• 9.374.599 stemmen

Thriller / Drama | 95 minuten

Genre: Thriller / Drama

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Arno Dierickx

Met onder meer: Erik van Heijningen, Matthijs van de Sande Bakhuyzen en Sander van Amsterdam

Releasedatum: 10 januari 2008

Plot Bloedbroeders

Een zwoele zomer in de jaren zestig. De 16-jarige Simon wil graag in de smaak vallen bij de steenrijke broertjes Arnout en Victor van Riebeeck. Zo komt hij vaak over de vloer op het kapitale landgoed waar Arnout en Victor wonen. Ze luieren, tennissen, draaien plaatjes en dansen met Arnouts mooie vriendin Frederique. Op de zolder van de enorme villa houden ze ondertussen hun maatje Ronnie verborgen, een kleine crimineel die op de vlucht is voor zijn vader en de politie. Zonder dat ouders of personeel ook maar iets doorhebben houdt hij zich daar schuil. Aanvankelijk vinden de jongens het allemaal wel grappig, tot Ronnie een last wordt en zij zelfs door hem gechanteerd worden. Hoe komen ze van hem af?

Victor van Riebeeck

Father Van Riebeeck

Mother Van Riebeeck

Father Bakker

avatar van Quido

Quido

Mooi geschoten drama met uitstekend spel (al steelt niet één van de jongelingen de show, maar is het Pierre Bokma in een bijrol die werkelijk iedereen wegspeelt), een prachtige art-direction, dito muziek en een adembenemende en innemende ontknoping. Helaas is het scenario niet helemaal in balans (zo gaat het in het begin wel allemaal erg snel, daarna een tijdje juist iets te traag en worden er op psychologisch vlak wat rare sprongen gemaakt) en eindigt de film nogal uit het niets. Positieve gevoel overheerst en zeker een film om nog een keer te kijken; is het niet om de overheerlijke sfeer die de film uitstraalt, dan is het om de band tussen de 'bloedbroeders' beter te kunnen analyseren.

Héle dikke 3½ (met kans op meer).

avatar van gotti

Sterk eerste uur, waarin vooral Van de Sande Bakhuyzen en Caroline Spoor in de bijrol overtuigen. Daarna kent de film nogal een inzakmoment, die het helaas nergens meer echt te boven komt. Psychologisch gezien had ik ook het gevoel nogal wat te missen helaas. Sommige omslagmomenten (als die er al echt waren) geloofde ik gewoonweg niet...

avatar van stephan73

stephan73

Wanneer komt hij nou? Die ene Telefilm die echt goed is?
Wederom is dit een nietzeggende film die niet de spanning kan overbrengen van een moord! Acteerwerk was wel ok, maar het verhaal deed me helemaal niets!

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Best een aardige film om er eens voor te zitten maar helaas was dit geen hoogvliegertje. Het acteerwerk was wel redelijk maar daarnaast ook niet al te best. Ze komen allemaal een beetje te onemotioneel over en de film blijft vaak haken en word langdradig en vaak lijken de dingen steeds in herhaling te komen. (bv het steeds bedreigen en toespreken van die Ronnie.) Maar de jaren 60 sfeer zat er wel prima in. Natuurlijk zie je dan hier en daar wat foutjes want in de jaren 60 hadden ze geen rode fietspaden op de autoweg.

Voor de rest vond ik Piere Bokma wel goed spelen. Hij mag ook elk jaar deelnemen in een telefilm en opnieuw maakte hij er weer iets moois van. Maar voor de rest is deze film niet echt om warm van te lopen.

Rest In Pis vond ik dan weer wel leuk

2,5

avatar van Knisper

Knisper

Eerste half uur van de film is heel goed. Sfeer wordt uitstekend neergezet en eigenlijk de gehele cast is op dreef, maar langzamerhand dwaalt de film nogal af. Een vrij onnodig zijlijntje met de vriendin en het grootste heikele punt is dat ze de moord nauwelijks geloofwaardig weten te maken..

avatar van Robi

Robi

Het is alweer enige weken geleden dat ik de film heb gezien, dus ik moet een beetje in m'n geheugen graven waarom ik de film 3 sterren gaf. Hij viel me in ieder geval niet tegen. En ik heb me, in tegenstelling tot "Skin" de week ervoor, niet geergerd aan ongeloofwaardige acteerprestaties. Ik vond het verhaal wel heel intrigerend en terecht een verfilming waard. Maar het meest was ik toch wel geboeid door de persoon van Ronnie. Wat een raar jong was dat. Ook best een masochist zoals hij met z'n kop tegen de muur sloeg, zichzelf liet verhongeren en zich zonder een echt duidelijke reden (politie, vader, gestolen brommer ??? pffff...) liet verbergen op zo'n oncomfortabele plek als een zolder en overgeleverd aan de grillen van die rijkeluis jongetjes. Toch kwam hij op mij wel geloofwaardig over als "raar" jong. Nee, dit was best een leuke film om te zien.

avatar van starbright boy

Interessant om eens een waargebeurd verhaal te zien waarvan ik het verhaal redelijk goed ken, in ieder geval denk te kennen, want ik was er natuurlijk niet bij. Ik heb een tijdje een true-crime leesperiode gehad en een van de verhalen waar ik toen over las (als hoofdstuk in meerdere boeken) en me altijd is bijgebleven is dit verhaal. Ik zag dus nogal goed waar de scriptschrijver wat vrijheid had genomen en wat op basis van wat er toen over de zaak geschreven is en in de rechtszaak naar voren kwam het echte verhaal is.

Het verhaal is redelijk overeind gebleven, de grootste vrijheid zit 'm in de invulling van de karakters en het is niet omdat het een vrijheid was, maar het is ook direct waar de schoen nogal wringt. Het motief dat de film aan de film wordt meegegeven namelijk dat Simon zich voor een groot deel mee laat slepen in de plannen omdat hij tegen de rijke broers opkijkt vond ik ontzettend cliché en erg weinig overtuigend gebracht. . In het echte verhaal waren de karakters van Simon en Arnoud volgens de beschrijvingen trouwens omgekeerd, Arnoud was timide en Simon de jongen met bravoure.. Het einde was echt stevig over het randje. Doordat de hele film met dat erg weinig overtuigende thema doordrenkt was vond ik dat echt een jammerlijke misser. Niet de enige, maar wel de meest essentiele. maar de love interest was er ook met de haren bijgesleept en scenes als de plotselinge zoen (wat is daar de reden van?) en de pseudo aanranding waren ergerlijk.

De film had beslist goede kanten. Ik vond de vier jongens stevig boven verwachting binnen de beperkingen van de film. En de scene aan het einde bij het vuur was sterk, als de jongens er ineens plotseling weer als kinderen uitzien.

Dierickx kan zeker iets, al komt het er bij deze film nog maar mondjesmaat uit, al is het al een stapje beter dan zijn vorige telefilm.

avatar van Zinema

De film met prima cast en geweldige sfeer, verliest zichzelf in herhaling en langdradigheid. Jammer, want goede Nederlandse cinema is zeldzaam. Toch nog redelijk.

Wat een slechte film.

De eerste 25 minuten dacht ik naar een slechte nieuwe TV reeks te kijken. Toen het maar bleef doorgaan bleek het uiteindelijk om een film te gaan.

Er wordt echt vreselijk geacteerd. Erg hoekig, geforceerd, moeilijk en stroef. Vond de vier jonge gastjes echt helemaal niks klaarmaken.

Maar wat vooral opviel en enorm stoorde was de textbook-aanpak van de film. Ik vergelijk het meestal met bandwerk maar zelfs die vergelijking is niet op z'n plaats hier. Bandwerk is doorgaans kwalitatiever.

Vooral visueel valt het erg op dat er hard geprobeerd wordt bepaalde filmische elementen toe te voegen, maar het faalt allemaal ongelofelijk. Er zit echt geen enkel mooi shot in de film, camerawerk is niet om aan te zien en hoewel het kleurgebruik nog het beste uit de verf komt heeft de film uiteindelijk meer weg van een gebuisd eindproject. Voor de muziek geldt eigenlijk een beetje hetzelfde. Soundtrack kwam me trouwens erg bekend voor, maar ook daar was het effect eerder lachwekkend slecht en vooral goedkoop.

Komt daarbij dat ik de setting al oersaai vond en de moord op opvallend saaie wijze uitgewerkt wordt. Meer dan erbij zitten en er naar kijken was er niet.

Vond het een vreselijk onding, erg amateuristisch en een schoolvoorbeeld waaruit blijkt dat film meer is dan een cursusboekje volgen. Een vreselijk oninteressante draak.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Overtuigende Nederlandse film (tv-film voor de AVRO dacht ik) die er positief uitschiet tussen de rest van de magere Nederlandse filmproduktie.

Er blijken hier ook nog goede verhalen te vertellen zijn zonder dat er meteen weer naar WO2 gegrepen moet worden.

Geen bekende soap-koppies of populaire artiesten in de hoofdrollen .... al klinken achternamen als van Heijningen en van de Sande Bakhuyzen wel weer als familie van, maakt niet uit acteerwerk is prima (paar wat houterige dialogen maar dat is eerder een gebrek aan goede dialoog-schrijvers).

Locaties, decorum en camerawerk op zeer goed niveau, goede scheerschepping en uniek voor de Nederlandse film een paar flinke disturbing dingen onder de oppervlakte: Ronny lijkt voor geen ene meter op een 14-jarige, de vreemde homo-erotische scene waar niet eerder naar gehint wordt, het vreemde gedrag van Ronny en een Nederlandse film die zowat begint met een close-up van een menselijke schedel....allemaal pluspunten.

Enne meest disturbing de broertjes uit deze film behoren inmiddels tot de rijkste Nederlanders (al is het al dan niet terecht zijn van de moord hier niet een definitief nee).

avatar van Decec

Decec

Een goede Nederlandse Thriller film...

Prima verhaal...

Wat een waargebeurd verhaal..

Prima acteerwerk...

Bekende acteur Pierre Bokma (Bloedverwanten)...

Super mooi HD kwaliteit...

Prima achtergrond geluid/muziek (Dolby Digital)...

avatar van BBarbie

BBarbie

Zelfs het gegeven dat deze film geïnspireerd is door waargebeurde feiten, kan de film niet redden. Dat komt vooral door het belabberde scenario en omdat er matig tot slecht geacteerd wordt.

avatar van scorsese

Uitstekende film waarin drie vrienden een vierde helpen onderduiken als deze een brommer heeft gestolen. Gebaseerd op een waargebeurde zaak begin jaren '60. De personages en hun onderlinge (machts)verhoudingen zijn goed en geloofwaardig neergezet. Ook als de situatie langzaam steeds grimmiger wordt. Verder een goeie casting.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Tja, ik weet het niet. Ik werd niet echt gepakt door de manier waarop het verhaal werd weergegeven. Pas vanaf het moment dat ze Ronnie vermoorden vond ik het pas spannend worden maar tot aan dat punt heb ik me best zitten vervelen. Het spel overtuigde me ook totaal niet. Behalve Ronnie, die kwam wel heel overtuigend over als mishandelde jongen die naar de rest van de wereld uithaalt en daardoor bloedirritant is voor zijn omgeving.

Het blijft voor mij wat op de vlakte. Op zich word er wel uitgelegd waarom de moord word gepleegd maar ik vind dat het behoorlijk op de vlakte blijft. Het homo aspect bijvoorbeeld. Dit is onder andere een grote reden voor de grote broer (naam even kwijt) om Ronnie om te brengen maar er word maar een seconde aan gespendeerd. Ook de mate in hoever Anton geobsedeerd was door de 2 rijke broers was wat vlak.

Alles bij elkaar vind ik het gewoon een nèt niet film.

avatar van Movsin

Movsin

Een bravo voor de sfeer van cynisme die de makers in de handeling en de acteurprastaties hebben helpen leggen.

Dit komt evenwel niet onmiddellijk tot uiting, zodanig zelfs dat in de beginne story en karakters niet bepaald aanvaardbaar overkomen.

Verandert wel naarmate de tragiek van de situatie toeneemt.

Degelijk werk.

avatar van Baboesjka

Baboesjka

• 1922 stemmen

Een redelijk interessante film. Ik vind het acteerwerk niet uitstekend en het verhaal is niet helemaal mijn ding. Soms vond ik het best spannend en het feit dat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, maakt het voor mij iets beklemmender. Een kleine voldoende (6). 3*