Genre: Thriller / Drama
Alternatieve titel: Het China Syndroom
Geregisseerd door: James Bridges
Met onder meer: Jane Fonda, Jack Lemmon en Michael Douglas
Releasedatum: 16 augustus 1979
Dinsdag 3 februari in één bioscoop (Amsterdam)
Plot The China Syndrome
"Sometimes it’s too late to tell the truth."
Terwijl ze bezig is een serie reportages te maken over alternatieve energiebronnen, is de verslaggeefster Kimberly Wells toevallig getuige van een bijna-ongeluk in een kerncentrale. Wells is vastbesloten om het incident in de openbaarheid te brengen, maar al snel krijgt ze te maken met een samenzwering die tot doel heeft het incident geheim te houden.
Kimberly Wells
Evan McCormack
Hector Salas
Pete Martin
NoFutureKid
is het je wel eens opgevallen dat er geen muziek in deze film zit. Mijns insziens redelijk uniek om dan nog steeds zo'n spanning te creeren. Topper. ****1/2
Macmanus
Een hele goeie film.
Ik had nog nooit gehoord van deze film, maar door de redelijk grote namen, Jack Lemmon, Jane Fonda en Michael Douglas, leek het me wel leuk om te kijken.
En ik heb er geen spijt van.
Een erg goed/spannend verhaal, met een super acterende Jack Lemmon, die blik die hij heeft heerlijk om naar te kijken.
Helemaal als een vriend hem niet gelooft, die blik van ongeloof heerlijk, daarvoor kijk ik eigenlijk films
Stephan
Wisten jullie ook dat in de hele T-Rex scène van Jurasic Park ook geen muziek zit? Over spanning zonder muziek gesproken.
De Knip
Uitstekende film, schitterende acteurs met een aangrijpend einde:
****
Devastation HCT
Doet me sterk denken aan The Insider, maar The Insider was iets dramatischer geracht.
Deze is ook oké.
Linda
Schandalig dat zo weinig die hard MM'ers deze film hebben gezien. Er zijn weinig films die een maatschappelijk probleem zo goed behandelen als deze. Hij was niet alleen interessant en realistisch (nou heb ik verder niet zoveel verstand van alle technische dingen die in deze film werden besproken maar dat heb ik ook niet nodig om te weten dat zulke dingen echt kunnen gebeuren, erg eng om te weten dat de wereld stikt van al die foute mensen uit deze film. Om nog maar te zwijgen over alles wat er wordt achtergehouden voor ons brrr) maar vooral erg schokkend! Dit is niet goed voor je nachtrust. Je houdt een naar en machteloos gevoel aan deze film over. Het is nog van voor mijn tijd maar wat moet deze film een enorm effect hebben gehad, zeker als je je bedenkt dat de ramp van Three Mile Island er vlak na gebeurde (Dat was toch 'een China Syndrome'? Of iig iets in die richting)
Behalve een goed verhaal spelen de acteurs ook nog eens fenomenaal!! Zonde dat het voor Jack Lemmon bij een nominatie bleef want hij verdiende die oscar dubbel en dwars. Wat een prachtrol zet hij neer zeg. 4 sterren voor deze spannende en vooral doodenge film.
Claus
Ben ik nou de enige die er dwars doorheen kijkt?
Geloofwaardigheid is toch wel het eerste dat je mag verwachten in een film als deze. Ik vond de karakters (vooral die van de mannen van de centrale) nou niet echt breed neergezet. Alsof de wereld is op te delen in puur slecht en waanzinnig integer..
Mc
- 2092 stemmen
errhhm, niet echt zitten opletten bij het typen, ik bedoelde Jack lemmon.. die heeft een sterke rol!
gemaster
Inderdaad een ijzersterke thriller. Alleen heb ik toch wel het idee dat het de tand des tijds niet helemaal goed doorstaat. 4 sterren.
Bananas
Met de rest van je post ook eens maar vooral dit stuk intrigeert me. Ik zag hem net in mijn bewustwordingsproces van kernenergie en kernwapens en werd nog meer gesterkt als jonge jongen in mijn demonstraties. Nu denk ik er wat genuanceerder over maar niet over het politieke spel dat altijd speelt. Echt een heavy film wanneer geplaatst in het tijdbeeld die veel maatschappelijke discussie versterkte.
mikey
Goedgemaakte en zenuwslopende thriller. Okee een een film over een kerncentrale is automatisch wat spannender. Goeie rol van die Lemon. 4
Een china syndrome is zoiets wanneer de kern (of zo) zooo overhit raakt dat hij door de grond smelt, totdat hij in China uitkomt. Uiteraard is dat theoretisch en koelt het grondwater dat ding af alvorens hij zover is. Maar dan komt wel de atomic cloud
Poisonthewell
Zeer onderhoudende film met Jack Lemmon groots als altijd. Dikke 3,5*
west&east
Gouwe Ouwe, maar ..nog steeds goed !! ****
Absolutely. four points goes to ...
Jorick
Een boeiende en spannende thriller met een mooi en abrupt einde. Fonda en Douglas acteren degelijk, maar vooral Lemmon mag niet ongenoemd blijven. Een aanrader. 4*
Protonpusher
ja...super film...en nu je het zegt..geen muziek.
knap staaltje acteerwerk,
en de technische details kloppen redelijk..
mooi gemaakt, altijd weer een feest om te zien
een 5
Gollem
Deze film krijgt van mij ook een 5*. Ik kende deze film eigenlijk niet, maar besloot hem te kijken vanwege de goede recensie in de tv-gids en omdat Michael Douglas erin meespeelt. Ik vond hem fantastisch en vind dat hij wel degelijk de tand des tijds heeft doorstaan! Dat de film geen muziek bevat was ook mij niet opgevallen.
thomzi50
- 1991 berichten
Sfeervolle, ietwat trage maar toch aangename thriller. Moet het vooral hebben van de uitmuntende acteerprestaties van vooral Jack Lemmon. Wat een acteur is dat toch
nightbreed
Goede film met een interessant script en met goede acteurs.
De film weet de spanning behoorlijk op te schroeven aan het einde en dat zonder foefjes.
Ik had de film lang geleden eens gezien maar ik ben blij dat ik deze film een tijdje gelden heb weten te scoren.
klute89
Iemand een idee waar deze film in de winkels is te krijgen?
sofripa
En zo is het maar net...3,5 *
The Last
Iemand een idee waar deze film in de winkels is te krijgen?
Aardige prijs ook voor een film die nog best moeilijk te krijgen is hier in NL.
klute89
Aardige prijs ook voor een film die nog best moeilijk te krijgen is hier in NL.
Zeker een aardige prijs! Thanks The Last
Spannende dramaproductie van Douglas met op de regiestoel Bridges, inclusief de nooit teleurstellende Lemmon. Goed.
movie acteurs
Zeer goede beklemmende thriller met een verontrustende uitleg over het Meltdown effect van een nucleaire installatie. Wat moest dit in die jaren als beangstigd zijn ervaren. Ik denk dat men met zweethanden de zaal uitliep.
Dat effect voor elkaar te krijgen met een film is al een 4.0 waard.
camielc
Deze film weer eens herzien. Zeer goede film over de mogelijkheid van een kernsmelting. Goede vertolking door Jack Lemmon, Jane Fonda en Michael Douglas. Het is opvallend dat de film in het jaar is uitgebracht dat het ongeluk met een van de Three Mile Island reactors in Pennsylvania gebeurde. Toeval ?
Tarkus
Deze film heb ik in de jaren 80 voor de eerste maal gezien, en daarna nog verschillende keren.
Nu was het een tijdje geleden, maar nog steeds is deze film zeer het bekijken waard.
Prima scenario, prachtige vertolkingen door een topcast, met veteraan Jack Lemmon in een van zijn grootste, niet komische, rol.
De film is zeker niet gedateerd, ook niet wat het onderwerp betreft, dat is nu actueler dan ooit.
Hoef ik het nog te zeggen.. een aanrader deze film !!!

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

Nog niet gezien? 'Escape at Dannemora' kijk je nu gewoon op SkyShowtime

Birdman of Alcatraz
Drama, 1962

The Flight of the Phoenix
Avontuur / Drama, 1965

Marathon Man
Thriller / Drama, 1976

They Shoot Horses, Don't They?
Drama, 1969

Lenny
Biografie / Drama, 1974

The Taking of Pelham One Two Three
Misdaad / Drama, 1974
californiëtelecasterenergy policy radiationaardbevingtv stationnuclear power plantcinematographercore melt samenzweringtv reporterauto achtervolgingatomic reactor swat teamwhistleblowerfalsificationnuclear accidentpicketingturbine