• 9.176.530 stemmen

Rive Droite, Rive Gauche (1984)

Alternatieve titel: Right Bank, Left Bank

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Philippe Labro

Met onder meer: Gérard Depardieu, Nathalie Baye en Carole Bouquet

Gesproken taal: Frans

Plot Rive Droite, Rive Gauche

Een geslaagde advocaat moet een machtige en louche figuur verdedigen, maar dat gaat hem steeds meer tegenzitten. Hij ontmoet een PR-vrouw die ontslag nam omdet een minister eiste dat zij met hem naar bed zou gaan om een 'deal' voor elkaar te krijgen, wat zij weigerde. De advocaat wordt verliefd op haar en besluit zijn cliënt niet meer te verdedigen.

logo tmdbimagelogo tmdbimage

Paul Senanques

Sacha Vernakis

Babée Senanques

Le "président" Pervillard

avatar van yeyo

yeyo

Ha, de jaren '80 - die epiloog van de westerse beschaving. Toen kon je er tenminste nog op rekenen dat handlagers keurig in maatpak verschijnen alvorens ze je een pak rammel (al dan niet met telescopische wapenstok) verkopen. Rive Droite, Rive Gauche (belachelijke titel en nog belachelijkere thematiek) is nu niet bepaald 'goed' of 'geslaagd' te noemen als film, maar toch is deze hapklare brok entertainment veel amusanter dan de pseudo-auteuristische overgestileerde drek waar we het op heden mee moeten doen. Hoe banaal de mise-en-scène van de mij onbekende Philippe Labro ook mag wezen, toch ademen de door hem geschoten beelden met een zwoele zucht - je weet wel, à la Jane Birkin. Ook elke frame zit vervat met de luxueuze weelde van de leefwereld van de rive droite personages (vesten van Dior, de klimop op het terras van de Plaza Athenée) en dit vlakke hedonisme werkt aanstekelijk. De film noopte me haast om een Thalys kaartje te boeken om tijdens een weekendje weer eens een maandloon er door te jagen in de lichtstad. Om zoals Depardieu in de film de maître d'hôtel van de Plaza Athenée met z'n voornaam te kunnen aanspreken en de beste man te betrekken in je liaisons intimes, daar kan je toch geen prijs op zetten? In de jaren '80 was het concept 'grootstad' (te weten: grijze groezeligheid, een eindeloze stoet bolides op de centrale boulevards, trottoirs gevuld met een anonieme massa van overjasdragende mannen van middelbare leeftijd, de geschreven pers, cabarets met autochtone (!) callgirls, etc...) bovendien nog springlevend en bood dit het gedroomde setting voor een neo-noir: een kluwen van politieke zwendels, omkoperij, machtsmisbruik, psychoseksuele kwelling sluimerend alcoholisme, overspel... De grauwe jaren '80 zijn het perfecte kader voor het pathos en het melodrama van het genre: wat is er dramatischer dan een wagen die met piepende banden wegsnelt van een plaats delict om vervolgens te verdwijnen in de verkeerschaos? In het Parijs van Annie Hidalgo zou dit natuurlijk niet meer mogelijk zijn. Kan je je een film noir voorstellen in een Parijs vol stadsgroen, deelsteps en conceptrestaurantjes? Gelukkig zal de Plaza Athénee altijd blijven bestaan, ook lang nadat men die nare Hidalgo al vergeten is. Als ik nu vertrek, ben ik nog op tijd voor de brunch!

avatar van cornelis2

cornelis2

Zeer genietbaar en nog nauweliiks verouderd melodrama met goede acteurs. Depardieu speelt de advocaat van kwade zaken Senanques en doet dit goed. Hij is ook de familieman die zijn mooie vrouw bedriegt met anderen en dan met de mooie Nathalie Baye een affaire begint. En dat kan ook wel, want Depardieu ziet er dan nog goed uit, voorafgaand aan zijn tijd als Obelix. Maar zakelijk gezien krijgt hij last van zijn geweten. Dat zet vervolgens een heel stel andere verwikkelingen in gang. En zo zijn er voldoende zaken aan de hand die de lezer bij de les houden. De regie van Philippe Labo is adequaat. Hij heeft een aantal scenario's van films geschreven en een aantal ervan geregisseerd.

avatar van 93.9

93.9

Aardige rol van Depardieu in deze beetje ‘tv film’- achtige prent.

Je ziet dan bijvoorbeeld een shot van de Champs-Élysées en dan een scene in kantoor (daar aan gelegen).