• 9.379.560 stemmen

Watchmen (2009)

Fantasy / Thriller | 162 minuten / 186 minuten (director's cut) / 215 minuten (ultimate cut)

Genre: Fantasy / Thriller

Speelduur: 162 minuten / 186 minuten (director's cut) / 215 minuten (ultimate cut)

Geregisseerd door: Zack Snyder

Met onder meer: Billy Crudup, Jackie Earle Haley en Patrick Wilson

Releasedatum: 5 maart 2009

Plot Watchmen

"Justice is coming to all of us. No matter what we do."

In een alternatief 1985 zijn superhelden in de ban gedaan door de Amerikaanse federale overheid. Waar voorheen superhelden tot het algemene Amerikaanse straatbeeld behoorden, heeft de overheid het superheldenbestaan illegaal verklaard. Wanneer één van zijn oud- collega's in deze onrustige dagen van de Koude Oorlog wordt vermoord, start de gemaskerde burgerwacht Rorschach een onderzoek. Langzaam maar zeker brengt dit een duister complot aan het licht.

Laurie Jupiter / Silk Spectre II

Edgar Jacobi / Moloch the Mystic

Hollis Mason / Nite Owl

avatar van mwoeb

mwoeb

Ik kan mij in alle reacties wel vinden. Voor degene die de graphic novel gelezen hebben, is het gewoon één groot feest om de getekende wereld op het witte doek te zien, het oogt allemaal realistischer.

avatar van Vavi

Vavi

Bwa zowel mijn vrouw als mezelf hebben die novels niet gelezen, wij hebben enorm genoten van de film. Op de trailer gebasseerd dacht ik ook eerst dat het meer superhelden waren met krachten in de vorm van X-men of zo weet je wel, maar nadien vond ik het absoluut niet misplaatst dat het zo niet was.

eduwatje schreef:

bij sommige films heb ik zoiets van, die moet ik in de bioscoop zien, en niet op dvd.

ik kom net van de bioscoop af en kan het niet laten om de mensen te waarschuwen om beslist niet naar deze film te gaan.

voor de pauze hadden we al zoiets van 'nee, he', maar mischien dat de beloofde actie dan toch nog na de pauze komt.

nou dat beetje wat er nog kwam, was echt niet boeiend genoeg.

dit soort films nodigen mij uit om maar gewoon te downloaden, als het dan zo tegenvalt is het niet zo erg.

had je dit niet wat eerder kunnen schrijven, ging vol verwachting naar deze film had er echt zin en begon ook goed maar daarna werd het meer een praat film en dat verwacht ik niet van een film met superhelden.

avatar van The One Ring

The One Ring

Naomi Watts schreef:

Ik zou er ook niet aan moeten denken dat ik Watchmen zou zien zonder de GN gelezen te hebben. Mis je heel wat moois eigenlijk.

Maar is dit niet een teken dat de film gefaalt heeft? Je maakt een film toch niet alleen voor de fans van het boek, mag ik hopen? Anders heeft het nauwelijks zin om de film überhaupt te maken.

Veel vrienden (en ook mensen op MovieMeter) spoorde mij aan om eerst de graphic novel te lezen voor ik naar de film ging. Na van iemand een kopie geleend te hebben ben ik overstag gegaan. Ik vond het wel een goed boek, maar niet meteen geweldig (met dank aan de vervelende Dr. Manhattan met name), wellicht omdat ik niet al te veel binding heb met superheldenverhalen. Maar tijdens het lezen dacht ik dat de film in de vorm van de graphic novel compleet onverfilmbaar moest zijn. Het mes moet er flink ingezet worden, want de structuur werkt denk ik beter in boekvorm dan in filmvorm en ik kan me nu al voorstellen dat dit voor mensen die de strip niet kennen dan vooral een ofwel onduidelijke, ofwel saaie zit wordt; of beiden natuurlijk. Ik heb dan ook zeer mijn twijfels over deze film. Evenwel ga ik hem komend weekend bekijken en oordeel ik dan wat Snyder ervan gemaakt heeft.

The One Ring schreef:

Het is niet zo dat je het niets vindt als je de GN niet kent. Ook heeft Snyder er voor gezorgd dat voorkennis niet noodzakelijk is. We hebbe nhet hier over een bijna letterlijke conversie. Als lezer van de GN is het dan wel weer tof om te zien hoe alles in film is omgezet. Ook heb je door het lezen meer character development achter de rug, dat mist de film nog wel.

wellicht omdat ik niet al te veel binding heb met superheldenverhalen.

Heb ik als comicfanatic dan weer wel maar vind dit dan ook meer een anti-superheld verhaal.

Dacht ik ook, en Snyder heeft mij totaal te weten overdonderen. Ook de sfeer weet hij goed naar het witte doek om te zetten.

Begrijp ik ook heel goed. Vandaar mijn opmerking dat je ook wel erg veel mist als je de GN niet gelezen hebt.

Ik ho udeze film in de gaten, be nbenieuwd maar i kdenk wel dat je de conversie geslaagd gaat vinden.

Zoals ik al zei, elk personage heeft zijn eigen motief (alhoewel dit in de comics wel een veel meer is uitgewerkt).

Zaken die op één servetje uitgeschreven kunnen worden en niet bepaald geweldig origineel zijn. Blijft nog steeds de vraag hoe interessant dat is bij superhelden en hoe serieus je zoiets kan maken zonder compleet belachelijk over te komen.

avatar van Seifer

Seifer

Dit lijkt mij echt zo'n langdradige film, vanwege het feit dat je eerst kennis moet maken met al die superhelden en dan pas later het verhaal op gang komt. Maar goed ik kan het mis hebben, toch betwijfel ik het dat ik voor deze film naar de bios ga.

avatar van Jordy

Jordy

Onderhond schreef:

De enige superheld die ik gezien heb was blauw.

Door de verandering in de samenleving die het verschijnen van dit fenomeen met zich meebracht werden er ineens allerlei "echte" mensen, met ieder zo z'n issues, in staat gesteld om een cape aan te trekken en serieus genomen te worden door de overheid en het publiek

Zo zag ik het in ieder geval, zonder verdere kennis van de comic. Ik ben altijd wel een sucker voor het gebruik van dit soort fantasy / genre cliche's in een "echte" wereld, zoals ook bv. in de eerste paar Shyamalan's of in Cloverfield. Maar goed zoals gezegd kan ik me wel voorstellen dat dat dunne lijntje tussen serieus en belachelijk niet voor iedereen werkt, er wordt veel van je suspension of disbelief gevraagd.

De enige superheld die ik gezien heb was blauw.

Heb je die andere zien vechten? Rorschach zien springen? Jaja, erg normale mensen.

Verder wordt het alleen maar erger als je er van uitgaat dat dit een serieuze uitwerking is van onze wereld indien die ene gebeurtenis zich zou hebben voorgedaan.

avatar van The One Ring

The One Ring

Naomi Watts schreef:

Ja, dat is het ook, maar om daar wat voor te voelen helpt het denk ik juist om een binding te hebben met superheldenverhalen.

Naomi Watts

Ben ik met je eens, is wel van hetzelfde laken een pak.

avatar van Keepertje8

Keepertje8

Ik vond dit een van de betere films die ik ooit in de cinema heb gezien... De verdeeldheid die ik hier tegenkom kwam ik ook in de zaal tegen, het merendeel had iets anders van de film verwacht, misschien meer actie en een minder diepe betekenis. Ik heb zelf de strips nooit gelezen, wist van te voren niks over de film, dus ik stapte er zonder enkele titel-gerelateerde voorkennis in. En dat is denk ik net dat gene wat extreem belangrijk is bij een film als deze, je verwachtingspatroon.

De film is audiovisueel een pareltje en refereert soms heel erg leuk naar de Amerikaanse geschiedenis als in Forrest Gump, Apocalypse Now en Dr. Strangelove. Dit houdt natuurlijk in dat je een bepaalde filmkennis moet hebben om de film te kunnen waarderen. De film heeft in mijn ogen een uitstekende soundtrack en bovenal een verhaal dat wat dieper gaat dan de gemiddelde superherosaga. De manier waarop de film speelt met het thema tijd, en de perceptie van tijd, door constant te spelen met je besef van tijd is fenomenaal en zorgt ervoor dat je constant in de film moet blijven.

De personages worden erg sterk neergezet, vooral Rorschach wordt op een geniale manier gespeeld. Dr. Manhattan (verwijst naar het Manhattan Project denkik?) snijdt in de film een paar diepe filosofische thema's aan zoals de realiteit-en-tijd-perceptie van de kwantummechanica en de nutteloosheid van mirakels, maar doet dat zonder zweverig over te komen. Knap gedaan.

Toch wordt ook hier eens te meer duidelijk dat het heel moeilijk is om een film objectief te recenseren, want vooral bij dit soort films is je eigen voorkennis cruciaal voor het beoordelen van de film.

Oh ja de openingssequence: Zelden zo'n goede introductie gezien. Kan niet zo snel naar een andere film verwijzen waarin dit ook zo goed is gedaan, dus petje af!

avatar van eduwatje

eduwatje

the spies schreef:

Wie heeft je dat beloofd dan?

de trailer.

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

Onderhond schreef:

Rorschach en de anderen zijn gewoon goed getraind. Speciale uitzondering is Ozymandias, die zichzelf getraind heeft tot de piek van het menselijke kunnen en dus niet alleen de slimste man ter wereld is maar ook de snelste en één van de sterkste.

Rorschach en de anderen zijn gewoon goed getraind.

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

Sowieso is dat meer Snyder's toevoeging dan dat het in de comic ook zo was. Ik bedoel, in de comic gebruikt Nite Owl een water-kanon om het vuur te blussen. In de film gebruikt hij een machinegeweer om een watertoren omver te schieten.

Sowieso, voor iedereen die over de kostuums klaagt, check dit plaatje maar eens want zo zien ze er dus in de comic uit (en dan moet je vooral letten op het verschil tussen Nite Owl in de comic en in de film).

Sowieso is dat meer Snyder's toevoeging dan dat het in de comic ook zo was.

Is goed mogelijk maar ik zit hier niet om het Watchman universum te beoordelen, maar de film die ik voorgeschoteld kreeg.

Plaatje vind ik trouwens niet veel beter of slechter dan wat ik in de film aan pakjes zag. Maar wel anders.

Onderhond schreef:

Niet normaal, maar wel binnen het menselijke kunnen. De acteur die Rorschach speelt heeft overigens gewoon een zwarte band in één of andere vechtsport (goed getraind dus inderdaad), misschien dat het daar aan ligt?

Dan kan je inderdaad (met behulp van een haakje) een aantal verdiepingen omhoog springen. ......... Ga ook een keer naar die kerel z'n sportschool denk ik. Sowieso wordt er veel harder gemept dan het menselijk kunnen aankan, en meestal komen ze er ook nog een keer met een aantal schrammetjes vanaf.

Ook de landing uit dat verrekijkervliegtuigje bijvoorbeeld ... wil het wel eens iemand zien doen, zonder een enkelverzwikking over te houden.

avatar van Jordy

Jordy

Onderhond schreef:

Ik ken de film na 1x kijken niet uit m'n hoofd, en je mag de boel natuurlijk interpreteren zoals je wilt, maar het feit dat Dr. Manhatten de echte superhero was die een grote impact had op een verder normale wereld, en dat de rest van de crew "slechts" goed getrainde normale mensen waren leek mij persoonlijk vrij duidelijk. Ik voelde zelf niet zo de behoefte om me te ergeren aan het feit dat een normaal persoon goed kan vechten, hoog kan springen, of een apart masker op heeft.

Dat ze onderdeden was duidelijk, maar dat ze over bovenmenselijke krachten beschikten toch ook wel hoop ik. En anders is er in Nederland iets serieus biologisch aan de hand dat zijn weg naar België nog niet gevonden heeft.

Onderhond schreef:

Oh doel je daar op. Tsja, een haakje is nogal een understatement. Is dus een grappling gun ontworpen door Nite Owl. Weet verder de details niet (who cares), maar is vast pneumatisch of iets dergelijks. Heeft niets met sprongkracht te maken, maar meer met techniek.

Dat meppen (botbreuken enzo) kan iemand als Tony Jaa toch ook?

Weet niet precies waar je hier op doelt, maar het is wel grappig dat je dat zegt, omdat Rorschach tijdens de crash op de zuidpool inderdaad een twisted ankle oploopt .

Ik doel op die scene waar The Comedian een beetje doorslaat en op die betogende meute invliegt.

Verder begrijp niet waarom het zo moeilijk is om toe te geven dat onze gemaskerde burgers toch net over wat meer menselijke krachten beschikken dan in onze wereld mogelijk is. Kan niet geloven dat jullie echt zo hard in de comics voorovergebogen zitten dat jullie realiteitszin meegestorven is.

Heeft niets met sprongkracht te maken, maar meer met techniek.

Moet je eens een mens achter zo'n haak laten vliegen en mooi op een vensterbank laten landen ... kom op.

Naomi Watts

Tsja, als gebrek aan realisme bij een film als deze een kritiekpunt moet gaan vormen..

Onderhond schreef:

Je zegt nu zelf dat het menselijke krachten zijn? Verder ontken ik helemaal niet dat ze over "meer" van dit soort krachten bezitten, wel dat deze krachten "super" of bovennatuurlijk zouden zijn. Nogmaals, toen ik de film voor het eerst zag had ik de comics nog niet gelezen. Toch leek het ook mij vrij duidelijk dat de Watchmen op Dr. Manhattan na gewoon mensen waren (niet normaal, maar niettemin menselijk) die zich volledig toelegden op hun vigilantism (is daar geen mooi Nederlands woord voor?) en daarvoor in hun "vrije tijd" trainden.

Kwestie van op tijd loslaten en de zwaartekracht doet de rest toch? Ik doe het hem niet na, maar hij heeft dan ook jaren kunnen oefenen. Jaa springt ook door een rol prikkeldraad met een diameter van 50cm.

Maar goed, het zijn maar triviale dingen waarover je kunt vallen zeg.

Naomi Watts schreef:

Ik reageer enkel op iemand die meent dat Rorschach en de anderen gewoon goed getraind zijn.

avatar van neo

neo

Het ging volgens mij meer erom dat normale mensen dit zouden doen, terwijl er maar 1 echte superheld zou zijn. Dan kan het eigenlijk wel ongeloofwaardig zijn.

avatar van Prudh

Prudh

Naomi Watts schreef:

Nou inderdaad zeg. Een beetje inlevingsvermogen om dit amusement te kunnen waarderen vergelijken met gestorven realiteitszin gaat wel erg ver om je gelijk te behalen.

Wie zegt dat ik het aanhaal als kritiekpunt Beetje drama ook niks lijkt me.

avatar van Djarune

Djarune

nogmaals superherofilms zijn niets mis mee, maar deze is gewoon niet goed. Sin City is een stuk beter. The Dark Knight nog beter.