• 9.375.219 stemmen

Sukiyaki Western Django (2007)

Western / Actie | 121 minuten / 98 minuten (international cut version)

Genre: Western / Actie

Speelduur: 121 minuten / 98 minuten (international cut version)

Alternatieve titel: スキヤキ・ウエスタン ジャンゴ

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Takashi Miike

Met onder meer: Hideaki Ito, Masanobu Ando en Koichi Sato

Gesproken taal: Engels en Japans

Plot Sukiyaki Western Django

Gesitueerd tijdens de "Genpai oorlogen" aan het eind van de 12e eeuw, houden de Minamoto en Taira bendes een bloederige confrontatie in het stadje Yuda, terwijl een dodelijke revolverheld het volk beschermt.

avatar van tsjidde

tsjidde

Dat zal best, maar aan het eind van de 12e eeuw zaten Gatling guns nog in de boerenkool.

Goodfella

Miike spit graag in boerenkooltuintjes. Je staat er versteld van wat-ie daar allemaal vindt.

Bekijk anders de trailer gewoon even, weet je wat soort film dit is. En nogmaals, 't is een Miike, die man trekt zich (zeker bij een film als deze) weinig aan van het feit dat vuurwapens nog niet voorkwamen.

Of eigenlijk trekt hij het zich wel aan, en gaat hij er graag regelrecht tegenin

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Er zijn toch ook Shakespeare verfilmingen met leopard tanks die voorbij komen (Titus van Julie Taymor bijvoorbeeld) die verder in een klassieke setting spelen. Jesus Christ Superstar met ansichtkaarten en gele zonnebrillen (en ook tanks dacht ik), ook zo'n voorbeeld.

Vrijheid van de kunstenaar! En vrijheid leidt tot verbazing...

avatar van tsjidde

tsjidde

Ik ga de film wel kijken, wat dan meteen m'n eerste Miike zal zijn.

avatar van praatpaal

praatpaal

Mijn eerste Miike, en ik ben aangenaam verrast.

In het begin moest ik wel even wennen dat er "Engels" gesproken werd, maar na een tijdje was het niet zo storend meer. Vraag me alleen af of het meerwaarde heeft, ik denk zelf ik de film fijner had gevonden als-ie gewoon in het Japans was.

De film heeft een aantal ontzettend leuke scenes, afgewisseld met wat mindere, saaiere stukken (volgens mij is dat wel vaker het geval bij Miike). Verder mooi camerawerk, vooral de kleuren vond ik prachtig.

Tarantino vond ik trouwens een beetje irritant, vind hem als acteur sowieso niet echt sterk. Gelukkig had hij maar een mini-rolletje.

Al met al heb ik me prima vermaakt, Sukiyaki is vooral een leuke film waar het plezier vanaf straalt. Vier sterren.

avatar van brave71

brave71

Kon hier niet echt van genieten, is helemaal geen western zoals ik had gehoopt.

Ik beoordeel hem dan ook zoals een western/aktie en niet als komedie of wat dan ook.

Zal hem dus ook absoluut geen tweede keer kijken, vind daarbij ook, als je Engels wilt praten, doe het dan duidelijk.

2,5 sterren voor de moeite

avatar van zombie

zombie

Tjongejonge....de verkeerd gelegde klemtonen vliegen om je oren!

Dat Japanners over het algemeen sucken in de engelse taal mogen duidelijk wezen. Ik vond het allemaal een beetje ten kosten gaan van de acteerprestaties (wat misschien ook wel de bedoeling was). Verder deed het me een beetje denken aan Yojimbo, qua verhaal...en helaas duurde hij net ietsjes te lang.

Toch wel weer een leuke Miike!

Hmmmm.

Ik ga vooral niet akkoord met Goodfella. Probeer deze film vooral wel met subs te zien. Er zit teveel dialoog in en het vaak half verstaanbare Engels leidt zoveel af dat het vaak moeilijk is lekker van de gekheid te genieten. Vond het allemaal iets te inspannend voor een lekker-achteroverleun film.

De acteurs hadden het er ook niet makkelijk mee. Sommigen kwamen niet eens aan acteren toe en konden enkel een verkrampte kop trekken.

Was jammer want verder was er zeker genoeg te genieten. Ando was erg cool, die rooie met z'n Gaitlin gun cool, die sheriff erg grappig, paar mooie momenten (met als hoogtepunt dat foto effect met het paard) en veel leuke side gags en vreemdheden.

Toch vind ik het weer een beetje een gemiste kans, net als Imprint. Hoop dat Miike hier niet mee door blijft gaan want het leidt serieus af van de fun van z'n films. Ook het einde was een beetje teleurstellend. Niet de Miike climax waarop ik gehoopt had, al blijft de stand-off een redelijk saai gegeven. Enkel Sogo Ishii heeft er ooit eens wat leuks mee gedaan.

3.75* maar gezien alweer een paar uischieters maak ik er een kleine 4* van.

Onderhond schreef:

Dat quasi-Engels is juist onderdeel van de gekheid vind ik. En echt zinnige dingen komen niet voort uit de dialogen, lijkt me dat Miike zich daar erg bewust van is. Wanneer je accepteert dat je niet alles kán verstaan (en dat het ook niet echt boeit) wordt het vanzelf ontspannend.

Vind ik dus niet, er zitten genoeg scenes in die draaien op dialoog en monoloog. Het tempo is verre van hoog genoeg om puur of maffigheid te spelen. Dan heb je dus niet veel anders te doen dan je te concentreren op de klankuitstoten.

Vond de dialogen verder niet onzinniger dan in andere westerns, en sommige grapjes waren gewoon lastig te volgen (bijv die sheriff). Zie de meerwaarde daar niet van.

Ik kon het in ieder geval niet loslaten.

Goodfella

Vier mooie Amerikaanse posters.

avatar van the lone dog

the lone dog

deze film was bruut ben gek op spaghettie westerns maar deze ging er ook goed in verstand op nul en kijken maar maar 2 uur is wel lang en het eerste half uur had er wel uit gemogen

allerei knipogen naar andere westerns

zelfs sartana knipoog zat er in en ringo

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Draait op het AFFF, dus ook nog een kans op "zien op het grote scherm" in Nederland.

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

weer een Miike dus. Ja, ik kan het ook niet helpen, als het om aziatisch gaat, is dit wel met afstand mijn favoriete terrein.
Eerst nog even gekeken of er ergens een versie was met engelse subs, maar die komen alleen tevoorschijn, als het echt niet anders kan. De NTSC versie is al te vinden, maar ook daar staan geen subs op. Dat werd dus naar gekke jappenengels luisteren. Moet zeggen dat et redelijk meeviel en dat ik ook de grapppige sheriff vaak ook redelijk goed kon volgen, gelukkig maar.

Visueel ziet ook deze film er vaak gewoon goed uit, al word er op sommige punten bewust een slechte look gekozen. De scenes met Tarantino bijvoorbeeld die er dan ook erg uitspringen, als een break in filmstijl, met de rest van de film. Verder denk ik dat die man zich gewoon het best achter de camera kan houden.
Vooral het filtergebruik voor de flashbacks naar het verleden waren ook erg mooi. Al met al was het een behoorlijke chaos van allerlei vreemde acties en personages die je gewoon gezien moet hebben.
Dingen die me erg opvielen in positieve zin waren o.a: Het veels te grote kogelgat met doorkijk,De rozen die vaak terugkwamen, dat kogel/zwaard shot en die hele actie en omgeving met de sneeuw enzo.

Ik vind Westerns wel aardig, maar ben geen fan. Kijk dan veel liever naar een Rodriguez. Probleem is, als ik dit vergelijk met een Desperado, vraag ik me per direct af, of ik die niet veel te hoog heb staan. Dit geef ik ik namenlijk voorlopig een 4* Grrr, vreselijke man voor mijn filmsmaak/beoordeling, die Miike.

avatar van Sol-

Sol-

Leuke beelden. Enkele grappige situaties, maar alleen dat maakt geen film. Wat wilde Miike hier in godsnaam mee bereiken? Wat een teleurstelling. Had de dvd begin feb al in huis, import uit Japan, maar snel weer op Ebay gezet en verkocht. Pfew.. want goedkoop zijn die Japanse dvds niet. Waar zijn de tijden van Audition, Dead or Alive en Ichi the Killer. De vorige Miike film was ook al zo'n teleurstelling.. Taiyou no Kizu (2006). Voor mij geen aanrader, maar een afrader.

avatar van starbright boy

Ik heb gehoord dat de film is aangekocht in Nederland. Dit zou dus de derde Miike kunnen worden die de bios in Nederland haalt.

avatar van Sol-

Sol-

Vraag me af hoeveel Nederlanders de film kunnen uitzitten gezien de sloomheid van het verhaal, de weinig progressie en de humor die vrees ik hier niet zo goed overkomt.

Er staan twee Leone westerns in de top 25. Qua sloomheid en gebrek aan progressie hoeft deze film niet al te veel te vrezen lijkt mij. En sowieso wordt er een ingekorte versie gedistribueerd buiten Japan.

Volgens mij zal het inderdaad de humor en het abstractere karakter van de film zijn die "het grote publiek" niet zal trekken.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Ik ben zeer benieuwd, maar ik hoop dat het niet zo'n fiasco wordt als Imprint, met dat tenenkrommend slechte fonetische Engels. Wat heb ik me daar toen (naast het schmieren van non-talent Billy Drago) aan zitten ergeren zeg! Is de DVD al verkrijgbaar als import?

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Slechte film natuurlijk, maar de knipoog naar Kill Bill is zeer vermakelijk en de gevechten zo nu en dan ook. Maar camp om de camp.

avatar van gotti

Erg lollig met vele leuke verwijzingen naar vele originele en ook minder originele films (de al eerder genoemde Kill Bill). De openeingsscene was geweldig.

avatar van Gizzmann

Gizzmann

Voor mensen die in of in de buurt van Nijmegen wonen: Deze film draait daar morgenavond (zaterdag 19 april dus) om 0:30. Ik ben denk ik toch TE nieuwsgierig om er niet naartoe te gaan Tenzij het blijkt dat je vooraf al had moeten reserveren ofzo.

avatar van The One Ring

The One Ring

Camp. Heel erg camp. En met westerns heeft het nauwelijks iets te maken.

Toch was het aanvankelijk het spel met het westerngegeven die bij mij voor plezier zorgde. Een outlaw die rustig een stadje binnenrijdt en op een bordje Aziatische tekens ziet staan, waarna de ondertiteling aangeeft dat er 'Nevada' staat; het design van de gebouwen dat een mix is tussen Aziatisch en typisch western; de Japanse acteurs die nauwelijks Engels spreken en toch proberen in die taal de meest belachelijke teksten uit te spuwen: ik kon er wel om lachen. Maar na een kwartiertje weet je dit ook wel en vallen de volgende westernverwijzingen wat tegen. Sterker nog: zoals ik al aangaf had ik vaak nauwelijks het gevoel naar een western te kijken. Daarvoor is het gewoon te Aziatisch.

Het plezier van de film komt daarna uit de actie, die vol met leuke vondsten zit. Met name dat kogels laten meeliften op de wind was leuk. De humor vond ik intussen steeds minder geslaagd en wat irritant worden bij vlagen, maar doordat de sfeer in de zaal zo goed was heb ik me nooit echt kunnen ergeren. Wel jammer dat die sherriff met de scène vervelender wordt. Zelden ook iemand zo zien schmieren. Daarbij zag ik echt totaal niet in wat men er leuk aan kon vinden. De rest van de cast speelt overigens ook niet bepaald naturel, maar dat viel te verwachten.

Dat de film over-the-top zou zijn had ik ook zien aankomen. Echter valt Miike's creativiteit me lichtelijk tegen. Door verscheidene verichten die ik op deze site over de man las dacht ik dat hij tot de gekste dingen in staat was, maar de humor en het geweld hier zijn vooral bot en extreem, maar nergens echt origineel of echt absurd. Vreemd is ook de poging van Miike om er soms serieuze momenten tussendoor te persen. Die werken voor geen meter. Dit deed de vriend met wie ik naar de film was gegaan dan ook waarschijnlijk de vraag stellen of de film nou serieus bedoelt was of als een parodie. Ik antwoorde dat ik dacht dat het beide was.

Verder is het vooral kijken naar de vaak toch wel mooie beelden en het spotten van filmreferenties (van The Man from Laramie, naar Kill Bill tot zelfs The Lord of the Rings).

Ik heb me al met al best vermaakt met deze eerste film die ik van Miike zie, maar als ik de film niet gezien had in een zaal die compleet in de stemming was zou ik de film waarschijnlijk veel minder goed beoordelen. Sterker: de kans is aardig dat ik het in mijn eentje zeer irritant gevonden zou hebben. Maar zo'n groepservaring is altijd wel leuk en maakt je ontvankelijker voor de humor.

Een nipte 3,5* lijkt me meer dan genoeg.

avatar van Onslaught

Onslaught

Redelijk goede film.

Ik vind het verhaal niet veel voor stellen, maar de productie is erg goed neergezet. Zo is het stadje waar het zich afspeelt werkelijk een lust voor het oog. Een mooie mix van western en Japanse cultuur.

Ik stoorde me een beetje aan de slechte dialogen, maar de karakters opzich waren erg leuk om te zien. Ook de actie was in orde, al komt die later in de film wat meer naar voren als in het begin.

Ik heb de film zonder subs gezien en ik zou iedereen aanraden om de film wel met subs te zien. Hoewel ze beter Engels spreken dan de gemiddelde Japanners is het dus toch een hele inspanning.

Ik kom tot de conclussie dat het sfeertje erg goed is in de film, mede door de productie en de karakters, maar er had meer in gezeten. Ik had graag gezien dat ze gewoon Japans hadden gesproken en dat de film wat vlotter was.

avatar van Macmanus

Macmanus

Nee niet de western waar ik op hoopte.

Had op een iets eigenwijzere film gehoopt van Miike. Helaas is het allemaal redelijk typisch met alleen wat meer humor. Wat opzich een fijne toevoegingen is, maakt dat het eindeloos durende slecht engels gewauwel er niet meteen boeiender op. Uiteraard is er zeker wat te genieten en zitten er wel wat geslaagde grappen in. Maar de 4 of meer sterren die ik hier toch een beetje had verwacht neer te mogen zetten haalt die bij lange na niet. En zullen worden gerserveerd voor Crows Zero die volgens mij veel meer Miike is.

Het geflirt met Amerika doet Miike weinig goeds. Blijf maar lekker echt Japanse shit maken en laat Tarantino lekker thuis voortaan.

Toch 3 sterren,. Sneeuw maakt veel goed

avatar van Goto

Goto

Heerlijk camp filmpje.

Het engels en Tarantino zijn een doorn in het oog. Maar verder is dit toch een leuk filmpje geworden. Het begin is fijn, lekker zichtbaar set gedoe. Daarna duurt het allemaal wat te lang tot de leuke scenes. Maar er zitten genoeg geinige dingen in om het fris te houden. De acteurs hebben het moeilijk met het engels, niet iedereen acteerd even goed. Maar een Ando weet gewoon cool te zijn.

De film duurt te lang. (Een mankement die meer Miike's kennen) Maar het verveeld nergens. Had allemaal wat extremer gemogen en laat dat engels voortaan maar. Toch is het een geinige film geworden.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Blu-ray release: 11 nov. 2008!

(Mooie cover-art)

avatar van starbright boy

Een Nederlandse DVD op 28 oktober. In de aankondiging wordt het een special edition genoemd.

avatar van Reinbo

Hij is al te huur.