• 9.384.374 stemmen

Watchmen (2009)

Fantasy / Thriller | 162 minuten / 186 minuten (director's cut) / 215 minuten (ultimate cut)

Genre: Fantasy / Thriller

Speelduur: 162 minuten / 186 minuten (director's cut) / 215 minuten (ultimate cut)

Geregisseerd door: Zack Snyder

Met onder meer: Billy Crudup, Jackie Earle Haley en Patrick Wilson

Releasedatum: 5 maart 2009

Plot Watchmen

"Justice is coming to all of us. No matter what we do."

In een alternatief 1985 zijn superhelden in de ban gedaan door de Amerikaanse federale overheid. Waar voorheen superhelden tot het algemene Amerikaanse straatbeeld behoorden, heeft de overheid het superheldenbestaan illegaal verklaard. Wanneer één van zijn oud- collega's in deze onrustige dagen van de Koude Oorlog wordt vermoord, start de gemaskerde burgerwacht Rorschach een onderzoek. Langzaam maar zeker brengt dit een duister complot aan het licht.

Laurie Jupiter / Silk Spectre II

Hollis Mason / Nite Owl

avatar van timbo_

timbo_

Onderhond schreef:

Zaken die op één servetje uitgeschreven kunnen worden en niet bepaald geweldig origineel zijn.

Wat als je dat graag wil voor zo ongeveer ieder personage in de filmwereld geldt.

Maar een hoop personages in de filmwereld beperken zich daar niet toe, itt de personages in deze film.

avatar van RUBBERBURNER

RUBBERBURNER

Wat een slappe film ! Als je de voostukjes op tv zag leek het heel wat,zit je in de bioscoop en wordt er totaan de pauze alleen gelult .

Waarna we ons ook sterk afvroegen om weg te gaan of de film af te kijken .....

Toch afgekeken,maar bood niet veel beters na de pauze .

Al met al ; slappe film met veel geouwhoer en weinig lekkere actie .

avatar van timbo_

timbo_

De personages in deze film beperken zich tot hun motief? Over filosofisch gewauwel gesproken.

avatar van Jordy

Jordy

Onderhond schreef:

Kan niet geloven dat jullie echt zo hard in de comics voorovergebogen zitten dat jullie realiteitszin meegestorven is.

Ik heb sinds de Donald Duck geen strip meer aangeraakt. Ik probeer verder geen gelijk te halen ofzo, ik probeer alleen duidelijk te maken dat de film volgens mijn interpretatie ging over de vraag hoe een maatschappij die niet veel afwijkt van de onze zou reageren op de aanwezigheid van 1 echte superhero. De film speelt zich niet in een realiteit af waar "iedereen" superkrachten heeft, naar mijn mening heb je dan de hele film niet begrepen. De vraag in hoeverre het in het echt kan wat deze "normale" helden doen is voor mij totaal irrelevant.

Maar goed, dit is echt zo'n film waar ik wel kan begrijpen dat mensen geen zin hebben om hun vooroordelen tegen mannen in pakjes opzij te zetten en zodoende geen serieuze onderwerpen accepteren in deze context. Ik verbaas me eigenlijk over mezelf dat ik het wel accepteerde aangezien ik bij films als V For Vendetta gigantisch afhaakte.

avatar van Flipman

Flipman

Zijn er trouwens mensen die, net als ik ook zo'n übergave smileybutton bij hun bioscoopkaartje kregen?

Is dat filosofisch gewauwel

Dat beweer ik ook niet, maar onze gemaskerde medemens heeft in ieder geval een aantal bovennatuurlijke trucjes ter beschikking.

Verder vind ik ook niet dat het basisgegeven zoals jij het stelt op enige serieus te nemen manier wordt uitgediept, terwijl de film dat zelf wel lijkt te doen. Het verhaaltje is megalomane onzin. Kan erg tof zijn, als de film zich daar ook naar schikt. Niet als één of ander meneer in een erg fout pakje zijn geweldige wereldbeïnvloedende plannen met veel gevoel voor drama uit de doeken doet.

avatar van Starmaster501

Starmaster501

onderhond

Onderhond schreef:

En anders is er in Nederland iets serieus biologisch aan de hand dat zijn weg naar België nog niet gevonden heeft.

avatar van Montorsi

kos schreef:

Ssshhh!!

avatar van bioscoopstoelen

bioscoopstoelen

er is iemand mijn berichtjes aan het verwijderen:S

avatar van MovieInsider

MovieInsider

Het is ook een van de eerste twistpunten die ik op vrienden en comicfans losliet na het zien van de film in de bios: volgens mij heeft echt niet alleen Dr. Manhattan superkrachten. Wie legt mij bijvoorbeeld de zwarte patroonvlekken in/onder het masker van Rorscharch uit. Ik weet het...er moet al zoveel in de film worden uitgelegd...

Eens de mening horen van twee filmliefhebbers die uberhaupt nooit hadden gehoord van Watchmen? Check de laatste aflevering van onze onze tweemaandelijkse filmpodcast:

www.movieinsider.nl

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

Dr Manhattan heeft voor grote technische vooruitgangen gezorgd. Hij is mede verantwoordelijk voor Rorschach's masker en Bubastis (Veidt's genetisch gemanipuleerde Lynx). Inderdaad dingen die uitgelegd hadden mogen/moeten worden (als fan ken ik de achtergrond al en dus stoort het mij niet). Snap overigens niet waarom Rorschach superkrachten zou hebben omdat hij een speciaal masker heeft. Dat is een beetje vreemde logica.

Voor de geïnteresseerden, Rorschach's masker bestaat uit twee lagen witte latex met daar tussenin een speciale zwarte vloeistof die niet mengt met het latex. Door er druk op te zetten, verplaatst de vloeistof zich. Doordat Rorschach deze stof als masker strak over zijn hoofd heeft zitten, zorgt de druk van verschillende gezichts-expressies (woede, verbazing) ervoor dat de vloeistof constant beweegt.

avatar van gizmoart

gizmoart

Ik ben een enorme fan van comicverfilmingen maar deze viel me toch zo zwaar tegen. Ik denk persoonlijk dat ze 3 kwartier van de film hadden mogen afknippen. De vaart wordt helemaal eruitgehaald diverse keren. De achtergronden van de karakters wordt veel te veel uitgediept en uitgemolken.

Heel jammer want met een andere inslag had dit een hele mooie film kunnen zijn. Hierdoor worden ook veel mensen met een valse trailer de bios ingelokt. Want de trailer heeft geen fuck met de film te maken

avatar van Vavi

Vavi

Mr_White schreef:

Ik vroeg mij het al af, maar dacht gewoon dat het maar zo was gedaan. Ik hoefde er niet per se zoveel uitleg over hebben

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

Dat is dus het probleem, in de comic steekt achter elk detail een hoop uitleg, en bij de film moet je dan keuzes maken wat belangrijk is om erin te laten of wat je daarvan nog moet uitleggen.

avatar van Word_Play

Word_Play

MovieInsider schreef:

Dit is inderdaad al uitgelegd in de comic:
After leaving school, Kovacs took a job as an unskilled tailor. The prospect of handling women's clothing caused him discomfort, and he later commented that the job was "bearable but unpleasant". A few weeks before her murder in front of an apartment, Kitty Genovese ordered a dress from him, made of a fabric created by Doctor Manhattan that used two pressure and heat-sensitive liquids suspended between a layer of latex to create black-on-white shifting color patterns, "always changing, never mixing into grey". When the dress was completed, Genovese was unsatisfied with the design, and she refused to pay for it. Kovacs took it home for himself, fascinated with the fabric. Upon reading of Kitty's murder in the newspaper, he became disgusted with the amount of crime in New York City and, creating a mask from her dress, became the vigilante Rorschach.

Ik ben zo benieuwd naar de director's cut. Ik denk dat de film op DVD het beste tot zijn recht komt omdat je het dan eventueel stil kan zetten of terug kan spoelen, net zoals het terugbladeren in een comic.

De film was niet de klassieker waar ik op gehoopt had, maar met mijn voorkennis van de graphic novel ben ik toch blij met wat Snyder heeft gemaakt. Wat een ballsy film zeg om met zo'n budget te maken. Op wat kleine dingen na (Het aangepaste einde is begrijpelijk maar kwam toch minder schokkend aan, iets te rap gepaced vond ik; Akerman en Goode waren onopvallend vergeleken met Haley en JDM, slechte make-up voor het Nixon-personage) maar die 160+ minuten waren in lange tijd niet zo snel voorbijgegaan.

Nu even laten bezinken en binnenkort weer eens herzien.

****.

avatar van Arbiter

Arbiter

SniPes schreef:

Geen goede acteurs? of voor jouw geen bekende acteurs?

Allebei niet.

avatar van Arbiter

Arbiter

Mr_White schreef:

Op Malin Akerman na zijn alle hoofdrolspelers toch allemaal best goed, met als uitschieters Jackie Earle Haley en Billy Crudup.

Nee niemand was bekend voor mij alleen Rorsach was nog wel een beetje goed.

avatar van The_Game

The_Game

Persoonlijk vind het een beetje lastig om deze film na 1 keer te beoordelen. De film is erg sterk in zijn verhaal en personages, mede door het acteerwerk. Met als grote uitschieters Jackie Earle Haley en Patrick Wilson (die me al eerder wist te overtuigen in het geweldige "Hard Candy". Toch ga je (als je de comics) niet kent naar deze film toe en verwacht je een heel ander verhaal. Toch wist de film me te verrassen.

Binnenkort begin ik met de Motion Picture Series, dat zijn 12 afleveringen van 30min. "Watchmen" (2008) - imdb.com

Zodra de Blu-ray disc uit is ga ik deze film zeker nog een keer bekijken.

Tot nu toe voor deze film een 4.0*

avatar van weddy J.

weddy J.

Jordy schreef:

helemaal mee eens ! Daar komt bij dat het een ontzettende donkere en harde film is, en zo'n superhelden film ben k nog niet tegengekomen. Het einde vind k geniaal bedacht. Ik wil natuurlijk niets verklappen dus stop nu met lezen als je de film nog niet hebt gezien. Maar hoe een mindere sterke hero 1 van de sterkste hero's te slim af is. vond k een goed einde.

avatar van Raffael77

Raffael77

gizmoart schreef:

Je hebt in zekere zin gelijk. Maar de film is niet slecht. Ik wil de film nog een keer kijken voor een definitief cijfer.

Voorlopig een 3

avatar van gizmoart

gizmoart

begrijp me goed vind het jammer om de film zoveel kritiek te geven

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Nou vind dit wel een toffe film, behoorlijk gedurft en anders dan anders voor een grote blockbuster. Snyder gooit schaamteloos elementen door zijn film die zeker niet zomaar door het grote publiek gepikt zullen worden, je moet maar durven met 130 miljoen aan filmdollars!

Het is allemaal veel grauwer, cynischer en compromislozer dan zo'n bejubelde Dark Knight en bovendien weet de comic-sfeer in Watchmen wel goed getroffen te worden. De onconventionele helden, het neerslachtige en regenachtige ongure uiterlijk van New York, de jaren '80 koude oorlogssfeer, erg goed gedaan. Ook inhoudelijk een stuk interessanter dan het geweldsballet 300.

Dat de film zich te serieus neemt gaat er bij mij niet in, de film zit vol zwartgallige humor en kent een heerlijk comic-sfeertje met leuke pulp elementen. Zelfs de soms wat langdradige, filosofische monologen en dialogen die Dr. Manhattan nogal eens wil voeren kan ik goed hebben in deze film. Gewoon een kwestie van er niet al te zwaar aan tillen.

Maar met quotes als;

"I never said, "The superman exists, and he's American." What I said was,"God exists, and he's American."

Kan je Watchmen onmogelijk gevoel voor humor ontzeggen Grappige verwijzingen ook naar Apocalypse Now en Dr Strangelove.

De actiescènes zijn goed gedaan en soms barst de film heerlijk uit zijn voegen met een portie, overdreven, expliciet en zinloos geweld. Snyders stijl van slow-mo een fast-forward is ook hier weer herkenbaar aanwezig maar minder nadrukkelijk dan in 300. Het voegt wel toe aan de comic-verfilming beleving iig. Acteerwerk is verder gewoon in in orde voor een film als deze en die Rorschach is zelfs fantastisch psychotisch en freaky. Aparte muziekkeuze wel maar daar heb ik verder ook niet veel over te klagen.
En dan dat einde... Waarin het plannetje van de badguy gewoon doorgaat, miljoenen mensen om zeep worden geholpen en hij eigenlijk nog het gelijk van de helden krijgt ook. Niet je standaard superhero-einde zullen we maar zeggen maar goed het is dan ook geen standaard super-hero film.

Enige wat ik de film zou kunnen tegenwerpen is dat hij soms net iets te veel verschillende kanten lijkt uit te willen schieten en dat sommige stukjes net wat te lang duren maar verder lekker zitten genieten in de bios hoor!

avatar van Fryce

Fryce

Ik moet zeggen, een bijzondere film met een geweldige soundtrack. Er zijn een hoop mooie beelden in deze film geweven, daarnaast een flink potje drama. De helden zijn niet allemaal even spectaculair, behalve dan de man met de blauwe ….penis. Waarom dat gevaarte zo vaak in beeld gebracht moest worden dat snap ik niet geheel trouwens. Ik hou het voor nu bij 4 sterren, moet hem eigenlijks een tweede keer zien. Maar daar mag wel wat tijd overheen gaan.

avatar van Theunissen

Onderhond geeft deze film een 1. mmmmmmmm dan zal het dus normaal gesproken een goede film moeten zijn. Als hij hem een hoog punt had gegeven dan zou ik mijn twijfels hebben gehad over deze film, maar nu dus niet meer. Ik ga hem volgende week in de bioscoop bekijken en verheug me er nu al erg op

Ik ben vereerd met je nogal obsessief klinkende bericht!

Kan je Watchmen onmogelijk gevoel voor humor ontzeggen

Moesten ze echt de kaart van het belachelijke willen spelen hebben valt het toch echt zwaar te licht uit. Heb jij die scene in Vietnam bijvoorbeeld, die te belachelijk oogt om serieus genomen te worden, maar te serieus om echt grappig te zijn. Enige ballsy aan die scene is dat Snyder met zo'n prijskaartje zo'n compleet fout beeld op het scherm durft te tonen.

avatar van Phoenix

Phoenix

Overtrokken met mate, heet dat. Subtiele steken onder water, alleen voor de fijnzinnigen onder ons .

Of vleesch noch visch, zoals jij het blijkbaar ziet.

avatar van ralfsjam

ralfsjam

watchmen is een lange zit, maar wel een vermakelijke zit! ben niet zo van de superheldenfilm's maar deze was wel goed. mooie koppen in een grappig verhaal. mooi gemaakt.