• 9.373.722 stemmen

Met onder meer: Takashi Shimura, Nobuo Kaneko en Haruo Tanaka

Gesproken taal: Japans

Releasedatum: 6 maart 1980

Plot Ikiru

"A big story of a little man which will grip your soul ..."

Kanji Watanabe is een kantoormedewerker die, net als al zijn collega's, niets uitvoert op z'n werk. Dan ontdekt hij op een dag dat hij maagkanker heeft en nog maar een paar maanden heeft te leven. Hij besluit vervolgens om deze laatste maanden te gebruiken om het nut van zijn leven te ontdekken.

Kanji Watanabe

Mitsuo, son of Kanji

Subordinate Clerk Saito

Sub-Section Chief Ono

Kiichi Watanabe, Kanji's Brother

avatar van magnolia_

magnolia_

We mogen gewaarschuwd wezen,Jim Sheridan (In America) gaat een remake draaien met in de hoofdrol Tom Hanks.het idee alleen al doet me janken

bron

avatar van starbright boy

Geniaal dus.

Hoge verwachtingen (dit stond al tijden in mijn to-see-top-10) die gewoon uitkomen. Het thema sprak me erg aan, het meeste van alle Kurosawa-films. En nu heb ik de kersverse Nederlandse DVD kunnen huren.

De film begint al prachtig (met de maag van Watanabe en de schets van het kantoorleven). Ook een geweldige rollen van de twee mensen met wie Kenji op stap gaat in het eerste deel. Twee mensen die wèl leven.

Hoewel ik de hele film prachtig vind zal vooral het tweede deel waarin de collega's Watanabe herdenken met het meeste bijblijven. Een structuur die de film alleen maar sterker maakt. Dat deel is zo enorm goed. Alleen al details als de blikken van de hoogwaardigheidbekleders als de verdrietige buurtbewoners binnen zijn. En hoe de gemeenteambtenaren steeds erger dronken worden en Watanabe steeds meer beginnen te prijzen. Erg sterk.

De schommelscene hebben al meerdere mensen aangehaald. daar kan ik me alleen maar bij aansluiten.

Ontroerende film. Mijn nieuwe favoriete Kurosawa.

4.5* (halfje erbij is zeker niet uit te sluiten in de toekomst)

avatar van Linda

Linda

Ik vond het ook een prachtige film. Die blikken van Watanabe zijn soms zo pijnlijk, vooral bij dat vreselijk mooie nummer. Dat zijn dan ook gelijk mijn favoriete scenes. Toch vind ik itt vele anderen de schommelscene niet de mooiste, ik kies toch voor de scene waarbij het nummer begeleid wordt door de piano. Wat ik wel jammer vond is dat de film na de dood van Watanabe een beetje té langdradig wordt. 4,5 ster.

Ramon K

Ik vind beide scene's geniaal en erg ontroerend. 1 liedje dat in twee verschillende scene's twee totaal andere emoties vastlegt. Absoluut meesterlijk. Zelfs na mijn zoveelste herziening vandaag heeft de film nog geen greintje aan kracht en impact verloren. Groots meesterwerk!

avatar van PatrickL

PatrickL

Geweldige film. Fantastisch acteerwerk van Shimura, goed verhaal, uitstekend camerawerk, geweldige vertelstructuur, prachtig openingsshot en natuurlijk de zeer mooie schommelscene. Kortom 4,5*

avatar van IQ160

IQ160

Top10-aanpastijd!

avatar van FisherKing

FisherKing

Ongelooflijk mooie film. Bij herziening zit ik nog te trillen. Doelbewust lijkt het wel , zijn die Doodwake's passages erin gepast. Om je een beetje bij te laten komen van de emoties eerder. Nog nooit een film gezien die zo perfect vertaalt wat ik voel. Dit gaat door merg en been, en de briljante shots verder....

oke eindelijk de 5 sterren die deze film verdient.

avatar van Hans P

Hans P

Deze had ik uit mijn 4 DVD-box van Kurosawa als laatste bewaard, omdat hij de beste recensies kreeg. Inderdaad absolute topklasse. Wat kan die man toch acteren. 4,5*, dat word tmogelijk bij herziening nog wel 5*.

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Wat een prachtige film! Tot nu toe mijn favoriete Kurosawa (al is het pas de vierde die ik zag). Echt heel mooi. 5*

avatar van SmuttWars

SmuttWars

Is "de Kurosawa collectie" een beetje goede kwaliteit? Ik ben tevreden met mijn Seven Samurai en Hidden Fortress, maar hoe zit het met ikuru

Menghini

Ikiru uit de collectie: daar is niks mis mee!

Echt een geweldige film. Met een tijdloos concept. Dat ze daar toen ook al last van hadden...! Een hele ontroerende film die mij greep van begin tot eind! Dat dit een film uit 1952 is... 5*

avatar van Reinbo

Menghini schreef:

Ikiru uit de collectie: daar is niks mis mee!

Vond de beeldkwaliteit wel iets tegenvallen, behoolijk veel draaaden en spikkels in de film.

Reinbo schreef:

Ja, dat is wel zo. Maar het geeft dan wel iets authentieks... Maar zou je dat helemaal weg kunnen werken? En dat men ook niet ziet dat het weg is gewerkt?

avatar van FisherKing

FisherKing

gezeik

avatar van Reinbo

Menghini schreef:

Bij de Criterion collection is beeldkwaliteit ook van oude films over het algemeen een stuk beter. Het kan dus wel, zie ook de prachtige SE van de oude klassiekers van Warner.

Authentiek heeft er niets mee van doen, in 1953 weerd de film ook zonder spikkels en draaaden vertoond:)

Sommige films zijn nou eenmaal heel slecht geconserveerd. Ikiru is daar een van.

Daar kun je nu niet in ene een draad en spikkeloze versie van maken.

In de collectie is deze film dan ook de film met de minste beeld- en geluidskwaliteit.

En daarbij, achter de restauratie van een film als Vertigo (1958!) stond een grote studio die miljoenen te besteden had.

Ikiru is in de Criterion collectie ook met draden en spikkels.

Reinbo schreef:

Daar heb je helemaal gelijk in, maar ik vind het toch wel wat hebben...

avatar van Intruder

Intruder

Ongelooflijk mooie film. Het meeste lijkt me al gezegd: weergaloos acteerwerk, geniale verhaalstructuur (waarin ik zowel het eerste als het tweede deel vond passen: ik heb van allebei evenveel genoten), heerlijke beelden en soundtrack, spitsvondige dialogen. Deze film bevat een aantal scènes die zonder énige twijfel behoren tot het beste wat het medium film tot hiertoe heeft voortgebracht: de schommelscène, de trapscène, en de eindscène op de brug (het silhouet), de scène wanneer Watanabe de zonsondergang bewondert,... Werkelijk, ik was geraakt. Fantastische film.

avatar van Martin Van K

Martin Van K

Baaaaaang!

Eens, om de zoveel tijd, zie je een film waardoor je meteen geraakt wordt (alsof je een slag krijgt van een voorhamer). Bij mij was het een tijdje geleden (Oldboy), maar dit weekend had ik het weer voor, bij het zien van Ikiru. Schitterende film van Kurosawa. I want more...

Nog een 20-tal mensen moeten stemmen op deze film, en dan komt hij oververdiend heel hoog binnen in de Top250!

Goodfella_90

ik hoop niet dat hier nog 20 mensen op stemmen want staat ie op deze site ineens als beste film ooit

Ramon K

En dat zou absoluut geen schande zijn hoor.

Goodfella_90

Ik heb deze film nog nooit gezien, dus ik kan ook niet echt commentaar geven, maar zou je het niet een beetje vreemd vonden als deze film ineens boven The Godfather etc. stond?

Goodfella_90 schreef:

Ik als Kurosawa-fan? Absoluut niet natuurlijk!

Zeer terecht zou 't zelfs zijn.

Goodfella_90

Als ik naar die regisseur zn lijstje kijk kan ik ook niets anders zeggen dan dat al zijn film een zeer hoog gemiddelde krijgen, maar dan is er natuurlijk ook geen hond die er op stemt.

Ramon K

Kurosawa's bekende films hebben wel een heel behoorlijk stemmenaantal en door de Nederlandse dvd releases zullen dat er nog wel veel meer worden in de toekomst.

avatar van Art

Art

Ramon K schreef:

Je kunt op mij rekenen

avatar van Intruder

Intruder

Goodfella_90 schreef:

Dat is trouwens toch geen maatstaf voor de kwaliteit van de film? Kurosawa is misschien geen bekend regisseur bij het grote publiek, maar hij is dat zeker wel bij bijna elke filmliefhebber. Deze film zou het in mijn ogen verdienen hoor. Maar ik heb The Godfather dan weer niet gezien, dus vergelijken kan ik niet.

avatar van Beetje

Beetje

lang naar uitgekeken

maar film wist me niet te ontroeren

dat kwam vooral door dat overdreven zielige gedoe van die gast,

ik weet dat andere dat juist heel mooi vonden, maar wist mij gewoon niet te raken en af en toe vond ik het zelfs irritant...

zaten wel veel mooie scenes in, zoals schommelscene enzo

maar het einde vond ik echt veel te langdradig.

dus voor mij geen meesterwerk

maar wel mooie film

avatar van cempaka

cempaka

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Ik zie dat weinig mensen deze nummer 1 van de tiplijst gezien hebben. Hij is in ieder geval zonder wachtlijst te huren bij Videoland Online (zie www.videolandonline.nl[/url])