Escape from the Planet of the Apes (1971)
Genre: Sciencefiction / Actie
Geregisseerd door: Don Taylor
Met onder meer: Roddy McDowall, Kim Hunter en Bradford Dillman
Plot Escape from the Planet of the Apes
"Meet baby Milo who has Washington terrified."
De twee apen Cornelius en Zira vluchten terug in de tijd naar de 20ste eeuw op de aarde. Daar aangekomen worden ze in een dierentuin geplaatst. Omdat ze kunnen praten worden ze al snel beroemd. De autoriteiten vrezen dat deze 2 apen een bedreiging vormen voor de mensheid.
Cornelius
E-1
E-2
Committee Chairman
vic
deze een keer gezin. de volgende apen film (een volgens mijn toen ook de laatste van de reeks)heb ik meerdere malen gezien. Er wordt wel een interesante loop gecreerd.
NERD
klinkt wel interessant.....terugslaand op de eerste film. Eigenlijk beetje hetzelfde maar dan andersom.
chrissie
viel enorm mee. Het verrassingseffect is natuurlijk wel weg maar ik vond het toch heel boeiend en kijk al benieuwd uit naar volgende donderdag voor het vierde deel.
eerdekes
Ik heb gisteren dus naar het 3e deel van de sage gekeken, maar ik zit met een klein vraagje.
Als je ziet dat zira en cornelius terug in de tijd komen, en dus ook de basis zullen gaan vormen van de opstand der apen. Hoe konnen zij dan aanwezig zijn in de tijd van Brent & Taylor ???
Geraak er even niet uit
Metalfist
Geraak er even niet uitDat komt omdat alsde aarde ontploft en Brent en Taylor dood zijn ze juist op dat moment in de toekomst teruggaan en in die tijd uitkomen
tuureluur
ze hebben het apen thema te lang dradig gemaakt en op een gegeven moment waren de makers de weg zelf kwijt hierdoor zijn er iets van 5 apen films gemaakt, alleen deel 1 &2 zijn de moeite waard. (zullen ze ook films maken over negers dan kan je wel 100 maken met gemak)
by_the_way
(zullen ze ook films maken over negers dan kan je wel 100 maken met gemak)
??? Grappig....
by_the_way
Redelijk filmpje, heb me wel vermaakt, wel een beetje uitgemolken slechte muziek en slap verhaal, Trouwens wel een leuk einde een van de hoogtepunten in de film.
2,5* ster
Steve-a
Ik zit te twijfelen tussen de 3 en de 3,5, maar deze was wel minder dan het vorge deel. Toch was dit ook zeer aardig en wel onmisbaar in het verhaal.
notorious_kim
deze film raakt ver niet aan de originele aan. Maar blijft wel zeer entertainend om naar te kijken. Je moet hem natuurlijk wel zien in zijn eigen tijdsgeest en niet met huidige films vergelijken. Persoonlijk vind ik trouwens de originele planet of the apes veel beter dan de remakes (zelfs als Tim Burton fan moet ik dit toegeven).
Het is wel grappig dat in deze film de rollen zijn omgekeerd, zeker als de apen dan vertellen aan de mensen wat zij met mensen doen (feitelijk hetzelfde dan wat wij met apen doen).
Het hele verhaal is wat voorspelbaar en de inbeeldzetting zit voor mij niet altijd even goed. Maar ik heb me wel vermaakt met deze prent te bekijken.
Legan
Alweer het derde deel (in de reeks van vijf) en ik moet zeggen een aardig deel wat dat betreft. Het is jammer dat het echte avonturengevoel verdwenen is, maar aan de andere kant zorgen de spanning en humor ook voor vermaak. Andere pluspunten zijn het betere verhaal, de terugkerende cast en de goede acteerprestaties (beter dan in de vorige delen).
Helaas is te zien dat het budget ook hier weer lager is geworden. Escape from the Planet of the Apes moet het vooral van de cast en de spanning & humor hebben, want qua decors, lokaties e.d. is er weinig afwisseling en sommige kostuums waren wel heel erg fake (gekooide apen).
Door de weinige afwisseling en toch wel een hoop gepraat, neigt de film soms naar het langdradige. Er gebeurt gewoon te weinig om je aandacht constant vast te houden. Men blijft trouwens trouw aan een 'pessimistisch' einde met een twist. Wel is het eindshot een klein minpunt, met de eindeloos herhaalde shot van de aap achter de tralies). Maar de continuïteit is in ieder geval gewaarborgt.
Al met al prima onderhoudend.
movie acteurs
Een vervolg (#3) waar duidelijk de sfeer weg is.
Echter vond ik deze #3 ook weinig op die andere films lijken. Maarja.....
Het echt knappe van al deze films zijn natuurlijk de apen (McDowall en Hunter). Ondanks dat je hun hoofden herkent, zie je toch apen en dat blijft grandioos knap. Vond de film jammer genoeg niet echt boeiend genoeg, alhoewel het begin best goed was. Helaas, de film wordt saaier, vooral op het moment dat de apen door de media worden ontdekt. En die gorilla was helemaal amateuristisch en had natuurlijk een betere look kunnen krijgen, ipv de ontsnapte gorilla van Sesamstraat. Het einde is ook niet happy. Maar slecht was het ook weer niet. Wel vind ik Beneath the Planet of the Apes (1970) (het tweede vervolg) een heel stuk beter, waar ook veel over werd geklaagd.
Dit derde vervolg krijgt van mij dus een 2,5.
Possessed
overduidelijk veel minder dan de eerste 2(heb deel 4 en 5 nóg niet gezien) ik mistte op de één of andere manier toch een beetje een stoere badguy ofzo, en de apen kwamen mij hier té veel over als gewoon mensen met maskers op. op gegeven moment dacht ik gewoon: waar the fuck gaat dit eigelijk over....? niet dat ik het niet wist, maar het voelde als een zinlose opvolger van de eerste 2... jammer
trebremmit
Dokter Stephanie Branton (Natalie Trundy) speelde ook in Beneath the planet of the apes namelijk als Albina
En in de twee opvolgers die hierna komen speelt ze Lisa.
Vond het zeker weer een vermakelijk deel, met een eerste helft wat iets te komisch aan deed, maar op het einde was het weer dezelfde grimmige en apocalyptische sfeer wat ik zo bijzonder vind aan de Planet of the Apes reeks.
Betamax
Zat goed in elkaar.
Spannend verhaal bleef boeien tot het eind.
Prima deel van de serie
DragQueen
Het niveau van de reeks gaat vanaf hier omlaag. Ook al is de film toch nog enigzins boeiend. Het verhaal van de eerste twee delen, wordt min of meer omgedraaid. De sfeer van de vorige delen is wel een beetje verdwenen. Dit vervolg begint verder vrij aardig, maar het verhaal kakt halverwege de film wat in. Het acteerwerk was verder niet zoveel aan op te merken. 2,5 Ster.
thunderball
Dit vind ik persoonlijk nog het beste vervolg van alle apenplaneetfilms.
Het leuke is dat het verhaal nu eens omgedraaid wordt:
nu komen de apen vanuit de toekomst naar onze tijd en worden als zeer intelligent beschouwd.
Ook rol van Ricardo Montalbán is sterk en zorgt tevens voor mogelijkheid vervolg (die er dan ook kwam).
Een magere acht, dus net vier sterren.
some_solucti
Na een paar weken geleden deel 1 en 2 van de serie gezien te hebben, nu probeer ik voor dat ik Rise zie de rest ook nog even te bekijken. Escape from the Planet of the Apes is op zich een aardige film met een interessant concept, maar mist het budget van deel 1. Wel een stuk beter dan deel 2 overigens, het was tensminste iets nieuws.
Het einde is inderdaad het beste aan de film, alleen jammer dat ik het van mijlenver zag aankomen. Het moment dat de andere baby in beeld was geweest wist ik waar het naar toe zou gaan.
dutchtuga
Ook een niet al te best vervolg, hoewel deze het voordeel heeft dat ie zo belachelijk wordt dat het op momenten best amusant is. Maar in vergelijking met het spannende en intelligente eerste deel is dit gewoon een aanfluiting. Vooral het amateurisme stoorde. Acteurs die tegen camera's aanlopen en dat laatste shot verwacht je in een Ed Wood-film. Toch kon ik het script nog wel enigszins waarderen en eerdergenoemde belachelijkheid.
Tarkus
Minder goed dan de eerste film, maar stukken beter dan de tweede is deze derde film uit de reeks.
Prima verhaal vond ik het en ook goede vertolkingen.
m1chel
- 1948 berichten
Ook deel 3 weer gekeken, ook op Blu-ray. Ook bij deze blijf ik bij mijn stem. Ik vond het een top vervolg, al rammeld het verhaal wel aan alle kanten. Maar dat drukt de pret voor mij niet. Ik vind de jaren 70 sfeer heerlijk in deze film, en Roddy McDowall was gelukkig weer terug in zijn rol als Cornelius. Jammer genoeg ontbrak McDowall in Beneath the Planet of the Apes, en ik vond dat een minpuntje. Maar deze vond ik gewoon erg lekker om naar te kijken. Ik ben en blijf een erg groot fan van deze reeks. Tim Burton versie vond ik ook er geslaagd, en de 2011 versie vond ik een tikje tegenvallen. Hoe mooi de CGI ook gemaakt is, deze CGI creaties komen bij mij nooit echt goed over. Alsof er weinig moeite voor is gedaan. Deze poppen maskers, makeup kleding, decors etc pakken mij veel meer. Dat was ook de rede waarom ik de oude Star Wars beter vind dan de nieuwe star wars films. Bij Planet Of The Apes geld het zelfde voor mij.
baspls
Geweldige film! Duizend keer beter dan dan deel 2. Het verhaal is minder goed dan dat van deel 1 maar omdat er nu minder grote uitdagingen waren (het speelt immers op aarde) is deze wel echter en iets minder nep. Maar zijn tijd vooruit is hij niet.
De film begint als een Sceincefiction, Als Cornelius, Zira en Dr Milo met Brad(of Tayler)'s schip op aarde landen. Loopt dan over in Comedy, als Cornelius en Zira gaan wonen in een hotel en "normale" kleren gaan dragen. Maar het loopt daarna weer in een Actie/Thriller, als er nog al veel doden vallen. Waaronder Cornelius en Zira, wat ik bijzonder spijtig vind.
Ik heb maar een kritiek punt; Hoe is het mogelijk dat de aarde er in 2177 nog net zo uitziet als in 1968? Ze proberen niet eens futuristisch te zijn. Maar voor de rest is het een hele goede film waar goed is geacteerd, vooral Roddy McDowall en Kim Hunter zijn erg goed. Met goede muziek van Jerry Goldsmith. Mooie effecten (voor die tijd) en al met al een heel erg goede film.
the flash
dat vond ik ook vanaf de baby was het voorspelbaar
Aardige film waarin drie apen uit de toekomst stranden in het huidige tijdperk. Een gegeven dat een leuke en originele draai weet te geven aan de Planet of the Apes-reeks. Het verhaal is onderhoudend en vermakelijk (zeker in vergelijk met zijn voorganger). Ook bevat de film meer humor.
Toch beter dan z'n voorganger die naar het einde toe het stuur verloor. Deze film heeft in het begin de nodige humor en heeft ook meer verhaal te vertellen. We krijgen net als in het eerste deel een onderliggende psychologische laag. Halfweg wordt het soms minder boeiend, maar tegen het einde aan wordt het toch wel terug interessant. Niet echt verrassend, maar wel genoeg om de film nog boven het gemiddelde te trekken. Niet slecht voor een sequel en zeker niet zo slecht als de score hier doet uitschijnen.
Vinokourov
We schrijven begin jaren '70 en de Amerikanen vissen een ruimteschip op uit de zee. De deur gaat open en wie zijn daar? Een stel apen verkleed als astronaut die keurig praten en weer een geinig Planet of the Apes-deel in gang zetten. Het begin met de interactie tussen de mensen en de apen is nog heel aardig, want het blijft natuurlijk erg opmerkelijk hoe die apen uit de lucht komen vallen en zo intelligent zijn.
Jammer is wel dat dit deel cheesy wordt naar het eind toe en de vaart gaat er ook uit. Maar vooruit het einde was nog okee gevonden. Ik kreeg zelfs een beetje het gevoel wat ik ook had bij Rise of the Planet of the Apes: je bent zwaar op de hand van de apen!
Redelijk derde deel in de "Planet of the Apes" reeks, welke dit keer zelfs in de huidige tijd op de aarde afspeelt. Het verhaal zit best aardig in elkaar en weet ook wel te boeien, hier en daar is deze films zelfs wat luchtig (met humor) maar ook wat ontroerend en aangrijpend. Zeker het moment dat de autoriteiten vrezen dat ze een bedreiging vormen voor de mensheid en ze jacht beginnen te maken op ze. De cast doet het overigens verdienstelijk (zeker Roddy McDowall en Kim Hunter als de twee apen) en al met al is dit best nog een aardige film om naar te kijken en de film duurt met circa 90 minuten ook niet echt lang. Visueel is het overigens ook allemaal aardig in beeld gebracht. Heel soms zendt men hem nog eens uit op een Duitse televisiezender zoals ARD of ZDF.

Battle for the Planet of the Apes
1973