Genre: Drama / Oorlog
Speelduur: 110 minuten (bioscoop versie) / 364 minuten (tv-versie)
Alternatieve titels: Attack on Leningrad / Ленинград
Rusland / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Aleksandr Buravskiy
Met onder meer: Mira Sorvino, Olga Sutulova en Gabriel Byrne
Gesproken taal: Russisch, Engels en Duits
Plot Leningrad
"Some fight. Others fall. All are heroes."
De Britse Kate Davis is verslaggeefster in Rusland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na een Duits bombardement op Leningrad wordt een groep buitenlandse journalisten terug naar Moskou gevlogen. Kate wordt vermist en zo blijft ze achter in de belegerde stad. Ook haar vriend Philip Parker - Amerikaans journalist en winnaar van de Pulitzerprijs - gaat, overtuigd dat ze het niet heeft overleefd, terug naar Moskou. Kate moet dan zien te overleven in een stad die van alles is afgesloten en waar iedereen dreigt te sterven door de honger.
Philip Parker
Chigasov
Omelchenko
Malinin
fdekam
Heb film gezien. niet slecht maar ook niet top. Een ontroerende film om te zien. Ik geef dus 3,5
voor de oorlogsfans onder ons, deze film lijkt niet op een film "Stalingrad" uit 1993. Dus verwacht niet zoveel geweld/akties!
Banjo
- 2034 berichten
maar goed.. ik vond de dialogen niet sterk en soms slap.
de oorlog/actie is daar in tegen, strak en vel zo als het hoort .
Het is niet een bijzondere sterke film.. maar ook zeker niet slecht.
Leningrad met de mooie Sorvino is best de moeite waard , veel mooie opname's en een aardig verhaal.
Minotaures
Zojuist afgekeken: wat een slaapfilm!
Enkel 't beginscène was een redelijke oorlogsscène en de rest was gewoon om van te slapen. Ik weet dat het een drama is en dat zulke dingen te verwachten zijn. Ik ondernam immers een poging om het zo goed mogelijk te bekijken, maar mijn concentratie bij zulke onzinige scènes dwaalde snel af.
Dat Rusische agente was zeer irritant en tè toegewijd aan Stalin's orders om niet terug te trekken... takkewijf
Die twee koters zorgden bij eerste instantie mij ook voor extra irritatie, maar dat kwam door hun toestand wat vroeger ook zo was, dus dat laat ik een beetje terzijde. Uiteindelijk bewees de wijze Joera zijn goedheid door zich te laten opofferen voor zijn kleine zusje. Dat vond ik erg dapper en prachtig van hem.
Voor sommige zou de film verwarrend kunnen zijn (als voorbeeld wie is de familie van wie, wie is net doodgegaan, hoe is dat zo, wie waren het, etc.) Je aandacht moet er goed bij.
Een grote pluspunt was het op beeld zetten van de chaotische en uitelkaar-gevallen stad, vergelijkbaar met de oorlogse-film Stalingrad - tevens ook een kijktip voor liefhebbers van deze. De Britse journaliste was ook in sommige instanties aantrekkelijk
met name bij de gala en 't einde.
Als laatste minpunt vond ik toch de luchtalarm: bombardementen en de Duitse Messerschmits en Stuka's erg nep en overduidelijk met computers op een amateuristische manier in leven gebracht. Aangezien ze redelijk vaak voorkomen - helaas telkens amateuristisch - is het een grote punt waar ik me aan ergerde.
Ik had de film zo een halve punt bijgeschonken als de Messerschmits en Stuka's goed overkwamen. Dat was helaas niet aan de orde
Ps. de poster van deze film ziet er niet uit!
Gegroet, Tavarish
TinkerTex
Een wat wisselvallige film over het beleg van Leningrad en een Britse verslaggeefster die daarbij betrokken raakt. De makers lijken moeite te hebben met wat ze nu precies willen vertellen. De Britse vrouw staat centraal. In het begin gaat het om haar poging om uit handen te blijven van de Russische autoriteiten en later haar strijd tegen honger en uitputting. De nazi's worden ook nog belicht - waarschijnlijk om het verhaal van twee kanten te kunnen bekijken - wat hier totaal overbodig werkt. Het einde voelt nog al abrupt aan. De film weet bij vlagen indruk te maken. De beelden van de vele doodgevroren burgers, die het straatbeeld van de Russische stad sieren, wekken ontzag. Daartegenover staan overbodige scènes die zo voor een middelmatige tv-serie bedoeld hadden kunnen zijn.
Al met al kent Leningrad zijn sterke momenten, maar het is niet de film over Leningrad die ik hoopte te zien.
Bottleneck
Heb een nieuwe poster toegevoegd want die vorige was zo lelijk dat het de film eigenlijk geen eer aan deed. Het is namelijk best mooi geschoten in de besneeuwde stad en omgeving en er is veel oog voor detail. Ook aardige oorlogsscenes (in het begin) en beelden van de gure straten.
Ondanks het zware onderwerp van belegering en verhongering grijpt het echter nergens aan. Het springt veel te veel van de hak op de tak; het verhaal van Kate, Nina, de kinderen, het Duitse legerbevel, het Russische bevel, het skiën, etc. Echt téveel voor een film.
Goed meeleven met één persoon zit er niet in. Het kon me weinig schelen wat er met Kate zou gebeuren, beetje steriel geacteerd ook. Pas bij de hallucinatie en de trap is te merken dat ze lijdt onder de verhongering, het is verder niet aan 'r af te zien. Het einde is ook te afgeraffeld om een diepe indruk achter te laten en laat wel erg veel over aan de verbeelding m.b.t. bepaalde personen.
De muziek is soms wel aardig met wat Russische fragmenten, maar daarbuiten te vaak onnodig en vrij bombastisch aanwezig, haast Hollywoodsiaans.
Al met al dus tegenvallend, met een krappe 3* (vanwege de mooie beelden) ben ik erg gul.
xxc
Ik had deze film al lang op mijn lijstje staan om te kijken, maar ik stel oorlogs film meestal zo lang mogelijk uit.
Leningrad.. Ja, ik vond de film erg aangrijpend en indrukwekkend, maar toch wist hij me niet helemaal te overtuigen.. Ik weet niet goed hoe het komt, misschien door Mira Sorvino, of het verschrikkelijke beeld van het paard dat ze levend opensnijden voor vlees...
Het is geen slechte film, maar hij kon vele malen beter. Ik vind oorlogsfilms zoals Devil's arithmetic of Escape from sobibor prachtig, maar oorlogsfilms in de trend van bombardementen, het echte oorlog voeren vaak niet zo..
Deze film zat er nét iets tussenin.. Leningrad voelt voor de tijd dat ze worden omsingeld ook als een concentratiekamp, maar toch hebben ze meer vrijheid.
Overigens begreep ik vaak niets van die officiers en hoge piefen.. Sommigen werden ineens voorgesteld aan ons, de kijkers, zonder enig idee te hebben wie ze zijn, wat ze doen, en of ze aan de goede kant staan. En als ik daar nou na enig tijd achterkwam... Nee.
Net zoals hieronder staat, denk ik dat het inderdaad beter is om de tvserie te bekijken. Misschien dat het daar allemaal iets breder uitgelegd word.
Een mooie film, maar voor 1 keer.
Ik was toch best onder de indruk van deze film goede regie.
Pluspunten, mooi in elkaar gezet en prachtige setting, en iedereen spreekt eigen taal.
Goed geacteerd ook door de kast.
Jammer dat de film een lage score krijgt hier.
boozebelly
- 1908 stemmen
Film die eigenlijk best goed begint, maar gaandeweg vervalt in een langdradig & saai overlevingsspelletje in Leningrad. Dat komt vooral doordat de personages nogal hol zijn neergezet waardoor je met niks of niemand een band op bouwt gedurende de film.
Jammer, want het verhaal van de slag om Leningrad bevat zoveel elementen om een huiveringwekkende oorlogsfilm van te kunnen maken, maar de ellende werd helaas niet echt overtuigend weergegeven.
Eigenlijk is deze film een beetje zo'n 'voor-de-eerste-keer-zelf-een-cake-bakken' geval.
Je mixt het beslag volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet het in een bakvorm, pleurt het geheel in de oven en uiteindelijk verwacht je minstens net zo'n mooie cake als het exemplaar dat pronkt op de verpakking.
Maar als de baktijd voorbij is en je de cakevorm vol smart uit de oven haalt, blijkt het beslag zich getransformeerd te hebben tot een kruimelige, enigzins papperige prut i.p.v. de solide, vol romige cake met een goudbruine korst die de intructies op de verpakking je beloofd hadden.
Dat gevoel moet de regisseur van deze film ook gehad hebben toen hij het eindresultaat onder ogen zag. Hij had zeker zijn best gedaan, maar het ontbrak hem achteraf aan het geraffineerde fingerspitzengefühl waarmee hij de ingrediënten optimaal had kunnen benutten.
blurp194
Boeiend verhaal over een moeilijk stuk historie. Mooi in beeld gebracht, indrukwekkende scenes van de besneeuwde stad en de wegkwijnende mensen. Het verhaal speelt veruit de hoofdrol - zo sterk zelfs, dat de mensen die er een rol in spelen nauwelijks loskomen, nauwelijks inhoud krijgen - alle aandacht gaat naar de kou en de honger, er is niets meer over voor Kate en haar vrienden. Dat wordt nog een heel stuk sterker aan het einde - de flashback die we dan krijgen laat nogal wat zaken onverteld, dat komt op mij ietwat over alsof ik naar deel een heb zitten kijken, en er daarna nog een deel twee had moeten komen dat maar overgeslagen is. Als een koude douche, dat einde.
Maar wel weer een sterk punt vind ik dat iedereen, nouja grotendeels, zijn eigen taal spreekt - zoveel beter dan de vaker gebruikte truc van het nep-accent.
Number23
Bijzonder saai filmpje dit. Acteerwerk is GTST-niveau, net als het sentiment en te aanwezige muziek. Historische waarde is er wel en daardoor toch nog 2 sterren.
DtchTux
Het eind is verrassend, maar het einde wordt niet goed uitgelegd. Vraag mij af waarom, dat is jammer. Als je liefhebber bent van Tweede Wereldoorlog-films, dan is dit wel een aanrader.
Decec
Een goede drama/oorlogfilm...
Prima verhaal...
Prima acteerwerk...
Bekende acteurs Gabriel Byrne,
Gabriel Byrne en Christian Berkel...
Redelijk kwaliteit breedbeeld
(geen HD)...
Prima achtergrond geluid/muziek
(Dolby Digital)...
VincentL
Leningrad
De immer fascinerende Tweede Wereldoorlog komt weer eens voorbij. Waarbij je vaak genoeg Amerikaanse films vanuit het Westers perspectief bekijkt had ik gehoopt om met deze productie een wat Russische invloeden te zien. Niet dat ik denderende hordes kozakken, en marcherende legers bosjewieken hoef te zien, maar wel eens een andere vertelvisie.
Leningrad begint eigenlijk vrij sterk. Een aardige actie aan het relatieve begin van het offensief met een paar blèrende nationalistische rooien starten lekker. Ik hoopte nog even dat Olga Sutulova haar geschreeuw niet de gehele film zou volhouden, maar ik kwam bedrogen uit. Daarna raakt de film net zo in verval als de stad zelf. Het verhaal tussen Kate en Nina in de ruïnes van het o zo mooie Sint Petersburg stelt niets voor. De setting doet er totaal niet meer toe, en het verhaal had in elke tijd, in elke oorlog geplaatst kunnen worden. Het authentieke van Leningrad raakt verloren. Naarmate je het einde nadert wordt de film zwakker en zeurender. Het clichématige slot stelt dan ook aardig teleur.
Zoals ik al zei hoopte ik dat Olga Sutulova niet de hele tijd als opgefockt politieagentje door de film zou denderen. Helaas blijkt dit wel het geval. Ze neemt haar taak als agente dan ook heel serieus. Toch komt ze niet verder dan schreeuwen en krijsen. In haar dronken bui acteert ze dan misschien nog wel het beste. Maar de enige emotionele scènes schieten totaal aan haar voorbij.
Mira Sorvino is als Kate net iets beter. Ten eerste is ze amper te verstaan, en ten tweede weet ook zij geen overtuiging in het spel te leggen. In combinatie met het flinter dunne verhaal zijn deze twee hoofdactrices niet wat ik zocht in de film.
Visueel gezien zit de film dan wel goed in elkaar. Dat mag ook wel voor een film uit 2009. De ruïnes worden goed op je over gebracht. De impact van de oorlog komt dan ook ten volle op je over. Toch weet het me ook niet helemaal te raken. Misschien ben ik gewoon te apathisch, dat kan natuurlijk ook nog, maar ik miste een touch.
Leningrad kon heel wat beter dan dit. Het Russisch perspectief van de oorlog bestaat misschien ook niet meer uit schreeuwende agentes en saaie journalistes en ben ik gewoon aan het verkeerde adres. Visueel is de film in orde, en het begin is best leuk.
waver1ck
Een WWII film, ik kijk er altijd met een militair historische blik naar.
Positief: tijdlijn technisch klopt het goed. Zelfs de verplaatsing van de Duitse divisies naar HG Mitte klopt qua naamgeving. CGI Me-109 zien er goed uit. De uitgeschakelde Duitse tank is volgens mij een echte PzKpfw 38(t), prima, het teken erop klopt volgens mij niet.
Qua Russisch materieel niet zo in thuis maar zag er goed uit, is natuurlijk meer voorhanden.
Jammer: De Duitse tanks die aanvallen, een leuke poging voor een PzKpfw IV-F2, alleen jammer dat die er toen nog niet waren. Me-109's die bombardementen doen?... dacht het niet. En dan uit de lucht geschoten worden door zware luchtafweer? lijkt me sterk.
De film haalt natuurlijk zeker niet het nivo van deze Stalingrad (1993) - MovieMeter.nl
Donnie Vallermee
Ben toch benieuwd wat er op het einde toen Kate en Nina teruggingen gebeurd is...
Hebben ze het niet overleefd ?
Maar hoe heeft Kate dan Yura weten te redden?
En wie heeft hen gedood ? De kou? Bombardement? De Russen?
Vreemd einde...
Lovelyboy
Een verschrikking eerste klas, en wat ben ik blij dat ik alleen de bioscoopversie van 110 minuten gezien heb en niet de miniserie versie. Bij wat er slecht is aan dit product, kan je net zo goed tijd besparen en zeggen wat er goed aan is; het antwoord luid vrij weinig. En dat is toch best jammer te noemen.
Het is een feit dat er in de geschiedenis geen stad zo lang belegerd was als Leningrad, inmiddels beter bekend als Sint Petersburg. Leningrad was meer dan 900 dagen van de rest van Rusland afgesloten en werd op het tandvlees in leven gehouden door een constant bestookte en aangevallen aanvoerroute over het Ladogameer. Het doet denk aan de net zo kritieke levenslijn die Stalingrad in leven hield. Waar het in het geval Stalingrad betrof dat men de stad niet op wilde geven en blijven vechten, draaide Leningrad om het bevoorraden van de stad en in leven houden van de burgers. Iets dat bijna niet te doen was wat restte in veel, heel veel, slachtoffers niet alleen door honger maar tevens aanhoudende bombardement en beschietingen. De eerste schatting van de Sovjets lag rond de half miljoen, een getal dat daarna verscheidene keren verhoogd is tot anderhalf miljoen en inmiddels miljoenen. De omstandigheden moet hard en gruwelijk geweest zijn en zouden zich daarom uitstekend lenen voor een geweldige miniserie of film, en de schaarse beelden van de oorlog en stad in puin zijn lang niet verkeerd, maar daar blijft het dan helaas al snel bij.
De film verzand vervolgens in totaal niet boeiend plotjes en zijlijnen rond Nina en die kinderen van die andere vrouw, de zoektocht van Phil en vooral het gedoe rond Kate, met haar vader een 'witte generaal'. Het slaat als een tang op een varken en boeit voor geen meter. Waarvoor is al deze nonsens nodig? Gebeurt er niet genoeg in Leningrad zelf? Dan is er nog Sorvino zelf, wat een waanzinnig slechte actrice! Werkelijk iedere scene is een ergernis. Het is de opmaat voor weinig goeds wat onderstreept wordt door bombarderende Messerschmitt's, ik dacht dat een dergelijk toestel wel wat anders te doen had, en daar Stuka's Heinkel's en Dorniers voor gebruiken worden, en niet hun meest kostbare en belangrijke jachtvliegtuig, is het belachelijk dat Kate in haar eentje een doelwit van dergelijke bombardementen wordt. Wie bedenkt zoiets? Dan de best wel feministische Nina, nu zouden de Russen later vrouwen voor heel veel taken inzetten, maar dat deze dame al motorrijd vind ik wel heel wat. Net als de bom met vertraging die bestormd wordt door de burgers. De bom lijkt groot genoeg om een half straat te levelen toch is een explosie een behoorlijke tegenvaller. Dan de scene waar Kate en Nina aan het dansen zijn. Honger? Niet echt kennelijk. Weinig energie? Valt mee. Koud? Kennelijk totaal niet terwijl het vroor dat het kraakte zodat vrachtwagens over een meer konden rijden....realistisch? Maak dat zelf maar uit. Nogmaals, wie bedenkt zoiets.
Een bij tijd en wijlen warrige montage en teveel aan melodrama maken de zit van 110 al tot een behoorlijke beproeving. Nee, het lage gemiddelde klopt wel, en dat is jammer en begrijpelijk.
Tarkus
Of het verhaal van de Britse journaliste waarheid is of niet, dat laat ik in het midden.
Feit is, dat het beleg van Leningrad echt is gebeurd en ook de corridor die men over het ijs had gemaakt om de stad te bevoorraden is werkelijk gebeurd.
En zo zijn er nog wel een paar dingen in deze film die waarheidsgetrouw zijn, maar ik ga niet alles hier verklappen.
Maar wat ik echt zeer goed vond aan deze film is, ten eerste, natuurlijk dat iedereen zijn moedertaal spreekt, en het Russisch is echt geen hinder, zoals sommigen beweren, het komt de film alleen maar ten goede.
Ten tweede, hoe men alles in beeld heeft gebracht is werkelijk prachtig gedaan, en dat voor een hoofdzakelijk Russische productie, echt puik werk. Het is net echt, en men laat duidelijk zien wat voor een gruwelen een oorlog teweeg brengt, zelfs kannibalisme.
Ten derde, het geluid is ongelooflijk goed, de Stuka-aanvallen schellen door de luidsprekers, angstaanjagend echt, de bominslagen donderen door de kamer en de kogels fluiten je om de oren. En daar heeft de DTS sound natuurlijk veel mee te maken.
Kortom: de hoogste score voor deze film, die een stukje geschiedenis toont alsof het een documentaire was.
Ik heb de bioscoopversie gezien, 106 minuten, maar hoop dat de tv-versie van 364 minuten snel op DVD verschijnt, staat alvast al op mijn verlanglijst !!!
Aan mijn eerste mening hoef ik echt niet toe te voegen.
Aanrader, nog steeds !!

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Stalingrad

Köshpendiler
Drama / Oorlog, 2005

Eichmann
Drama / Biografie, 2007
journalisttweede wereldoorlogwolf's lair st. petersburg, russiarestaurant criticsiegebomb alarm