Izgnanie (2007)
Met onder meer: Konstantin Lavronenko en Maria Bonnevie
Gesproken taal: Russisch
Releasedatum: 27 maart 2008
Plot Izgnanie
"If you want to kill, kill. If you want to forgive, forgive."
Een man verhuist met zijn vrouw en twee kinderen van een grote stad naar het platteland waar ze hun intrek nemen in het afgelegen en verlaten huis van zijn vader. Spoedig na aankomst onthult zijn vrouw dat zij zwanger is, maar dat het kind niet van hem is.
BONNEVIE TO STAR FOR ZVYAGINTSEV
Norwegian-Swedish actress Maria Bonnevie has been signed for the woman lead in Russian director Andrei Zvyagintsev's Zapakh kamnya (Scent of the Stone), which will shoot from July.
Zvyagintsev's latest film, Vozvraschcheniye (The Return/2003) won the Golden Lion for Best Film in Venice, later to add a Guldbagge award - a Golden Bug, Sweden's Oscar - for Best Foreign Film.
Koekebakker
Ben zeer nieuwsgierig naar deze film. Zvyagintsevs debuut The Return was erg indrukwekkend en leek wel van een door de wol geverfd regisseur. Deze tweede film (waarvan het plot sterke thematische overeenkomsten vertoont met het debuut) draait in competitie in Cannes.
De stills zien er alvast geweldig uit:
Cupido
- 1910 stemmen
Erg fraaie stills. Omdat ik mijn nieuwschierigheid maar moeilijk kon bedwingen ben ik vanmiddag gelijk op zoek gegaan naar eventuele trailers op imdb. Zodoende kwam ik uiteindelijk terecht bij deze clips die ik jullie niet kan onthouden. Kijk, luister en geniet!
Koekebakker
Vooral de eerste oogt veelbelovend, idd. Het moge duidelijk zijn dat Zvyagintsev en/of zijn vaste cameraman Mikhail Krichman uitmuntende fotografen zijn.
luister
Arvo Part's Fratres, prachtstuk. Dat doet ook al heel veel.
Macmanus
Ziet er inderdaad goed uit. Heeft wel zo een typisch russische "het leven is kut" sfeer. Maar als het met stijl gedaan wordt ben ik er wel voor te porren. In The Return werkte het dus ik heb goede hoop.
Iketes
- 1968 berichten
Eerste kritieken vanuit Cannes zijn zwaar positief
"En The Banishment van Andrej Zvyagintsev (die in 2003 een Gouden Leeuw won met zijn debuutfilm The Return) is een meesterlijke film over schuld en boete, vooral in het eerste uur. De persvoorstelling begon pas tegen elven en de film duurt tweeënhalf uur, maar nog geen tel dreigde ik in slaap te vallen. Wat een fantastisch, uiterst secuur kunstwerk, schitterend gefotografeerd en een indringende soundtrack (met veel Arvo Pärt, die hier wél op zijn plaats is). Goed nieuws: Contact Film zal The Banishment later in de Nederlandse filmhuizen uitbrengen."
Bron: Cinema.nl
Koekebakker
Niet iedereen is zo enthousiast overigens. Las ook een aantal (Amerikaanse) kritieken die de film weliswaar prachtig gefotografeerd, maar saai en afstandelijk vinden.
dragje
Een film om in de gaten te houden. Andrei Zvyagintsev heeft voorheen de werkelijk magnifieke film Vozvrashcheniye (The Return) geproduceerd. De film won mijns inziens terecht, de Gouden Leeuw in Ventie in 2003.
Deze film wordt nu al getipt als de grote kanshebber op de Gouden Palm in Cannes 2007.
Meer hierover weten? Klik dan hier voor de derde uitzending van Cinema.nl over Cannes en een korte reportage over deze film.
Cupido
- 1910 stemmen
Fragmentjes zien er werkelijk verbuffend uit. Jammer genoeg herkende ik wel een pianomotiefje van Part (Fur Alina als ik het goed heb) die al eerder is gebruikt in de films Heaven en Gerry. Maar we zullen zien.
thomzi50
- 1991 berichten
Dus deze film is nu al in Cannes vertoond en komt pas in 2008 op zijn vroegst in (weinig) bioscopen? Jammer dat er zo lang tussenzit. Het gemiddelde op imdb is een 3.0, maar dat zegt natuurlijk helemaal niets na 20 stemmen. Kan niet wachten op deze film overigens.
lykathea
Overigens is dat een totaal onlogische berekening die Imdb erop loslaat, in werkelijkheid staat Izgnanie gewoon rond de 7,0.
Poster geplaatst.
Ik kijk nog altijd reikhalzend naar deze film uit, maar het wordt waarschijnlijk pas april voordat-ie in de NL filmtheaters te zien zal zijn.
lykathea
Zvyagintsev's debuutfilm is persoonlijk één van mijn favoriete, dus was ik ontzettend verheugd dat ik eindelijk The Banishment kon gaan zien. Uiteraard waren de verwachtingen hooggespannen.
En gelukkig blijkt Zvyagintsev geen eendagsvlieg te zijn, de verwachtingen werden grotendeels in de eerste tien minuten al ingelost, wát een briljant mooie cinematografie was dat zeg. En de onheilspellendheid van de soundtrack bracht nét dat beetje extra dat nodig was.
Zoals gewoonlijk wist ik niks van 't verhaal af, en had ik er eigenlijk alleen maar van gehoord dat het te lang voortkabbelt, en uiteindelijk saai wordt.
Daar ben ik het faliekant mee oneens, sowieso is een film moeilijk saai te noemen als Konstantin Lavronenko in beeld is, want die man heeft een uitstraling vergelijkbaar met die van de allergrootste acteurs. - Bovendien zijn dit soort ingetogen verhalen juist het grootst qua impact.
De film is een lust voor het oog, en gebruikt dat facet ook om 't verhaal beter te vertellen, want op papier zou die misschien wat slapjes overkomen voor een film van 2½ uur, maar ik verzeker je dat dat niet het geval is. Het kleurgebruik, de shots en het acteerwerk zijn geweldig - Ook die van kinderen, want die komt natuurlijk over, en daarmee bewijst Zvyagintsev maar weer eens dat hij het beste uit iedereen kan halen.
BlueVelvet
Arvo Part's Fratres, prachtstuk.
Alleen al daarom de moeite waard om te kijken.
lykathea
Indeed een prachtige soundtrack.
Ik heb totaal over Koekebakker's post heen gelezen, dus ben nu zeer blij dat je 'm even gequote heb, nu weet ik tenminste waar ik naar kan zoeken
boerenpummel
Mee eens. Toch raakte deze film me niet, zoals The Return dat wel deed.
Koekebakker
Indeed een prachtige soundtrack.
Dat ging overigens over de trailer waarvan de link bovenaan nu niet meer werkt (trailer 1). Deze werkt wel: YouTube - Andrey Zvyagintsev - The Banishment
Koekebakker
Nog niet. In Belgie vanaf komende week, in Nederland eind maart dacht ik.
dragje
tsk....
Ik ben namelijk behoorlijk nieuwsgierig naar deze film. The Return vond ik cinematografisch alsmede acteerprestaties een klein meesterwerk.
Volgens cinema.nl recensenten is de film, ondanks de kritieken die het kreeg te verduren op Cannes, wederom een film die onder de huid kruipt.
demiurg
Ik heb hier heel lang naar uitgekeken en eindelijk is het er dan toch van gekomen. Het is geen slechte film, zeker niet, maar echt heel goed is hij ook niet. Kheb meermaals naar mijn uurwerk zitten kijken tijdens de filmvoorstelling en dat zegt veel. Het is een tergend trage film die soms flirt met het langdradige en het saaie. Er gebeurt bitter weinig in de film. Daar heb ik normaal gezien geen probleem mee, zolang ik maar iets voel of ervaar als ik naar een film ga zien. Bij deze film voelde ik eigenlijk alleen maar verveling. De opzet was er nogthans: de Tarkovski-achtige sfeer, de acteurs zijn geweldig en de beelden zijn magistraal om naar te kijken. Maar mooie plaatjes die niks vertellen en ons niks laten voelen, blijven alleen maar mooie plaatjes natuurlijk. De film zit vol met allegorische verwijzingen die je duidelijk moeten maken over wat de film gaat: liefdeloosheid, wonder van het leven,... Kaïn en Abel, de levensboom, Eva en de appel, de boodschapper-engel die het nieuws komt brengen (let vooral op het pluimpje die in een 2-tal scènes door de lucht zweeft)… Deze film brengt een ode aan de vrouw en aan het leven, waar de man ontspoort van is. Allemaal heel mooi natuurlijk, maar om de één of andere reden werk dit niet. En dan vergeet ik nog het Hollywood-einde te vermelden waarin alles in een flashback wordt uitgelegd… Vreselijk gewoon. Jammer genoeg won de verveling het van de filmische ervaring…
jtsterkenburg
The return was al een erg trage film, maar deze film doet daar nog een paar schepjes bovenop. Er is wel een verhaal, maar dit is zo minimaal dat Zvyagintsev er meer op uit lijkt om een bepaalde sfeer te scheppen dan je mee te sleuren in het verhaal. Wat dat betreft is het een erg geslaagde film, want ik werd volledig geabsorbeerd door de enorme kalmte en de lange lege shots. Je vraagt je soms af waar de regisseur al die sublieme locaties - ook al in the return - vandaan haalt. Maar aan het eind van de film vroeg ik me toch af welk punt de regisseur nou eigenlijk wilde maken. Okee, de vrouw lijkt zelfmoord gepleegd te hebben omdat ze emotioneel verwaarloosd werd. Maar is dat alles? Echt een diepe psychologische uitwerking van dit gegeven werd er niet gegeven, ze vertelt alleen aan Robert dat het vroeger allemaal mooier was. Je zou het dan kunnen zoeken in de manier waarop de man en de vrouw met elkaar omgaan in de film, maar tot op het moment dat hem verteld wordt dat ze vreemd is gegaan (dat denkt ie) vond ik het best een coole kerel en daarna is het logisch dat ie niet meer zo spraakzaam is. Maar ja, waarschijnlijk is het de bedoeling dat je geen antwoord op je vragen krijgt. Toch 4.5 ster omdat ik wel echt meegesleurd werd door de film omdat al die mooie sfeerbeelden en de karakteruitwerkingen net zo goed iets met je doen als een diepgaand verhaal.
SiSsY bOY
Nee, deze film doet totaal niet wat the return wel deed. Vond het geen goed verhaal, wel weer prachtige beelden overigens. 2,5/3 *
Ari..
De shots, en beelden zijn geweldig goed.. Helaas stelt het verhaal niet zoveel voor. En blijft het een saaie, niet boeiende film.
2,5 punten voor het camerawerk..
(verwijderd)
Met andere ogen. Blijkbaar heb ik een nogal afwijkende kijk op dit soort films. Ik denk dat velen een verhaal aangereikt willen krijgen in de vorm van tekst, dialoog in combinatie met beelden, maar dit 'type' film vergt een andere benadering.
De beelden VERTELLEN het verhaal; traag, meeslepend, dromerig, contemplatief en vooral fantastisch. Ik zou Andrei Zvyagintsev de Russische David Lynch willen noemen.
Kortom een briljant onthaastend meesterwerk.
En ... het verhaal (plot) ?... u mag uw eigen verbeelding er wederom in leggen, maar als ik u was zou ik ernstig twijfelen aan de interpretatie van jtsterkenburg ...
Spiekercoen
xav haalt me de woorden uit de mond, een adembenemde film met een boeiend verhaal, dat inderdaad door de beelden wordt verteld. Zvyagintsev geeft niet alles prijs, waardoor er voldoende overblijft voor eigen invulling.
wibro
Magistrale film.
Veel over deze film valt eigenlijk niet te vertellen. De beelden vertellen het verhaal - xav heeft het eigenlijk al verteld. Het camerawerk was gewoon briljant. De film begon al met een schitterend openingsshot.
Ook het scenario vond ik voortreffelijk. Het onvermogen om te communiceren wordt hier zeer beklemmend getoond.
Hoewel de film erg traag was en lang duurde merkte ik daar helemaal niets van. Ik vond deze film een waar kijkgenot. Ook de schaarzame muziek paste uitstekend bij deze film.
Xav zag in Andrei Zwyagintsev de russische David Lynch. Ik zag in deze regisseur meer de opvolger van Tarkowsky. Zijn invloeden waren zeer duidelijk aanwezig.
Met "No country for old men" is "The banishment" voor mij tot nu toe de beste film van dit jaar.

Gigantisch datalek legt bijna 3,4 miljoen Netflix-gegevens bloot: wat nu?

Vanaf vandaag kijk je naar Marvel-serie 'Wonder Man' op Disney+

Team van HBO Max blijft ook na overname Netflix gewoon bestaan