• 9.374.535 stemmen

The Toxic Avenger (1984)

Komedie / Horror | 82 minuten / 91 minuten (director's cut)

Genre: Komedie / Horror

Speelduur: 82 minuten / 91 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Michael Herz en Lloyd Kaufman

Met onder meer: Andree Maranda en Mitch Cohen

Plot The Toxic Avenger

"He was 98lbs. of solid nerd until he became..."

Dit is het verhaal van Melvin, de gek van de stad. Op een dag komt Melvin na een pesterij in een ton met chemisch afval terecht. Melvin verandert in de Toxic Avenger, een monster dat slecht tegen onrecht kan, en kan wraak nemen op iedereen.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Bijzonder geestige en compleet idiote onzinfilm, zo slecht dat het weer leuk is. Een paar geinige creaties, over the top acteerwerk, flauwe personages en allerlei soorten ranzigheid vliegen je om de oren. Na verloop van tijd had ik het wel even gezien en was de grap er een beetje af, maar desondanks was dit erg amusante rotzooi.

3 sterren.

avatar van otherfool

otherfool

Hilarische klassieker van het Tromafront. Grappig, heerlijk over de top en met leuke vondsten. Heerlijk!

4*.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

De unrated director's cut nu gezien en hoewel hier alle gore scènes in behoren te zitten, vond ik het alsnog een beetje tegenvallen op dat gebied. Lijkt wel of alle smerige scènes in het begin van de film zijn gestopt, want de tweede helft heeft een hoop suggestieve scènes die ontaardden in teleurstelling.

Toch is dit een zeer vermakelijk filmpje die barst van de hilarische, foute en over-the-top scènes en dito personages. Het anti-held gegeven is een katalysator voor een hoop foute boel en de duidelijke jaren '80 aankleding maakt het allemaal nog een stuk erger. Erg vermakelijk filmpje en tot nu het beste wat Troma op film heeft gezet als je het mij vraagt. Toxie lijkt mij daarom ook niet voor niets de mascotte van dit label.

avatar van DeCol

DeCol

Haha, wat een vermakelijke film. Het is allemaal zo fout dat het leuk wordt. Eigenlijk precies wat Legan hiervoor zegt, totally over-the-top geacteerd - wat eigenlijk iets te irritant was - en fijne gore. Dan die muziek, heel leuk eigenlijk, vooral als The Toxic Avenger arriveert bij een crime scene. Precies wat ik ervan verwacht had eigenlijk.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Top vermaak. Dit was ook mijn first meeting met Troma. Ook zitten er een paar lekkere grove scene's in. Zoals wanneer Toxie zijn vingers in de ogen van een man steekt . En de scene wanneer een man bij een fitness apparaat wordt vermoord. Het blijft een heerlijke foute film. Ook de scene bij dat fastfood restaurant is geweldig. Krijgt van mij een 5,0.

avatar van bladonis

bladonis

BRIL-JANT!!!

Ik was al fan, maar dit '80s shlock spektakel komt nóg meer tot zijn recht als het van een groot scherm op je neerdruipt, in al zijn ranzige glorie!!

Én dat Troma-grootmeester Lloyd Kaufman =of zoals ik hem na een wilde Amsterdamse zaterdag-nacht mag noemen 'Uncle Lloydie'= de film scherp inleidde, én geduldig alle vragen, van élk niveau!, van rabiate Tromafielen, van élk niveau!, in een Q&A sessie beantwoordde maakte de avond alleen maar bijzonderder!!

Dit is géén hersenloze pulp, zoals door hersenloze critici wel eens wordt beweerd! Dit is een intelligent stuk maatschappijkritiek! Er wordt genadeloos afgerekend met gewetenloze grootvervuilers en corrupte stadsbestuurders. De hypocriete, machtswellustige, geldgeile notabelen zijn zo mogelijk nóg crimineler dan de kruimeldieven, de aanranders, de overvallers en de tienerbendes die de stad óók terroriseren! Het dumpen van (giftig, chemisch en/of radioactief) afval wordt 'subtiel' aan de kaak gesteld. De Evil Devilworshipping Mega Conglomerates krijgen er -op z'n Troma's- flink van langs!

MAAR meer nog wil Ome Lloydie opkomen voor de Underdogs! De nerds, de goths, de sci-fi geeks, de homo's, de lesbo's, de transsexuelen, de Gender Confused, de Tromafielen, de onderdrukten, de verdrukten, de herdrukten, ja de MELVINS van de samenleving hebben EINDELIJK een HELD om naar op te kijken: Een Hideously Deformed Creature of Superhuman Size and Strength!! The TOXIC AVENGER!!!

De lichamelijk en mentaal onderontwikkelde tiener Melvin, een heerlijk over-acterende Mark Torgl, werkt als schoonmaker in het plaatselijke fitness centrum. Hij is het pispaaltje van de jocks, de spierbundels en de centerfold girls. Hij wordt gruwelijk gepest, maar lijkt het niet door te hebben, óf slikt het allemaal als de underdog die hij is. Als hij eindelijk succes lijkt te krijgen bij een van de mooiste meisjes van de gym, wordt hij zó vernederd dat hij in een vat chemisch afval belandt!

Melvin verandert in een gruwelijk verminkt wezen van bovenmenselijke omvang en kracht, en krijgt opeens de neiging om, gewapend met zijn trouwe zwabber, Tromaville schoon te maken van al het gespuis dat de stad onveilig maakt. Én hij krijgt voor het eerst van zijn leven een super mooi -maar gelukkig blind- vriendinnetje!! Leven zij nog lang en gelukkig???

Heerlijk hammy acteerwerk, veel actie, lekker veel blote borstjes, verrassend mooie stunts en special effects, en vooral de positieve boodschap geserveerd emt een lekker ranzig Troma-sausje, maken deze film het met poep bedekte juweeltje in de Troma-stal. Je moet even goed boenen, en er zal altijd een verdachte meur aan blijven hangen, maar hij straalt, áls je het de kans geeft!

avatar van rep_robert

Denk dat deze film het slechtste acteerwerk ooit bevat, het is echt zo slecht dat het charmant wordt. Precies wat de bedoeling is van deze pulpfilm. Echt alles is heerlijk slecht aan de film, met als hoogtepunt de stem van the Toxic Avenger....eerst hersenloos brullen om vervolgens wat intelligente zinnen eruit te gooien. Slaat helemaal nergens op, i like it Overigens is het ook lekker ranzig, zoals je kan verwachten in een dikke pauperfilm als dit. Helemaal mijn stijl.

Jammer dat een heleboel actiescenes soms wel wat te langdradig waren, waardoor het toch een beetje moeilijker werd om uit te kijken.

avatar van stephan73

stephan73

The Toxic Avenger was de film die Troma op de kaart zette, en ook de film waar ze nog steeds veel aan verdienen. En dat is terecht, want het is een heerlijke mix van actie, humor en splatter.

De wereld van Tromaville wordt al bevolkt door de meest maffe personages en die zullen in de loop der jaren steeds terugkeren in het oeuvre van Troma. De geeks, de weirdo´s en de losers.

De originaliteit waarmee Melvin zijn slachtoffers naar het hiernamaals "brengt" getuigd van veel durf en bij somige scenes kan de kijker die niet tegen bloed kan het misschien iets teveel worden.

Heerlijke Troma pulp!

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Hoe ik hier ooit 4* voor heb kunnen geven..

Het is namelijk een waar meesterwerk. Van begin tot het eind puur genieten van dit fantastische troma werkje. TromaVille, Dr. Snodburger Die zenuwlijer, de romance van Melvin met het blinde meisje, de duitse agent.. zelden zoveel hilarische onzin in een film gezien.

De homo's, dikke mensen en duitsers worden lekker overduidelijk belachelijk gemaakt. De rest komt er ook niet vanaf zonder flink aangezet te worden, niets lijkt te gek. Een kind overrijden als een soort spel? Tuurlijk! Van troma mag je ook niets anders verwachten dan zulke vreemde ideeën.

Daarnaast een geweldig jaren 80 sfeertje, heerlijk acteerwerk van het slechtste soort. Briljante effecten, ontzettend veel gore en dat allemaal zonder ergens te verslappen. Die 80minuten waren zo voorbij. De one-liners maken alles nóg geestiger om te aanschouwen. M'n favo bull-shit flick.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Uhm, toch een lichte matig voor Toxic Avenger.

Het is jammer dat ik soms simpel weg niet door de knulligheid heen kon kijken. Vooral out-of-sync geschreeuw was ergerlijk. Het einde viel ook erg tegen.. het geliefde monster, het goede wint blabla, erg flauw allemaal. Moraaltjes pulp? Ja, eigenlijk wel.

avatar van misterwhite

misterwhite

Geweldig!!!

Wat een heerlijke foute superhero horror film van van de 80's. Heb er echt van genoten. De sullige Marvin zijn smile zal ik eeuwig onthouden

Soms wel echt ziek en overdreven maar dat verpest het echt niet. Nog nooit zoveel plezier gehad bij een horrorkomedie. Deze ga ik mij zeker aanschaffen op dvd.

Een dikke 4*.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Ge-ni-aal. Had best een geinig filmpje verwacht, maar die geniaal slechte onzin die ik zonet gezien heb, is nog stukken leuker dan verwacht. Heb behoorlijk genoten.

Die sfeer, die muziek, die domme hete wijven die geilen op dat opengereten hoofd + vele bloed van dat kleine jochie wat ze overreden hebben, die half-Duitse agent (ja, mein führer!), de totaal onnozele romance met die blinde (bloedmooie) meid, de ene na de andere geweldige quote, belachelijke scéne en de totaal gestoorde over-the-top personages. Yeah!

Fantastisch, zó slecht, maar zo ''goed'' gemaakt dat het allemaal uitstekend werkt en een enorm hilarische impact heeft. Geweldige gore-scénes ook. Dikke voldoende.

avatar van jordandejong

jordandejong

Verassend hoge score hier op MM. Normaal worden dit soort filmpjes op deze site erg laag gewaardeerd. In de eerste scene wordt al een kind vermoord . vanaf dan weetje dat deze film geen remmen heeft.
het plot is vrij simpel. Een super-nerd valt in een chemisch vat en veranderd in een superhero. De rest van de film is heerlijk fout. Het acteerwerk is over de top. De gore ziet er weer goed uit en ook de typetje's zijn weer heerlijk weird zoals we dat van Troma gewend zijn. neem nou die 2 halfnaakte homo's in de gym. De travestiet, en het toppunt, the toxic avenger. Een misvormde superheld in een balletpakje. Hoe kom je erop. Hoedanook en mengelmoes van dit allemaal bij elkaar en dan krijg je een hele leuke film die je zeker niet al te serieus moet nemen.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Wat een heerlijke nonsens.

Vooral de stereotypering en personages is off-the-charts in The Toxic Avenger. De tanned hot chicks with fucked-up hairdo's, die stress onbestendige Bozo (_O_), de uiteenlopende characters i nde gym, de street thugs met hun slechte sense of fashion, de nerds, de outcasts. Geniaal. Ook die SS police chief was geweldig, en Snodberger natuurlijk.

Fijn from zero to hero verhaaltje. En wat is nou een beter boegbeeld voor Tromaville dan één van de grootste outcasts die Tromaville rijk is. Erg fijn verhaaltje, leuke romance met the blind girl en gewoon erg veel leuke vondsten en fijn gespeel met cliché's. Gewoon anderhalfuur genieten van elementen wat dit campy genre zo geweldig maakt. (Nog) niet één van mijn favoriete campy werken tot nu toe maar The Toxic Avenger heeft wel alles in huis waardoor het er één zou kunnen worden, even ruimte over houden voor herziening. Briljant werkje.

avatar van Prudh

Prudh

Djeez ik snap gewoon oprecht niet waarom Troma zoveel aanhang heeft, terwijl ik me doorgaans prima kan inleven in waarom een film slaagt of als geslaagd bevonden wordt. Bovendien kan ik films als deze normaal gesproken goed behappen (onlangs nog genoten van de goed vergelijkbare Feast trilogie), maar dit is een niveau te flauw. Kinderachtig zou ik bijna zeggen. Zag slechts deze en Night of the Chicken Dead (nog vervelender) van Troma, maar ik trek de idioterie simpelweg niet. De gore is heerlijk, dat is ook het leukste, maar voor grapjes over blinde mensen die per ongeluk met hun stok in kruizen slaan kijk ik wel naar Leslie Nielsen. Dit had ik vast leuker gevonden toen ik 13 was... Naked Gun met een cool monster en open wonden.

avatar van The Oceanic Six

Enorm slecht, maar tevens soms enorm amusant.

The Toxic Avenger ben ik toevallig eens tegengekomen tijdens het doorkijken van Moviemeter. Nooit van gehoord, maar het klonk wel aardig.

Jammer genoeg zijn de positieve verwachtingen niet helemaal uitgekomen. Buiten een aantal momenten met extreem toegepast geweld door de Avenger is het een behoorlijk slechte film. Ik hou best van over the top gaande pulp, maar er is wel een verschil tussen expres gemaakt pulp en gewoon rommel. Dit is toch wel grotendeels rommel. Ik heb me echt enorm gestoord aan het overacting in de film. Neem nou het begin met de zwakzinnige Melvin. Hoe die rol neergezet werd, bizar zwak. Idem voor de andere personages.

Gelukkig moest ik wel een paar keer grijnzen door de geweldadige stukken. Neem nou het stuk met de frituurpan. Kon ik wel om lachen.

Jammer genoeg zijn de effecten wel weer behoorlijk slecht. De film zal wel een enorm laag budget hebben gehad, maar dan nog ben ik wel kritisch.

Het feit dat de film net anderhalf uur duurt, maar dat ik toch wel vaak op de klok heb gekeken of het al bijna voorbij was is veelzeggend. Leuk idee, zwakke uitwerking.

avatar van Zinema

Typische Troma.

Naast een van de beroemdste, tevens een van de leukere pulpfilms uit de beruchte stal van Troma. Het verhaaltje over een gepeste nerd die na een dosis chemisch afval verandert in een wrekend monster is belachelijk qua uitvoering, maar wel vermakelijk. En een typisch gevalletje van 'zo slecht, dat het goed wordt'. Iets wat vaak ten onrechte van films wordt beweerd maar in dit geval ook echt blijkt te kloppen. Hoe expres gegenereerd dan ook.

Goed.

avatar van Halcyon

Halcyon

Een typische horrorkomedie uit de Troma-stal die helaas zijn reputatie niet waarmaakt. Er zitten beslist enkele gore en inventieve scènes in de film, maar ook veel onnodig opvulsel dat zich door dezelfde flauwheid laat kenmerken als de meeste Troma-producties. Het eerste halfuur is ongetwijfeld het beste, waarin de politiek incorrecte toon enkele hilarische momenten oplevert. Daarna is het aan de Toxic Avenger om komaf te maken met zijn kwelduivels. Behoudens enkele onzinnige kung-fu gevechten en af en toe een fraaie kill (die in de gymzaal steekt er boven uit) zijn de confrontaties nodeloos lang uitgesponnen. Naar het einde toe verliest de film aan inspiratie, wat voor dit genre toch nefast is.

Wie toch nog geïnteresseerd is, let op: van de film bestaan verschillende cuts en voor een beetje pulpfanaat is het aangewezen de UNCUT-editie te bekijken.

avatar van Montorsi

Montorsi

Soms wel echt leuk, soms ook gewoon te flauw en onzinnig. Effecten zijn wel tof, en het geheel is lekker over te top. Toch wist het me zeker niet op alle vlakken te bekoren.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Troma op zijn best of op zijn slechtst. Kies zelf maar welke van de twee. Wat The Toxic Avenger zo aanstekelijk maakt is dat het een grote middelvinger is tegen alle gangbare conventies. Het straalt uit alsof de makers en acteurs een feestje aan het bouwen zijn en wij mogen er even bij zijn. The Toxic Avenger is dan ook een van hun meest herkenbare en daarom meest iconische figuren. Grappig ook hoe ze ermee wegkomen dat editing, soundtrack en acteerwerk beneden alle maat zijn, maar dat het hier juist bijdraagt aan de vibe van de film.

avatar van The One Ring

The One Ring

Op zich is het niet moeilijk om te zien waarom The Toxic Avenger zo'n cultaanhang heeft. Veel fouter dan dit wordt het niet en de film is harder dan de meeste genregenoten, met name voor die tijd. Het spottende toontje draagt er alleen maar aan bij.

Helaas is deze verklaring ook de reden waarom het voor mij niet helemaal werkte. Ik heb niet genoeg met gore om daar genoeg voldoening uit te halen en hoewel ik best de humor in kan zien van dit soort pulp is het ook een soort humor die ik nooit echt leuk genoeg vind voor een lange film. Na zo'n drie kwartier had ik het wel gezien, zeker ook omdat dit nou niet bepaald een afwisselende film is. Het helpt ook niet echt mee dat het acteren zo zelfbewust over-the-top komisch is (de acteurs knipogen nog net niet naar de camera); b-films als deze zijn toch al snel leuker als ze wat meer serieus gespeeld worden, alsof de acteurs niet weten hoe belachelijk het allemaal is.

Op zich is het allemaal best oké op zijn eigen manier en vooral in de eerste helft is het nog echt leuk, maar het is gewoon niet mijn ding genoeg om echt een feestje te zijn voor mij. Braindead kreeg me in vergelijking wat meer mee.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Een klassiek werkje uit de jaren 80 om de vingers bij af te likken. Zowel ledematen als ingewanden zijn niet veilig voor de brute kracht van deze getransformeerde schoonmaker. Het is lekker overdreven, maar zonder buiten de toon te vallen. Bijvoorbeeld die scène in het restaurant waar Melvin te maken krijgt met drie overvallers. Één van hen liet wat Oosterse vechtkunsten zien en maakte hierbij ook kenmerkende geluiden. Hij was echter niet aan het stuntelen en het werd nog best een interessant gevecht (ook al weet je dat Melvin hem uiteindelijk wel te grazen zal nemen). Personages zijn leuk gecast en er zitten een aantal geile wijven in met strakke pakjes.
Jammer vond ik die spinnende krantenberichten die om de zoveel tijd weer het beeld verpesten. Ook begreep ik niet echt waarom er op een gegeven moment allemaal scènes opnieuw werden getoond. Was dit een gedachte van Melvin, om de woede te als het ware te vergroten? Ik vind in ieder geval dat de kracht van zo'n moment verloren gaat als je het vaker terug laat komen. Daarnaast had ik een ietwat grovere afrekening met die twee jongens verwacht (eigenlijk worden zij nu het minst hard aangepakt: eentje wordt de auto uit geslingerd en de andere overlijd een poosje later in het ongeluk). Verder vond ik het vreemd hoe die politie op het einde stond opgesteld rond die tent (in een soort driehoek, en de achterkant werd helemaal niet in de gaten gehouden).
Over het algemeen een fraaie komedie met absurdistische toestanden. De scène met die frietpan, waarin Melvin wat stalen buizen om die persoon heen buigt zodat hij niet kan ontsnappen, zal ik nooit meer vergeten.

avatar van joolstein

joolstein

De film kwam mij een beetje over als de Horrorvariant van Porky's (1982) maar zeker niet slecht. Ik heb de lange directors cut versie gekeken. Ik had het vermoeden dat het acteerwerk express heel erg dik aangezet was. Zodat het erg irritant overkwam. Maar moet zeggen dat ik wel genoten heb van deze pulpfilm. Er zaten toch een paar briljante vondsten in. Wat te denken van die jongere die voor punten mensen van de straat reden? Het leek GTA wel! Maar dan wel politiek incorrecte versie. Of wat te denken van het monster met een tutu? Briljant. Verder dit de film vol met satire, blote vrouwen, typische jaren `80 thema`s en gore. Redelijk geinig filmpje.

avatar van scorsese

Uitstekende film waarin een schoonmaker van een sportschool gepest wordt en in een vat chemicaliën belandt. Absoluut helemaal belachelijk, maar overduidelijk met veel plezier, lol en originaliteit gemaakt. Naast de vieze make-up effecten valt er ook meer dan genoeg te lachen. Ook het overdreven acteerwerk sluit naadloos aan. Wansmaak op zijn best en vermakelijk van begin tot eind.

avatar van Basto

Basto

• 11939 berichten

Nee joh, welke kritiek je ook mag hebben, het blijft met afstand de beste superhelden film ooit! Toxie realy kicks ass!

avatar van Kondoro

Kondoro

Vanwege mijn doel die ik wou bereiken heb ik veel films links laten liggen. Zo was er een tijdje geleden alweer de ‘All genres movie challenge’ opgezet en daar wou ik graag aan mee doen maar ook daar vermelde ik dat er nog weinig tijd voor was aangezien ik nog genoeg te zien had. Nu ik afgelopen maand dan eindelijk mijn doel bereikt heb en klaar ben met herzien, kan ik me weer volop richten op andere films (die ik nog niet gezien heb).

Gisteravond was het de beurt aan ‘The Toxic Avenger’, een film die al langere tijd in mijn netvlies staat en die ik ook opgegeven had in de challenge. Ik moet zeggen dat ik me prima vermaakt heb met deze film, genoten stiekem wel hoe een foute film als deze (want fout was hij echt wel) toch zo ontzettend vermakelijk kan wezen, en ik gewoon genoten heb van de b-acteurs maar met een regisseur die wel randje B overschrijd want qua productie vond ik de film nog zo slecht nog niet. Idem dito met het camerawerk, de gore en speciale effecten, het zag er allemaal prima uit.

“And you can tell all your scum friends that things are gonna change in this town. I'm not just another pretty face.”

De cast was redelijk, met name veel b-acteurs die best aardig de film in één gareel hielden. Over het algemeen sprong niemand er echt boven uit en vond ik niemand héél bijzonder acteren. Het verhaal was wel geinig. We volgen Melvin, een vage jongeman die als schoonmaker werkt in de plaatselijke fitness club. Melvin word veel gepest door de leden, en vooral smerige leden die het op hem gemunt hadden. Op een dag word hij zelfs achterna gezeten door de leden als ze hem weer eens pesten waarna hij uit een raam vliegt en terecht kom in een bak met chemisch afval. Hier door brand zijn vel weg en word hij getransformeerd, dusdanig dat hij heel sterk weet te worden en een held van het dorp. Toch is de burgemeester niet blij me hem aangezien zijn smerige zaken dan ook in de soep dreigen te vallen. Ze zetten alles op alles om Melvin te pakken en te vermoorden wat ze helaas niet gelukt is.

Michael Herz en Lloyd Kaufman hebben hier zeker een leuke film neer gezet die niet bijzonder is maar, wel geinig. Ze zijn zeker niet bang om hier en daar wat dingen te laten zien wat het daglicht eigenlijk niet mag verdragen zo vond ik de overval op de plaatselijke taco tent erg vet en ook de fascistische politieagent die constant nazi groeten doet, en zelfs de burgemeester aanspreekt als ‘Führer’ vond ik leuk gedaan. Ja, ‘The Toxic Avenger’ is zeker een film die ik kan waarderen.

avatar van IH88

IH88

“You fat slob. Let's see if you've got any guts.”

Pulp. Je moet er fan van zijn, en ik snap wel dat sommige mensen kunnen genieten van The Toxic Avenger. Maar ik vond er niet veel aan, en het duurde lang voordat de film echt op gang kwam. Als Melvin aan zijn wraakavontuur begint zitten er wel een paar grappige en gruwelijke scenes in, maar het is allemaal te weinig en het acteerwerk is ook barslecht. Dat weet je van te voren in dit soort films, maar dan nog is het schokkend (en hilarisch) om te zien hoe slecht sommige "acteurs" zijn.

avatar van Shadowed

Shadowed

Dit is dus Troma.

Moet wel zeggen dat ik me er kostelijk mee vermaakt heb. Dit is op en top trash, maar trash die zichzelf niet serieus neemt en de focus zoveel op humor legt dat het allemaal erg hapbaar is. Wel neemt de film soms een aantal onnodige zijsporen maar het valt niet te veel op gelukkig.

Welkom in Tromaville. Een stadje waar iedereen idioot als beroep is. En dat werkt eigenlijk nog best redelijk. Er zaten weinig absoluut hilarische stukken in maar ik heb weleens echt kunnen lachen. Maar vooral in de komedie met horror erbij.

Deze film is eigenlijk 1 van de allerfoutste films die ik heb gezien. Samen met The Wizard of Gore in ieder geval de foutste trashfilms die ik heb gezien. Zo'n moment als het aanrijden van dat kereltje op de fiets is een moment die films tegenwoordig echt nooit aan zullen durven.

De film is lomp en op filmisch gebied echt een gedrocht. De sound editing is barslecht, de one-liners van laag niveau en het camerawerk schiet ook behoorlijk tekort. Maar toch haalt de film zijn charme uit het verhaal, make-up en gore. Want die zijn vaak behoorlijk grappig.

Film duurt niet lang en weet best vaak grappig te zijn. Aantal grappige stunts en over-the-top kills die het allemaal behoorlijk hapbaar. Een soort parodievoorganger van de Marvel-films. The Toxic Avenger is een film waar ik graag een remake van zie, maar dan wel met een beter filmisch niveau. Maar die nog steeds zijn foutheid blijft behouden.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Veel fouter kan het niet worden : een nerd die dienst doet als een schoonmaker in de lokale fitnessclub wordt gepest door de plaatselijke bully's en belandt in een vat toxisch afval, waardoor hij vreselijk misvormd raakt en verandert in een niet te stoppen moordmachine die uit is op wraak. Het is duidelijk dat de film niet ernstig genomen wil worden; daarvoor is het komische gehalte zo groot dat je er niet naast kunt kijken. De Toxic Avenger heeft ook een boontje voor een blinde teenie die hij van een verkrachting redde, en gaat met zijn vijanden soms wild tekeer met alle gore gevolgen vandien.

De bodybuilders zijn ook geen heiligen: ze vinden er hun lol in om kinderen omver te rijden en oude vrouwtjes bewusteloos te slaan om de auto te kunnen stelen. . Ach ja, een echt slechte film eigenlijk, door een stel amateurs gefilmd, maar die zo grappig wordt dat er nauwelijks aan te weerstaan is. Walgelijk hilarisch.

avatar van Metalfist

Metalfist

For your information, everyone knows monsters prefer blondes

Ik was al langer van plan om eens iets van Troma te gaan kijken maar ik wist nooit goed waar te beginnen. In de loop der jaren zijn er erg veel films geproduceerd met die stempel (al valt de hoeveelheid nog in het niets met bijvoorbeeld de Shaw Brothers) maar ze hebben ook een soort van universum gemaakt met films die zich in Tromaville afspelen. Uiteindelijk maar op goed geluk eens gestart met hun meest bekende creatie in dat stadje: The Toxic Avenger. Ik had geen idee wat ik moest verwachten maar ik hoopte gewoon op een fijne horrorcomedy.

En ja, dat krijg je wel! The Toxic Avenger is zo'n typische jaren '80 film en gewoon qua sfeerbeeld kan dat al tellen. Het eerste deel van de film speelt zich bijna volledig in de fitness af (met nagenoeg enkel en alleen maar aantrekkelijke mensen natuurlijk) waar de sullige Melvin gepest wordt en één van de pesterijtjes zorgt natuurlijk voor de aanleiding tot de transformatie naar een toxische wreker. Vanaf dan komt de film helemaal los en krijgen we gewoon erg veel van de pot gerukte scènes zoals de overval in het Mexicaanse restaurant, een romance met een blinde griet, wat overvallers die compleet de vernieling in worden geklopt in een steegje, ... Het is vooral ook visueel dat dit eigenlijk nog goed overeind blijft staan. Regisseurs Michael Herz en Lloyd Kaufman schuwen het geweld niet en laten dan ook voluit de gore zien. Dat geeft vooral ruimte voor vele leuke vondsten (dat fietsertje wiens hoofd geplet wordt of iemand wiens hoofd geplet geraakt tussen een fitnesstoestel) en heel veel ranzigheid. Normaal gezien niet zo mijn ding maar hier is het zo enorm over the top dat ik het wel tof vind.

Alleen jammer dat dat niveau niet wordt volgehouden, want na een tijdje begint het allemaal wel wat te slepen. The Toxic Avenger is sowieso al geen lange film maar zelfs dan nog had er wel wat geknipt mogen worden. Sommige running jokes missen ook een beetje hun effect, de Duitse agent is daar het perfecte voorbeeld van, maar er wordt veel goedgemaakt door het compleet total loss gaan. Zo'n Gary Schneider als Brozo zou je in elke andere film compleet met de grond gelijk maken maar dialogen als "I can't take it, Julie, I cannot take it! He is screwin' up my karma! AHHHHHHHHHH! I'M STRESSED!" werkt gewoon bijzonder goed. Ook Mark Torgl is als de sullige Melvin vaak op het randje maar die wordt gelukkig al snel ingewisseld door Mitch Cohen als de titelheld. Verder vooral nog veel schoon vrouwvolk (wat een debuut ook van Andree Maranda als de blinde Sara, het zou vreemd genoeg ook meteen haar enige film zijn) en een geweldige soundtrack.

Zo'n nummer als Body Talk, dat kan toch niet anders dan een dikke hit zijn geweest. Jammer dat er blijkbaar nooit een officiële soundtrack is uitgebracht van de film, ik zou hem zo in huis halen. Ik ben in ieder geval benieuwd naar de komende 3 sequels, hopelijk blijven die wat op eenzelfde niveau als deze film. Gewoon compleet over the top nonsens, ik zie het toch graag.