeg flair, fun en heerlijke Engelse accenten om een zeer vermakelijk filmpje af te leveren.

Visueel ook zeer aantrekkelijk, al blijven de meeste trucjes wel achterwegen en is er enkel de achtervolging die er als echt aparte scene uitspringt.

Cool dansje ook, grappig hoe Ritchie zelf speelt met de Tarantino vergelijkingen door zelf nog wat olie op het vuur te doen.

4.0* en een uitgebreide review.

avatar van Theunissen

Prima Guy Ritchie film. Het verhaal (wel wat complex) was boeiend vanaf de eerste tot de laatste minuut en er zatten veel leuke twisten in deze film. Ook zat er weer redelijk wat humor in en waren de verschillende personen stuk voor stuk boeiend. De dialogen waren overigens ook vaak zeer te pruimen.

Ze hadden overigens wel wat meer kunnen laten zien van Thandie Newton want dat vind ik een heerlijke vrouw met mooie benen

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Niet onaardig, stuk beter dan Revolver iig maar Ritchie heeft nog steeds zijn oude vorm uit de begindagen duidelijk niet terug. Zou zijn huwelijk met Madonna echt zo zwaar zijn geweest

Over het geheel genomen is RocknRolla een entertainend misdaadfilmpje maar ook een dat eigenlijk nauwelijks opvallend te noemen is. Personages en dialogen zijn nu niet bepaald memorabel, humor is niet altijd even scherp of geslaagd en aan een goede timing ontbreekt het ook nogal eens. Opvallend omdat ik dit juist zaken vind die me in Lock, Stock... en Snatch zo bevielen aan het werk van dhr Ritchie.

Eigenlijk springen er voor mij slechts 3 scenes uit die me positief opvielen. De achtervolging met de Russen is een heerlijk stukje cinema, het rare feestje was leuk en ook de enige sexscene (nou ja...) in de film vind ik geweldig gedaan. Als de hele film in die stijl, dat tempo was geweest had dit een heerlijke misdaadflick kunnen opleveren. Nu mist het toch te veel een eigen smoel en blijft het gewoon net wat te flets.

Jammer genoeg is dat dus niet het geval en voelt de film zelfs wat onaf aan. Lijntjes en personages worden wel op het toneel geplaatst maar worden niet helemaal lekker uitgewerkt. Aan het einde is een wat bij elkaar geraapt zootje waar in allerijl maar wat eindjes aan elkaar geknoopt worden zo lijkt het. Vond het niet helemaal bevredigend en zelfs wat geforceerd aandoen.

3* en Ritchie lijkt iig weer in een stijgende lijn te zitten.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

In mijn tienerjaren heb ik enorm genoten van de pulperige onzin uit Lock, Stock and Two Smoking Barrels en Snatch. Guy Ritchie was toch een beetje het Britse antwoord op Tarantino, met zijn gelikte dialogen, verfijnde muziekkeuze en het bloederige ultra-geweld. Met als grootste punt van verschil de energieke montage waarmee Ritchie zijn films een rauwe stempel mee wist te geven. Deze stijl is echter al zo vaak nagedaan, geparodieerd of gejat dat deze nieuwe titel opeens aanvoelt als een ripoff. Alsof je zit te kijken naar een film die geforceerd probeert om een Guy Ritchie te zijn. En dat is toch een beetje jammer als je bedenkt dat de grootmeester er zelf achter zit. Het wordt dan ook tijd dat hij eens iets nieuws probeert, en in die zin juich ik zijn adaptie van Sherlock Holmes dan ook toe. Nu maar hopen dat het hem weer inspiratie geeft voor voor de rest van zijn carrière.

avatar van mister blonde

mister blonde

Dat het mijn smaak niet is, is duidelijk ja. Ik vind het saai worden. Bovendien heeft ie het al veel beter gedaan. Of anders anderen wel. En die twee dingen daar het om; een (1) minder sterke (2) herhalingsoefening.

Vind het hier dan ook niet geestig, mooi gemaakt, slim, geweldige personages of wat dan ook. Flauw, voorspelbaar, een herhaling, geforceerd en vervelend. Dat wel. Hij mag wat mij betreft vooral doen waar hij goed in is (al begin ik me steeds meer af te vragen wat dat nu eigenlijk is), maar dat betekent niet dat je jezelf alleen maar kan herhalen en kopiëren. Binnen die (beperkte misschien wel) speelruimte zijn er toch echt mogelijkheden. Die benut ie niet. Of ie het nu niet wil of kan weet ik niet, maar ik ben blij dat bijvoorbeeld Tarantino wel gebruik maakt van die speelruimte (een kwaliteitsdiscussie achterwege gelaten, je moet toch in ieder geval zeggen dat hij meer andere dingen probeert). Hier zijn die situatietjes (af en toe kan er gewoon een Charlie Chaplin muziekje onder), de vergissingen (och, och wat is toeval toch leuk om mee te spelen!) en de terzijdes (die steeds uit de hoge hoed komen, als toch nog belangrijk!) in mijn optiek inderdaad, gewoon niet leuk. Dat was het bij Lock Stock wel, dus vanwaar die discrepantie? Misschien heb ik een speling met de taal of twee gemist, maar vond het niet erg grappig. Als ik in de kroeg zit, hoor ik leukere dingen en zo leuk zijn Westlanders niet. Zijn ook allemaal dingen die gewoon uit TV-series en dergelijke komen.

Paar voorbeelden dan maar. Die onverwoestbare Russen, waren gewoon een variant op Boris uit Snatch. Daardoor is het voor mij al niet meer leuk. Als je een grap al hebt gezien, kun je er toch moeilijk maar om blijven lachen? Dieven die blijven klungelen kan best leuk zijn, maar niet als dat op de zelfde manier gebeurt als in zijn andere film. Dat schilderij bijvoorbeeld het sloeg nergens op. Beetje geforceerd al dat ie hem geluk zou brengen en zo en tot overmaat van een aankomende ramp, wilde ie hem natuurlijk uitlenen! En zie daar de basis van de plot . Volgende keer zal het wel zijn met een eeuwenoud zwaard of zo, dat gepikt wordt, doorverkocht wordt, nog eens gepikt wordt, weer in handen komt van de eigenaar en dan toch nog zoek raakt (dit is mijn idee trouwens Ritchie, afblijven). Ritchie wilde een situatie forceren zoals Lock Stock of Snatch. Dit werd er dus bijgeraapt. Ik wist letterlijk al toen hoe de rest van de film zou gaan met het heen en weer geschuif met dat schilderij. Het wordt voor mij echt minder leuk als ik weet wat er komt (in tegenstelling tot als ik niet weet wat er komt). Zo'n scene met die kreeften, komt letterlijk uit Snatch (de varkens) . Dat hele personage was gewoon een variant op Brick Top. En zo had ik bij eigenlijk alle personages wel het idde dat ik ze al eens langs zag komen. Ik erger me daar op een gegeven moment aan, vooral; (let op!) omdat het hier veel minder goed gedaan is. Dat is dan ook nog belangrijkere kritiek.

Zet liever nog eens Lock Stock op, want vond dit ook maar slappe hap. Daar heb ik het eigenlijk nog niet eens echt over gehad. Te veel geneuzel, waar uiteindelijk te weinig in gebeurt. Mag best explicieter en heftiger.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Wat een ge-wel-dig nummer om mee te beginnen (en te eindigen): I'm a Man door Black Strobe heerlijk tempootje met mooie openingscredits.

Jammer alleen dat de intro de belofte niet waarmaakt. De trukendoos van Lock, Stock.. en Snatch wordt wel opengegooid maar het belangrijkste - de magie - ontbreekt; weinig goede directe en subtiele grappen en een te laag tempo, de scherpe randjes zijn weggeschaafd. Wel weer een mix van muzieksoorten, personages die elkaar overtreffen in coolness en leuke montage om de boel aan elkaar te plakken (hoewel dat laatste nog wel meevalt in aantal), maar het geheel is zeker niet meer dan de som van de losse delen. En dat is net wat van de twee grote voorgangers een meesterwerkje maakte.

Ga je bij die films steeds verder op het puntje van je stoel zitten van opwinding en humor, zo zak je hier in het eerste uur steeds verder weg door verveling en lichte irritatie over het wannabe-gehalte. Lenny is bijvoorbeeld het mislukte broertje van Brick Top, de rivierkreeftjes zijn slappe vervangers van de varkens en de Russen vallen in het niet bij Boris the Blade. De sexy accountant is voor even leuk cool, daarna heb je het wel gezien.

De rest van de karakters stelt helaas ook teleur, ze hebben het gewoon niet. Ben ook bang dat geen enkele dialoog me zal bijblijven, er kon zelfs al niets tippen aan het simpele en effectieve You big bold Fuck! uit je weet wel welke film.

Oké, alleen Johnny vind ik opmerkelijk in positieve zin, steelt wat mij betreft de show iedere keer als hij in beeld komt. En gelukkig zitten er een paar erg goede scenes in: de achtervolging over het spoor (met leuk camera-effect) en de truc in de lift. Het laatste half uur maakt sowieso een hoop goed.

Maar de ontmaskering van Shaw interesseerde me weinig, misschien ook vanwege het tegenvallende eerste uur. Al met al een cash cow (of niet?) voor Ritchie en toch nog wel vermakelijk en gelikt om te zien, maar op de intro na niet gedenkwaardig.

avatar van Awake78

Awake78

Leuke, vlotte regie zoals we dat van Ritchie gewend zijn. Verhaaltje kon me niet echt boeien, liepen veel te veel kleurloze personages rond en was niet lekker te volgen.

Paar scenes wel legendarisch (vooral die scene van dat auto-ongeluk waarna die achtervolging), Insteek & oneliners ook wel grappig (evenals de link naar Roman Abramovitsch), maar zoals ik al zei kon het geheel me niet zo interesseren.

avatar van RooieBloemkool

RooieBloemkool

RocknRolla

Ik zette de film aan, en gelijk knalde de film de woonkamer in met een geweldige soundtrack. Daarnaast weer een Guy Ritchie film, dus dat belooft wat.

Het begin van de film moest ik even inkomen door de vele personages, maar gelukkig werd ieder hoofdpersonage goed geïntroduceerd waardoor ik na een kwartiertje goed in de film zat. De film bevat heerlijke dialogen, geweldige actiescenes, heerlijke droge Engelse humor en visueel een plaatje om te zien.

Hoogtepuntjesin de film zijn voor mij het pochen over littekens, daarna de geweldige achtervolging en het aparte feest (knipoog naar Tarantino's Pulp Fiction?). Eigenlijk is de hele film een aaneenschakeling van leuke en gave scenes, hoe klein zo'n scene ook kan zijn. BIjvoorbeeld de blik van Butler als hij muziek luistert, de sexscene of de scene in de lift.

Leuk om te zien dat er naast Butler veel bekende acteurs in spelen die ook in andere goeie Engelse films hebben gespeeld zoals de ouwe maffiabaas (Danny the Dog) en Fred the Head (Hooligans).

Of een film een aftreksel zou zijn van een eerdere film van een regisseur of als het veel gelijkenissen vertoond met een andere film deert mij eigenlijk niet zoveel. Als de film mij maar kan vermaken!

Now I'm a man... tududututuduuu