In the Valley of Elah (2007)
Misdaad / Drama
121 minuten
geregisseerd door Paul Haggis
met Tommy Lee Jones, Charlize Theron en Jason Patric
Als de zoon van oorlogsveteraan Hank Deerfield (Tommy Lee Jones) en zijn vrouw Joan (Susan Sarandon) op mysterieuze wijze verdwijnt, staat hun wereld op zijn kop. Na als soldaat enige tijd uitgezonden geweest te zijn naar Irak, is er plotseling geen spoor meer van hem te bekennen. Samen met detective Emily Sanders (Charlize Theron) besluiten beide ouders een zoektocht te beginnen.
TRAILER
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Gelukkig was het verhaal vrij rechtlijnig in tegenstalling tot de (wat mij betreft) pretentieuze draak 'Crash'. Jones speelt het allemaal met veel gevoel zonder het er extra bovenop te smeren. Wat een egweldige acteur. Theron doet haar best, maar het blijft een stoot wat het gepest van de collega's allemaal wel een beetje ongeloofwaardig maakt.
Blijkbaar moet er ook weer een soort 'moraal' bij met het het verhaaltje van David tegen Goliath waaruit de mistige titel voor deze film uit gehaald wordt… mij kan het allemaal wel een beetj gestolen worden.
Maar dit blijft een van de beste films die ik gezien heb. De film vertelt twee verhalen, één over het onderzoek naar de dood van een soldaat, en een andere over een legereenheid in Irak. Beide verhalen zijn goed, hard, en niet bepaald onrealistisch. De film is lekker compleet en beslaat diverse genres, voornamelijk thriller, oorlog en drama. Het acteerwerk is op een enkele uitzondering na uitstekend, en zo ook de beelden en het script. Fijn dat er films bestaan die de oorlog of het leger niet verheerlijken en ook de vuile handen en de gevolgen ervan laten zien.
Aanrader.
Veterans Day: Suicide has caused more American casualties than wars in Iraq and Afghanistan - San Jose Mercury News - mercurynews.com
Ten tweede is de cast indrukwekkend op de soldaten na dan. Tommy Lee Jones draagt deze film dan ook echt en ook Susan Sarandon is indrukwekkend. Charlize Theron vond ik wat wisselvallig hier en daar. De rest van de cast wordt aangevuld door namen als Jason Patric, Josh Brolin en James Franco. Daar wordt echter niet alles uit uitgehaald als je het mij vraagt.
Het grootste probleem van de film is gewoon dat het uiteindelijk slot gewoon niet goed genoeg is. De reveal is nogal slap en het punt dat de film wilt maken wordt teveel door je strot geduwd.
Driekwart van de film is dus erg sterk maar naar het einde wordt het wat minder.
Crash van Haggis vond ik ooit wel sterk, maar da's ondertussen toch ook al een tijdje geleden. Op basis van deze film zet ik toch wat vraagtekens bij dat cijfer, al kan het ook wel gewoon dat de twee films genoeg verschillen.
Wat deze Valley of Elah wel meeheeft is fijn acteerwerk. Jones en Theron zijn beiden erg goed in hun rol. Niet dat er heel veel range van hen verwacht wordt, maar ze zijn lekker understated, iets waar het in dit soort dramas nog wel eens aan durft mankeren.
Visueel is het minder boeiend. Het is nogal troosteloos in beeld gebracht, nogal bruin en onopvallend. Hetzelfde kan gezegd worden van de soundtrack, behalve dan misschien dat het bruin is. Beetje saaie presentatie die toch wel een beetje leuker had gemogen.
En ook het plotje is wat minder. Hier en daar wat kritiek op Amerika, de oorlog, de leeftijd van soldaten die in onmenselijke situaties terechtkomen, maar tegelijkertijd hangt er toch ook zo'n patriotistisch geurtje aan de film. Het zwalpt iets teveel. De uiteindelijk spreekwoordelijke aap is ook niet al te best, vond de bekentenis ook niet echt overeenstemmen met de 42 steekwonden die het slachtoffer zogezegd zou gekregen hebben, maar misschien heb ik ergens iets gemist.
Echt aanwijsbaar slecht vond ik het niet, maar het is gewoon wat lauw en duf allemaal. De film sleept zich voort en dan duren 120 minuten toch redelijk lang.
De meewarige tronie van Tommy Lee mag er weliswaar best zijn, maar we hebben hem dit natuurlijk al eerder zien doen. Van het an sich rijke acteursgilde ter plaatse, laat karakteractrice Sarandon dan nog de meest indrukwekkende sporen na. Wat Josh Brolin en passant komt doen moge mij een heus enigma wezen. Het einde is niet om over naar huis te briefen, met dat mottige muziekje op de koop toe.
Sfeervolle en bij vlagen indrukwekkende film. In the Valley of Elah heeft een degelijk verhaal over een vader die wil uitzoeken wat er met zijn vermiste zoon is gebeurd (die in het leger zit). Wat de film echt de moeite waard maakt is het ijzersterke spel van Jones en Theron.
Het mag dan soms wat traag zijn en zeker in het tweede gedeelte zakt de film erg in, maar beide acteurs zorgen ervoor dat het boeiend blijft. De uiteindelijke onthulling wat er met de zoon van Jones is gebeurd en wie er verantwoordelijk voor is wordt zonder opsmuk uit de doeken gedaan, wat ook wel past bij de toon van de film. De uiteindelijke bekentenis-scene is ook redelijk emotieloos. De laatste scene met de vlag is dan wel weer mooi. En Tommy Lee Jones en Charlize Theron stellen nooit teleur.
En o.......Die Mike was een gevoelloze, sadistische klootzak!!!! Er is niks aan verloren. Ik denk dat pa Jones daar ook achter kwam...Een engerd.Niks tranen.
Een wat teleurstellende film. Het begint nog wel best aardig, maar uiteindelijk stelt het toch wat weinig voor qua plot en meeslepend weet het nergens te worden. Aardig acteerwerk van Tommy Lee Jones en Charlize Theron, de rest van de cast heeft weinig memorabele rollen. Het einde maakt erg weinig indruk, daar had beduidend meer ingezeten.
Mijn woorden...in het begin top, maar zakte helemaal weg...
Prachtige film, met een uitmuntende Tommy Lee Jones.
Hij is de uitgelezen man om deze rol te spelen, alleen al zijn gezichtsuitdrukkingen spreken boekdelen, hoe hij z'n emoties toont is indrukwekkend.
Maar ook Charlize Theron toont hier weer dat ze een pracht actrice is, en dan bedoel ik dat niet alleen om haar mooie snoetje, maar om haar acteertalent, echt topklasse deze dame.
En last but not least, Susan Sarandon, in een weliswaar kleine, maar toch zeer goede rol. En ook die rol is haar perfect op het lijf geschreven, al was het maar als statement dat ze meedeed in deze film, vermits ze een felle tegenstander is van de Bush-regering en bijgevolg ook de oorlog in Irak.
Kortom, een excellente film die zich afspeelt in het Amerikaanse leger met Irak als achtergrond.
Opnieuw bekeken en het is en blijft een mooie film met indrukwekkende vertolkingen.
Maar ik vond hem deze keer een beetje langdradig overkomen, misschien omdat ik het verhaal nu al kende.
Aardige filmpje. Meer niet helaas.