• 9.379.404 stemmen

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008)

Actie / Avontuur | 122 minuten

Releasedatum: 22 mei 2008

• SkyShowtime Bekijk via SkyShowtime

Plot Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

"The adventure continues..."

1957. De Koude Oorlog is op zijn hoogtepunt. Nadat hij op een afgelegen vliegveld ternauwernood ontsnapt aan een groep snode Sovjet-agenten, ontmoet de avontuurlijke archeoloog Indiana Jones de jonge, opstandige Mutt die zijn hulp nodig heeft bij een persoonlijke missie. In ruil daarvoor maakt Indy grote kans op het vinden van de Crystal Skull van Akator, een legendarisch en fascinerend voorwerp omringd door bijgeloof en gevaar. Indy en Mutt reizen naar de uithoeken van Peru, maar merken al snel dat zij niet de enigen zijn die de Crystal Skull zoeken.

Indiana Jones

Russian Suit

avatar van Albus Dumbledore

Albus Dumbledore

• 2041 berichten

Jonesy is opnieuw vermakelijk, maar legt het er vaak te dik bovenop

Ik wil ten eerste zeggen dat ik dit absoluut geen slechte film vind. Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull mag dan misschien niet zo goed zijn als zijn drie voorgangers, hij verslaat in mijn ogen nog steeds films als National Treasure, Tomb Raider en The Librarian. Ook Harrison Ford is helemaal terug, Spielberg levert weer een goede regie af en John Williams maakt prachtige muziek... maar George Lucas moet echt eens een schop onder z'n kont krijgen. Maar daar wijd ik later wat meer over uit.

De opening van de film zet de toon van het geheel goed: een 50's stijl gemixt met de lekkere Indy gebruiken - een sfeer die wat mij betreft erg goed uitpakt. Tja, ik krijg in ieder geval wel kippenvel als die jeep over die kale vlakte scheurt met een 50's muziekje eronder en in beeld de woorden: "A Steven Spielberg film".
Het eerste stuk is ook prima gedaan. Een heerlijk shot van de schaduw van Indy die zijn hoed opzet; en alhoewel niet zo goed als Dietrich uit Raiders of the Lost Ark of Elsa uit The Last Crusade zet Cate Blanchett hier een prima schurk neer; deze keer zijn de communisten de vijand van Indy ("Russians," gromt hij). Natuurlijk ontsnapt hij weer van zijn vijanden en na die heerlijke actiescènes met ontploffingen en zwepen word er nog eens een schepje bovenop gedaan wanneer Indy met een koelkast uit een kernexplosie schiet. Heerlijk over the top en typisch Indiana Jones... maar waarom... waarom vraag ik je! Waarom die fucking lelijke, CGI wangedrochten van een knaagdieren? Totaal geen toegevoegde waarde! Maar toch slechts een klein smetje op wat er gebeurd was en wat er nog gaat komen...

... want ook de rest van de eerste helft is echt goed en zakt nergens in. Shia Labeouf speelt een leuke rol als vetkuif en Harrison Ford blijkt nog prima in zijn rol van Indiana Jones te zitten, hij is ook absoluut niet te oud. Er word zoals altijd weer een nieuwe legende geïntroduceerd en de motor van het verhaal is gestart; letterlijk en figuurlijk, want die achtervolging met Indy en Mutt op de Harley Davidson is gewoonweg briljant en is een typisch staaltje Indiana Jones kunst: over the top, grappig, geweldig gemaakt en goed in elkaar gezet.

En het niveau van de film stijgt en stijgt. Indiana en Mutt zijn inmiddels in Peru aangekomen en dat is ook waar de film op zijn best is. Absoluut geen overtollige CGI en visueel is hij hier het mooist: erg sfeervol, goede cinematography en prachtige sets. In dit stuk acteert Shia Labeouf het best (daarmee doel ik op de scène waarin hij emotioneel reageert op de in waanzin gedreven Professor Oxley) en krijgen we weer een hoop raadsels, echte spanning (het stuk op het kerkhof met die rare gasten met gifpijltjes) en een paar lekkere boobytraps. Indiana Jones is back, zou je denken. Maar dan moet de film flink aan kwaliteit inleveren, want George Lucas lijkt terug te zijn van vakantie ofzo...

De communisten hebben Indy en Shia ontvoerd naar de jungle. Ten eerste begin ik nu een beetje last te krijgen van een overschot aan personages: Indy en Mutt blijven, dan zijn Spalko, haar handlanger en Mac ook weer terug en dan hebben we ook nog eens die gestoorde Oxley en daarbij ook nog eens Marion. Bovendien heeft Mac dan ook nog eens totaal geen toegevoegde waarde, vind ik de gestoordheid van Oxley een beetje een zwakke poging tot humor en alhoewel het leuk is om Karen Allen weer te zien, moet ik toegeven dat ze toch echt een beetje aan het overacteren was; ze probeerde haar emoties echt té duidelijk te maken. By the way moet ik toch wel zeggen dat de scène met Indy en Marion in het drijfzand echt helemaal top was (die slang )

Maar op de drijfzandscène na blijft de film op een duidelijk lager niveau hangen dan in de eerste helft. Een autoachtervolging in de jungle gaat van start: sorry, maar de jungle vond ik echt afschuwelijk fake en lelijk (George Lucas) en zelfs voor Indiana Jones begrippen was Shia aan de lianen (George Lucas) een beetje over the top (bovendien werd er in die scène wéér gebruik gemaakt van lelijke CGI (George Lucas)). In die sequentie gebeurt ook hét voorbeeld van een overacterende Karen Allen. Het stuk waarin eerst Marion tegen Indy zegt: "You must have had a few other girls."
Jones: "Yeah, but they al had the same problem... they weren't you."
En hoe ze dan zo idioot begint te lachen... sorry, hoor, maar een klein glimlachje had ons ook wel duidelijk gemaakt dat ze Indy eigenlijk toch wel weer leuk vind.
Afijn, de mieren-sequentie was dan wel weer goed (gore insecten zijn typisch Jones, vind ik) en de waterval-scène was ook erg leuk en lekker typisch.
En langzaam maar zeker word het duidelijk waar de film naar toe gaat: aliens. Een erg goed idee, lijkt me, dat ook goed past bij de 50's sfeer. Bovendien werden de aliens voorgesteld als een soort goden wat dan weer bij Indiana Jones past. Wij en het overschot aan (nutteloze) personages belanden in een of andere grot waar weer lekker veel boobytraps te vinden zijn. Maar helaas zijn Spalko en haar groepje hen gevolgd... en we komen terecht in een kamer met tientallen Crystal Skulls... Irina zet de Crystal Skull op het laatste alien skelet en dan... zakt de film (wéér) in niveau . Het alien gedeelte word er nu echt té dik bovenop gelegd (George Lucas) en zeker de UFO die opstijgt (George Lucas) kan gewoon niet in een Indiana Jones film. Zoals ik al zei: het alien idee is prima, maar nu gaat het gewoon echt te ver.

En de film eindigt met een afschuwelijke trouwscène tussen Marion en Indy. Ik had veel liever gezien dat Indy niet op de bruiloft was komen opdagen omdat er weer een of ander Artefect was gevonden dat hij toch veel belangrijker vind dan een of andere vrouw en bovendien komt hij op zijn volgende avontuur wel weer een lekker ding tegen .

Conclusie:
Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull laat ons weer de oude avonturen herbeleven in een hernieuwde 50's stijl die erg goed uitpakt. Jammer van het overtollige gebruik aan CGI en het alien verhaal werd er te dik bovenop gelegd. Ook waren sommige personages absoluut niet boeiend en zelfs nutteloos, en was Karen Allen een beetje aan het overacteren... echt jammer, want de eerste helft was zeker van oud Jones niveau. Maar verder levert Spielberg weer een leuke Indy film af die zorgt voor 2 uur lang vermaak.

4,0 -> 3,5 sterren.

avatar van hellblazer93

hellblazer93

Allereerst wil ik de man die de recensie hierboven heeft geschreven complimenteren. Je moet er maar net zin in hebben en er tijd voor hebben .

Mijn recensie is dan ook heel wat korter.
Maargoed.. In mijn ogen ook een prima film. Het verhaal is boeiend, Harrisson Ford zit nog prima in zijn rol als Avontuurlijke Zweepmans en de toevoeging van Motorjunk Shia LaBeouf is prima gelukt, want ook hij speelt redelijk. De oorspronkelijke Indy-sfeer zit er nog redelijk in, maar is toch afgezwakt t.o.v. de eerste 3 films. Ook goede muziek weer en een aantal zeer leuke scenes. De reuzenmierenscene was ook een van mijn favorieten. Ook Oxley was af en toe grappig. Bij het drijfzand ook.
Indy: Help! Call for Help!
Ox: Help! Help!,
En dan komt ie terug met de Russen en legt ie het er nog even dik bovenop: Help...
Ook genoeg over-the-top stukjes. Maar dat maakt hier weinig uit, want het is tenslotte een Jones-film.
3.5* heeft 'ie toch wel verdiend.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Leuke film van Indiana Jones. Het is toch wel weer een behoorlijk tijdje geleden dat ik de vorige Indiana Jones-films gezien heb dus dacht ik dat het tijd werd om de vierde eens te kijken. Hij haalt het bijlange niet bij de eerste delen, maar het was wel een enorme leuke film. Harrison Ford weet na al die jaren toch nog steeds een geweldig personage neer te zetten maar ook de rest van de cast deed het erg goed, en ook de soundtrack van John Williams is geweldig. Het einde had nog wat meer spanning mogen hebben dan hij al had en het is soms allemaal wat té overdreven, maar ik ben toch zeer tevreden hiermee.

avatar van ®Tc

®Tc

De eerste drie delen lagen ook niet meteen in de lijn van smaak. Allemaal iets teveel kinderavontuur i.p.v. actie, teenkrommende humor en een vreselijk aandikkend sfeertje en score. Maar ja, zo goed als ik ben (of naïef, maak ervan wat je wil) blijf ik alles en iedereen maar kansen geven. Dus mocht de dvd van The Kingdom of the Crystal Skull de dvd-speler in.

Enja dan blijkt Spielberg dezelfde ingrediënten als voorheen te gebruiken en weer smaken ze niet bij mij. Het probleem met het té aangedikte score blijft tegenover vorige delen al is ze minder aanwezig, maar alles dik op kloppen, ik blijf er geen fan van. Als er dan ook nog eens 50s rock n roll onder vechtscènes en achtervolgingen geplaatst wordt versta ik er al helemaal niks meer van. Camerawerk zat wel goed. Enja het avontuur? Ze moeten het weer zo ver drijven (dat lachwekkend alien-plot). En de humor is nogal altijd even belachelijk als voordien, zo van die typische Hollywood pulp (Rustig wat feiten liggen opsommen terwijl je in het drijfzand zit, ijskastscène (Kan iemand me vertellen waarom die erin zat?) ).

Harrison Ford helpt er ook niet aan. Voor velen is hij zowat de plaatsvervanger van god op deze planeet maar ik blijf hem maar een 3de rangs acteur vinden. Veel te houterig in de omgang, de one-liners komen te geforceerd over en nu hij de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt helpt het Jones ook niet vooruit. Rambo ging het veel beter af in zijn vervolg. Verder nogal opvallend dat Shia LaBeouf eerder Fonzie terug tot leven brengt i.p.v. een personage neer te zetten , al gaat Fonzie weg in de jungle en komt LaBeouf zijn personage boven.

Pluspunten? De actie is komt beter over dan in de eerste twee delen en met Cate Blanchett en de communisten heb je altijd wel leuke bad-guys. Ohja, en de 2 uur tikt goed weg.

Soit, alles bij elkaar komt The Kingdom of the Crystal Skull er met een lichte onvoldoende vanaf. Wat ik niet echt begrijp is dat de fans van Indiana Jones zo een kritiek hebben op deze film want het zijn allemaal dezelfde ingrediënten als voordien. De special effects, tja... onvermijdbaar voor 2008, wees al blij dat er geen auto-haalt-heli-neer-toestanden inzitten . En tegenover het verschrikkelijke Temple of Doom blijft dit een verbetering maar er bestaan veel betere en veel vermakelijkere actiefilms imo.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Een flinke portie suspension of disbelief is vereist om de talloze plotholes te negeren. Gelukkig hebben we het hier over Indiana Jones, een vat vol wijsheid en door een zeer vitale Harrisson Ford gespeeld wordt. Hij doet het met verve hoor! De actiescenes zagen er ook prachtig en spannend uit! Dan was er ook nog het fel bekritiseerde einde, maar ikzelf vond het niet zo heel erg dramatisch slecht. Al met al één van de betere delen uit de Indiana-Jones-serie

avatar van Minotaures

Minotaures

Na het hele Idiana Jones quadrilogy te hebben gezien, blijf ik het 3de deel het leukst vinden.

Deze was ook een vermakelijke avonturenfilm, maar daar bleef het bij. De achtervolging (zoals in elke Jones-film) waren wel goed, actie die erin zat ook goed. En af en toe iets komisch, als voorbeeld het caféscène, waar de 'vetkuifen' tegen de 'high school'-ventjes op de vuist gingen.

Natuurlijk dat ''baas'' gevecht had ook een lekkere locatie; zo tussen mensenetende mieren. Wat een gruwlijke dood lijkt mij dat.

Ook hier waren de valstrikken in de Azteekse tempel te pruimen. En dat legende van dat skelet vond ik niet zo interessant en vond 't einde maar een beetje jammer. Zoiezo zijn de Jones films niet realistisch maar dat einde met al die skeleten en de ruimteschip en een andere dimensie, etc. etc. was beetje teveel van 't goede.

Toch wel (hopelijk) een echte sloteinde dat Jones met zijn oude side-kick Marion trouwt. Tenzij ze andere delen gaan maken met Labeouf als de nieuwe Jones.

Wel een beetje op de niveau van deel 2: een magere 3tje voor een vermakelijk avond.

avatar van Q Jones

Q Jones

Tijdje geleden herzien, en ik snap eigenlijk niet waarom er over deze film zoveel gezeurd werd. Oke hij het verhaal is over de top maar dat neemt niet weg dat dit heerlijk popcorn vermaak is.

Ford is ook weer geweldig en hij schitterd weer als vanouds. Wat ik altijd belangrijk vind bij een Indie film is de humor en die is hier ook heel goed aanwezig. De actie scenes zien er goed uit.

Kortom wat wil je nog meer, voor een avondje vermaak is dit een prima film die zich wel degelijk kan meten met zijn voorgangers.

avatar van scorsese

Uitstekende avonturenfilm. Ondanks dat er bijna 20 jaar tussen deze en de vorige Indiana Jones zit, valt deze zeker niet uit de toon. Alle ingredienten zijn aanwezig: spectaculaire scenes, avontuur, humor en de onmiskenbare tune van John Williams. De acteurs hebben zichtbaar plezier met hun rollen, en ook leuk om Karen Allen weer terug te zien.

avatar van Decec

Decec

Ik vond een leuke avonturenfilm...
Ik kan niet tegen mieren, die had ik zo vaak gezien over de duizende mieren.. die neemt alles mee of eet op..
Acteur Harrison Ford speelt goed, maar hij is geen jong meer...68 jarige leeftijd en hij heeft één oorbel... zag ik op zijn foto..via idmb.
Het is wel leuk voor bekende acteur John Hurt speelt ook goed..
Prima! 4 sterren, cijfer 8 !

avatar van david bohm

david bohm

Infantiele Indiana Jones die de voorgangers uit de reeks en zichzelf te schande maakt.

De heren Spielberg en Ford et al. leveren een passieloos product af. Na een poosje ben ik de tel kwijtgeraakt van uitgestorven talen die onze held herkent en beheerst. De special effects waren ook niet best.

Ongetwijfeld is er aardig verdiend aan dit product van de lopende band wat vast ook de enige reden is van het bestaan van deze film.

Anderhalf sterretje

avatar van Lennert

Lennert

Begon wat matigjes, maar eigenlijk is de film vanaf het moment dat LaBeouf zijn entree maakt gewoon prima oldschool vermaak. Goed, er zitten wat computer-effecten in en vanzelfsprekend is het allemaal zeer onlogisch en onrealistisch, maar ik hoop dat men niet vergeet dat deze serie nooit bekend heeft gestaan om zijn realisme. De uitgerukte kloppende harten, snel verouderende en smeltende nazi's etc. waren wel logisch? Nee, ik heb gigantisch genoten van dit deel, mede door de uitstekende cast (leuk om Karen Allen ook weer terug te zien) en de nimmer aflatende actie en vrolijkheid.

Verscheidene malen heb ik goed kunnen lachen: zo'n scene als waar Indy en Marion in het drijfzand zitten en zij hem vertelt dat Mutt zijn zoon is of de prachtige discussie in de achterbak van de vrachtwagen. Qua actie is het niet allemaal even echt, maar de achtervolging door de jungle was toch echt topwerk. Fijn ook om te zien dat Ford met zijn 60+ leeftijd nog steeds in staat is om cool over te komen en nog wat knokwerk op zich te nemen.

Gelukkig zat er ook nog wat typische Indiana Jones 'hardheid' in, zoals een soldaat die krijsend een mierennest in werd getrokken en was er gelukkig als mensen geraakt werden bloed te zien zodat het niet compleet onrealistisch was. Qua script deed het voor mij weinig onder voor de eerdere delen, helemaal als ik het moet vergelijken met het in mijn ogen vele malen mindere Temple Of Doom, slechts de scene waarin Mutt met de lianen slingert was iets teveel van het goede.

Fijn compromisloos vermaak gesitueerd in de jaren '50. Zuurpruimen mogen haten wat ze willen, ik heb er gruwelijk van genoten.

avatar van tristanrc1

tristanrc1

Een gedurfde film, ik waardeer Spielberg dat hij eraan begonnen is. Te verwachten dat zo'n film natuurlijk veel kritiek krijgt als zo'n iconisch personage een comeback maakt. Harisson Ford is immers ook al 65... Gelukkig past de hoed hem nog perfect! Hij acteert weer zoals in 'Raiders' met zijn droge humor en stoere imago. De science fiction (weer zo'n gewaagde stap van Spielberg) draai in de film is niet storend, het past zelfs goed bij een 'Indy' film. Ook is het typerend voor Spielberg omdat hij zelf het best is met het sf genre, denk aan 'E.T.' en 'Close Encounters of the third kind'. Daarnaast vind ik de knipogen naar 'last crusade' erg leuk, en daar bedoel ik de vader-zoon relatie mee. Toch haalt 'Skull' niet het niveau van de ouwe trilogie, omdat de film soms nogal overdreven aandoet, slapstick zelfs, zoals de mier scene die zo uit een 'The mummy' film zou kunnen komen. Maar dat bederft de plezier van de film niet en ik ben dan ook blij met Karen Allen als Marion (een oude vlam) en Shia Labeouf als de rebelse Mutt Williams.

avatar van DonPeliculón

DonPeliculón

Ondanks dat deze Indiana Jones-film over het algemeen niet heel goed werd ontvangen en ik hem zelf ook de minste van het huidige kwartet vind, heb ik me toch uitstekend vermaakt. Alle ingrediënten voor een goede avonturenfilm zijn weer aanwezig: een leuk verhaal, mooie locaties, actie en spanning, humor en de goede muziek van John Williams.

Harrison Ford speelt Indiana Jones weer met verve, leuk is ook dat Karen Allen uit de eerste film terugkeert. John Hurt blijf ik een fijne acteur vinden die een leuke rol speelt hier en ook Shia LaBeouf, Cate Blanchett en Ray Winstone doen het prima. En Jim Broadbent heeft nog een klein rolletje, wat een heerlijke acteur blijft dat ook.

De minste van de vier, maar nog steeds een goede avonturenfilm.

avatar van K. V.

K. V.

Goh, 'k vond het toch geen slechte film hoor. Alle vertrouwde elementen van een avonturenfilm zaten in deze film: jungle, gevaarlijke beesten (die prairiebeesten hoefden voor mij wel niet), tempels, oude stammen, ...

De andere films van Indiana heb 'k eigenlijk al een tijdje niet meer gezien, dus wist 'k er eigenlijk niet meer van.

Het einde vond 'k ook niet echt teleurstellend, want je kon het toch al zien aankomen in het begin.

Een leuke avonturenfilm, verstand op nul en genieten.

Drakerig.

De originele Indiana Jones film hebben me nooit veel gedaan, was op zich wel benieuwd wat Spielberg met deze modernere update zou aanvangen. Niet veel zo blijkt.

De film speelt zich niet alleen af in de jaren '50, de visuele stijl deed me er ook een beetje aan denken. Felle, sprekende kleuren en neppe effecten. Vooral bij dat laatste weet ik nu niet of het gewoon technische incompetentie was of stijlkeuze. De beginscene bij het douanepostje is zo onnodig dat het mij vooral een stijlkeuze leek, maar de gehele achtervolging in het bos lijkt me dan weer gewoon barslecht uitgevoerd.

Maar dat is verre van het grootste probleem van de Indy. Zoals steeds vind ik vooral de actiescenes enorm duf en ongeïnspireerd. Ze zijn traag, voorspelbaar, uiterst plastiek en onspannend. Ik begrijp dat het wat ludieker moet zijn, maar ook dat komt compleet niet uit de verf, het enige wat in deze film overleeft is de kitsch.

Ford zelf moet dit trouwens ook niet meer doen. LaBeouf was een enorme miscast voor deze rol maar hij houdt zich nog steeds beter staande dan de pafferige Ford. Ook de rest van de cast loopt er maar kleurloos bij.

Mnee, een kinderfilm voor fans van het origineel, al denk ik (zeker na wat reacties doorgelezen te hebben) dat de film ook daar niet echt in slaagt. Ik vond het in ieder geval ouderwets vreselijk, blij dat dit soort platte avonturenfilms nagenoeg uitgestorven zijn.

avatar van john mcclane 2

john mcclane 2

door de film the last crusade was ik zeer geboeid.

en de eerste keer dat ik dit deel in de bios zag heb ik me goed vermaakt.

de tweede keer stoorde somige dingen wel,de cliche's en soms voorspelbaar.

maar het is geen slechte film,wel de minste van de vier.

waarom mensen zich ergerden aan het indo meet aliens is me een raadsel

lucas en spielberg hebben het grootste deel van hun carierre alians in hun films verwerkt dus waarom indie niet?

bovendien hadden ze feiten en fictie goed door elkaar en zit er zeker een deel van een soort archealogische verhaal achter.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Met gemak het slechtste deel uit de Indiana Jones serie. Alles gaat van de hak op de tak en dat werkt niet mee aan een leuke sfeer. Het ene moment zit je in een saaie loods (die er in deel 1 nog zo vet uit zag) en opeens zit je midden in een dorpje dat gebombardeerd moet worden. Ford is duidelijk oud geworden. Shia LaBeouf is een matige toevoeging. In dit deel zitten misschien wel meer clichés als in deel 1 t/m 3 samen. Wat ik ook slecht vond was dat de actie er hier nog veel slechter uitzag als in voorgaande delen en die zijn zo'n beetje 20 jaar ouder!

Het was ook geen totale bagger. Het blijft Indiana Jones en Spielberg weet er nog wel wat leuks van te maken. Ik heb mij in het begin wel vermaakt maar het werd steeds minder en tegen het einde aan kon ik mijn aandacht er al bijna niet meer bijhouden. Toen die UFO opstoog kon ik wel weer janken

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Niet te vergelijken met de Indiana Jones films uit de 80er jaren. De professor is 30 jaar ouder geworden, maar als hij zijn hoed opzet is hij wel weer als vanouds De jonge avonturier Mutt (Shia LaBeouf) vind ik een beetje een miscast, hij heeft geen (stoute) charme zoals Indiana. Shia komt in andersoortige rollen beter tot zijn recht, vind ik.

Gedrag en dialogen zijn voor mijn gevoel ook al wat versimpeld (popi-jopi taal) in deze Indiana Jones. De actie mag er wél zijn en later wordt het verhaal veel meer onderhoudend, doch niet echt mijn smaak. Qua effecten is nu meer mogelijk, maar dat is geen garantie voor betere of leukere cinema.

avatar van Eraser2

Eraser2

Eindelijk gezien en toch lichtelijk teleurgesteld.
Laat ik vooropstellen dat ik het erg gaaf vind dat Ford terugkeert in de rol van Jones, hij is nog net zo grappig als in de vorige drie delen. Ook het leuke bijrolletje van Marion Ravenwood vond ik een leuke verrassing. Bovendien kent de film een aantal sterke knipogen naar de vorige films.
Het verhaal vond ik echter vies tegenvallen. Het begint allemaal nog wel aardig, de belachelijke koelkast scène buiten beschouwing gelaten, het verhaal wordt goed opgebouwd en Jones kan lekker de archeologische onderzoeker uithangen. Echter vanaf het moment dat ze worden gevangen genomen door de vijand gaat het allemaal wel heel erg over the top. Ik heb geen probleem met overdreven actie scènes, maar het ging hier toch wel heel erg ver. Jones Jr. die al zwaardvechtend in de split zijn 'zaakje' probeert te beschermen tegen boomstronken e.d. nee dat gaat er bij mij niet in. Het vader/zoon plotje is me allemaal ook wat te makkelijk. Daarover gesproken, ik vind het verschrikkelijk dat deze bijrol wordt neergezet door meneer LaBeouf, wat een pijnlijk slechte acteur is dat toch erg zonde dat hij gecast is in nota bene een legendarische filmserie die de Indiana Jones serie toch zeker is.

Al met al kan ik me ergeren aan de overdreven actie, maar het is wel kundig in beeld gebracht. Dit gecombineerd met het feit dat we het toch hebben over een Indiana Jones film met alle karakteristieke trekjes inbegrepen komt mijn cijfer toch nog uit op een goede voldoende.

avatar van frolunda

frolunda

Gisteren weer eens gezien en ik moet zeggen (als je het allemaal met een korreltje zout neemt) het blijft een heel vermakelijke film.Zeker niet de beste uit de serie maar stukken beter als 95% van alle avonturenfilms van de laatste 10 jaar.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Redelijke en vermakelijke film die het voor elkaar krijgt om een beetje het bekende Indiana Jones sfeertje op te roepen (al had ik soms het idee naar een Dan Brown-mystery te kijken). Aardige actie en typische locaties maar het had soms wel wat spannender gemogen. Sommige senes duren wel érg lang, vooral de auto-achtervolging door het woud. En de aliens-achtergrond tja, kon er niks mee.

avatar van baspls

baspls

Goede film! Wel heel erg jammer dat vertrouwde gezichten als Sean Connery, Denholm Elliott en John Rhys-Davies er niet meer inzitten. Maar gelukkig komen John Hurt en Cate Blanchett erbij. en Karen Alan komt weer terug. Mooie en goed gemaakte film wel bagger effecten en een totaal anders sweertje als de andere Indiana Jones-films. Goed Verhaal, Slechte Effecten, Goed geacteerd, Goede muziek en redelijke opname locaties.

avatar van VincentL

VincentL

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

De laatste film in deze quadrilogie. Het duurde even voordat hij er was. Hij was destijds nog groots op het nieuws aangekondigd kan ik mij herinneren. Voor mij hebben er echter maar een paar dagen tussen deel 3 en deel 4 gezeten. Ik was even verzadigd met Indy en zijn crew, zoals ik wel vaker heb met reeksen. Weer staat Spielberg aan het roer. Wordt de film een Titanic of gaat het grootse wateren succesvol bevaren?

Spielberg probeert voor de 4e maal zijn publiek te verzadigen. Avontuur en een snufje SF is het concept geweest van alle 3 de films, dus waarom hier ook niet? Een goed verhaal, daar zou hij mee moeten beginnen.
Helaas ontbreekt dat hier. Het verhaal is wel leuk en avontuurlijk, het ontbreekt alleen aan een goede uitwerking. Het begin is weer matig. De Russen weten geen enkel moment hetzelfde gevaar en spanning uit te stralen als de Nazi's. Een mysterieus begin, dat zeker, maar niet heel sterk. Spielberg had het concept van de andere films gewoon weer moeten naleven. Op een paar ongeloofwaardige achtervolgingen na weet het nauwelijks te boeien
Net als in deel 1 is ook hier het verloren voorwerp snel in handen. Voor mij te snel. Het enige wat daarna nog volgt zijn achtervolgingen. Leuk in het begin, maar 2 uur hetzelfde zien is niet heel plezant.
Het einde weet boven alles uit te steken, en dan niet in heel positieve zin. Het is avontuurlijk en er zit af en toe zelfs een vleugje spanning in, maar het is zo slap en ongeloofwaardig. Waar je in deel 1 t/m 3 een beetje inbeeldingsvermogen nodig had, moet je hier je hele fantasie op hol laten slaan. Na Alien vd Predator hebben we nu Alien vs Indiana Jones.

Kan iemand mij trouwens het volgende verklaren:
Aan het begin zoeken de Russen een voorwerp dat metaal naar zich toe trekt. Ze vinden dit in een van de dozen. Na meerdere aanwijzingen blijkt (volgens mij) dat het om een zilveren schedel ging. Indy en Mutt vinden echter ook in het Spaanse graf een schedel. Dan zouden er dus twee moeten ontbreken toch? Er mist in de gouden kamer echter maar één schedel. Ben ik nou gek of wat?

Harrison Ford kruipt weer in de rol van Indy. Ik heb het nu wel gezien met die man. Waar in deel 1 t/m 3 zijn flauwe humor nog wel een beetje weet te boeien heb je het nu allemaal wel weer gezien. Hij weet nauwelijks memorabel te presteren in deze film. Povertjes.
Cate Blanchett en Shia LaBeouf zijn als vijand en vriend ook niet goed te noemen. Blanchett is een slappe vijand. Ze weet geen enkele keer echt overtuigend over te komen en ze speelt zo cliché als wat. Slecht eigenlijk gewoon. LaBeouf hadden ze in zijn geheel kunnen schrappen. De vader-zoon relatie wordt bijzonder slecht ingeleid en daar spelen zowel Ford als LaBeouf zeer slecht op in. Geen enkel moment zie je diepere emotie, schok of verbazing. Niets!!
Alen zeg ik al niets over, die was in deel 1 matig en hier doet ze het niet beter.

Zoals alle Indy films ziet het er goed uit. Mooie oerwoud scènes en de Maya-tempels zien er mooi uit. Ook het oude muziekje is weer van de partij, dat heb je nu ook wel gehoord.

Ik twijfel nogal bij deze serie. Waar 1 en 3 als een huis stonden storten 2 en 4 onder hun eigen fundering naar beneden. Het was gewoon niet goed eigenlijk. Toch nog een beetje vermakelijk en beter dan deel 2. Ik kom dus op een voldoende.

avatar van AGE-411

AGE-411

Ik zal direct met de deur in huis vallen, en beginnen met hetgeen waarmee ik het vorige deel af sloot:
Aangezien Indiana Jones in het vorige deel van de Heilige Graal dronk, is hij onsterfelijk. Hierdoor weet je op voorhand dat Indiana Jones in deze film normaalgezien niet kan sterven. Niet dat de scenaristen daar aan zouden gedacht hebben, maar toch vind ik het vermelden waard.
Het toont wel weer aan hoe zwak de verhaallijn in de Indyreeks wel is. Als ik Indiana Jones was, dan zou ik niet meer rennen voor bad guys of reuzemieren.

Maar toch: Naar Indiana Jones standaarden was deze film vrij goed. Desalniettemin zal hij er toch niet in slagen de helft van de punten binnen te halen. Men heeft nog een lange weg af te leggen.

Die goede punten heeft de film vooral te denken aan het verhaal. Het is gewoon veel interessanter dan bij z’n voorgangers. Ik zat helemaal niet te wachten op hetzelfde standaardverhaaltje (waarbij men enkel de nazi’s verving door Sovjets). De theorie dat aliens de mensen hielpen om samenlevingen op te bouwen is veel interessanter dan alles wat we al in Indiana Jones te zien kregen. Ik vind dat naast de genreaanduiding “Avontuur” ook “Mysterie” wel op z’n plaats is.

De actie is veel beter dan in de vorige delen. Het ergerlijke slapstickgedoe is compleet verdwenen, en er word hier en daar een aardig potje gevochten.

De nieuwe horde acteurs (Vrouw en kind) kennen vooral veel dieptepunten. Al hun bewegingen zijn voorspelbaar, en alles is overladen met de nodige cliché’s. Maar het kon natuurlijk veel erger … (speaking of which: Waar zijn die vrouw en dat Aziatische knulletje uit het 2de deel heen?).

De film is natuurlijk nog steeds rijk aan facepalm-momenten, maar het absoluut dieptepunt in deze film (en de hele reeks) is de tarzanscéne. Ik heb veel ongeloofwaardige situaties gezien in de vorige delen - Tel er maar het aantal ’s op na – maar dit slaat echt alles. Het is nauwelijks met woorden te omschrijven hoe slecht dit is.

Geeneen film uit deze reeks heb ik ooit inspanningen zien leveren om uit het moeras der hollywoodcliché’s te ontsnappen. Meer nog: De film lijkt er zich nog eens extra in te rollen.
Het is wel grappig dat ik dit deel net het beste deel uit de reeks vind. Elke deel van Indiana Jones vind ik net iets beter dan z’n voorganger… Misschien komt er dan ooit nog een deel die wel de helft krijgt?
Een gulle 2,0*

avatar van Insignificance

Insignificance

Een typisch Indiana Jones filmpje. Als liefhebber van de eerste drie delen zou deze er dan wel redelijk vlot in moeten gaan, maar daar komt om een of andere reden niet zo gek veel van terecht. Ik zie de charme, drive en bevlogenheid nog wel, maar ik ervaar het niet meer als zodanig. Deels een ongrijpbare factor.

Maar het heeft, vermoed ik, ook iets te maken met het gat tussen deze en de vorige. Dit vierde deel komt te laat. Ford doet het nog wel leuk, maar op deze leeftijd had hij het stokje al moeten hebben overgedragen. Een rolletje dat meer in de richting gaat van Connery's eerdere bijdrage was passender geweest.

Ook voor film heeft de tijd niet stilgestaan. Waar Indy groot werd in een wereld van handvaardigheid, om het zo maar eens te zeggen, is het nu ineens vergapen aan de wonderlijke resultaten van de computer. Zoiets kan op zich best iets leuks opleveren, maar binnen Indy's universum is de stap te groot.

Kon me in ieder geval niet aan de indruk onttrekken dat een geleidelijk proces van dat soort veranderingen de franchise beter had gedaan. Wat je nu krijgt, is een hedendaagse actie en avonturenfilm die desperate pogingen doet om het ludieke sfeertje van weleer te behouden. Het werkt maar mondjesmaat.

avatar van John Barry

John Barry

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull is een film die af en toe redelijk vermakelijk is, maar deze film is niet bijster goed.

Er wordt in deze film redelijk geacteerd. Harrison Ford zet weer een goede rol neer als Indiana Jones. Ford is wel wat ouder geworden maar dat maakt eigenlijk helemaal niks uit. Ford doet het weer fantastisch. De rest van de cast doet het aardig maar naast Ford blijft niemand je echt bij. Shia LaBeouf als Matt doet het aardig. Cate Blanchett zet een leuke schurk neer, al moet ik zeggen dat Blanchett beter kan acteren dan we in deze film te zien kregen. Karen Allen tot slot acteert ook aardig in deze film. Als je het acteer werk zou moeten becijferen op een schaal van 1 tot 10 dan scoort Ford rond de 9 en de rest van de cast scoort rond de 6.

Nu we toch cijfers aan het geven zijn. De muziek van John Williams geef ik een 6,5 . Williams doet het niet onaardig maar de beste man kan echt wel beter. De muziek bij deze film is niet slecht maar Williams is wel bij deze film op de automatische piloot bezig.

Als ik nu ook de special effects moet becijferen zou ik op een 6 uitkomen. Eigenlijk een beetje het zelfde verhaal als de muziek. De special effects zijn niet slecht maar echt uitmuntend zijn ze ook niet. Vooral aan het einde van de film vond ik dat de special effects wat beter konden.

Aan het begin van de film zonk de moet me toch een beetje in de schoenen. Indiana Jones films moet je met een korreltje zout nemen. Maar de scene dat Indiane Jones een kernbom overleefd door in een koelkast te zitten vond ik belachelijk. Deze scene sloeg nergens op en ik had toch een gevoel van: filmmakers nu gaan jullie toch een beetje te ver, dit is toch te veel van het goede. Ik hoopte dat de filmmakers dit niet te vaak zouden doen. Maar helaas. Later in de film overspelen de filmmakers nog een keer hun hand door Matt als een soort tarzan aan de bomen te laten slingeren. Deze scene was ook wat teveel van het goede. Niet veel later gaan de filmmakers voor de derde keer de mist in bij de scene met de watervallen. We varen met een boot 3 enorme watervallen af en de passagiers van de boot hebben geen schrammetje opgelopen.

De actie scènes waren wel aardig en vermakelijk. Toch kwamen de actie scènes een beetje inspiratieloos op mij over. Geen enkele actie scene blijft je echt bij. De beste actie scene is de achtervolging in de jungle. De zelfde scene waar Matt Tarzan imiteert. Maar los daarvan hebben we te maken met een aardige actie scene. De scene met de mieren vond ik overigens ook wel geslaagd. De actie scènes zijn dus wat inspiratieloos maar ze zijn niet slecht en ook best wel vermakelijk. Maar je hebt niet als je de actie scènes ziet dat je wow zegt. De actie scènes konden beter.

Wat ik goed vond aan deze film was het mysterieuze. De Indiane Jones films hebben me aangetrokken door het mystieke. En op dit vlak stelt de film niet te leur. De buitenaarde wezens waren leuk verzonnen. Dat schedel dat Oxley gek maakt is fantastisch verzonnen. De scene dat Jones zoekt in graf waar dat schedel ligt en de scene in de tempel van El Dorado zijn erg goede scènes en behoren tot de hoogtepunten van de film.

Het verhaal is zeker vermakelijk en het mysterieuze gedeelte is goed verzonnen. Maar de vader en zoon relatie tussen Jones en Mutt komt dan weer totaal niet uit de verf. Het script biedt bijna geen echte vader en zoon momenten. Er wordt gewoon erg weinig gedaan met dit aspect van het verhaal. Jammer.

Nog een minpunt wat betreft het verhaal. Aan het begin van de film krijg je als kijker te zien dat de FBI Jones wantrouwt. Jones is misschien wel een communist. Jones wordt om deze reden ook op verlof gestuurd van zijn baan als leraar. Echter om de een of andere reden doen de filmmakers verder in de film niks met deze verhaallijn. Zonde. Er lijkt in de film een mooie verhaallijn te ontstaan, maar vervolgens wordt er niks mee gedaan.

Het tempo van de film ligt te hoog. Bij deze film heb je niet het gevoel dat het allemaal te langdradig is. Je hebt meer het gevoel dat het allemaal wat de snel gaat. Er gebeurt zo veel in een korte tijd, dat je als kijker af en toe wat behoefte krijgt aan rust. De film had wat meer rust momenten mogen hebben om de kijker wat op adem te laten komen.

Al met al is deze 4de Indiana Jones film een niet al te beste film. Spielberg had het bij drie Jones films moeten laten. De Jones films in de jaren 80 waren beter. De film makers komen met een verhaaltje aanzetten dat op zich aardig is. Maar het verhaal wordt niet goed uitgewerkt ( vader – zoon relatie ). En het verhaal laat kansen liggen ( FBI die Jones wantrouwt ). Over het geheel genomen vindt ik het verhaal van deze Jones film dan ook onvoldoende. Actie scènes zijn vermakelijk maar ook vrij inspiratie loos en de actie scènes zijn ook weer niet super goed. En een paar keer in de film overspelen de filmmakers hun hand ( o,a atoombom scene ). Special effects en muziek zijn aardig maar het kon beter. En naast Ford geldt dat ook voor het acteer werk. Het is bij deze film allemaal middelmatig tot gewoon slecht. Toch weet deze film ,onder andere door de nodige humor, de kijker te vermaken en deze film kijkt makkelijk weg.

2 sterren voor deze film.

avatar van lars-pixar

lars-pixar

'Verschillende delen, verschillende meningen, helaas beviel niet elk deel van de filmreeks even goed'

Vijf jaar geleden heb ik de film voor het eerst gezien, nu heb ik 'Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull' weer bekeken als afsluiter van de trilogie, die ik vorige maand voor de eerste keer bekeken heb.

Waar ik bij de eerste drie delen mijn aandacht niet goed bij kon houden, wist ik dit wel te houden bij dit deel, terwijl ik dit vierde deel weer heel erg nep vond, als ik eerlijk mag zijn.

Er zitten zo veel ongeloofwaardige momenten in, dat dit gewoon ging opvallen, maar gelukkig niet irriteerde, heel de film vermaakte mij gewoon prima.

Maar neem bijvoorbeeld het einde waar ze op een berg staan te kijken hoe een soort van ufo (zal ik wel niet goed verwoord hebben) tot leven komt, vooral dat kwam voor mij over als science fiction.

Het avontuur zat er weer volop in en gebeurde genoeg om geboeid te blijven, maar hoe kan dit nou, de eerste drie delen zaten toch ook vol met avontuurlijke momenten.....

Zelf denk ik dat het ligt aan de tijd waar deze film in is gemaakt, het is misschien wat moderner neergezet.

Ik vindt het erg jammer dat de Indiana Jones films bij mij verschillend overkomen, het eerste deel zag ik echt door de vingers en ging er nog wel mee door en het tweede deel was opeens weer spannend en kreeg dan ook vier sterren, maar daar in tegen was het derde deel gapend saai....

Zal ik de film reeks op dvd houden in mijn collectie om later nog eens terug te kunnen kijken??

avatar van rcuppen79

rcuppen79

Indiana Jones is en blijft één van mijn favoriete filmkarakters. De oude trilogie heb ik talloze malen met veel plezier bekeken en sinds midden jaren 90 keek ik dan ook reikhalzend uit naar een vierde deel. Tijdens het lange wachten heb ik mijn honger gestilt met het lezen van diverse Indiana Jones-boeken, alsmede het bekijken van de saaie tv-serie Young Indiana Jones. In de tussentijd verschenen er enkele boeiende Indiana Jones-klonen (o.a. The Mummy), maar in 2008 was het na lang wachten dan eindelijk zover: de vierde Indiana Jones-film verscheen eindelijk in de bioscoop.

Samen met 3 vrienden (die ook alle drie Indiana Jones-fan waren) ging ik de film bekijken in de bioscoop en toen we na 2,5 uur buiten kwamen, moet ik bekennen dat geen van ons echt onder de indruk waren van de film die we zojuist gezien hadden. Nergens bespeurde ik de charme van de originele trilogie en ik heb me kapot geërgerd aan de vele CGI-effecten die veel actiescènes behoorlijk verpestte. Als voorbeelden noem ik de scène waarin Shia Labeouf als een soort Tarzan via lianen door de jungle slingert, of de inmiddels veelal bespotte scène met de ijskast. Ook het einde van de film vond ik zwaar teleurstellend.

Op papier zag het er allemaal indrukwekkend uit: Ford keerde terug als Indiana Jones, evenals Karen Allen als Marion Ravenwood (toch wel de leukste love-interest van Indy). In de bijrollen spelen veteranen als John Hurt en Jim Broadbent en daarnaast speelt ook één van mijn favoriete acteurs (Ray Winstone) mee in deze film.

Waar ging het dan toch fout: wellicht omdat de film veels te overdreven is. De stunts zijn ongeloofwaardig, Cate Blanchett acteert ook behoorlijk over-the-top en had beter gepast in een aflevering van Allo Allo. Eigenlijk is deze hele film een beetje over-the-top.

De vorige Indiana Jones-films namen het zeker niet al te nauw met de geloofwaardigheid (met name deel 2 en 3), maar dit vierde deel schoot in mijn ogen iets te ver door.

avatar van IH88

IH88

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

Dit vierde deel is naar mijn mening een beetje ondergewaardeerd. Zeker, de magie van Raiders en The Last Crusade komt nergens tot leven maar tot tweederde van de film is dit deel een spetterend avontuur vol met kleurrijke personages en sterke actiescènes.

Het is een goed idee geweest van Spielberg om Indiana Jones te laten strijden met de Russen en vanaf het begin met de scènes in de woestijn zit je gelijk goed in het verhaal. De vele knipogen naar de vorige films zijn leuk gedaan en de jaren 50 sfeer wordt ook goed gevangen door Spielberg en co. Het probleem van dit vierde deel zit hem in het script. Het verhaal rond een kristallen schedel met hoog magnetische eigenschappen wordt niet goed uitgewerkt en is niet interessant genoeg. De spanning is ook ver te zoeken omdat de Russen onder leiding van Irina Spalko (Cate Blanchett) op geen enkel moment dreiging uitstralen en een waardige tegenstander voor Indiana Jones en zijn groep vormen. Het bovenmatig gebruik van CGI in de actiescènes is ook niet bevorderlijk voor de spanning want het ziet er eerder mal en gekunsteld uit dan dat je op je puntje van je stoel zit. Toch is het allemaal erg vermakelijk totdat het laatste gedeelte aanbreekt in de tempel van El Dorado. De film vliegt hier helemaal uit de bocht maar erger nog, de spanning is helemaal weg omdat het Indiana Jones veel te makkelijk wordt gemaakt. Gelukkig is Harrison Ford ook op zijn oude dag nog steeds in topvorm en hij heeft een goede chemie met Shia LaBeouf. LaBeouf doet het uitstekend en als dan ook Karen Allen opduikt kan het feest helemaal beginnen. Ray Winstone en John Hurt waren een stuk minder alhoewel Winstone nog een aantal aardige momenten had. Kingdom of the Crystal Skull haalt nergens het niveau van Raiders en The Last Crusade maar een amusante avonturenfilm is het zeker geworden.

avatar van TMP

TMP

De eerste drie Indiana Jones films uit de jaren '80 kan ik wel waarderen. Deze film slaat de plank echter volledig mis. Het plot is waardeloos. Een onsamenhangend verhaal met een ontknoping waar zelfs aliens aan te pas komen. Ook de vader/zoon verhaallijn en de bruiloft van Indiana Jones aan het einde is tenenkrommend. Er wordt nog een stel Russen in het verhaal betrokken, die echter zo stereotype worden neergezet dat hun aanwezigheid totaal geen indruk maakt. De actiescènes zijn voorspelbaar en zien er vaak niet eens goed uit. Voorts is het acteerwerk ver onder de maat. Harrison Ford als Indiana Jones heeft nog wel enige charme. Shia LaBeouf kan echter niet overtuigen en Cate Blanchett kan echt veel beter dan de waardeloze rol die zij hier neerzet. Niet spannend, niet vermakelijk, gewoon ronduit slecht.