Watchmen (2009)
Genre: Fantasy / Thriller
Speelduur: 162 minuten / 186 minuten (director's cut) / 215 minuten (ultimate cut)
Geregisseerd door: Zack Snyder
Met onder meer: Billy Crudup, Jackie Earle Haley en Patrick Wilson
Releasedatum: 5 maart 2009
Plot Watchmen
"Justice is coming to all of us. No matter what we do."
In een alternatief 1985 zijn superhelden in de ban gedaan door de Amerikaanse federale overheid. Waar voorheen superhelden tot het algemene Amerikaanse straatbeeld behoorden, heeft de overheid het superheldenbestaan illegaal verklaard. Wanneer één van zijn oud- collega's in deze onrustige dagen van de Koude Oorlog wordt vermoord, start de gemaskerde burgerwacht Rorschach een onderzoek. Langzaam maar zeker brengt dit een duister complot aan het licht.
Laurie Jupiter / Silk Spectre II
Janey Slater
Edgar Jacobi / Moloch the Mystic
Hollis Mason / Nite Owl
RZeemering
ik weet nog niet of ik de film een 3 of een 3,5 moet geven. Het feit dat ik er nog mee bezig ben (de film) zorgt er voor dat het een 3,5 is.
Ik ben wel fan van de comic verfilmingen. In de zin van een comic verfilming vond ik het een vrij aardige. Het heen en weer slingeren en het bombastische had het zeker van een comic.
Als film viel het me daarom tegen. Teveel uitdiepingen (vooral Jon) en daarna nog een fikse parodie op james bond met een wel erg apocalyptische semi final. Nogmaals: in comics is het heerlijk maar voor in de film voor mij simpelweg teveel.
Daarnaast belachelijk goedkope humor (de vuurspuwende charlie als synoniem voor een orgasme, give me a break...) en de soms erg slechte CGI (de uit zichzelf knopende das van Jon en de egyptische tijger) zorgden bij mij voor hardop zeggende kritiek in die bios, haha
een aantal positieve punten:
soms zat er een erg goede sfeer in. Lekker duister.
De opening van de film is erg mooi. En ik heb me toch redelijk vermaakt.
Maar daarna werd het gewoon too much (punt)
cubedude
Ik heb de strips nooit gelezen, maar had toch veel verwacht van deze film mede omdat David Hayter het script heeft geschreven. Nu , na de film, zit ik toch wel met een dubbel gevoel.
Zo is het duister aspect zeer mooi in beeld, en zijn er ook grappige scene's aanwezig. Wat me eigenlijk wat doet schrikken, is dat er vrijwel weinig tot geen gevechten in de film zitten, wat uiteraard de bedoeling zou geweest zijn. Het is eerder dan ook een psychologische film waarbij drama centraal staat.
Ik weet echt niet of ik de film goed of slecht vindt, het is gewoon heel speciaal, iets wat ik nog niet meegemaakt heb met een film...
Rosicky
Watchmen is uniek. Dat is zeker.
De vraag is of ik daar blij mee ben... Het drama is welliswaar goed uitgewerkt, maar er is in drie uur tijd verdraaid weinig actie. Daardoor kwam ik een beetje bedrogen uit. Mooi effecten, dat wel, en een leuke verwijzing naar "300" in de proloog.
Niet mijn ding, maar ook niet slecht.
DVD-T
Vanavond ga ik hem zien in de bios, ik ben benieuwd.Ik hoop niet dat dit een geval gaat worden van de trailer is beter dan de film.
FrisoBoei
Onderhond geeft deze film een 1. mmmmmmmm dan zal het dus normaal gesproken een goede film moeten zijn. Als hij hem een hoog punt had gegeven dan zou ik mijn twijfels hebben gehad over deze film, maar nu dus niet meer. Ik ga hem volgende week in de bioscoop bekijken en verheug me er nu al erg op
Haha respect, ik word ook af en toe moe van die "filmkenners" die bijna elke populaire "hollywood" film meteen afkraken.
Naomi Watts
Op Hollywood films is dan meestal ook vaak wel wat aan te merken. Hij onderbouwt het anders prima, beetje jammer dit soort reacties.
Co Jackso
- 21924 berichten
Wat had dit een geweldige film kunnen zijn. Een aantal karakters zijn legendarisch en iemand als Zack Snyder heeft een goed gevoel voor timing en kan uitstekend overweg met sfeer en actie. Helaas zijn een aantal aspecten van de film te ondermaats. Deels is dat te wijten aan de film, maar ook deels aan de bron.
Positieve punten:
- Karakters als The Comedian en Rorschach hebben een blijvende indruk achtergelaten. Hetzelfde geldt overigens voor de Nite Owl, met zijn foute outfit.
- Sfeer, aankleding en camerawerk.
-Soundtrack was heel apart, maar kon ik best waarderen. Al kon Hallelujah best geschrapt worden.
- Sterke actiescènes (stijlvol)
Negatieve punten:
- Sommige karakters zijn of verkeerd gecast (Goode) of kunnen simpelweg niet acteren (Akerman)
- Tegen het einde aan ontspoort de film, en verliest zijn ingetogen karakter. In eerste instantie was de film gericht op de Watchmen en opeens blijkt de hele wereld een rol te spelen.
- Slecht geschreven dialogen.
Watchmen is een goede film om te zien in de bioscoop. Helaas is de film niet echt consistent en verliest af en toe zijn focus. Daarbij vond ik bepaalde karakters als Dr. Manhattan en Silk Spectre niet echt interessant, wat uiteindelijk niet bevordelijk is voor het eindoordeel. Ook de uitstapjes naar Antartica en Mars zijn totaal niet bevordelijk voor de film, en verliest de film in die scènes geweldig aan sfeer, spanning en geloofwaardigheid.
dikkie76
Hij voldeed niet aan mijn verwachtingen. Ik vond het drama gehalte even te hoog. Wat een geswam over het nu wel of niet gebruiken van je superhero kwaliteiten in de mensen wereld. En het reden daarvan.... pff. De actie scenes waren redelijk: mooi gefilmd, heftig maar vaak te kort en te weinig. Het idee om helden een menselijk gezicht te geven snap ik wel maar zo'n superhero movie moet toch knallen. En dat deed ie te weinig in mijn ogen.
Co Jackso
- 21924 berichten
Er is genoeg geknald in deze film. Helaas gebeurde dat niet op de manier waarop ik gehoopt had. Was wat mij betreft iets te grootschalig, waardoor het menselijke gezicht van de karakters voor een deel verdween.
SanneW
Wel aardig. Ik vond het een te lange film. Echt een vaag verhaal. Special effects zijn wel goed en ook het geluid was top.
ArcovandenBroek
Ik vond het een toffe film. Qua special effects en soundtrack een dikke voldoende, qua verhaal af en toe wat vaag, maar het houd je wel bezig. De actie die in de film zit, vond ik erg tof in beeld gebracht, in combinatie met het enorme gedreun uit de boxen. En af en toe lekker smerige scenes, bloed is goed!
Timothey
Ik heb hem gisteren ook bekeken in Curaçao. Alleen zitten er hier geen ondertitelingen bij, waardoor ik hem af te toe wat vaag vond. Qua special effects, hoe de film in beeld gebracht is en het verhaal vond ik klasse. Er zit echt van alles in deze film! Acteerwerk vond ik ook goed, vooral Roorsach of hoe je het ook schrijft! Wat een held
Ook de muziekkeuze vond ik een beetje vreemd, maar wel lekker!
Het enige kritiekpunt wat ik heb, is dat de film na ongeveer de helft beetje erg vaag werd en dat ik het idee had dat het verhaal een beetje afgeraffeld werd.
Ik heb in ieder geval benieuwd naar de directors cut!
Madecineman (moderator films)
Ik ben vereerd met je nogal obsessief klinkende bericht!
Thanx! Graag gedaan.
Jij ziet de lol er niet van in... Dat kan natuurlijk maar dat wil nog niet zeggen dat er in de film geen humor zit. Ik vind het best tof gedaan dat de film visueel soms ook totaal over de schreef gaat, juist dat balanceren tussen pulp en serieux, tussen kunst en kitsch geeft de film een geweldig spanningsveld mee. Het is totaal anders dan wat je in andere grote producties meestal ziet, veel minder publieksvriendelijk ook.
Thanx! Graag gedaan.
Ik wil je je plezier verder niet ontnemen, maar dat was niet aan jou gericht, wel aan diegene die net boven mij gepost had
Madecineman (moderator films)
Hehe, ik vond het van mezelf ook nogal meevallen eigenlijk
The One Ring
Hoe zou Watchmen eruit gezien hebben als een andere bekende regisseur hem gemaakt zou hebben. Hier vind je het antwoord
Niet allemaal even geslaagd, maar Almodovars versie van Watchmen zou zelfs unieker geweest zijn dan de comic.
Zuzuu
Die ene watchman lijkt toch enorm veel op Batman zég..
Klassieke batman dan.
Ik ben vereerd met je nogal obsessief klinkende bericht!
Ik kan niet wachten tot volgende week ik voel een 3,5 tot 5 punten film.
Ik zie Woody z'n piemel
De Kevin Smith versie met Jay en Silent Bob ontbreekt er nog wel aan
Ant
Nog nooit gehoord van Watchmen. Toen ik de posters zag hangen ging ik op Watchmen "googlen" en kwam erachter dat het een stripboek verhaal is. Net als bij Batman is het van DC Comics. Aangezien Batman zeer goed was de laatste jaren, verwacht je van deze film veel. Ik kreeg na de premiere meteen veel reacties dat het niet zo tof was. Mensen hadden er andere dingen van verwacht. Meer actie was toch wat ik veel hoorde. Maar toch wilde ik de film graag zien. Ik verwachte na de trailers een Sin City sfeer. Dit was dus niet het geval. Vond het nogal een verwarrende film. Toch ga ik hem toch nog eens herzien, want ik denk dat ik veel heb gemist. Eerst eens het boek lezen
Nu 3 sterren voor de toffe actie scenes. Die waren echt super grof, dus voor mij tof
DVD-T
Een beetje gemengde gevoelens na het zien van Watchmen, aan de ene kant vond ik hem erg tof.Aan de andere kant vond ik hem vooral in het begin soms wat te langdraderig en zo af en toe erg saai.
De comics nooit gelezen, dus hier kan ik ook geen vergelijkingen mee trekken, dus dit is puur een beoordeling op de film.
Het begin is onzettend tof en bruut gedaan, dan komen de begin credits, ook erg mooi, vooral met de muziek eronder.Dan gaat de film een hele andere kant op.Het wordt een karakter schets met een filosofische insteek.Eigenlijk is dit voor 1 film gewoon te veel.Ook al duurt de film bijna 3 uur, en daarmee heb je genoeg tijd om de karakters uit te diepen, maar het is echt teveel van het goede.Daarbij wordt die blauwe vent (Crudup) op den duur behoorlijk irritant.Echt zo'n "kijk eens hoe goed en sterk ik ben, en daarnaast ook nog eens heel erg slim" karakter is het.Daarnaast gaat het nogal van de hak op de tak met de verschillende personages.Het coolste karakter Rorschach wordt hierin een beetje vergeten, maar gelukkig krijgen we van hem meer te zien in de tweede helft van de film.De film wordt na de héél lange karakter uitdieping op momenten ook iets te filosofisch.Dit zorgt wel voor een aantal erg saaie en niet boeiende momenten.Af en toe zijn er nog wel erg leuke en mooie (actie) momenten.
Dan komt het tweede gedeelte.Het filosofische wordt iets meer naar de achtergrond gedrukt, en richt zich wat meer op de actie.En die is erg goed.Dit was meer dan welkom om het eerste gedeelte weer een beetje goed te maken.Alles wordt erg bruut in beeld gebracht en bij geen enkel moment wordt er op terug gehouden.Het bloed spat in het rond, open botbreuken, van alles te zien en daarmee zit het erg goed. Dat moment in de gevangenios met die armen afzagen Geweldig.Daarnaast krijgen we in dit deel van de film ook de uitdieping van Rorscharch.Dat is ook nog leuk om te volgen.Helaas zakt het tegen het einde ietwat in, om nog 1 keer erg sterk terug te komen met die fantastische ontploffing daar kreeg ik nou echt een wow gevoel bij.om daarna weer wat in te zakken en weer met wat licht filosofisch gelul te komen.De dood van Rorschach had ik niet zien aankomen en ik vond dat dan ook erg jammer .Daarna gaat de film nog even een kwartier door en heb je het wel een beetje gehad, want het voelt gewoon te lang uitgerekt.
Visueel ziet het er werkelijk verbluffend uit.De actie is lekker maar soms ook te kort.De effecten zien er fantastisch uit, met uizondering van een aantal momenten.Het camera werk is van een zeer hoog niveau.De sfeer is echt dik in orde, en past perfect in de film.
De film duurt gewoon te lang, en is vooral in het eerste gedeelte dus wat saai en ietwat te filosofisch, de tweede helft is onzettend sterk maar zakt daarna heel erg in.Er zit te veel in voor 1 film, had er dan wat minder ingestopt en het een half uurtje korter gemaakt.Ook de muziek keuzes vond ik niet allemaal passend, oa. Hallelujah en Simon & Garfunkle.
Ik zat te twijfelen tussen een 3 en een 3.5, het is het laatste geworden en dat is dan vooral te danken aan de sfeer die echt geweldig was.Toch kan dit cijfer bij herziening nog beide kanten opgaan.Voor nu de voordeel van de twijfel,
melanie178
Om te bedenken dat ik een recensie ging achterlaten? Valt wel mee hoor......
Biglia
Vooraf had ik mijn bedenkingen bij deze film. Ik ben een grote fan van de GN en ik was bang dat er té veel uit zou moeten om tot een film te komen. Nu is er ook wel het één en ander uit gelaten maar gelukkig neemt Snyder zijn tijd om het plot te ontvouwen.
De film geeft de sfeer van de GN goed weer, vind ik. Veel scenes en dialogen zijn letterlijk overgenomen, het is fantastisch om die te ontdekken. Met '300' bewees Snyder al dat hij hier sterk in is. De kritiek over de onrealistische acties van 'echte' mensen is naar mijn mening daarom onterecht. In de GN kan het, dus in de film ook.
Het valt trouwens op dat degenen die de GN niet gelezen hebben nogal vaak de termen saai, langdradig, te weinig actie... gebruiken. Lees dus eerst de GN en verwacht geen gooi-en-smijt superhelden film van 90 minuten. Het is al eerder gezegd maar het komt de ervaring echt alleen maar ten goede.
WardT
Om te bedenken dat ik een recensie ging achterlaten? Valt wel mee hoor......
Je had na 10 minuten al besloten dat de film zo slecht was dat je een recensie wilde schrijven. Maar al je kritiekpunten lijken mij moeilijk om na 10 minuten te concluderen (zoals te langdradig, chaotisch verhaal en te lange duur). Dus ik vraag me dan meer af wat je voor kritiekpunten had na die 10 minuten (moordscene en openingsequence). Sowieso vind ik het bizar om na 10 minuten al je conclusie te trekken over een film.
DVD-T
Ik wist precies wat ik kon verwachten na het lezen van een aantal meningen hier.Daarom kun je een film toch nog wel saai en langdraderig vinden? Ik geloof best dat het lezen van de novels daaraan bijdragen, maar film is gewoon een heel ander medium dan een (strip) boek.
Brakeburner
Een enorm originele en aparte comicverfilming is dit. Volgens mij moet het echt niet makkelijk zijn geweest om dit in een film te gieten!
Ik vind de film wel net wat te lang en het deel waar Dr. Manhattan "naar Mars gaat" kon me een stuk minder boeien.
Weet er trouwens iemand wat er met de neus van Nixon is gebeurd?:-)
Apart gevoel voor humor heeft die Zack Snyder toch...
Een 3,5!!!
melanie178
Oke, nu snap ik wat je bedoelt. Waar ik me de eerste tien minuten al aan ergerde was de vreselijke muziek....
Ik wist toen ( jammer genoeg) inderdaad nog niet dat hij chaotisch, langdradig en dodelijk saai zou worden.... excuses
Ik ben het echter niet eens met de stelling dat iemand niet na 10 minuten al een conclusie kan trekken over een film. Er zijn veel films (niet allemaal) die in de allereerste minuten al de toon zetten....en dus zijn er een hoop films waarbij ik meteen al weet met wat voor soort film ik te maken heb. (Of dat vervolgens goed of slecht is laat ik even buiten beschouwing)
Ik ben het wel met je eens dat je niet na 10 minuten zo'n conclusie goed kunt onderbouwen....
Mr_White
- 2067 berichten
Vreselijke muziek? Volgens mij is The Times They Are A-Changing de enige muziek die in de eerste tien minuten gebruikt wordt (kan niet zeggen dat de muziek bij het gevecht me is bijgebleven) en dat nummer kan ik onmogelijk vreselijke muziek noemen.
thunderball
Inderdaad! Zeggen dat je eerst maar het stripboek moet lezen, zodat je er na de film beter zou kunnen waarderen, zegt dus meer over het gedeeltelijk falen van de film, dan over de mensen die dat niet deden en de film minder goed vinden.
Naomi Watts
Heeft weinig met falen te maken, film staat prima als standalone. De GN is interessant voor degene die de film goed vonden. De GN maakt voor degene die het niks vonden echt geen zwaan van het lelijke eendje.

Duistere superheldenfilm 'Watchmen' van regisseur Zack Snyder vanavond te zien op televisie

HBO Max voegt op 1 juni onder andere deze vijf topfilms toe aan het aanbod

The Dark Knight Rises
Actie / Misdaad, 2012

V for Vendetta
Thriller / Actie, 2005
nuclear warpresident van de verenigde statendc comicsgeheime identiteitmass murdersovjet unievertellingretirementgebaseerd op stripsamenzweringanimated scenedoomsdaymasked vigilantedoomsday clockred squaredeath of superhero jaren 80dc extended universe (dceu)