• 9.374.524 stemmen

Geregisseerd door: Andrzej Wajda

Met onder meer: Magdalena Cielecka, Agnieszka Glińska en Maja Komorowska

Gesproken taal: Oekraïens, Duits, Pools en Russisch

Plot Katyn

"The untold story of the crime Stalin could not hide"

Enkele maanden na de invasie van de Nazi's in Polen in 1939 werden zo'n 15.000 Poolse krijgsgevangenen vermoord door de Sovjet geheime dienst in een Westelijk gebied van de Sovjet-Unie. De Nazi's ontdekten de massagraven in 1943 tijdens hun tocht door Rusland en wezen onmiddellijk naar de Sovjets, maar die gaven de schuld weer aan de Nazi's. De Geallieerden besloten ondertussen hun ogen te sluiten voor het hele geval. Het verhaal van deze film volgt in het bijzonder de achtergebleven vrouwen en familie van de slachtoffers, die decennialang in onzekerheid bleven over wat het lot van hun geliefden is geweest.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van boerenpummel

boerenpummel

Wajda blijft ook maar doorgaan zeg. Helaas is het meeste van zijn werk erg moeilijk verkrijgbaar.

avatar van Lenny_DH

Lenny_DH

!!!ÉÉN OSCARNOMINATIE!!!

Beste Niet-Engelstalige Film

avatar van Cicero83

Cicero83

Indrukwekkende film. Op sommige momenten is het wat langdradig, maar dat doet niet af aan deze erge historische gebeurtenis.

Zeker een 4.0 waard.

avatar van willemfilm

willemfilm

Vond het een trage film met weinig hoogtepunten. M.i. is elke historisch gegeven te verfilmen op een correcte manier hetgeen niet betekent dat dit ook onderhoudend is als film. Een donkere bladzijde van de Poolse geschiedenis vanuit het perspectief van de onzeker achtergeblevene.

Vooral vakkundig gemaakte film, maar inderdaad niet de gehele speelduur boeiend.

Ik heb ook een beetje het idee dat het veel interessanter is als je iets af weet van deze gebeurtenis of de Poolse oorlogsgeschiedenis en Russische invloed.

Einde is wel erg aangrijpend.

Arnie

Ik heb lang ernaar uitgekeken om deze eens te zien. 'Katyn' is voor de Polen een enorm trauma, dat voor niet-Polen ook nog eens erg duidelijk het Poolse verleden en de hedendaagse beleving ervan kan tonen. Wat er in oostelijk Europa is gebeurd in en na WO II wordt nog wel eens ondergesneeuwd door de verhalen die we zelf horen over ons eigen oorlogsverleden. Het feit dat de Polen werden 'bevrijd' door dezelfde mensen waarvan iedereen wist dat ze verantwoordelijk waren voor deze massaslachting onder officieren maakt het niet onaannemelijk dat er lang een pessimistische houding heerste.

De film geeft dit aardig weer, door het perspectief te kiezen van de achtergebleven mensen, en door juist in te zoomen op het 'propagandaprobleem': het feit dat 'Katyn' door de Russen werd toegeschreven aan de Duitsers om de eigen aanwezigheid te legitimeren. Ik geloof dat Sovjet-Rusland dit ook altijd heeft volgehouden, en volgens mij heeft Jeltsin eind jaren '90 pas voor het eerst gesuggereerd dat de Russen hiervoor verantwoordelijk waren.

De problemen voor de achtergebleven mensen worden mooi in beeld gebracht; dat zelfs een grafzerk met een datum die verwijst naar de Poolse (en Duitse) versie van de waarheid betekende dat mevrouw werd opgepakt. Zo ver gingen de Russen dus om hun eigen versie van de waarheid boven te laten drijven.

Qua thematiek is de film dus erg interessant, maar de afwisseling van deze scenes met die uit 1940 in het krijgsgevangenkamp en wat daarna kwam maakt het niet erg eenduidig. Ik vond de film enigszins van los zand aan elkaar hangen hierdoor, wat op zich geen groot probleem was, maar hierdoor werd het einde wel heel cru en er dik-bovenop-liggend. Ik had moeite met de heftige scenes. Daarnaast nog was het acteerwerk ook niet erg goed.

Boeiende film dus, die vooral laat zien dat de Polen nog steeds niet klaar zijn met de Russen.

avatar van Pkmink

Pkmink

Arnie schreef:

Begin jaren negentig, in april 1990 om precies te zijn, gaven de Russen officieel toe (met vrijgave van de documenten waarin het executiebevel stond) dat zij verantwoordelijk waren. Jeltsin bevestigde dat twee jaar later en legde in 1993 een krans bij de massagraven.

Katyn werd ook toegeschreven aan de Duitsers om het simpele feit dat in 1943 Polen en de Sovjetunie bondgenoten waren in de strijd tegen Hitler en dus het gegeven dat de Russen 3 jaar eerder duizenden officieren van diezelfde bondgenoot executeerden op zijn zachts gezegd ongelegen kwam. Nog triester was dat de VS en Groot Brittannie, hoewel zij ook de waarheid wisten, publiekelijk gewoon de Sovjetversie aanhingen. Tja.

Overigens heeft het optreden van Jeltsin in 1992-93 veel goeds gedaan voor de Pools-Russische relaties, dus ik geloof dat veruit de meeste Polen wél klaar zijn met de Russen.

Dit is ook een zeer persoonlijk document van Wajda, ik dacht dat hij zijn vader in Katyn verloor. Ik heb de film zelf nog niet gezien, waar hebben jullie hem gezien?

avatar van AmberPas

AmberPas

Voor Polen is deze film erg belangrijk dat dit deel van het verhaal verteld wordt. Voor hun is het ook makkelijk te begrijpen en duidelijk wie er een Duitser, Rus of Pool is. Voor de kijker is het af en toe lastig en moet je goed opletten wil je de verschillende verhaal lijnen snappen. Als je van het begin af aan oplet is het een interessante film die een verhaal verteld waar je waarschijnlijk zelf niet veel van weet.

ghostman

Een geniale film van Andrzej Wajda. Misschien wel zijn beste. Zo zie je het maar dat de oude meester zijn vak nog niet verleerd is! De executies zijn hier zeer onmenselijk en verontrustend...

***** / *****

Arnie schreef:

Dat is niet waar. Deze film is een pure propaganda. Nog voordat nazi-Duitsland Polen binnenviel, sloot Hitler in 1935 een non-agressie pact met Polen. Nazi-Duitsland en Polen waren eigenlijk bondgenoten met een gezamenlijke vijand, de Sovjet-Unie (het communisme).

Hitler hield zich niet aan de gemaakte afspraken en op 1 september 1939 viel nazi-Duitsland Polen binnen, omdat Hitler het Duits grondgebied dat in 1919 aan Polen werd toegewezen terug wilde inlijven.

Nazi-Duitsland was toen nog niet voorbereid om een oorlog te verklaren aan het Rode Leger. Op 23 augustus 1939 was Molotov-Ribbentroppact een feit. Een niet-aanvalsverdrag tussen Hitler en Stalin. En zo kwam de verdeling van Polen tussen nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie tot stand.

Polen en de Sovjet-Unie waren nooit bondgenoten. Hitler had Polen dus eigenlijk verraden. En als vergelding voor de samenwerking tussen Polen en nazi-Duitsland werd het bloedbad van Katyn door Stalin aangericht.

Arnie

Niet mijn quote, voor de duidelijkheid.

Maar waarom is de film pure propaganda? Het is de Poolse visie, maar het staat inmiddels wel vast dat Stalin de executie van die officieren bevolen heeft. Overigens, niet perse als vergelding voor die samenwerking, maar meer uit het oogpunt van de toekomst die de Sovjet-Unie met Polen voor ogen had. Stalin wilde onder meer de elite uitdunnen, het waren immers officieren, om gemakkelijker een communistische bestuurlijke laag te kunnen neerzetten.

Of bedoelde jij wat anders met propaganda?

ghostman

Als het om de geschiedenisvervalsing gaat, dan is dat volgens mij de propaganda.

De Russen waren helemaal niet welkom in Polen. De Polen waren bepaald geen lieverdjes. De Poolse elite koos de kant van de nazi's. De Sovjet-Unie wantrouwde deze (Poolse) nazi's en vergeleek ze met het Trojaanse Paard. Stalin wilde de Polen (mensen) duidelijk laten blijken wie de baas was, vandaar dat bloedbad.

De elite kun je niet uitdunnen of uitroeien. Er komt altijd een andere voor in de plaats; voor het evenwicht. Er zullen altijd en overal getalenteerde mensen zijn die slimmer zijn dan de rest. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Het is een natuurwet en niet tegen te houden...

Arnie

Sja, dat zal best. Maar het is Stalin wel gelukt om de Polen gedurende de rest van WO II onder de duim te houden, en er vlak na, toen er communistische regimes werden gevestigd, eveneens.

Maar goed, dat terzijde. Je klinkt erg zeker over de exacte motieven van Stalin, en ook over de lievigheid van de Polen. Wat is je bron?

avatar van hans233

hans233

Ik vond het een interessante film goed gemaakt ook, het geeft wel goed weer dat niet alleen de nazi's vreselijk huisgehouden hebben in die tijd.

avatar van stalker

stalker

Na de vliegramp bij Smolensk heeft Katyn helemaal een macabere klank gekregen. Polen is tweemaal 'onthoofd' Eerst de elite in 1940 en in april nog een keer toen de Poolse regeringstop verongelukte (96 personen waaronder de Poolse president) nota bene vlakbij Katyn voor de 70-jarige herdenking. van het bloedbad.

Katyn toont de harde waarheid (vooral aan het eind) maar is in de eerste plaats een psychologische film. Hoe gaat een volk bijna 50 jaar om met een collectieve leugen, waarmee de moordenaar een volk gevangen houdt. De sovjets die in 1939 door de achterdeur zijn binnengekomen, hadden deze leugen verspreid nadat ze de nazi's uit Polen verdreven hadden en vervolgens van1945 tot 1989 het land bezet hielden.

Katyn laat ook zien dat lafheid en moed soms dichtbij elkaar liggen. Degenen die hun geweten lieten spreken en daarna niet zwegen, werden door het communistische regime tot zelfmoord gedreven of gevangen gezet. Ik was zo verpletterd door het gruwelijke einde dat ik de film niet helemaal uit kon zien. Bij horror kun je je geruststellen ('het is maar een film'), maar Katyn is werkelijkheid.

Het is goed dat Poetin de film rond 7 april tweemaal door de Russische staatstelevisie heeft laten uitzenden. Maar het geeft te denken: Poetin trekt zo nog meer de macht naar zich toe door zich te onderscheiden van het communisme. Als oud KGB' zal hij Polen toch geen inzage geven in de NKVD-dossiers uit 1940. Ook al gedraagt Poetin zich als nieuwe tsaar, hij moet ook nog altijd loyaal bllijven aan zijn oude communistische vriendjes van de KGB (in 1940 NKVD).

avatar van Pkmink

Pkmink

xgogax schreef:

[...]

Wat een nonsense.

Vanaf 1942 waren de Sovjet-Unie en Polen wel degelijk bondgenoten, getuige de oprichting in dat jaar van het 1e Poolse Leger dat zou deelnemen in de strijd tegen de Duitsers aan het Oostfront. Ook werden in dat jaar de nog overlevende Poolse krijgsgevangen, die dus niet in Katyn waren omgebracht, vrijgelaten en zijn mochten naar het Westen vertrekken (via Perzie) om aan Britse zijde te vechten.

avatar van Flavio

Flavio

Film die op veel punten te kort schiet. Het verhaal wordt veel te schetsmatig verteld, personages zijn nauwelijks geïntroduceerd of ze verdwijnen alweer. De echte journaals tussen de scenes door werkten niet wat mij betreft. En de film neemt te veel hooi op de vork door niet alleen Katyn maar ook nog even de Russische invloed in post-WO2 Polen te schetsen in een paar scenes.

Tegenvaller van Wajda, de tragische geschiedenis van de vermoorde Poolse officieren had een betere film verdiend.

avatar van SiD3Sp|N

SiD3Sp|N

Trage en slaapverwekkende film met een zeer sterk en realistisch laatste kwartier. Laatste kwartier maakte behoorlijk indruk op me. Als de hele film zo zou zijn geweest had je een monsterfilm maar een kwartier kan niet de rest goedmaken.

avatar van andijvie

andijvie

Prachtige film van een afschuwelijk gebeuren. Ik heb genoten van het acteerwerk, de filmshots en de film in het geheel. Maar wat mij erg dwars zat, gedurende de hele film, is dat alles nieuw was. Je zou je afvragen waar heeft ie het over? Maar ik bedoel bijvoorbeeld; alle kleding was nieuw, weliswaar was de kleding authentiek naar de tijd van het gebeuren ... maar geen enkele jas, broek of trui had slijtage, stof, plekker, scheuren, etc ... het was allemaal veel te perfect. De fietsen hadden geen roest, de auto's glommen als nieuw, de wagens achter de paarden stonden vers in de lak ... en zo kan ik nog uren doorgaan. Het jammere is, dat zodra je dit opvalt het alleen maar erger wordt. Toch een machtige film, zeker het kijken waard. 3.5 sterren.

avatar van holamundo

holamundo

Echt zeker een goed verhaal ik vind jammer dat t wel langdradig is...z'on verhaal verdien een betere film....maar wel de moeite waard om helemaal af te kijken. De Russen waren net zo erg als de Duitser viezerikken en na de 2e wereld oorlog wisten Gallieerden dat de Russen het gedaan hebben en nog in een doofpot gezet en de duitsers de schuld geven...Goed verhaal..3.5

avatar van wimaroca

wimaroca

Ik vond 'm ook te traag,en er gebeurde niks ''goeds''

wel uitstekend gefilmd,en goede acterende personen

avatar van 606

Wat een film zeg, en tevens mijn 1ste Poolse film, de film was vooral naar het einde toe heel hard en emotioneel om te zien.

Dat dit ook door Poolse mensen gedaan werd niet normaal gewoon.

Mooi gefilmd en goed geacteerd.

Dit is weer eens een andere kant van de oorlog.

avatar van Tarkus

Tarkus

Dit verhaal uit deze film is me goed bekend. Niet van andere filmen over dit onderwerp, maar wel van vele documentaires en geschiedenisboeken.

In deze film wordt er een beetje een verhaal rond gebouwd dat weinig of niets te maken heeft met de feiten, maar de eigenlijke daden worden ook wel getoond, en zelfs zeer duidelijk, wat vooral het einde van deze film zo gruwelijk maakt.

De prent duurt bijna 2 uur, maar dat is net iets te lang, mijn mening is dat men veel te weinig vertelt over de slachting in Katyn.

Het is goed dat men vertelt dat men van Russische kant de Duitsers als schuldigen aanwees, terwijl men nu weet dat zij het zelf waren.

Maar als je echt geïnteresseerd bent in de ware toedracht en feiten van deze afschuwelijke gebeurtenis, dan raad ik deze film niet aan, er zijn talloze docu's over dit onderwerp die stukken beter zijn dan deze film.

Het is mijn eerste Poolse film die ik zie trouwens, en ik ben er niet erg tevreden over, de vertolkingen vielen me toch een beetje tegen.

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

Lijkt mij een zeer boeiende film.

avatar van willemfilm

willemfilm

Langdradig oorlogsdrama. Had in mijn optiek wat sneller verteld kunnen worden. Polen is in veel opzichten slachtoffers geweest van de WO II. Deze geschiedenis was voor mij tot op heden onderbelicht gebleven. Gruwelheden waren in die tijd niet alleen voorbehouden aan de Nazi's. Het niet een film die lang zal blijven 'hangen'.

avatar van BBarbie

BBarbie

Boeiend en beangstigend docudrama, waarin Wajda opnieuw zijn meesterschap bewijst al zijn zijn vroegere films nog indrukwekkender.

Film laat zien dat het voor veel mensen helaas maar een klein stapje is naar barbarisme. Dergelijke schanddaden komen ook heden ten dage nog voor.

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Heb de film nog eens opnieuw bekeken, (vooral omdat mijn eerste exemplaar van de DVD beschadigd was), en blijf grotendeels bij mijn eerste commentaar, al vind ik het verhaal errond toch beter dan eerst gezegd.

Daarom een iets hogere score dan voordien.

avatar van Lennon

Lennon

indrukwekkend verhaal, en dus ook een indrukwekkende film.

Gekregen van mijn (Poolse) schoonouders, want dit is toch een belangrijk stuk geschiedenis wat niet vergeten mag worden. Zeker nadat in 2010 het vliegtuig neerviel met nog eens allerlei officieren is dit verhaal alleen maar dramatischer geworden

avatar van camielc

camielc

Goede film, die een beeld geeft van het lot van de Polen, historisch ingeklemd tussen de grote en machtige buren Rusland en Duitsland.

Het onafhankelijke en democratische Polen, pas ontstaan in 1919, was een kort leven beschoren in 1939, toen Hitler en Stalin samenspanden (Molotov-Ribbentrop pact) om Polen te vernietigen. Hoewel de film soms wat langdradig is, laat de film zien dat Katyn nog steeds een open wond is in de Poolse geschiedenis, waarbij de NKVD en de Gestapo in 1939-1940 hebben samengewerkt om de Poolse elite af te slachten. Het feit dat ze elkaar later de schuld hebben gegeven en de ondergeschikte rol van de Polen daarin maakt het verhaal complex maar wel boeiend.

avatar van b00ts

b00ts

Alweer een stukje geschiedenis bijgeleerd. Aardige film, ietwat langdradig en qua acteren ook niet echt geweldig. Het laatste stuk erg aangrijpend.