Genre: Animatie / Oorlog
Gesproken taal: Japans
Releasedatum: 28 augustus 2025
Bekijk via Netflix
Plot Hotaru no Haka
"Why do fireflies have to die so soon?"
Seita en Setsuko zijn broer en zus tijdens de Tweede Wereldoorlog in Japan. Nadat hun vader is gestorven tijdens een overzees gevecht en hun moeder is gedood door een luchtaanval, moeten ze naar andere familieleden toe om gesteund te worden. Als die steun op een gegeven moment ook bij hen weggenomen wordt zijn ze alleen nog afhankelijk van elkaar om te zorgen voor onderdak en eten.
Seita (stemrol)
Setsuko (stemrol)
Mother (stemrol)
Auntie (stemrol)
Woman who takes care of Setsuko (stemrol)
Obayashi Chairman (stemrol)
Cousin (stemrol)
Gosaku (stemrol)
Aunt's House Guest (stemrol)
Patrolman (stemrol)
Pastichio Rocker
Zover ik weet was het de schrijver van het boek die zoiets heeft meegemaakt en niet de regisseur.
Je hebt gelijk.
The film is based on a true story. Akiyuki Nosaka lost his little sister during the war to malnutrition and blamed himself for her death. He wrote Hotaru no haka (A Grave of Fireflies) in 1967 to come to terms with it.
de-alchemist
Al dat gedoe over hoe er getekend is, hoe de camera stond enzovoorts enzovoorts. Ik snap dat het invloed heeft, maar uiteindelijk gaat het om het verhaal toch? Of het je gepakt heeft of niet, of vermaakt, of ontroerd!
Grave of the fireflies heeft mij aan het huilen gebracht en de de dagen erna voelde ik een leegte, daarom vind ik dit een topfilm!
Legan
Het is je wellicht ontgaan dat er autobiografische elementen in de film zijn verwerkt, namelijk die van de regisseur, die iets soortgelijks heeft meegemaakt. Ik denk dus niet dat de kunstenaar in dit geval een betekenis heeft verzonnen om het interessanter te maken. Maar ja, moet je maar net weten he?
Bij de weg, Roger Ebert, een van de bekendste Amerikaanse filmcritici, heeft deze film opgenomen in zijn top-10 lijst van beste oorlogsfilms. Ik ga ervan uit dat een ervaren criticus als meneer Ebert wel weet in wat voor een genre deze film valt.
De link die je legt met commercie ontgaat me trouwens volledig. Leg eens uit?
Toen de film werd uitgebracht werd hij meteen samen aan Totoro gekoppeld omdat met vermoedde dat de kijker het anders niet zou trekken.
Je spreekt erover alsof het een Pixar film is, waarbij de Hotaru no Haka figuurtjes in de lokale McD gepromoot werden.
Zie absoluut niet in waar in deze film een knieval richting commercie gemaakt zou worden. Ghibli blijft een bedrijf dat zich richt op de jongere markt en daarvoor is dit absoluut best een gewaagde film.
Pastichio Rocker
Inderdaad. De film deed me op geen enkel ogenblik denken dat deze gemaakt zou zijn om commercieel zo veel mogelijk geld in het laatje te brengen, en volgens mij is de film ook nooit een commercieel succes geweest. Als ze echt een commercieel produkt hadden willen afleveren dan hadden ze vast ook wel de moeite genomen om er een happy end aan te breien, waar je nu nauwelijks van kunt spreken.
masterjar
ik vond het een zeer interresante film om te zien.ik was wat sceptisch vooraf omdat het om animatie ging.maar dat was ik aan het eind van de film al vergeten.ik vond het allemaal ook erg mooi gemaakt.ik kon wel met seita meeleven en vond het tegen het einde toch ook wel aangrijpend.een echte aanwinst voor mijn oorlogscollectie
otherfool
Aangrijpend verhaal maar met wel erg veel botheid/onverschilligheid van omstanders en de wel degelijk onlogische acties van Seita, 12 of niet. Het maakte dat ik toch niet helemaal in de karakters in kon leven.
3*.
Ramon K
Vind dat nog steeds waardeloze kritiek. Een puber die de verkeerde keuzes maakt is nog steeds ontieglijk menselijk en ik kan me in zo'n personage meer inleven dan in de zwart/wit aimabele personages die de meeste andere animatiefilms bevolken.
Zet je er over heen!
Pastichio Rocker
Inderdaad, vooral omdat het ook nog eens is gebaseerd is op ware gebeurtenissen.
otherfool
Dat zal allemaal waar zijn, maar ik persoonlijk zou een stuk meer meegezogen worden als de problemen van Seita en Setsuko hen volledig buiten hun eigen 'schuld' zou zijn overkomen. Als een soort onomkeerbaar lot.
J.T.O
Hhmm...Als ik me kon herinneren was het eerder uit eer gevoelens en koppigheid van Seita. Dus het was niet onlogisch, alleen onverstandig. Ik vond deze wending overigens juist goed voor het moreel. Alleen als jongetje met klein zusje kan je kennelijk toch niet overleven, dan moet je even je eer inslikken en zorgen dat je toch overleeft (desondanks dat situatie daar geen pretje is).
Captain Pervert
De film poogt onder je huid te kruipen, maar daarbij wordt de film wel wat gehinderd door enigszins gedateerde animatie, het vervelende stemmetje van Satsuzko en een algehele Japanse sentimentele stijl die mij niet echt aanspreekt. De film duurde ook ongeveer 15-20 minuten te lang voor mijn gevoel.
Wel fijn te zien dat de Japanse anime meer herbergt dan vage zweverige symbolische onzin (zoals Ghost in the Shell wel een beetje is volgens mij), of troep als Dragonball Z en Pokemon.
Binnenkort nog maar eens meer anime kijken, alhoewel ik nog altijd wel de associatie heb met pukkelige vrijgezelle dertigers die parttime Japans oefenen en actionfigures verzamelen en van mening zijn dat al het oosterse gedachtengoed ver superieur is aan het onze, maar toch nog nooit voet gezet hebben op Japans grondgebied. Met dergelijke idioten in het achterhoofd is het vooralsnog moeilijk om me echt over te geven aan pretentieus amine geneuzel
Maar goed, ik heb ook drie van die nep-samuraizwaarden gekocht op de markt vanwege de 80's ninjagekte, dan ligt het misschien toch minder ver van mijn bed dan ik dacht
Dergelijke idioten kijken meestal ook niet teveel films, en zijn vooral begaan met serietjes. Trouwens hetzelfde volk dat Terminator en Batman poppetjes spaart
brymj
zulke nerds heb je inderdaad veel, ik hou ook veel van japanse shit, maar ik hou het op een gezond niveau, en zulke mensen zullen er ongetwijfeld meer van zijn
Adrenal
Simpel. De film is overduidelijk gemaakt om een zo breed mogelijk publiek aan te spreken. Niet te licht voor de groten en niet te zwaar voor de kleinen. Hierin zie ik een knieval richting de commercie. Ik had liever gezien dat ze één bepaalde kant opgingen ipv krampachtig proberen het toegankelijk te houden voor eenieder.
Toen de moeder gestorven was en haar gewond zag, dat vond ik toch wel zwaar voor de kleinen.
Pastichio Rocker
Moet je wel de goede user quoten, in dit geval Legan.
Bigking.nl
Goede anime, niet briljant.
Muziek en animatie zijn wat gedateerd, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld My Neighbour Totoro(waar overigens nog steeds zeeën van merchendising van verkocht worden in Tokyo). Verhaal zit goed in elkaar. Ik leefde wel mee, maar dat mensen werkelijk moesten huilen ging me wel een paar stappen te ver.
Wat ik alleen vreemd vind is dat mensen beweren meer mee te zouden leven als Seita altijd de juiste beslissingen had genomen. Zelf vind ik het juist tragischer dat Seita zijn eer niet op zij kon schuiven. Juist dat maakt het tragisch, aangezien hij die 'fout' met zijn leven en dat van zijn zusje moet bekopen. En dat terwijl het eigenlijk geen slechte knul is, die van z'n zusje houdt(en het zusje van hem) en er alles voor doet. Je ziet ook waar deze trots vandaan komt. Hij keek erg op naar het mariniersleven van zijn vader. Als hij eenmaal het geld opneemt, Japan zich onvoorwaardelijk heeft overgegeven en beseft dat zijn vader dood is, dan is het al te laat.. Het mooie aan de film vind ik dan ook dat het niet zwart-wit is. Die tante komt bijvoorbeeld aan de ene kant erg streng over, maar aan de andere kant ook weer niet onredelijk. Er zijn geen schuldigen: iedereen lijdt onder de oorlog. Er wordt zelfs geen partij gekozen in de oorlog zelf.
De emoties zijn op veel plaatsen ook realistisch weergegeven. Zo reageert Seita in het begin niet emotioneel op de dood van z'n moeder. Maar breekt hij pas op als hij erachter komt dat z'n zusje het al weet terwijl hij het niet durfde te vertellen.
Voor de rest snap ik de link naar commercie bij deze film absoluut niet. Als een commerciële tekenfilm maken het uitgangspunt was geweest hadden ze in de eerste plaats dit verhaal niet gekozen.
brymj
Mooi stukje, big king, alleen vind het om die redenen die jij allemaal noemt juist zo'n briljante film
Bigking.nl
Dat vond ik ook de sterke punten. Maar briljant kan ik het niet noemen. Daarvoor was het op sommige punten te flets en zwak.
Erwinner
Mijn eerste sprong in de anime dan maar gewaagd, belangrijk om een veel geprezen film uit te zoeken was voor mij dan ook van belang om hopelijk niet teleurgesteld te worden.
De tekenstijl viel gelukkig reuze mee. Emoties die perfect getoond worden in een zeer "ongelukkig" verhaal.
In eerste instantie denk je, kom op broer, doe is wat terug voor je familie. Helaas is het op zo'n jonge leeftijd niet makkelijk de draad goed op te pakken als je geen steun meer krijgt van je moeder.
Stel dat hij wel meteen brood had verdiend dan was dit verhaal nooit zo afgelopen. De diepere betekenis van deze film zit hem natuurlijk in de het gebrek in de opvoeding en de onmisbare zorgzaamheid van de ouders.
Als je dan weinig geluk hebt en ook nog is moet zorgen voor je lieve zusje tijdens de bombardementen, houdt het snel op.
Emotioneel kan het je aangrijpen, maar er nuchter onder blijven was voor mij de makkelijkste weg. De muziek was niet echt met kippevel, misschien ontbrak daar een stukje meerwaarde om sentimenteel gejank onderhuids te kunnen beleven.
Of dit een commerciele film is? In mijn ogen niet, denk niet dat dit iets is wat je aan kleine kinderen laat zien. Vanaf 12 jaar lijkt mij dit geschikt en alles daarboven. Geen idee waarom ik dat hierboven steeds lees.
Misschien dat het verhaal vrij simpel is, dan blijft er altijd nog een prachtig verhaaltje over die je later met je kleinkinderen prachtig kunt herbeleven.
Apollinisch
Nee. Was meer een loze reactie op het loze bericht van Chuck Taylor.
notorious_kim
Dit is een schitterende film. We moesten hem voor Frans bekijken (in het frans gedubt dan wel). Mijn frans is niet zo schitterend, dus ik begreep niet echt alle dialogen. Maar ik was zo ontroerd door de film! Hij heeft echt een enorme indruk nagelaten.
Pastichio Rocker
Leren die kids nog wel wat op school tegenwoordig? Volgens mij kijken ze alleen nog maar films, getuige zoveel reacties hier op MoMe.
Zeer mooie film die meer weergeeft dan veel oorlogsfilms bij elkaar. De film laat zien dat niet alleen Europa leed onder de oorlogswoede, maar er evengoed bij de vijand onschuldige slachtoffers vielen. De film laat het dagelijkse leven zien dat onderbroken wordt en hoe Seita probeert om te overleven. Nadat hij alles verloren heeft zet hij alles op alles om z'n zus Setsuko te helpen overleven.
Mooie beelden en prachtig hoe de vergelijking wordt gemaakt met de vuurvliegjes en de bombardementen. Zo krijgt Grave of the Fireflies een dubbele betekenis. Zeker een aanrader en als er één animatiefilm verplicht in school moest zijn is het deze wel.
Mink
Oprecht een uitermaten aangrijpende en onroerende ervaring. De broer en zus relatie word prachtig weergegeven. Er waren genoeg momenten dat ik volschoot van emotie. Ik kon me goed identificeren met seito (ik heb net als hem een jongere zusje van die leeftijd). Seito heeft het zwaar met zich groothouden tegenover zijn zusje en setuko is nog veel te jong om dit allemaal mee te maken en te moeten verwerken. Sommige scenes waren hartvescheurend, andere hartverwarmend, maar de film draagt over het algemeen een treurige ondertoon. buitengewoon krachtige oorlogsfilm, ondanks het zich niet afspeelt op de front linie. voor mij krijgt deze film dan ook zonder twijfel 5 sterren

Nederlandse komedieserie 'Moedermaffia' scoort op Videoland

Duitse spionageserie 'Unfamiliar' nu beschikbaar op Netflix