The King of Kong (2007)
Geregisseerd door: Seth Gordon
Met onder meer: Billy Mitchell, Steve Wiebe en Walter Day
Plot The King of Kong
"Don't get chumpatized"
Het wereldrecord voor het arcadespel Donkey Kong staat al sinds 1982 op naam van Billy Mitchell. Terwijl Mitchell geniet van zijn status als "beste gamer ooit", wordt de 35-jarige familieman Steve Wiebe gevolgd in zijn pogingen dit oude record te verbreken.
streeter
Uitstekende, spannende, frustrerende docu. Billy Mitchell is de Villain van het jaar. Zo gauw je hem ziet heb je al een hekel aan hem.
Grote aanrader, zelfs als je classic gaming niks aan vind.
***1/2
Wordt er veel in de film gevloekt?
Hoe hoog is het nerdgehalte?
Je leest ook wel eens berichten in de krant van Chinezen die aan gamen gestorven zijn (dagenlang spelen en niet slapen)....
streeter
Er wordt volgens mij niet in de film gevloekt.
Er zitten maar een paar echte nerds in de film. De mensen in deze film zijn bijna allemaal ouder (35-45), successvol, en hebben families. Het gaat niet zozeer over gaming maar over twee mensen die het Donkey Kong record willen verslaan en behouden.
tsjidde
Nee, gevloekt wordt er niet, want "No Profanity" is één van de huisregels van Twin Galaxies, de officieuze Amerikaanse arcade-gamersbond.
Billy Mitchell is inderdaad de eikel van het jaar. En trouwens, Billy's holkruipertje Steve Sanders is niet veel beter. Alleen maar een paar echte nerds? Nou, ik heb maar een paar mensen gezien die géén nerd waren. Maar goed, dat is misschien een kwestie van smaak.
Shit! (dit moet je eigenlijk pas lezen als je de film gezien hebt)
Al met een vermakelijk en smakelijke docu die ik met veel plezier gekeken heb. Eén van de mooiste opmerkingen vond ik die van dat kleine meisje: "The Guinness Book of Records? Isn't that where some people ruin there lives for?".
Rocco1984
Ok waar kan ik deze film zien. Dit is toch ongelovelijk? De eerste keer dat ik las dat deze docu uit zo komen werd ik gek. Maar volgens mij moet je in Nederland geluk hebben om deze film ooit tegen het lijf te lopen. Of voor veel geld bestellen in het buutnland.?
psychonaatje
Echt een fascinerende film, dit. Toen ik gister in een boekhandel de Nederlandse editie van het Guiness Book of Records 2008 zag liggen, kon ik het toch niet nalaten om erin te kijken. Tot mijn grote tevredenheid is het boek blijkbaar tot stand gekomen voor het nieuwe record van Billy Mitchell, want Steve Wiebe stond er als recordhouder in.
Er is trouwens nog een film uit met een soortgelijk onderwerp, getiteld Chasing Ghosts: Beyond the Arcade.
tsjidde
Naast The King of Kong en Chasing Ghosts heb je ook nog High Score (2006) (die ik meteen ook maar even heb toegevoegd).
bisse
Echt een geniale en ongelofelijk amusante docu. Ik verwacht eigenlijk wel dat er gaat blijken dat het eigenlijk een mockumentary is want er zitten wel veel toevaligheden in die allemaal iets te goed uitkomen. Daarnaast kan ik niet geloven dat die billy mitchel echt zo is en geen rol neerzet.
Maar ja...dock of mock ...in elk geval niet te missen. 4.5 ster
Cwk
Een zeer grappige en ontroerende documentaire met personen die zulke uiteenlopende persoonlijkheden hebben dat je bijna zou denken dat ze perfect gecast zijn. Of het nou grappig of triest is om te zien dat er mensen als Billy Mitchell of Brian Kuh bestaan, op de goedheid van Steve valt in ieder geval niets af te dingen. Deze docu heeft een overduidelijk held. Goed spul.
Prudh
Desalniettemin een tamelijk zinloze opmerking, toch?
Deze documentaire is echter verre van zinloos. In díe zin dat hij erg vermakelijk is. Zo is het aan de ene kant gniffelen om de wereldkampioen van King Kong: Billy Mitchel. Als onvervalste egotripper met clichématig gamersuiterlijk wordt hij op handen en voeten gedragen door een selecte groep hardcore arcade gamers. Dit zijn zonder uitzondering nerds, maar wel erg fanatieke. Mitchell zelf krijgt overigens alvast een stem voor
eikel van het jaar.
Aan de andere kant leef je enorm mee met de runner up van King Kong: Steve Wiebe. Zijn eenzijdige strijd, het vechten tegen een valsspelende bierkaai, is zowel frustrerend om te volgen als ook erg vermakelijk. Elke poging tot het zetten van een wereldrecord lijkt hem te worden ontzegd. Plaatsvervangend onbegrip tegenover de bizarre besluitvorming van de gamersbond, Twin Galaxies, zal menig kijker besluipen als een jakhals in een veld vol lammetjes. De dicipelen van Mitchel gunnen Wiebe klaarblijkelijk geen enkele kans tot het behalen en behouden van het hoogste aantal punten van het ogenschijnlijk simpele spelletje. Maar de centrale figuur Wiebe blijkt digitaal springen over rollende tonnetjes wel boven zijn kinderen te verkiezen, minpuntje. Dit neemt de compassie voor de beste man echter niet weg! Verder werkt de opzet van de film enorm goed. Menigeen zal Mitchel graag het onderspit zien delven, maar het blijft spannend tot het allerlaatste moment.
Deshalve een dikke 3,5 ster!
morreke
ik heb er ook van genoten. Hoe dat spel de levens van die mensen beinvloed, echt niet meer normaal. de dochter van Steve Wiebe maakt op een gegeven moment een uitspraak over het Guiness Book of records die alles mooi samenvat. Het is leuk om records te breken en om in het boek te staan, maar ten koste van wat ? ( op die manier had ik er zelf nog nooit naar gekeken, en dat een 5 jarige me dat bijbrengt, mooi )
Eikel van het jaar gaat bij mij niet naar Mitchell, maar naar zijn "hulpje" Brian Kuh die Mitchell constant op de hoogte hield. Wat een drol man hehe ... 4*
Als je nu naar de records gaat kijken zie je dat ze nog steeds mekaar aan het bekampen zijn, dan vraag ik me wel af: Waar gaat dit eindigen ? Het zou me niks verwonderen als Wiebes vrouw op een dag haar koffers pakt.
MWX
dit was de eerste docu die zowel spannend als grappig en eigenlijk ook best sneu tegelijk.
De GeuS
Wat een goede, onderhoudende en ontroerende documentaire was dit over iets 'onbelangrijks' als Donkey Kong. Ik werd echt meegezogen in het verhaal en het ontpopte zich echt als een 'Good vs Evil' epos;
Steve Wiebe als de ultieme anti-held en Billy Mitchell als de onbetrouwbare, ongelooflijk irritante ego tripper die angstvallig/krampachtig teert op successen uit het verleden. Ook al zal deze rollenverdeling in de documentaire wel (iets) gemanipuleerd zijn, ik heb het met ingehouden adem uitgekeken; 4,5*
Safri
Ik heb erg moeten gniffelen om de talloze one-liners van Billy Mitchell. Over die intitals van hem en over de achterkant van dat briefje, tsjongejongejonge.
Walter Day is echt een supersympathieke man. Ik hoop dat hij een beroemd zanger wordt
Iemand ook gekeken t/m de credits? Ons Q*Bert vrouwtje is helaas niet meer
Ik heb enorm genoten van deze heerlijke docu. 4 *
MARCUS CORVUS
Voor een docu vind ik een 4 terecht. Hij word goed opgebouwd, is onderhoudend en sluit goed af. Prima Docu en voor elke (classic) game liefhebber een must see
MARCUS CORVUS
On Thursday night, former "DK" arcade champ Billy Mitchell contacted MTV News to announce that he had reclaimed the top score with a record 1,050,200 points. He has witnesses, including someone who's willing to take a polygraph test to prove the run was legit.
Twin Galaxies senior referee Todd Rogers witnessed the session, securing it as an official high score.
Check deze link alleen als je de film al hebt gezien. ERG INTERESSANT!!
Video Games News Story | MTV
Olaf K.
Fantastische documentaire. Een facinerende strijd tussen Donkey Kong kampioenen Mitchell en Wiebe die een docu oplevert die het onderwerp zorgvuldig uitdiept en vervolgens ver overstijgt. Spannend en mind-boggling. Een bezoekje aan de site van de leading organisatie (Twin Galaxies) leert dat Billy Mitchell het record inmiddels terugheeft (publiek gevestigd) maar dat het nieuwe record niet onomstreden is (zie wikipedia) gegeven vermeend voortrekkers-gedrag bij de organisatie waar Mitchell zelf deel van uitmaakt. Als gevolg van het erkennen van het record heeft 1 centraal lid de organisatie zelfs verlaten. Als gevolg van de docu zit ik me nu via internet te verdiepen in de achtergronden van Donkey Kong records, dat is toch knap....
dat meen je niet.Ik had echt zin om die Billy op z'n neus te meppen.
Ook zo prachtig, die nerd-disciple van Mitchell, Brian. Hoe hij daar rondloopt: If anybody wants to see, there's a Donkey Kong kill screen coming up in a couple of minutes
Sowieso zit de hele docu vol met prachtige quotes.
I wanted to be a hero. I wanted to be the center of attention. I wanted the glory, I wanted the fame. I wanted the pretty girls to come up and say, "Hi, I see that you're good at Centipede."
De Vries
Leuke docu. dat bewijst maar weer dat er te veel mensen rond lopen met te veel tijd. das trouwens met heel veel van dat soort records
Toen ik deze film ging kijken kwam er ineens een ruis aan de linkerkant van het beeld en toen was de film ineens opnieuw begonnen
---- wat een louche actie
Respekked
Heerlijke documentaire waarin de eeuwenoude strijd tussen 'good and evil' op een heel bizar platform verder gaat. Wat een rare lui lopen er op deze wereld rond. Billy Mitchell de zelfgenoegzame klootzak der klootzakken bij wie het narcisme zijn weg naar de buitenwereld misschien wel het beste vindt in de vorm van de volgespoten PacWoman's van zijn vrouw. De teentjes krom bij ongeveer al zijn uitspraken en dan die Amerikaanse das.. Zeldzame slechterik.
Ook genieten van al die adepten van Mitchell. Brian Kuh die bij 200.000 punten het knuppeltje alweer aan 'Weebee' moet geven.
En die ene kerel die op het laatst in feite voor de camera zegt dat hij meer vertrouwen heeft in de legitimiteit van Wiebe, dan van zijn beste vriend Mitchell .
Echt genieten, beetje a la man bijt hond alleen dan in het kwadraat.
Dwaalman
Meesterlijke film. Ongelofelijk dat de hoofdrolspelers daadwerkelijk bestaan, en niet door een stel gisse schrijvers in het leven geroepen zijn. De gehaaide Billy Mitchell, die zijn gehele identiteit ontleent aan het feit dat hij in 1982 (!) een ongekend hoge Donkey Kong-score behaalde; überloser Steve Weebie (die náám), de underdog met een hart van goud, ze zijn allemaal larger than life; bijna karikaturen, en toch bestaan ze echt. Ik heb er met open mond naar zitten kijken, en niet alleen omdat ik een verstopte neus had. Een dolkomische, fascinerende, vaak tenenkrommende en zelfs ontroerende documentaire over een bizarre subcultuur waar maar weinigen weet van hebben, en de kleurrijke mensen die er deel van uitmaken. Absoluut het kijken -en herkijken - waard!
Vinokourov
Wil je eens een grondige hekel voor een persoon en tegelijkertijd grenzeloze compassie voor een ander persoon ontwikkelen, kijk dan The King of Kong. Wat een nare zelfingenomen vent, die Billy Mitchell. En dan die sneue Steve Weebie, ik had het met hem te doen hoor. Zeker wanneer hij tijdens een recordpoging hoort dat zijn zoontje moet poepen. Hilarisch en tegelijk ontroerende docu is dit. Denk maar aan die gast die de hele Arcadehal bij elkaar probeert te roepen, vanwege een potentiële 'killer screen'
. Billy Mitchell staat sinds juni 20007 boven aan die beruchte ranglijst van Twin Galaxies, hoe zuur is dat
tondeman
Die Billy Mitchell lijkt zo te zijn weggelopen uit een aflevering van The Office. Niet te geloven dat dit echt is
nicole83
Grote aanrader, zelfs als je classic gaming niks aan vind.
***1/2
Helemaal mee eens! Ben helemaal niet in to het gamen maar vond het leuke en idd frustrerende docu.. Billy is een onuitstaanbare man, je wil hem door elkaar schudden en zeggen wat voor kinderachtige zielige man het is. Maar ja... Wel een aanrader!
jay73
Haha, ja hij was echt de ergste van allemaal!

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Dit is de ultieme kijkvolgorde voor alle Marvel-films tot 2026

Netflix voegt in maart 'The Invisible Man' toe: waar kijk je de horrorfilm nu?

Senna

Anvil: The Story of Anvil
Documentaire / Muziek, 2008

The Cove
Documentaire, 2009
competitievideogamegamesarcadegamingdonkey kongcompetitivenesscompetitivegaming addiction