Genre: Drama / Oorlog
Speelduur: 110 minuten (bioscoop versie) / 364 minuten (tv-versie)
Alternatieve titels: Attack on Leningrad / Ленинград
Rusland / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Aleksandr Buravskiy
Met onder meer: Mira Sorvino, Olga Sutulova en Gabriel Byrne
Gesproken taal: Russisch, Engels en Duits
Plot Leningrad
"Some fight. Others fall. All are heroes."
De Britse Kate Davis is verslaggeefster in Rusland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na een Duits bombardement op Leningrad wordt een groep buitenlandse journalisten terug naar Moskou gevlogen. Kate wordt vermist en zo blijft ze achter in de belegerde stad. Ook haar vriend Philip Parker - Amerikaans journalist en winnaar van de Pulitzerprijs - gaat, overtuigd dat ze het niet heeft overleefd, terug naar Moskou. Kate moet dan zien te overleven in een stad die van alles is afgesloten en waar iedereen dreigt te sterven door de honger.
Philip Parker
Chigasov
Omelchenko
Malinin
TinkerTex
Een wat wisselvallige film over het beleg van Leningrad en een Britse verslaggeefster die daarbij betrokken raakt. De makers lijken moeite te hebben met wat ze nu precies willen vertellen. De Britse vrouw staat centraal. In het begin gaat het om haar poging om uit handen te blijven van de Russische autoriteiten en later haar strijd tegen honger en uitputting. De nazi's worden ook nog belicht - waarschijnlijk om het verhaal van twee kanten te kunnen bekijken - wat hier totaal overbodig werkt. Het einde voelt nog al abrupt aan. De film weet bij vlagen indruk te maken. De beelden van de vele doodgevroren burgers, die het straatbeeld van de Russische stad sieren, wekken ontzag. Daartegenover staan overbodige scènes die zo voor een middelmatige tv-serie bedoeld hadden kunnen zijn.
Al met al kent Leningrad zijn sterke momenten, maar het is niet de film over Leningrad die ik hoopte te zien.
Pipoo!
Dan eindelijk gezien, maar wederom een wijze les geleerd. Films moet je kijken met zo min mogelijk mensen. Dus rijp voor een herziening. Hou het voorlopig op 3 sterren.
Snel opnieuw bekijken, want de film op zich heeft zeker potentie.
Bottleneck
Heb een nieuwe poster toegevoegd want die vorige was zo lelijk dat het de film eigenlijk geen eer aan deed. Het is namelijk best mooi geschoten in de besneeuwde stad en omgeving en er is veel oog voor detail. Ook aardige oorlogsscenes (in het begin) en beelden van de gure straten.
Ondanks het zware onderwerp van belegering en verhongering grijpt het echter nergens aan. Het springt veel te veel van de hak op de tak; het verhaal van Kate, Nina, de kinderen, het Duitse legerbevel, het Russische bevel, het skiën, etc. Echt téveel voor een film.
Goed meeleven met één persoon zit er niet in. Het kon me weinig schelen wat er met Kate zou gebeuren, beetje steriel geacteerd ook. Pas bij de hallucinatie en de trap is te merken dat ze lijdt onder de verhongering, het is verder niet aan 'r af te zien. Het einde is ook te afgeraffeld om een diepe indruk achter te laten en laat wel erg veel over aan de verbeelding m.b.t. bepaalde personen.
De muziek is soms wel aardig met wat Russische fragmenten, maar daarbuiten te vaak onnodig en vrij bombastisch aanwezig, haast Hollywoodsiaans.
Al met al dus tegenvallend, met een krappe 3* (vanwege de mooie beelden) ben ik erg gul.
Boomschors
Waarom hebben jullie een Oekraïense poster met Oekraïense tekst gebruikt voor een Russisch/Brits/Amerikaanse film?? Ik stel voor om gewoon de normale poster te gebruiken: http://ecx.images-amazon.com/images/I/51+RDTfBiDL.jpg
Edit: gelijk maar even gefixt.
Carl
Exact mijn mening, maar juist daarom kom ik maar tot een 2,5 itt tot TinkerTex
Blood Duster
best een aardige oorlogsfilm die lekker wegkijkt, verder niks bijzonders.
Hardrebel
Het idee is goed. Alleen wat slecht gemonteerd. Veel scenes hadden totaal geen zin, voelden afgekapt aan, overgangen die geen zin hadden. Waarom het verhaaltje van de journalisten er in zat is mij ook volstrekt onduidelijk. Het had zo'n grote film kunnen zijn maar haalt het bij lange na niet. Een B - Film. (voelt aan als een ingekorte TV film van 3 uur.). Ik zou zeggen kijk de TV versie want de film is echt waardeloos. Er word teveel verteld in een te korte tijd.
xxc
Ik had deze film al lang op mijn lijstje staan om te kijken, maar ik stel oorlogs film meestal zo lang mogelijk uit.
Leningrad.. Ja, ik vond de film erg aangrijpend en indrukwekkend, maar toch wist hij me niet helemaal te overtuigen.. Ik weet niet goed hoe het komt, misschien door Mira Sorvino, of het verschrikkelijke beeld van het paard dat ze levend opensnijden voor vlees...
Het is geen slechte film, maar hij kon vele malen beter. Ik vind oorlogsfilms zoals Devil's arithmetic of Escape from sobibor prachtig, maar oorlogsfilms in de trend van bombardementen, het echte oorlog voeren vaak niet zo..
Deze film zat er nét iets tussenin.. Leningrad voelt voor de tijd dat ze worden omsingeld ook als een concentratiekamp, maar toch hebben ze meer vrijheid.
Overigens begreep ik vaak niets van die officiers en hoge piefen.. Sommigen werden ineens voorgesteld aan ons, de kijkers, zonder enig idee te hebben wie ze zijn, wat ze doen, en of ze aan de goede kant staan. En als ik daar nou na enig tijd achterkwam... Nee.
Net zoals hieronder staat, denk ik dat het inderdaad beter is om de tvserie te bekijken. Misschien dat het daar allemaal iets breder uitgelegd word.
Een mooie film, maar voor 1 keer.
Ik was toch best onder de indruk van deze film goede regie.
Pluspunten, mooi in elkaar gezet en prachtige setting, en iedereen spreekt eigen taal.
Goed geacteerd ook door de kast.
Jammer dat de film een lage score krijgt hier.
wimaroca
Ik vind dat er slecht wordt geacteerd,dan is het verhaal ook minder boeiend,had veel meer in gezeten
boozebelly
- 1908 stemmen
Film die eigenlijk best goed begint, maar gaandeweg vervalt in een langdradig & saai overlevingsspelletje in Leningrad. Dat komt vooral doordat de personages nogal hol zijn neergezet waardoor je met niks of niemand een band op bouwt gedurende de film.
Jammer, want het verhaal van de slag om Leningrad bevat zoveel elementen om een huiveringwekkende oorlogsfilm van te kunnen maken, maar de ellende werd helaas niet echt overtuigend weergegeven.
Eigenlijk is deze film een beetje zo'n 'voor-de-eerste-keer-zelf-een-cake-bakken' geval.
Je mixt het beslag volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet het in een bakvorm, pleurt het geheel in de oven en uiteindelijk verwacht je minstens net zo'n mooie cake als het exemplaar dat pronkt op de verpakking.
Maar als de baktijd voorbij is en je de cakevorm vol smart uit de oven haalt, blijkt het beslag zich getransformeerd te hebben tot een kruimelige, enigzins papperige prut i.p.v. de solide, vol romige cake met een goudbruine korst die de intructies op de verpakking je beloofd hadden.
Dat gevoel moet de regisseur van deze film ook gehad hebben toen hij het eindresultaat onder ogen zag. Hij had zeker zijn best gedaan, maar het ontbrak hem achteraf aan het geraffineerde fingerspitzengefühl waarmee hij de ingrediënten optimaal had kunnen benutten.
nielszz
Het verhaal is op zich vrij interessant, maar op het moment dat een Russisch meisje aan een Britse journaliste moet uitleggen wat voedselbonnen zijn, vond ik dat toch vrij ongeloofwaardig. Zo waren er een heleboel docerende momentjes die mij als kijker een beetje het gevoel gaf dat ik een enorme leek moet zijn. Het acteren is soms vrij matig, vreemde montage keuzes en de Duitse kant had helemaal wel weggelaten kunnen worden. Dat komt wel erg over als geforceerd relativeren.
RuudC
Het had een mooie tegenhanger kunnen zijn van Stalingrad. Het begin was er in ieder geval wel naar. Met goed geschoten beschietingen en gevechten zag het er heel tof uit. De luchtaanvallen zien er, ondanks dat het duidelijk CGI is, behoorlijk goed en realistisch uit. We zien vooral hoe de Duitsers er voor kiezen om de stad te laten verhongeren en hoe zij de stad keer op keer bombarderen. Vervolgens gaat de aandacht vrij eenvoudig naar een groep westerse journalisten. Geen probleem, want we blijven binnen diezelfde sfeer. Mooie, bevroren landschappen met kapotgeschoten gebouwen en voertuigen. Vooral dat paard dat op hol slaat tijdens de bombardementen ziet er heel goed uit.
Maar dan slaat het om naar iets wat ik eigenlijk alleen maar saai kan noemen. Kate legt zich neer bij het lot dat ze in Leningrad zal moeten blijven. De focus komt dan helemaal te liggen op het overlevingsverhaaltje. Er zijn veel lange rijen voor de kantines te zien, mensen jatten voedselbonnen van elkaar en alles wat van hout is, wordt opgestookt. Het zijn beelden die we inmiddels zo ontzettend vaak gezien hebben. Blijkbaar hadden de makers dat zelf ook door, want plotseling krijgen we vreemde subplotten voorgeschoteld (want ineens is ze de dochter van een generaal van het witte leger en daarmee een vermeende spion), en gaat het eigenlijk nergens meer over. Leningrad werkt vooral zichzelf tegen door onlogische ontwikkelingen en enkele slechte acteurs (vooral die twee kinderen). Jammer, want hier had veel meer in kunnen zitten.
blurp194
Boeiend verhaal over een moeilijk stuk historie. Mooi in beeld gebracht, indrukwekkende scenes van de besneeuwde stad en de wegkwijnende mensen. Het verhaal speelt veruit de hoofdrol - zo sterk zelfs, dat de mensen die er een rol in spelen nauwelijks loskomen, nauwelijks inhoud krijgen - alle aandacht gaat naar de kou en de honger, er is niets meer over voor Kate en haar vrienden. Dat wordt nog een heel stuk sterker aan het einde - de flashback die we dan krijgen laat nogal wat zaken onverteld, dat komt op mij ietwat over alsof ik naar deel een heb zitten kijken, en er daarna nog een deel twee had moeten komen dat maar overgeslagen is. Als een koude douche, dat einde.
Maar wel weer een sterk punt vind ik dat iedereen, nouja grotendeels, zijn eigen taal spreekt - zoveel beter dan de vaker gebruikte truc van het nep-accent.
Number23
Bijzonder saai filmpje dit. Acteerwerk is GTST-niveau, net als het sentiment en te aanwezige muziek. Historische waarde is er wel en daardoor toch nog 2 sterren.
John Milton
ik vind met alle respect 2 zinnetjes wel wat aan de karige kant om het als recensie aan te merken.
Maar verder ber ik het met je eens hoor, op de historische waarde na, er zijn betere films over dit onderwerp gemaakt
Majoor Landzaat
Begint ijzersterk en ik werd er direct ingetrokken door de beelden, en de brute gevechten. Helaas zakt de film daarna wat in, en moet er weer een westers vrouwtje bij om ons simpele westerlingen ook aan de film te binden want dat was met alleen Russen niet gelukt natuurlijk. Juist wel, in mijn geval, dat had de authenticiteit (die opzich niet slecht was) alleen maar versterkt. Sowieso vond ik die Kate niet een erg interessant karakter, in tegenstelling tot die Russische meid die dapper en onberispelijk was.
Wat ik wel goed vond was de brute leefomstandigheden en de troosteloze situatie waar deze burgers in onder werden gedompelt. De slag bij Stalingrad is natuurlijk niet voor niets mischien wel de meest bloederige en bruutste strijd ooit. Dit beseffende valt de film tegen, en valt er meer uit te halen. Wat wel overblijft is de tragiek en de opoffering die deze mensen moesten doorstaan om onder het juk van de Nazi's uit te komen. Hun vrijheid die onvoorstelbaar zwaar bevochten is.
shrink
Heel interessante film. De geschiedenis wordt op een goede wijze vertaald in een boeiend verhaal. Daarnaast eindelijk een film waarin de russen russisch, de engelsen engels en de duitsers duits praten.
Leo1954
- 2073 berichten
Goed drama, eens gezien vanuit het vrouwelijk perfectief, dat maakt het sterk.
adso
Moeilijk te beoordelen omdat de montage van de tv-versie erbarmelijk is c.q. (b)lijkt…
Vliegt van hot naar her, van hak op tak, van Russen naar Duitsers… terwijl de rode draad
van het verhaal maar matig boeit en slecht geacteerd wordt. Zonde want zo te zien
heeft het bakken met geld gekost…
willemfilm
Is dit enigszins te vergelijken met Stalingrad (1993)?
Totaal niet. Stalingrad is top. Deze flut.
DtchTux
Het eind is verrassend, maar het einde wordt niet goed uitgelegd. Vraag mij af waarom, dat is jammer. Als je liefhebber bent van Tweede Wereldoorlog-films, dan is dit wel een aanrader.
Decec
Een goede drama/oorlogfilm...
Prima verhaal...
Prima acteerwerk...
Bekende acteurs Gabriel Byrne,
Gabriel Byrne en Christian Berkel...
Redelijk kwaliteit breedbeeld
(geen HD)...
Prima achtergrond geluid/muziek
(Dolby Digital)...
jovert
Indrukwekkende film. Wel wat warrig met dat engelse gedoe. Over dat stukje 'Deutschland über alles' kunnen honderden -in en in trieste- films gemaakt worden. 3 Miljoen mensen afsluiten van
water en voedsel in de winter. Uitgehongerde mensen gingen gewoon buiten slapen en waren de andere dag hard.
VincentL
Leningrad
De immer fascinerende Tweede Wereldoorlog komt weer eens voorbij. Waarbij je vaak genoeg Amerikaanse films vanuit het Westers perspectief bekijkt had ik gehoopt om met deze productie een wat Russische invloeden te zien. Niet dat ik denderende hordes kozakken, en marcherende legers bosjewieken hoef te zien, maar wel eens een andere vertelvisie.
Leningrad begint eigenlijk vrij sterk. Een aardige actie aan het relatieve begin van het offensief met een paar blèrende nationalistische rooien starten lekker. Ik hoopte nog even dat Olga Sutulova haar geschreeuw niet de gehele film zou volhouden, maar ik kwam bedrogen uit. Daarna raakt de film net zo in verval als de stad zelf. Het verhaal tussen Kate en Nina in de ruïnes van het o zo mooie Sint Petersburg stelt niets voor. De setting doet er totaal niet meer toe, en het verhaal had in elke tijd, in elke oorlog geplaatst kunnen worden. Het authentieke van Leningrad raakt verloren. Naarmate je het einde nadert wordt de film zwakker en zeurender. Het clichématige slot stelt dan ook aardig teleur.
Zoals ik al zei hoopte ik dat Olga Sutulova niet de hele tijd als opgefockt politieagentje door de film zou denderen. Helaas blijkt dit wel het geval. Ze neemt haar taak als agente dan ook heel serieus. Toch komt ze niet verder dan schreeuwen en krijsen. In haar dronken bui acteert ze dan misschien nog wel het beste. Maar de enige emotionele scènes schieten totaal aan haar voorbij.
Mira Sorvino is als Kate net iets beter. Ten eerste is ze amper te verstaan, en ten tweede weet ook zij geen overtuiging in het spel te leggen. In combinatie met het flinter dunne verhaal zijn deze twee hoofdactrices niet wat ik zocht in de film.
Visueel gezien zit de film dan wel goed in elkaar. Dat mag ook wel voor een film uit 2009. De ruïnes worden goed op je over gebracht. De impact van de oorlog komt dan ook ten volle op je over. Toch weet het me ook niet helemaal te raken. Misschien ben ik gewoon te apathisch, dat kan natuurlijk ook nog, maar ik miste een touch.
Leningrad kon heel wat beter dan dit. Het Russisch perspectief van de oorlog bestaat misschien ook niet meer uit schreeuwende agentes en saaie journalistes en ben ik gewoon aan het verkeerde adres. Visueel is de film in orde, en het begin is best leuk.

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

Köshpendiler
Drama / Oorlog, 2005

Eichmann
Drama / Biografie, 2007
journalisttweede wereldoorlogwolf's lair st. petersburg, russiarestaurant criticsiegebomb alarm