Genre: Horror / Mystery
Geregisseerd door: Frank Darabont
Met onder meer: Thomas Jane, Marcia Gay Harden en William Sadler
Releasedatum: 7 februari 2008
Plot The Mist
"Belief divides them, mystery surrounds them, but fear changes everything."
Nadat het kleine plaatsje Bridgton getroffen wordt door een hevige storm, verschijnt een mysterieuze mist. David Drayton (Thomas Jane) en diens zoontje worden, net zoals vele andere dorpelingen verrast door de mist terwijl ze inkopen doen. Al snel blijkt de mist een dekmantel, waarin de meest vreemde en gevaarlijke wezens zich verstopt hebben. Drayton vreest voor zijn leven en voor dat van zijn kind en probeert met alle macht te overleven...
David Drayton
Jessup
Norm
Sally
Malick
Het probleem van The Mist is misschien deels door de hoge verwachting die ik had met de film doordat de regisseur twee meesterwerken heeft afgewerkt. Frank Darabont weet hoe hij moet regisseren en dat heeft hij bewezen. Toch begin ik mijn bedenkingen te krijgen met deze mislukte horror die vol zit met zijn prekerige les. Het andere probleem had ik ook al in het begin. Waarom heeft hij ooit Thomas Jane kunnen casten voor de hoofdrol? De beste man is niet in staat om het verhaal te dragen, laat staan dat hij kan acteren. Gelukkig waren er andere castleden die hem konden ondersteunen bij zijn acteerwerk en je merkte op het einde dat hij niet weet om te gaan met emoties. Schreeuwen of toch huilen, huilen of toch schreeuwen de mensen die de film gezien hebben weten wat ik bedoel. Verder had ik geen problemen met het feit dat er niet echt een reden werd gegeven voor de opkomst van het monster. Lekker vaag werd dat gehouden net zoals de praktijken van de monsters in de mist. Zag er goed uit, de special effects konden ermee door maar het prekerige gezwets van Marcia Gay Harden, die het uiteraard uitstekend speelde, was behoorlijk irritant maar gelukkig kwam daar een lekker barbaars einde aan. Maar de muziek was gegevenmoment de grootste ramp vooral naar de pauze begon die op te spelen. Een zeer aangezette vrouwelijke stem moet ons beseffen wat er nu allemaal gebeurt en moest mij emotioneel van de kaart brengen. Maar de manier waarop werkte bij mij tegendraads. Verder lijkt het einde deprimerend maar is het totaal niet en ik brulde het dan ook uit toen ik zag dat het allemaal wel weer goed kwam. Tijden niet zo sterk opgebouwde sfeer zo naar de kloten zien gaan door de meest bizarre keuzes. Tijd dat Stephen King en Frank Darabont hun eigen wegen gaan.
Celluloid Dreams
Ja, die Thomas Jane was inderdaad vreselijk. De muziek waar je op doelt zal wel dat nummer van Dead Can Dance zijn. Mooie muziek op zich, maar in film weet het me ook nooit zo veel te doen. Beetje te veel van het goede. Was bij Gladiator ook het geval, daar heeft Lisa Gerrard zelfs de volledige score op haar naam staan. En Thomas Jane is idd. om te huilen. Snap niet dat zo veel mensen hem hier zo goed vinden. Maar ik snap niet hoe je nu kan zeggen dat de special effects er mee door konden?? Geen enkele spanning door die lelijke CGI. Ik lag constant op de grond van het lachen
sophie86
Ik ben t volkomen met Wezze eens, ik ben halverwege de film naar buiten gegaan. Er zat totaal geen spanning in deze film.. Er was ook geen filmmuziek. Echt slechte film.
The Contender
Vond het een goede film. Was niet mijn eerste keuze, maar hij is me zeker niet tegengevallen.
Alleen het einde vond ik jammer. Zaten ook wel stukken in waarbij zowel ik, als de halve zaal in lachen uitbarstte.
Malick
Ik moet toch ergens pluspunten voor geven. Nee, ik heb al zoveel slechte horror films gezien met zo veel slechte erbarmelijke special effects dat ik niet anders kan zeggen dat dit echt aardig eruit zag.
kirelam
Geweldige film ik ben er gister geweest het begin begon nogal snel maar voor de rest een superfilm goed geacteerd en een mooi verhaal er bij alleen jammer van zo'n einde.
- 11922 berichten
Sommige mensen zeggen wel eens tegen mij dat ik te kritisch ben geworden omdat ik zoveel gezien heb. Laat ik het zo zeggen: ik ben kritischer geworden omdat ik weet dat het zoveel beter kan.
Ik bedacht me dat een niet bijster originele film als [REC] (4,5*) mij de stuipen op het lijf heeft gejaagd: het kán dus blijkbaar nog wel.
Deze film heeft me nergens, maar dan ook echt nergens aan het schrikken gemaakt. Gisteravond werd er bij deze film letterlijk gegild in de bios. Waarom al die heisa? We hebben dit al veel vaker en zoveel beter gezien.
Tussen haakjes: ik heb het boek niet gelezen dus ik kan geen vergelijking maken.
Het probleem is dat er hier na ongeveer een half uur al wordt onthuld wat er in die mist zit. En dan moet je nog ruim anderhalf uur! Na dat moment is de spanningsboog al met zo'n rotgang naar beneden gegaan dat het onmógelijk nog ergens spannend kan worden. In het geniale the Fog (1980, John Carpenter) blijven we lange tijd in het ongewisse over het hoe en waarom. Zien doen we bijna niets. En dat maakt het juist zo eng.
In the Mist zien we alles open en bloot. Het erge is nog dat de effecten echt ontzettend lelijk zijn. Een tijdje geleden bekeken we in de klas een scene uit Jurassic Parc. Het viel iemand op dat na veertien jaar de film nog steeds staat als een huis. Goed gedoseerde spanning en vooral: voortreffelijke animatie.
the Mist kan nog niet eens in de schaduw staan van Jurassic Parc wat betreft effecten. Ze zijn echt lelijk! Alsof de techniek de afgelopen tien jaar heeft stilgestaan.
Het script is ook zo fout als het maar zijn kan. Het moment waarop de insecten tegen het raam aan komen vliegen. Iedereen begint ze met lampen te bekijken, het worden er steeds meer. Vijf minuten later bedenkt iemand: 'verrek, ze komen op de lampen af!' Nee, zou het echt? Die beesten komen er ook met steeds meer. Waarom komt er dan niet een hele kolonie aanvliegen zodra alle ramen kapot geschoten zijn? De lampen in de supermarkt zijn wel degelijk aan!
Nog zo'n stomme fout: de ramen van de supermarkt zijn van enkel, dus dun glas. Ten eerste: waarom in vredesnaam??? Een beetje (bedrijfs)pand heeft toch op zijn minst dubbelzijdig glas in z'n ramen! Ten tweede: komt niemand dan op het idee om rolluiken te installeren?? Een supermarkt is een makkelijk doel voor inbraak! En zonder in spoilers te vervallen zou het in het geval wat er in de film gebeurt ook verdomd handig zijn geweest als ze die dingen wél hadden gehad.
Waarom denken ze trouwens dat ze met antibiotica en pijnstillers het leven van die verbrande militair kunnen redden??? Maak hem met zijn tiendegraads brandwonden dan meteen af om 'm uit zijn lijden te verlossen!
Personages zijn ook vreselijk. Sowieso is het weer gruwelijk om Thomas Jane te zien als All American-hero die alles weer als een éénmansleger oplost. Ten tweede zien we af en toe een shot van dat knappe supermarktmeisje. Als we haar eindelijk eens leren kennen en we krijgen een beetje sympathie voor haar, legt ze het loodje.
Het enige waar ik van onder de indruk was was het korrelige en handmatige camerawerk. Dat zie ik graag. De intrige rond de religieuze vrouw was ook wel aardig, maar jammer dat ze op zo'n botte manier aan haar einde moet komen.
Laatste kritiekpunt: die verschrikkelijke zangerige k*tmuziek naar het einde van de film toe. Dat is goedkoop emoties opwekken, muziek die je in een gemiddelde historische film of een oorlogsfilm gebruikt om op een simpele manier de kijker mee te laten voelen met de personages. Walgelijk cliché.
Zoals je kan zien: ik was niet blij met deze film. 1,5*
Bartel
Gister in de bios gezien
Wel een aardige film, vond hem eigenlijk 3,5 - 4 sterren waard.
Alleen het einde viel mij zo enorm tegen, ik ben toch meer van de happy endings.
Daarom 3*
Wezze
Heb ook geen moment kunnen schrikken om deze film, schoot zelfs in de lach toen die tentakels te voorschijn kwamen, te nep gewoon.. Zonde dat er inderdaad al zo snel onthuld word wat er in de mist zit, daarna ging het dan ook bergafwaards met deze film, terwijl ik hoopte dat het goede gedeelte nog ging komen..
Vond ook de verklaring van het geheel echt te slecht voor woorden 'those scientists opened a window to another dimension, kom op zeg.. lachwekkend gewoon.. :' )
en dat moralistische gezeik over god ook de hele tijd, en hoe zondig de mens wel niet is.. Laat me niet lachen, geloof staat (naar mijn mening) de ontwikkeling van de mens alleen maar in de weg..
Gister in de bios gezien
Wel een aardige film, vond hem eigenlijk 3,5 - 4 sterren waard.
Daarom 3*
Het einde moest wel zo zijn volgens de 'logica' van deze film.. ieder die zondig is word namelijk gestrafd door god.. Te belachelijk voor woorden, maar daar gaat deze film nou eenmaal over..
Amsteldam
Rare combinatie dit. Hou enorm van dit soort low-budget spul maar weer niet van horror. Het einde was toch wel doorslaggevend. 2.5*
Phoenix
Nee daar gaat de film totaal niet over. Doe eerst maar eens je huiswerk voordat je zulke dingen beweert.
- 11922 berichten
Klopt, maar dan nog was het een erg slechte film.
Macmanus
Mwa dat je het slecht vindt best hoor, maar dat hele ramen verhaal is echt niet een "fout" . Het is een vet klein dorp met een gesloten gemeenschap, wat erg duidelijk is omdat iedereen elkaar kent. Dan hoef je toch geen rolluiken aan te schaffen, alsof mensen een supermarkt in de middle of nowhere gaan beroven. En het duurde wel even voor ze door het glas waren, dus zo dun was het ook weer niet.
Lijkt me weer een gevalletje van, de film stond me niet aan dus ga ik maar meteen over alles bitchen.
Verder lijk je ook duidelijk de humor te missen. Dat mooie meisje dat meteen dood gaat na een cliché romantisch stukje. Is duidelijk een leuk stukje zwarte horror humor.
- 11922 berichten
Gelul. Ik heb mijn mening onderbouwd en ook zeker aangegeven wat ik positief vond.
Wezze
Het komt er wel op neer, geen enkele ongelovige overleefd deze film uiteindelijk.. (alleen die hoofdrolspeler dan, maar die moet leven met het feit dat ie zn eigen zoontje heeft afgeknald)
- 11922 berichten
Wat nou gelul, het is geen fout en toch klaag je erover.
Mij irriteerde het, dus vind ik het een fout.
Knisper
Mij irriteerde het, dus vind ik het een fout.
Hoe kan je nou iets een fout vinden?
- 11922 berichten
Tja, waarom is iets een fout...omdat het (mijns inziens) niet klopt wellicht?
Knisper
Een fout is een fout omdat het niet klopt. Ik heb de film niet gezien, dus ik kan niet zeggen wie gelijk heeft, maar "mij irriteerde het, dus vind ik het een fout" is natuurlijk een drogreden van jewelste.
- 11922 berichten
Laat ik het dan simpel houden: ik vind het fout en ik vind dat het de geloofwaardigheid van de film niet ten goede komt. Dat anderen daar anders over denken: prima. Rest graag via P.M.
Macmanus
Lijkt me ook een vreemde.
Maar bevestigd verder toch mijn eerdere zin die je af deed met gelul.
- 11922 berichten
We zijn het nu in zeer goede vrede aan het uitvechten via PM
tottenham89
Heb hem net gezien in de bios,vond hem wel tegenvallen,idee was mooi,maar wel slecht uitgewerkt en verder acteerde Thomas Jane best wel aardig.Er zaten in de film af en toe saaie momenten en dat gedoe met monsters was te overdreven zo nu en dan.
Sasja
Ik vond dat met die rolluik niet een fout maar meer dom van de personages. Oke, in een eerder berichtje werd al verteld over dat het zich afspeelt in een dorpje en dat iedereen elkaar kent dus dat ze daarom geen rolluiken hebben. kan. Maar dan kan er nog iemand van buiten dat dorpje komen en die supermarkt beroven.
Vandaar dat ik het dom vond.
Maarja ik denk ook dat het de bedoeling was dat er geen rolluik hing. Ik heb zelf het boek niet gelezen dus ik weet ook niet of er zoiets wordt genoemd in het boek, Maar volgens mij had een rolluik misschien niet zoveel uitgemaakt: Of die beesten kwamen er vroeg of laat wel in of iedereen had binnen elkaar afgemaakt wat ze dan uiteindelijk toch wel hadden gedaan als iedereen daar bleef
EVIL '84
Aardige film, komt goed overeen met het boek (verhaal uit ''duistere krachten'' van Stephen King), vooral het einde is bizar.......
Enjoy!!!!
UrbanDjampa
Kom er net van terug. Op zich een goede film met naar mijn inziens goede opbouw. Ik moest wel vaak lachen en dat voor een horrorfilm. Iedereen is het me eens dat de 'prekende' vrouw erg irritant. Vond ik wel grappig de interactie in zaal over de vrouw.
Ik kan gewoon niet leven met het einde. Het hoef geen hollywood einde te hebben, maar dit had echt een nare bijsmaak. Ik probeerde me in hun situatie te plaatsen en nog zou het niet zo gaan. Gewoon te dramatisch en onnodig op dat punt.
Max en Joep
wat kunnen mensen hier ontzettend doorzagen over details zeg...
wat maakt dat verdomde rolluik of die ruit nou uit?
Het gaat erom dat het een film is die de sfeer van het boek zo goed als perfect benaderd en het is dan ook een goede film.
1 van de sterkere King verfilmingen.
Wezze
1 van de sterkere King verfilmingen.
Hoe kan je deze troep vergelijken met Shawshank en the Green Mile..
Heeeeeeel snel je mond spoelen..

Netflix gaat relatief veel grote filmtitels verwijderen

Isolatie: deze topfilms spelen zich voornamelijk af in één en dezelfde ruimte

Misery
Thriller, 1990