• 9.378.688 stemmen

Where the Wild Things Are (2009)

Avontuur / Fantasy | 101 minuten

Genre: Avontuur / Fantasy

Alternatieve titel: Max en de Maximonsters

Oorsprong: Verenigde Staten / Australië / Duitsland

Geregisseerd door: Spike Jonze

Met onder meer: Max Records, Catherine Keener en James Gandolfini

Releasedatum: 14 januari 2010

Plot Where the Wild Things Are

"There's one in all of us."

Max (Max Records) is een klein jongetje vol kattenkwaad. Maar achter zijn schijnbare stoere verschijning gaat een heuse wereld schuil. Deze wereld, die alleen voor Max is, bestaat uit een bos bewoond door fabelachtige wilde beesten, die Max tot hun koning gekroond hebben. Gebaseerd op het kinderboek van Maurice Sendak.

KW (stemrol)

Judith (stemrol)

Carol (stemrol)

Ira (stemrol)

Douglas (stemrol)

Alexander (stemrol)

Bob (stemrol) / Terry (stemrol)

avatar van Spetie

Best een leuke fantasie film dit.

De vergelijking met Totoro wordt hier al enkele keren gemaakt en dat is ook logisch gezien het uiterlijk van de wezens in deze film. Daar houdt de vergelijking ook wel op. Ik vond het trouwens ook een film die mij af en toe deed terugdenken aan The Neverending Story.

Ik had vrij weinig verwachtingen omtrent deze film, maar het viel mij reuze mee. Dat de film enigszins werkt, komt vooral ook doordat de wezens in de film grotendeels niet van CGI zijn, maar gewoon mensen in pakken zijn, iets wat de sfeer ten goede komt. Wat heet, de film is uitermate sfeervol.

Jammer is wel dat ik het hoofdrolspelers bij vlagen nogal irritant vond, iets wat het meeleven met hem uiteindelijk niet ten goede kwam. Hierdoor kwamen de emoties die film op het einde probeert op te roepen, bij mij in ieder geval niet naar boven.

Ondanks het minpunt heb ik me zeker vermaakt met deze vlotte fantasiefilm, die ook voor volwassenen prima te genieten is. Uiteindelijk krijgt de film toch een makkelijke voldoende van me.

avatar van jipt

jipt

Erg mooie film, waar mijn ouders vroeger het boekje van voorlazen.

Verhaaltje is heel simpel, maar daardoor heel diepzinnig. Ik zie het eiland van de monsters eigenlijk als de persoonlijkheid van Max. Met de emotionele instabiliteit als beste vriend van Max (Carol), aangezien Max zelf ook emotioneel instabiel is. Welke persoonlijkheidskenmerken ik aan de andere wezens zou moeten toekennen zou ik niet 100% weten, misschien een herziening.

Maar goed, de wezens zien er heel kinderachtig, maar daardoor ook heel leuk uit, pas heel goed bij de sfeer. De voice-actors zijn heel goed gecast, met name de stem van James Gandolfini, die heel vriendelijk maar ook heel woest kan klinken (kijk maar naar zijn personage in The Soprano's). De hoofdrolspeler, Max Record, speelt erg sterk, één van de beste 'echt' jonge acteurs van dit moment.

Vond de omgeving prachtig, niet heel kleurrijk, maar juist af en toe sober, af en toe dor maar af en toe ook erg vrolijk. Het hele nest wat Max en de Wezens bouwen is op 't detail toe prachtig uitgewerkt. En dit weergegeven met prachtige fotografie.

Verder veel humor die mij erg lag, soms zwartgallig en soms lekker simpel. Om een kind te zien spreken over hersenen uit iemands hoofd halen vond ik erg geestig. Max was gelukkig niet het doorsnee jochie, maar een erg gecompliceerde persoonlijkheid, wat prachtig en met een hoop humor is weergegeven.

Ik geef 4,5*

avatar van Soulistic

Soulistic

Mooie verfilming van de boeken van Maurice Sendak (pure nostalgie voor mij).

Vooral veel lof naar Spike Jonze om hier toch een complete film van te maken.

De sfeer en de visuele aspecten dragen deze film (soms wat sober maar ook hartverwarmende momenten).

Ook Max vond ik goed gecast.

4 sterren van mijn kant.

p.s.

[Iemand enig idee, wat de verwijzing is, als K.W. samen met Max op het strand loopt en zij die uilen uit de lucht gooit?]

avatar van Decec

Decec

Een redelijke avontuur/familie film...

Leuk voor kinderen, niet voor volwassen...

Prima acteerwerk...

Zeker bijzonder beeldend en fantasie werkje...

Geen saaie film...

avatar van Number23

Number23

Voor kinderen, maar ook voor adults prima te kijken. Ik persoonlijk vond het niet altijd makkelijk om naar te kijken. Wel goed gedaan is de constante dreiging die er in de lucht hangt, het blijven toch grote beesten met scherpe tanden....

Maar wat doet Ruffalo toch in deze film?? Hij heeft slechts een scene in hemelsnaam

avatar van mister blonde

mister blonde

Leuke film. In eerste instantie werkt vooral de hoge mate van realisme erg sterk. Realisme?, bedoelt ie niet geloofwaardigheid? Nee, ik bedoel realisme. We weten aan het eind nog steeds niet zeker of het nu echt gebeurd is of dat het zijn fantasie was, Jonze laat dit wijselijk in het midden. Het realisme zit hem in de zelfbedachte verhalen en avontuurtjes. Vond de fantasierijke gedachtegang van een 9 jarig kind, die escapisme nodig heeft tegen de eenzaamheid, zeer overtuigend.

Waar Jonze grandioos in slaagt is ons aan de hand meenemen en dit escapisme ook aan de kijker over brengen. De kleine avontuurtjes zijn vermakelijk, de film is best grappig, het ziet er allemaal mooi uit, soundtrack is zeer geslaagd en de creatures zijn erg leuk. 'Where the Wild Things Are' vervalt niet in te veel cliches die het fantasy-genre wel eens heeft. Het blijft een behoorlijk volwassen aanpak, die leuk is voor oud en misschien ook wel voor klein. Af en toe is het ook wel wat afstandelijk en vond de voice-acting niet zo sterk. Maar het weegt nauwelijks op tegen de positieve punten. 4 sterren.

avatar van maerk

maerk

2e Jonze.

Ook deze valt me tegen. Ik verwachtte veel van de film en aan veel reacties te zien hier kon ik gaan zitten voor een meeslepende fantasievolle film. Alhoewel Jonze mooi de fantasiewereld van een kind heeft neergezet werd ik totaal niet meegesleurd in de wereld van Max. Sommige stukken waren erg sterk en erg leuk, maar over het algemeen vond ik de film redelijk inhoudsloos. Die wezens maken lol en maken ruzie over telkens dezelfde dingen en natuurlijk leert Max hier een les van. Vooral tijdens dat voortdurende geruzie keek ik soms even op de klok, de film voelde heel erg lang aan opeens. Daarnaast vond ik Max redelijk vervelend. Het jongetje speelde wel goed en heeft vooral een heel sprekend gezicht, maar het karakter van het personage stond me zwaar tegen. Ik irriteerde me er een beetje aan.

De keuze om die wezens half pak en half CGI te maken vind ik erg geslaagd en Where the Wild Things Are is zeker geen slechte film. Maar om even te ontsnappen naar een andere wereld en lekker te genieten van pure filmmagie ben ik hier niet op de juiste plaats. Die wezens en hun gedoe kunnen de film helaas niet dragen.

3*.

avatar van Cinemaniak

Cinemaniak

maerk schreef:

2e Jonze.

Ook deze valt me tegen.

3*.

Ik vind je stem nog vrij hoog om eerlijk te zijn. Je noemt wel juist de punten op die mij ook opvielen.

avatar van barcam

barcam

Verwachte iets in de trand van "The Neverending Story" maar kwam van een kale reis terug.

Het probleem is dat het hoofdpersonage een rotvervelende hoogst irritante kleuter is.

Vond de "monsters" wel knap gemaakt maar hun "avonturen" waren eerder slaapverwekkend.

Weet echt niet wat het doelpubliek van dit onding is.

Voor kleuters is het te melancholisch, donker en te moeilijk en voor volwassenen te saai.

Pluspunt is de mooie achtergrondmuziek.

avatar van maerk

maerk

Cinemaniak schreef:

Ja hij viel tegen, maar mijn verwachtingen lagen dan ook heel hoog. Uiteindelijk vond ik het geen slechte film, nog wel voldoende.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Bijzonder.

Ik wist niet of de pakken nou echt waren. Max kon ze aanraken en vastpakken dus ik zou zeggen dat er wel iets van een kostuum is gemaakt. Ik las bij maerk dat deze figuren half CGI en half pak zouden zijn, ik ben benieuwd of dat ook zo is.

Max speelt erg goed.

Vooral het begin vond ik sterk. Die scènes met de iglo maar ook die in het huis waren verassend sterk. Elk beeld sprong eruit en het had iets unieks.
De overgang naar het eiland zit smooth in elkaar.

Aangekomen bij de beestenboel moest ik er wel even inkomen. Ik was bang dat het een kinderfeestje zou worden maar de dialogen worden ondersteund door zeer realistische gezichtsuitdrukkingen. Ook hier ben ik wel benieuwd hoe de makers dat gefixt hebben.

Origineel. De zaak wordt niet overbodig gedramatiseerd en het geheel is mooi uitgewerkt.

avatar van SilverGun

SilverGun

Alleen de gezichten van de beesten zijn cgi.

rox91

Mooie film, maar af en toe een klein beetje langdradig.

avatar van Martijnnn

Martijnnn

John Lee Hooker schreef:

Alles behalve de animatie van de gezichten is echt.

avatar van Starlady

Starlady

Een film waar je jezelf even helemaal weg kan kijken van een harde realiteit. Slapen tussen een grote hoop knuffelmonsters, forten bouwen.. Een blik vanuit de ogen van een kind, om zelf even kind te zijn. Ik vind de film brilliant!

avatar van scorsese

Bijzondere film waarin een jongetje, na een ruzie met zijn moeder, van huis wegloopt en in een fantasie-wereld terecht komt. Moeilijk met iets anders te vergelijken, zowel het verhaal als de visuele aanpak. De harige monsters lijken zo weg te zijn gelopen uit Sesamstraat, maar zien er wel mooi uit. De film begint goed, maar eenmaal in de fantasiewereld wordt het verhaal nogal langdradig. Maar toch nog 3.0 sterren voor de originaliteit.

Soulistic schreef:

Die dienen als ''bescherming'' voor het fort/kasteel wat ze bouwen/

rox91

Na het boek gelezen te hebben en de film nogmaals te hebben gezien is het verhaal veel boeiender. De film gaat wel als een sneltreinvaart in vergelijking met het boek. Vele details die ik dan weer wel herken uit het boek. Toch vind ik het jammer dat ze sommige dingen niet verwerkt hebben in de film en dat vooral het beginstuk zo snel gaat (wanneer Max thuis is en zijn fort wordt kapot gemaakt, hij neemt wraak op zijn zus, hij is het niet eens met de diepvriesmais en bijt zijn moeder...)

Wonderlijk verhaal, eigenlijk voor alle leeftijden.

avatar van NYSe

NYSe

rox91 schreef:

Echt? Ik vond juist het einde iets te afgeraffeld, hoewel de afscheidsscene toch hartverscheurend was.

avatar van Xerces

Xerces

Prima film. Knap dat je van een kleuterboek met minimale tekst een film weet te persen met een scheiding, nieuwe vriend, zus in de puberteit en Max zelf die dat allemaal niet zo ziet zitten en op zijn leeftijd nog niet zo goed kan verwoorden hoe hij zich voelt. Het is dus "losjes" gebaseerd op het boek, want de enige overeenkomsten zijn Max en de Maximonsters. Oja, en dat ze gaan feesten...al duurt dat in het boek 5 pagina's en in de film 4 minuten. Tot daar de overeenkomsten. Toch vind ik het een hele mooie manier om de eigentijdse sfeer weer te geven en dit te doen vanuit de beleveniswereld van een kleine jongen met natuurlijk, zijn fantasie. Want daar draait het natuurlijk om. In deze film staan de monsters dus eigenlijk symbool voor Max' eigen emoties en dat is best knap uitgebeeld. Ook vind ik dat de maximonsters heel erg mooi zijn weergegeven en ze lijken dus ook echt als twee druppels water op de figuren uit het boek. De soundtrack, verzorgt door Karen O is geweldig. (als je van Indie houdt)

De scene die mij eigenlijk nog steeds verbaast, als ik er zo over nadenk...is als Max en Carol over het strand lopen en er op de achtergrond een enorme hond rondloopt...dan vraag je je toch af: "zijn het nou eigenlijk wel MAXI monsters?"

avatar van Insignificance

Insignificance

Een verademing tussen alle aanstellerige kinderfilms die je zo links en rechts tegenkomt. Voor zover je dit als zodanig kunt typeren. Jonze pakt het heel wat intiemer aan met weliswaar een vrolijke noot, maar ook een ondertoon die wat verder gaat dan het zoveelste avontuurtje met kinderlijke onschuld. Uit de opmaat blijkt dat Max het wel lastig heeft, maar helemaal zonder blaam is ie nu ook weer niet.

Sowieso al een bewonderenswaardige insteek, die ook nog eens sereen en subtiel wordt uitgewerkt wanneer de fantasie de film overneemt en Max zichzelf letterlijk en figuurlijk tegenkomt. Natuurlijk af en toe een dolle boel daar op het eiland (zie ze springen en gooien), maar er sluimert steeds een emotionele spanning tussen de monsters onderling en jegens hun pas gekroonde koning.

Prachtig opgemaakte Wild Things, allen behept met zo hun eigen menselijke nukken. Het maakt ze tot volkomen acceptabele en herkenbare wezens die nergens overdrijven. Idem voor de lichtvoetige soundtrack. Jonze weet er uiteindelijk een happy end aan te breien, maar wel zonder definitief af te rekenen met dat donkere, sombere accent. Het maakt z'n toch al hartelijke film er nóg wat oprechter op.

avatar van towari

towari

Gisteren de film gezien met mijn vrouw en zoontje. Had een hele vrolijke kinderfilm verwacht maar vond het een hele droevige film met heel af en toe wat vrolijke momenten. Na de film bleef bij mij een wat droevige sfeer hangen.

De monsters waren qua gedrag kinderachtig, de gezichten (CGI) waren qua uitdrukking zielig.

Toch is het een film die zal blijven hangen, temeer omdat het geheel anders was dan ik had verwacht.

avatar van K. V.

K. V.

Deze ook te pakken gekregen en 'k vond het niet mis, maar toch maar goed voor een keertje. 'k had toch de indruk dat de film niet meer echt bij m'n doelgroep behoorde. De film bracht wel een mooie boodschap.

De monsters zagen er wel erg goed uit. Bv de ogen knipperden niet gewoon, ze bewogen ook naar links en rechts, erg realistisch. Ook de sets zagen er erg indrukwekkend en mooi uit (dat fort).

Op de dvd had 'k wel liever nog een documentaire gezien over de monsters (een making-of), maar jammer genoeg vonden ze een blaffende en rennende hond interessanter.

Goh, 'k vond het geen slechte film, maar toch ben 'k niet direct van m'n sokken geblazen, misschien is de film eerder geschikt voor tieners. Goed voor een keertje.

avatar van Gon1234

Gon1234

Erg bijzondere film, een one of a kind! 4*

Ondanks er de hele film een negatieve sfeer hangt vond ik het toch een erg leuke film om te zien! De locaties waren goed uitgezocht en erg mooi in beeld gebracht, en de special effects (zoals dat grote houten nest die ze gebouwd hadden) oogden erg realistisch. Verder vond ik de soundtrack erg mooi en goed uitgezocht, en acteerde het jongetje uitstekend! Ook was zijn karakter ver uitgediept, waardoor het een interessant personage was.

Het enige nadeel van deze film was dat de beesten te veel eruit zagen als mensen in pakken, wat me in het begin nogal stoorde. Omdat het zo overduidelijk mensen in pakken zijn is het moeilijk om er beesten in te zien. Ook vind ik het echt jammer dat de film zo kort aan voelt! Van mij had de film wel een half uur langer mogen zijn!

Het was een film waarbij je lekker weg kon dromen in de fantasie van Maurice Sendak! Mede doordat de film zo origineel en bijzonder was, krijgt deze van mij 4*!

avatar van Gruffalo

Gruffalo

Grotendeels met Gon eens alleen niet over dat de beesten te veel op mensen leken met pakken aan. Ik vond dat juist erg symbolisch. Ik bedoel, al die monsters moesten natuurlijk menselijke emoties en eigenschappen voorstellen, en dat vind ik erg goed gelukt. Als ze er nou totaal anders hadden uitgezien, dan had ik de link bijvoorbeeld niet goed kunnen leggen tussen de fantasie en echte wereld. Er van uitgaand natuurlijk dat die wereld niet echt bestaat...

avatar van JJ_D

JJ_D

Bijzonder indrukwekkend. Prachtig verhaal, diep ontroerend hoe menselijke waarden hier aan de hand van een paar hilarische, maar tegelijk oneindig kwetsbare wezens worden geïllustreerd. Kreeg er aan het eind bijna tranen in de ogen van. Daarnaast is Jonze natuurlijk een fenomenaal cineast, en de soundtrack is niet minder aangrijpend. Diep onder de indruk - en heb momenteel zo'n zin om in iemands armen te vallen, oh wee!

Voorzichtig begin met 3,75*

stultmeister

Pfff, ben nu 20 minuten aan het kijken en hou het bijna niet meer vol. Wat een irritant jochie zit er in deze film zeg. Het concept is aardig en de fantasie van het kind lijkt leuk uitgewerkt. Ik zie een soort teletubbies die op beren lijken, die het moraal van het verhaal meegeven en het kind op zijn plaats zetten.

Ik ga de film nu verder kijken, maar ik heb er weinig vertrouwen in. (wel grappig dat James Gandolfini te horen is, omdat ik momenteel The Sopranos aan het volgen ben).

Tot nu toe is mijn score 1 ster.

stultmeister

Ook over de soundtrack ben ik niet te spreken. Ik heb de film inmiddels proberen af te kijken. Dit is niet gelukt (en mijn mening over de film zal ook wel niet meer bijdraaien). Ook al zullen mensen nu zeggen dat ik de film niet kan beoordelen omdat ik de film niet heb afgezien. Soms heb je aan een uur kijken voldoende. Ook de stem van Soprano begon me snel te vervelen. Past totaal niet bij het dat beest. Niet aan mij besteed deze film.

Ik blijf bij 1 ster!

stultmeister

Excuus voor mijn vele posts, maar heb de film uiteindelijk toch nog uitgekeken. Ik doe een halve ster erbij omdat er uiteindelijk toch nog wel eens een scène bij zit, die ik wel oké vond. De onthulling dat hij bijvoorbeeld helemaal geen koning is en hoe daar op gereageerd werd door die monsters vond ik wel cool. Het kind blijf ik echter irritant vinden.

avatar van Geno

Geno

Nu mag je zeker niemand beoordelen op een rol die gespeeld wordt, maar toch moet ik het doen. De hoofdrol werd mogelijk zeer goed gespeeld, maar de rol die hij te spelen kreeg was superirritant. Een tering verwend nacistisch antisociaal egocentrisch joch met 'problemen' en ipv dat hij gecorrigeerd wordt, wordt hij giga bevestigd. Enfin.... dat dus de hele film. In welke setting deed er niet toe. Een enorm sjacherijnig smoelwerk de gehele film. Geen humor. Nergens ontroerend. Nergens vertederend. Gadverdamme. Van mij had ie een schop onder z'n hol gekregen. Nou ja... veel plezier iedereen.

Een halfje vind ik nog teveel!