• 9.197.124 stemmen

Genre: Drama / Film noir

Geregisseerd door: Joseph Losey

Met onder meer: David Wayne, Howard Da Silva en Luther Adler

Plot M

"The most gripping motion picture you've ever seen!"

De film is een remake van de klassieker van Fritz Lang uit 1931 en speelt zich deze keer af in Los Angeles in plaats van Berlijn. David Wayne is een kindermoordenaar die wordt opgespoord en dat gebeurt zo grondig dat de rest van de misdadige onderwereld nog moeilijk kan functioneren. Marshall, de leider van een syndicaat, organiseert met een bende bandieten zelf een klopjacht op "M" om gerechtigheid te doen geschieden en houdt daardoor de politie van hen weg...

logo tmdbimage

Mrs. Coster

Blind Baloon Vendor

avatar van Movsin

Movsin

Wat bijzonder is m.i. aan deze film is dat er weinig accenten worden gelegd op de feiten van toch wel pedofilie, wat in een actuele film zekerlijk zou gebeuren. Hier beslaan de spanningen die er zijn bij politie, onderwereld, pers ...het grootste deel van de film. Ook wordt de drang om het recht in eigen hand te nemen door de massa passend belicht.

Eigenlijk allemaal niet zo indrukwekkend.

avatar van gauke

gauke

Ik heb de originele klassieker niet gezien, dus ik heb geen vergelijkingsmateriaal. Over het verhaal met de intensieve jacht door de politie die de transacties van de onderwereld danig in de weg zat, hink ik wat op twee gedachtes. Deze film noir, bedoeld als een dwingend sociaal statement vond ik aan de ene kant intrigerend, maar aan de andere kant ook bloedeloos en verrekte langdradig.

avatar van John Milton

John Milton

Ik zie dat je M (1931) inmiddels ook gezien hebt, gauke. Was al benieuwd wat je daar dan van zou vinden, zodra ik bovenstaande las.

Bijzonder dat we deze versie uit '51 allebei een zesje geven, maar waar ik Fritz Langs M het volle pond geef, volstond jij ook daar met 3*

Geen kwaliteitsverschil voor jou dus?

Hoe dan ook, na Blind Date (1959) en The Servant (1963) weet ook deze derde Joseph Losey er bij mij niet meer dan zesje uit te slepen, ik heb er vrij onaangedaan naar zitten kijken. The Go-Between (1971) spreekt me eerlijk gezegd ook niet zo heel verschrikkelijk aan. Misschien Mr. klein eens een kansje geven, of beter nog: The Prowler (1981). Vooralsnog niet echt een filmmaker in mijn straatje, lijkt het.

avatar van Brix

Brix

• 19523 berichten

Zwakke remake die mij totaal niet wist te boeien.

Storend acteerwerk, dat er te dik op ligt.

De moordenaar maakte op mij totaal geen indruk.

Wat hier ook ontbreekt is de sombere realistische sfeer van de Fritz Lang versie uit 1931.

Al lang voor het einde wist ik dat dit het niet ging worden.

Een vermoeiende zit.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Och, misschien is dit best een aardige film voor wie het origineel van Fritz Lang met de briljante Peter Lorre niet heeft gezien. Volgens de IMDb-trivia zei de producer dat "the Production Code Administration (PCA) had agreed to allow him to make the film only if the original story and script were kept. The PCA had approved M as a remake of an acknowledged classic, but if the story were changed, their approval would be withdrawn." Dat verklaart waarom het origineel zo slaafs wordt nagevolgd, inclusief details als de wegvliegende ballonnen van de blinde verkoper. David Wayne is een prima Elckerlyc, en de film wijkt toch enigszins af van het origineel dankzij de voorzichtige psychoanalytische invalshoek, maar verder is het een vrij middelmatige remake die in feite de angel grotendeels uit de presentatie haalt door de droomachtige Duitse pseudo-expressionistische sets te vervangen door een realistische Amerikaanse lokatie. De bedoeling was vermoedelijk goed, maar de uitwerking krijgt nergens vleugels.